Hocam gidip de 16x16 6000-7000 t arası RAM alacaktım. Sonra dedim denemeden yatırım yapmayayım bu sefer. Arkadaşta priz voltaj düzenleyicisi mi ne? Onu deneyeceğim voltaj düzenlesin. 2900 TL vatan da çek var. 2500 daha ekleyip güzel bir PSU alabilirim RAM yerine. Şu an kasada 8+8 var. RAM'e dokunmuyorum şu an. Bir de PC ciye gittim. Dedi ki UPS al 850 wattlık ne diyorsunuz bu konuya hocam? Bir de olurda sorun PSU da ise vatandan 750-850 wattlık 5000-5500 civarında bütçe var. UPS mu almalıyım? Power mı bir de daha sorun neden kaynaklandığı belli değil.

Hocam gidip de 16x16 6000-7000 t arası RAM alacaktım. Sonra dedim denemeden yatırım yapmayayım bu sefer. Arkadaşta priz voltaj düzenleyicisi mi ne? Onu deneyeceğim voltaj düzenlesin. 2900 TL vatan da çek var. 2500 daha ekleyip güzel bir PSU alabilirim RAM yerine. Şu an kasada 8+8 var. RAM'e dokunmuyorum şu an. Bir de PC ciye gittim. Dedi ki UPS al 850 wattlık ne diyorsunuz bu konuya hocam? Bir de olurda sorun PSU da ise vatandan 750-850 wattlık 5000-5500 civarında bütçe var. UPS mu almalıyım? Power mı bir de daha sorun neden kaynaklandığı belli değil.
2x8 gb ve 16gb tek modül ayrı ayrı denediniz, yine sorun devam ediyor. Belli ki ramlerden kaynaklı değil. 16gb ram RDR2 için fazlasıyla yeterli. İlla her oyunda ultraya bile almanıza gerek yok ayarları medium yaparsınız ram kullanımı düşer yine sorun çıkarmaz. Ram yetmeyince direkt drop giriyor oyuna zaten. 4070 ti superle oyunları 2k max ayarlarda oynuyorum 15-17gb ram kullanımı oluyor. Ayarları ultraya çekmezseniz zaten 16gb çoğu oyunda yeter, bir çok oyunda da fazla gelir. Cyberpunk mesela en iyi gözüken oyunlardan birisi 16gb ram fazlasıyla yetiyor.

Bence PSU alın, bunun için PSU'dan anlayan arkadaşlara sorun ama onlar öneri yapsınlar.

Steam donanım anketine göre hala en çok 16gb ram kullanılıyor, stutter olsa her yerde şikayet görürdük.

Ram bozuk olmadığı sürece RDR2 de stutter olma ihtimali yok.

2x8 GB ve 16 GB tek modül ayrı ayrı denediniz, yine sorun devam ediyor. Belli ki RAM'lerden kaynaklı değil. 16 GB RAM RDR2 için fazlasıyla yeterli. İlla her oyunda ultraya bile almanıza gerek yok ayarları medium yaparsınız RAM kullanımı düşer yine sorun çıkarmaz. RAM yetmeyince direkt drop giriyor oyuna zaten. 4070 Ti superle oyunları 2K Max ayarlarda oynuyorum 15-17GB RAM kullanımı oluyor. Ayarları ultraya çekmezseniz zaten 16 GB çoğu oyunda yeter, birçok oyunda da fazla gelir. Cyberpunk mesela en iyi gözüken oyunlardan birisi 16 GB RAM fazlasıyla yetiyor.

Bence PSU alın, bunun için PSU'dan anlayan arkadaşlara sorun ama onlar öneri yapsınlar.

Steam donanım anketine göre hala en çok 16 GB RAM kullanılıyor, stutter olsa her yerde şikayet görürdük.

RAM bozuk olmadığı sürece RDR2 de stutter olma ihtimali yok.

O zaman RAM işi iptal hocam. UPS alma diyorsun Power'e yönel diyorsun. Ama benim Power yetmiyor mu hocam 1 senelik Power çünkü. Ekran kartı 200 çeksin işlemcide 100 diğer şeyler derken 300-400 çeksin. Hala kararsızım son öneriniz nedir? RAM'ı geçtik. PC ci dedi düz UPS al 3000'e. Sonra Power'e bak dedi.

