Arada cok yil farki var ve kartlar saf guc olarak yakin yani GTX 1080 Ti ekran kartina yani benim bu RTX kartlarinda gordugum bir de hani bence uretim maliyetinden kisip yazilimsal olarak performans verip daha ucuza gelmesini saglamakti ve gelecek odakli olmasiydi sanirim ancak şu anda durum o sekilde islemiyor RTX kartlar bayagi bir pahali bence boyle olmamaliydi bir sıkıntı var bence bu iste.

Dedigim gibi test native mi degil mi bilmiyorum ama galiba native test altta sunlar bunlar acik yazmiyor hani şu anda GTX 1080 Ti olsaydi 1080p oynardim rahat rahat highda oyunlari almama gerek olmazdi simdi senin dedigin gibi de islemiyor aslinda arada %50 fark yok saf guc olarak performans olarak 3 tik fark var diyebiliriz bu da gelecek odakli degil şu an alsan 3 yil sonra yeni cikan oyunlari oynayamayacaksin Ultra ayarlarda 1440p de belki orta ayarlarda falan oynarsin.

O durum öyle olmuyor yalnız. mesela GTA VI'i mesh shader ile birlikte geleceği kesin. GTX 1080 Ti DX12_2 Ultimate desteği yokken RX 9060XT'nin var. Sen şimdi gidip 10 yıllık bir kart alıp arada fark yok dersen GTA VI'i çıktığında oynamak istediğinde biri 1080p 20 FPS dolaylarında gezerken diğerinin 60 FPS alamama gibi bir durumu olmayacak. Şu an DX 12_2 destekleyen birkaç oyun var sadece örneğin; Alan Wake II.

Son düzenleyen: Moderatör:
"Saf kas gücü" ve "sahte kare" terimlerini okurken beynime ağrı giriyor artık, içerik üreticilerinin koyduğu ilgi çekici ve kitleyi çeken tabirleri burada da dilden dile dolanması mide bulantısına dönüştü. Eminim buna takılan insanlar DLSS ve MFG açık veya kapalı olduğunu bilmese ve oynatsan fark etmeyecek insanlar.

128 bit ekran kartına ters bağlantı yapıp 16 GB VRAM koyup 2-3 yıl sonra o VRAM'leri doldururken "saf kas gücümde" 30 FPS'te oynama keyfi de cabası olacak.

NVIDIA o 8 GB veya 12 GB VRAM'i bir şekilde optimize eder o yüzden o fazladan 4 GB VRAM için XX kartta VRAM bolluğu var düşüncesine de girmeyin.

İşin özü bu ikisi arasında fiyat farkını göz ardı edersek tabii 5070 böyle soru olması bile saçma, birisi giriş diğeri orta segment.

Bu arada ben şu an olsa gider 5060 8 GB VRAM bir kart alırdım, 4060 laptopumda oynayıpta sorun yaşadığım bir oyun yok ki bu sosyalin eminim VRAM diye kafayı yiyen çoğu kişisi de bu şekilde rahatça oynayacaktır. Esasen üstte de dediğim gibi bu kartın depolamasını arttırmakta çok işlevsel değil bir noktada zaten "saf gücü :D " de yetmeyecektir.

O kadar sene fark olmasina ragmen FPS degerleri en yuksek fark 30+ FPS. Test native test mi bilmiyorum native test ariyorum şu anda.

Ya yaptığın kıyasa bak. GTX 1000 serisinin en güçlü kartıyla günümüzün 1080p için tasarlanmış kartını kıyaslıyorsun. Bu kafada bakarsan 3-5 yıl(2-3 nesil) sonra 70 serisi kart alacağıma 4080-4090 alırım.

Mantığın = 0

Ya yaptığın kıyasa bak. GTX 1000 serisinin en güçlü kartıyla günümüzün 1080p için tasarlanmış kartını kıyaslıyorsun. Bu kafada bakarsan 3-5 yıl(2-3 nesil) sonra 70 serisi kart alacağıma 4080-4090 alırım.

Mantığın = 0

Kartın güncel olması daha iyi, her gün iki tarafta da yapay zeka ile görüntü oluşturmada iyi gelişmeler sağlıyorlar. Bir süre sonra sayısal verilerde bile fark artık çok azalmış olacaktır.

Şöyle bir sorun var ama, bunun son noktası ne olacak. Düşünsene CPU ile yapay zeka sayesinde bir ekran kartı var mış gibi rahatça oyun oynayabileceksin şu an bile var ancak bunun tamamını yapay zeka oluşturacak ve hissetmeyeceksin. Bu konuda ekran kartı almakta saçma olur ve ekran kartı üreticilerinin elinde patlar.

