Hocam vallahi OCCT testinde başaralı geçti sorun yoktu. OCTT testinde ekran kaydı alırken bir kere donma yaşadım. Onun haricinde PC kapama reset durumu yok. Ben kararsızım hocam. 2900 vatan da çek olarak duruyor. 7000'den aşağıda yok sizin önerdiğiniz RAM'ler.
2.el bunu buldum bu dediğiniz kriterlere uyuyor mu?
Uyuyor, alınabilir evet ama M-Die. Çok acı çektirdi M-Die bana bugüne kadar ama sen overclock'çu değilsin, o yüzden almanda sakınca yok. Satan arkadaş da o yüzden satıyordur, iyi scale olmaz, overclock potansiyeli düşüktür çünkü A'ya göre.

UPS çok faydalı olmaz, ama şebeke elektriğinde dalgalanma varsa ancak Online UPS iş görür, Line Interactive ile de çözemezsin o sorunu. Direkt olarak bataryadan sadece Online besler ama sesli çalışır, ev ortamında uygun olmaz fazla. PSU almana rağmen de sorun devam edebilir, bu stutter mevzusu bir kere başladığı zaman kurtulman çok zordur. Ben kendim tüm sistemi dağıtmam gerekti, genelde hiçbir test programı da hata vermez, çok bariz kernel power hataları vesaire almıyorsan sorunu çözmen zor. Anakart dahil her şeyi değiştim ben, MSI X870 Tomahawk için kronik sorundu, ilk çıktığı zamanlar özellikle stutter sorunu.

Sen tek tek parçaları değişmeden sorunun ne olduğu bilmen çok zor, SSD bile yapar stutter sorununu. DRAM'siz model kullanıyorsun sanırım WD Blue, benim aylar önceki halime benziyor senin de şu anki durumun. Ben tüm sistemi dağıtıp sıfırdan her şey dahil dizerek bundan kurtuldum, sorun SSD olabilir, RAM olabilir, PSU olabilir, şebeke elektriği dalgalanma yapar, o olabilir. Yazılımsal BIOS kaynaklı olabilir x870 Tomahawk'taki gibi uzayarak gider bu şekilde. Ama AM5 için 3-5 dk'da bir drop giriyorsa sebebi çoğunlukla RAM kaynaklı. Bu platformda Micron'un hiç yeri yok, Samsung'un biraz yeri var, Hynix almalısın başının ağrımaması için kısaca. @UGURPRODUCTION

PSU alsan dahi sorun düzelmeyebilir. Bu çok kronik bir sorun bu arada.

Sorun RAM kaynaklı değil demek, çok kesin konuşmak olur. Benim tüm sistemi dağıtmam gerekti ve bana pahalıya patladı bu durum, umarım aynısını yaşamazsın. Bu sorunu yaşamayan bilmez. 2 katı para harcamam gerekti, o kadar söyleyeyim sana.
Expo açsak yeter ya.OC ile uğraşmam dediğin kriterde mi?

Hypnix'in daha iyi olması samsung veya micron'un stutter sorunu yapacağı anlamına gelmiyor. Bu söylediklerinizin doğruluğunu ispatlayacak kaynak bekliyorum sizden. Drop sorunu olacak ve fark etmeyeceğim, kendinizi kandırmayın hocam. Hypnix tercih etmemesi yanlış olmuş ama bu drop sorunu yaşayacağı anlamına gelmiyor. Dediğim gibi micron ve samsung'un stutter sorunlu olduğunu ispatlayacak kaynak paylaşın, o zaman tamam ama siz sorun yaşadınız diye direkt ramlerin hepsi sorunlu anlamına gelmiyor. Hem 2x8 hemde 1x16gb ram denemiş ve sorun devam ediyor. Bu tesadüf olamaz. 4x ram denese veya 64-128gb denese neyse diyeceğim.
Kendimden ve çevremden örnek verdim. Hynix tercih edilmesi overclock yapılması için değil, 6000 c30 değerinde manuel zaman yazılması ve sıkıntısız olması için tercih ediliyor. Peki bu manuel zamanlar neden yazılıyor ya da ne katkısı var, oyundaki %1 değerlerini, takılma hissiyatını düzeltiyor, 3-5 FPS katkı sağlıyor, 3D olmayan modellerde bu miktar daha da fazla. Kendimden örnek verdim 10 oyunun 5'inde 3-5 dk'da bir giren drop sorunu mevcut.