O zaman RAM işi iptal hocam. UPS alma diyorsun Power'e yönel diyorsun. Ama benim Power yetmiyor mu hocam 1 senelik Power çünkü. Ekran kartı 200 çeksin işlemcide 100 diğer şeyler derken 300-400 çeksin. Hala kararsızım son öneriniz nedir? RAM'ı geçtik. PC ci dedi düz UPS al 3000'e. Sonra Power'e bak dedi.
Mesele yetme değil, sorunlu olabilir. A650BNL zayıf bir psu zaten, güven vermiyor. İstersen UPS al ama ramden kaynaklı olduğunu düşünmüyorum ben.

Anladığım kadarıyla 2x8GB RAM kullanıyorsunuz ama elinizde 16 GB tek modülde var. Yani tek modülde kullansanız çift modülde kullansanız sorun oluyor. Bence RAM eklemek yerine PSU değiştirin. Çünkü 16 GB RAM ile RDR2 de stutter yaşamanız saçma. Hem 16 GB tek modül hem de 2x8GB RAM sorun yapmaz. Kendimde 2x8GB RAM ile oynadım RDR2'yi sorun olmuyor. Oyunun sistem gereksinimleri düşük zaten, 32 GB yapmak bir işe yaramaz. Hypnix veya Micron fark edeceğini düşünmüyorum. Evet hypnix de zamanlamalar falan daha kolay oluyor da ne yani Micron olunca stutter mı olacak? Stutter sorunlu olsa neden bu RAM'leri üretsinler? En fazla performans kaybedersin stutter olacağını düşünmüyorum. Zaten AMD onlarca AGESA güncellemesi yayınladı RAM'ler için. Uyumsuzluk olacağını sanmıyorum. RAM bozuktur orası ayrı tabii.

PSU gizli stutter sebeplerinden birisi. Onu değiştirmeye çalışın.
3D işlemcide RAM direkt olarak stutter sebebi, kendimden biliyorum. 3 tane 3D işlemci kullandım. Arkadaşın işlemcisi 3D olmadığı için bir şey diyemem ama sonuçta AM5 platformunda Samsung ve Micron'un kabul edilir bir yeri yok. %90 kullanıcı Hynix kullanmakta şu anda. 5600 c46 RAM direkt olarak yanlış tercih olmuş. Ben düz EXPO açtığımda bile 10 oyundan 5'inde drop sorunu mevcut. Aynı çipi kullanan diğer kişilerde de durum çoğunlukla bu şekilde. Çok dikkatli değilsinizdir ve arada giren dropları fark etmiyorsunuzdur, ona bir şey diyemem.

@UGURPRODUCTION OCCT Power testi yaptınız mı, PSU kanadında bir sorun tespit edebildiniz mi, kernel power hataları vesaire oldu mu bugüne kadar?

3D işlemcide RAM direkt olarak stutter sebebi, kendimden biliyorum. 3 tane 3D işlemci kullandım. Arkadaşın işlemcisi 3D olmadığı için bir şey diyemem ama sonuçta AM5 platformunda Samsung ve Micron'un kabul edilir bir yeri yok. %90 kullanıcı Hynix kullanmakta şu anda. 5600 C46 RAM direkt olarak yanlış tercih olmuş. Ben düz EXPO açtığımda bile 10 oyundan 5'inde drop sorunu mevcut. Aynı çipi kullanan diğer kişilerde de durum çoğunlukla bu şekilde. Çok dikkatli değilsinizdir ve arada giren dropları fark etmiyorsunuzdur, ona bir şey diyemem.

@UGURPRODUCTION OCCT Power testi yaptınız mı, PSU kanadında bir sorun tespit edebildiniz mi, Kernel Power hataları vesaire oldu mu bugüne kadar?

Hocam vallahi OCCT testinde başaralı geçti sorun yoktu. OCTT testinde ekran kaydı alırken bir kere donma yaşadım. Onun haricinde PC kapama reset durumu yok. Ben kararsızım hocam. 2900 vatan da çek olarak duruyor. 7000'den aşağıda yok sizin önerdiğiniz RAM'ler.
2.el bunu buldum bu dediğiniz kriterlere uyuyor mu?

