@Ayhan Dönmez konu kişisel tecrübe veya bilgi birikimi tartışması değil. RAM tarafındaki tecrübelerinizi ve katkılarınızı değersiz gördüğümüz için böyle bir değerlendirme yapılmış da değil.

Buradaki ayrımı bilmek gerek. Üyenin sorduğu soru "servis bunu pratikte her zaman tespit edebilir mi?" değil, "RAM timing/voltaj ayarı garanti dışı bırakır mı?" sorusuydu. Çözüm olarak işaretlenmesini istemenizi anlıyorum ancak bu soruda çözüm olarak işaretlenecek cevap, kişisel RMA tecrübesinden ziyade garanti koşulları ve üretici/satıcı politikalarıyla uyumlu, genellenebilir bir cevap olmalı.

Evet, RAM üzerinde her ayarın kolayca okunabildiği bir log tutulmuyor olabilir. Evet, gözle görünür fiziksel hasar yoksa birçok serviste değişim kararı çıkması da mümkün. Ben zaten buna itiraz etmiyorum. Ancak bu durum "garanti dışı bırakmaz" sonucunu kesin şekilde doğurmuyor. Servisin bunu her durumda tespit edememesi ile yapılan işlemin garanti açısından risk oluşturması iki farklı konu.

Bu nedenle "1.55V/1.65V güvenlidir, garanti dışı bırakmaz" gibi kesin ifadeler çözüm olarak işaretlenemez. Bugün sizin sisteminizde veya daha önce yardımcı olduğunuz sistemlerde sorun yaşanmamış olması, yarın başka bir kullanıcıda oluşacak arızanın garanti kapsamında kabul edileceğini garanti etmez. Foruma giren bir ziyaretçinin "ha bu garanti dışı bırakmıyormuş, ben buna abanayım" demesi o ziyaretçiyi yanıltmamız olur.

Daha doğru ve güvenli ifade şudur:
XMP/EXPO profili, ürün bu profille satılıyorsa normal kullanım kapsamında değerlendirilebilir. Manuel timing/voltaj ayarı ise tek başına otomatik olarak garantiyi bitirir denemez; ancak üretici profilinin dışına çıkılan ayarlar sonucunda oluştuğu değerlendirilen arızalar kullanıcı hatası sayılabilir ve garanti dışı değerlendirilme riski vardır.

Benim önceki mesajda belirtmek istediğim de tam olarak buydu. Bu bir "RAM tuning yapılmasın" yaklaşımı değil; garanti konusunda kesin ve risksizmiş gibi cevap verilmemesi gerektiğine dair bir değerlendirme.

Bu nedenle mevcut durumda çözüm işaretlenmemesi gayet uygun. Konuyu kişisel tecrübe veya otorite tartışmasına çevirmeden, kullanıcının sorusuna en güvenli ve genellenebilir cevabı vermemiz gerektiğini düşünüyorum.

Ek olarak, kararın dayandığı kaynakları da bırakıyorum. Bunlar kişisel tecrübeyi geçersiz kılmak için değil, çözüm olarak işaretlenecek cevabın neden daha temkinli kurulması gerektiğini göstermek için eklenmiştir.
  • Gaming.Gen.TR ürün sayfası: Ürün 2 yıl birebir değişim garantili olarak listeleniyor; ancak kullanıcı hataları veya benzer nedenlerle oluşan arızaların garanti kapsamı dışında tutulacağı belirtiliyor.
  • Gaming.Gen.TR SSS: Ürünlerde kullanıcı hatası dışında bir arıza olması durumunda yetkili servislerde ücretsiz tamir yapılacağı belirtiliyor. Yani kullanıcı hatası ayrımı açıkça var.
  • KLEVV teknik bilgi sayfası: Test edilen hıza ulaşmak için XMP/EXPO profilinin BIOS üzerinden açılması gerektiği; spesifikasyon veya yönergeler dışındaki uygunsuz kullanımın kararsızlık ya da sistem bileşenlerinde hasara yol açabileceği belirtiliyor.
  • Intel XMP sayfası: Intel, XMP'yi bellek overclock'u olarak tanımlıyor ve frekans/voltajın Intel spesifikasyonları dışına çıkarılmasının işlemci garantisini etkileyebileceğini belirtiyor.
  • AMD EXPO sayfası: AMD EXPO, bellek overclock profili olarak tanımlanıyor. AMD'nin garanti notunda clock, timing ve voltaj değişiklikleriyle spesifikasyon dışına çıkmanın garantiye etkisi olabileceği belirtiliyor.
  • Corsair Community cevabı: Burada timing/hız değişikliği ile voltajı garanti edilen maksimum değerin üzerine çıkarmak ayrı değerlendirilmiş. Yani "timing başka, voltaj kaynaklı risk başka" ayrımını destekleyen bir örnek.
Bu kaynaklara göre benim değerlendirmem değişmiyor: XMP/EXPO kullanımı ile manuel timing/voltaj denemesi aynı şey değil. Manuel ayar otomatik olarak garantiyi bitirir denemez fakat üretici profilinin dışına çıkılan ayarlar sonucu oluştuğu değerlendirilen arızalar kullanıcı hatası sayılabilir. Bu nedenle "garanti dışı bırakmaz" şeklindeki kesin ifade çözüm olarak işaretlenmeye uygun değil. Özellikle ilgili RAM modeli için manuel timing/voltaj ayarlarının garanti dışı değerlendirilmediğini belirten resmî bir üretici, satıcı veya servis kaynağı varsa ayrıca değerlendirebiliriz.