AM5 sistemde neden manuel zaman giriliyor RAM'lere, mantığı nedir araştırmanızı tavsiye ederim. Şu anki sorun bununla ilintilidir değildir orasını bilemem, ben kendi adıma tüm sistemi dağıttım ve 2 kat para verdim. Şu an bile düz EXPO açarsam stutter var. Bundan iyi kaynak olmaz herhalde.

Hypnix'in daha iyi olması Samsung veya Micron'un stutter sorunu yapacağı anlamına gelmiyor. Bu söylediklerinizin doğruluğunu ispatlayacak kaynak bekliyorum sizden. Drop sorunu olacak ve fark etmeyeceğim, kendinizi kandırmayın hocam. Hypnix tercih etmemesi yanlış olmuş ama bu drop sorunu yaşayacağı anlamına gelmiyor. Dediğim gibi Micron ve Samsung'un stutter sorunlu olduğunu ispatlayacak kaynak paylaşın, o zaman tamam ama siz sorun yaşadınız diye direkt RAM'lerin hepsi sorunlu anlamına gelmiyor. Hem 2x8 hem de 1x16 GB RAM denemiş ve sorun devam ediyor. Bu tesadüf olamaz. 4X RAM denese veya 64-128 GB denese neyse diyeceğim.

İkisi de aynı markaydı bir de hocam. Ve 8+8+16 halindede denedim 32 GB. Bilmiyorum ki ne yapacağım. Sizce RAM mi? Power mı almalıyım?

Expo açsak yeter ya.OC ile uğraşmam dediğin kriterde mi?
Evet O.C ile uğraşmana gerek yok, sadece alt zaman yazıp geçeceksin. Eğer RAM'lerde bir problem yoksa, sağlamsa almanda sakınca yok, elle 6000 c30 çekip kullanırsın. 6400 açamayabilir işlemcin, anakart 2:1 moda atar otomatik.

Kendimden ve çevremden örnek verdim. Hynix tercih edilmesi overclock yapılması için değil, 6000 c30 değerinde manuel zaman yazılması ve sıkıntısız olması için tercih ediliyor. Peki bu manuel zamanlar neden yazılıyor ya da ne katkısı var, oyundaki %1 değerlerini, takılma hissiyatını düzeltiyor, 3-5 FPS katkı sağlıyor, 3D olmayan modellerde bu miktar daha da fazla. Kendimden örnek verdim 10 oyunun 5'inde 3-5 dk'da bir giren drop sorunu mevcut.

AM5 sistemde neden manuel zaman giriliyor RAM'lere, mantığı nedir araştırmanızı tavsiye ederim. Şu anki sorun bununla ilintilidir değildir orasını bilemem, ben kendi adıma tüm sistemi dağıttım ve 2 kat para verdim. Şu an bile düz EXPO açarsam stutter var. Bundan iyi kaynak olmaz herhalde.
Hocam peki tek tek ram ile ilgili zaman gisek oc yapsak? Merak etmeyin sistem kitlendiğinde JBAT1 cmos sıfırlayabiliyorum.Hiç olmazssa tam anlaşılır ram muhabbeti.

Evet O.C ile uğraşmana gerek yok, sadece alt zaman yazıp geçeceksin. Eğer RAM'lerde bir problem yoksa, sağlamsa almanda sakınca yok, elle 6000 c30 çekip kullanırsın. 6400 açamayabilir işlemcin, anakart 2:1 moda atar otomatik.
Bu ramlerimle bile 6400 stabil kullanabildim hocam.Sorun olmaz 6400'e kadar.

Anlamadığınız şu, stok ayarlarda veya expo açınca stutter veya drop olmaz. Eğer oluyorsa ramlerde veya sistemde sorun vardır, piyasada 3 tane ram çipi üreten marka var zaten. Hypnix bu seride en iyisini yapıyor diye diğerlerinde drop yaşarsınız anlamına gelmiyor. Yani hypnix alırsan %1 FPS 100 olur samsung alırsan 20 olur gibi bir şey yok. KS oyun oynayamayacak kadar stutter sorunu yaşıyorum diyor. Zaten böyle bir senaryo olsa adamlar sorunlu çipleri piyasaya sürmez. %1 FPS'i iyileştirmek başka stutter/drop sorunları yaşamak başka.

Hocam peki tek tek ram ile ilgili zaman gisek oc yapsak? Merak etmeyin sistem kitlendiğinde JBAT1 cmos sıfırlayabiliyorum.Hiç olmazssa tam anlaşılır ram muhabbeti.
Bu muhabbeti çoğu kişi bilmez, benim gibi overclock ile uğraşan da Türkiye'de sınırlı, yurtdışında bu iş yaygın. Senin overclock ile işin olmasına gerek yok, bu iş neden yapılıyor ya da nasıl bir faydası var, dediğim video serisini izlerseniz her şeyi zaten öğreneceksiniz.