Sizce ilk PSU mu almalıyım yoksa UPS mu? Son kararınız nedir sizce?
UPS çok faydalı olmaz, ama şebeke elektriğinde dalgalanma varsa ancak Online UPS iş görür, Line Interactive ile de çözemezsin o sorunu. Direkt olarak bataryadan sadece Online besler ama sesli çalışır, ev ortamında uygun olmaz fazla. PSU almana rağmen de sorun devam edebilir, bu stutter mevzusu bir kere başladığı zaman kurtulman çok zordur. Ben kendim tüm sistemi dağıtmam gerekti, genelde hiçbir test programı da hata vermez, çok bariz kernel power hataları vesaire almıyorsan sorunu çözmen zor. Anakart dahil her şeyi değiştim ben, MSI X870 Tomahawk için kronik sorundu, ilk çıktığı zamanlar özellikle stutter sorunu.

Sen tek tek parçaları değişmeden sorunun ne olduğu bilmen çok zor, SSD bile yapar stutter sorununu. DRAM'siz model kullanıyorsun sanırım WD Blue, benim aylar önceki halime benziyor senin de şu anki durumun. Ben tüm sistemi dağıtıp sıfırdan her şey dahil dizerek bundan kurtuldum, sorun SSD olabilir, RAM olabilir, PSU olabilir, şebeke elektriği dalgalanma yapar, o olabilir. Yazılımsal BIOS kaynaklı olabilir x870 Tomahawk'taki gibi uzayarak gider bu şekilde. Ama AM5 için 3-5 dk'da bir drop giriyorsa sebebi çoğunlukla RAM kaynaklı. Bu platformda Micron'un hiç yeri yok, Samsung'un biraz yeri var, Hynix almalısın başının ağrımaması için kısaca. @UGURPRODUCTION

PSU alsan dahi sorun düzelmeyebilir. Bu çok kronik bir sorun bu arada.

Sorun RAM kaynaklı değil demek, çok kesin konuşmak olur. Benim tüm sistemi dağıtmam gerekti ve bana pahalıya patladı bu durum, umarım aynısını yaşamazsın. Bu sorunu yaşamayan bilmez. 2 katı para harcamam gerekti, o kadar söyleyeyim sana.

3D işlemcide RAM direkt olarak stutter sebebi, kendimden biliyorum. 3 tane 3D işlemci kullandım. Arkadaşın işlemcisi 3D olmadığı için bir şey diyemem ama sonuçta AM5 platformunda Samsung ve Micron'un kabul edilir bir yeri yok. %90 kullanıcı Hynix kullanmakta şu anda. 5600 c46 RAM direkt olarak yanlış tercih olmuş. Ben düz EXPO açtığımda bile 10 oyundan 5'inde drop sorunu mevcut. Aynı çipi kullanan diğer kişilerde de durum çoğunlukla bu şekilde. Çok dikkatli değilsinizdir ve arada giren dropları fark etmiyorsunuzdur, ona bir şey diyemem.

@UGURPRODUCTION OCCT Power testi yaptınız mı, PSU kanadında bir sorun tespit edebildiniz mi, kernel power hataları vesaire oldu mu bugüne kadar?
Hypnix'in daha iyi olması samsung veya micron'un stutter sorunu yapacağı anlamına gelmiyor. Bu söylediklerinizin doğruluğunu ispatlayacak kaynak bekliyorum sizden. Drop sorunu olacak ve fark etmeyeceğim, kendinizi kandırmayın hocam. Hypnix tercih etmemesi yanlış olmuş ama bu drop sorunu yaşayacağı anlamına gelmiyor. Dediğim gibi micron ve samsung'un stutter sorunlu olduğunu ispatlayacak kaynak paylaşın, o zaman tamam ama siz sorun yaşadınız diye direkt ramlerin hepsi sorunlu anlamına gelmiyor. Hem 2x8 hemde 1x16gb ram denemiş ve sorun devam ediyor. Bu tesadüf olamaz. 4x ram denese veya 64-128gb denese neyse diyeceğim.