150 FPS alıyorsun ve %1 Low FPS değerin 100 diyelim. Oyunu kısmen akıcı oynuyorsun. Ama zamanlar çok gevşek olduğu için, anakartın keyfine bıraktığın için eğer dikkatli bir göz isen, arada giren dropları fark etmemen mümkün değil, zaten bir PC'de drop sorunu varsa akla ilk RAM gelir, illa zaman yazmadın falan diye değil, stabil değildir, sorunludur, çok ısınıyordur her şey olabilir. Onun dışında diğer parçalar da yapar, şebeke elektriği dalgalanması bile yapar dediğim gibi, ben tüm parçaları değiştim.

Sebebi şu kısaca RAM olayının AM5 sistemlerde, alt zamanları gevşek değil de düzgün girdiğinde, hem FPS kazancı oluyor hem de %1 değerin yani bu oyuna akıcılık hissiyatını veren değer olarak düşün, bu 30-40 olursa eğer çok takılıyor gibi hissedersin oyunu, bu değeri 100'den 120-130 bandına çekiyorsun kabaca, sadece alt zamanları değişerek bu da.

Evet O.C ile uğraşmana gerek yok, sadece alt zaman yazıp geçeceksin. Eğer RAM'lerde bir problem yoksa, sağlamsa almanda sakınca yok, elle 6000 C30 çekip kullanırsın. 6400 açamayabilir işlemcin, anakart 2:1 moda atar otomatik.

Bir de o RAM'leri alırsam bütçe tamamen biter şu anlık olarak. Ve vatan da boş yere 2900 yatar kalır kenarda. Önerin nedir? PSU alıp vatandan denemek daha mı iyi. Yoksa 4000'e alayım mı RAM'leri? Size oyun videomuda atayım inceleyin:

Video:https://streamable.com/?src_player=free-embed-watermark

Anlamadığınız şu, stok ayarlarda veya expo açınca stutter veya drop olmaz. Eğer oluyorsa ramlerde veya sistemde sorun vardır, piyasada 3 tane ram çipi üreten marka var zaten. Hypnix bu seride en iyisini yapıyor diye diğerlerinde drop yaşarsınız anlamına gelmiyor. Yani hypnix alırsan %1 FPS 100 olur samsung alırsan 20 olur gibi bir şey yok. KS oyun oynayamayacak kadar stutter sorunu yaşıyorum diyor. Zaten böyle bir senaryo olsa adamlar sorunlu çipleri piyasaya sürmez. %1 FPS'i iyileştirmek başka stutter/drop sorunları yaşamak başka.
Eğer kendisi adım atamayacak düzeyde drop sorunu yaşıyorsa ya direkt RAM sorunludur ya da stabil değildir. Benim bahsettiğim drop sorunu arada bir giren ve rahatsız eden drop sorunu. Ek olarak oyundaki akıcılık hissiyatı için önemli benim bahsettiğim ayarlar, yıllardır bu iş ile uğraşıyorum. Eğer 3D işlemci kullandıysanız ve manuel ayarlamadıysanız, ya da overclock yapmadıysanız dediklerimi anlamanız pek mümkün değil. Deneyim etmeniz gerekiyor.

5600 c46 RAM ile 6400 c30 RAM'ı aynı kefeye mi koyuyorsunuz yani, ikisinin oyun keyfi aynı mıdır birebir? Adım atamayacak düzeyde drop sorunu yapmaz evet ama 5600 c46 RAM ile CS vesaire oynamak istemezdim mesela.

Bir de o RAM'leri alırsam bütçe tamamen biter şu anlık olarak. Ve vatan da boş yere 2900 yatar kalır kenarda. Önerin nedir? PSU alıp vatandan denemek daha mı iyi. Yoksa 4000'e alayım mı RAM'leri? Size oyun videomuda atayım inceleyin:

Video:https://streamable.com/?src_player=free-embed-watermark
Ben senin yerinde olsam hem PSU hem RAM değişirdim, kendim de o şekilde yapıp bu sorunu çözdüm. Anakart X870 Tomahawk sorunlu modeldi, şu an sıkıntıların çoğu düzeldi ama 1 yıl sürdü bu. Parça değişmeden tahminde bulunmak zor. Senin drop sorunu arada bir giren rahatsız eden tarzda mı yoksa adım atılamayacak düzeyde mi, nasıl bir drop sorunundan bahsediyoruz?