Tam tersi bir işlemci var mış gibi ekran kartı kullanmak ancak ekran kartı üreticilerinin CPU temeline dönme daha avantajlı olur belki.

Bu noktada NVIDIA adımlarını atmış adamların asıl hedefi aşırı güç gerektiren işlemler. Oyun veya günlük kullanıcı değil de tamamen veri işleme hizmetine dönmüş sanırım asıl hedefleri de bu.

Böyle bir sonun da planını kurmuşlardır eminim.

O durum öyle olmuyor yalnız. Mesela GTA VI'i mesh shader ile birlikte geleceği kesin. GTX 1080 Ti DX12_2 Ultimate desteği yokken RX 9060XT'nin var. Sen şimdi gidip 10 yıllık bir kart alıp arada fark yok dersen GTA VI'i çıktığında oynamak istediğinde biri 1080p 20 FPS dolaylarında gezerken diğerinin 60 FPS alamama gibi bir durumu olmayacak. Şu an DX 12_2 destekleyen birkaç oyun var sadece örneğin; Alan Wake II.

Fark yok kas gucu olarak cok fazla buyuk bir fark yok ancak yazilim destegi sayesinde performans artiyor bayagi zaten orada belirtmisim 2 kat fazla kas gucu var gidip mesela RTX 3060 kas gucu olarak GTX 1080 Ti'dan daha kotu arasinda o kadar yil farki olmasina ragmen ancak yazilim bayagi arttiriyor ben fark yok demedim kas gucu olarak hemen hemen o kartlar birbirine yakin dedim

Mesela buraya bakarsaniz driver surum farki ve diger uyumluluklarla birlikte FPS neredeyse native de hemen hemen ayni cogu oyunda hatta bazi kisimlarda daha yuksek olmus GTX 1080 Ti, şu an RTX 5090 alsaniz 5 yil sonra degistireceksiniz 3 bin dolara degecek bir kartta degil RX 9060 XT alsaniz 2 yil goturecek bir kart ama GTX 1080 Ti yillarca goturmus bir kart ve fiyatina bence gayet degiyordu şu anki kartlar gelecege yatirim yapilacak kartlar bile degil RTX 5070 alti alinmaz bence.

Mantığın = 0

Boyle hakaret vari cevaplar vereceginize adam gibi aciklama yapin teknik olarak anlatin ha ben egomu tatmin edecegim bilgili gibi takilacagim senden daha bilgiyim gibi yapacagim hakaret edecegim mantigin = 0 gibi seyler soyleyeceksen yorum yapma yaparsanda okumayacagim burasi bir forum insanlar birbirinin yanlislarini degistirsin birbirini gelistirsin birbirine yardimci olsun diye.
Dedigim gibi bu RTX kartlar uretim maliyetinden bayagi kismalarina yariyor ancak bize daha pahaliya satip kar daha da ediyorlar bence.
Ben bu arada gidin GTX 1080 Ti alin demiyorum sadece RTX turu kartlarin fiyatina degecek kartlar olmadigini ve alacaksanizda en az RTX 5070 alin ki gelecegede yatirim olsun gelecekde tekrar kart degistirmeyin iyice para biriktirin alin demeye calisiyorum ve bu kartlari dedigim gibi daha ucuza vermeleri lazimdi GTX serisinden bu saf kas gucu farkina bakinca bu anlasiliyor bence yazilim yapmak saf gucu gelistirmek kadar maliyetli degil.

RX 9060 XT ile 1080 Ti arasında neredeyse 9 sene ve 4 nesil mimari farkı var. Bugünün 9060 XT'si, saf güçte 1080 Ti'ı alır, katlar, cebinden çıkarır yani performans olarak 1080 Ti onun yanına bile yaklaşamaz. Ama biraz daha koyup RTX serisi almak mantıklı fikrine %100 katılıyorum, orada haklısın. Sadece sebebi 9060 XT'nin güçsüz olması değil, NVIDIA'nın DLSS, Ray Tracing ve yazılım konusundaki tartışmasız üstünlüğüdür.

9060 XT dedigim gibi 1080 Ti'dan soyle soyleyeyim saf kas gucu olarak bence GTX 960 ile GTX 970 arasindaki fark gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fark yok kas gucu olarak cok fazla buyuk bir fark yok ancak yazilim destegi sayesinde performans artiyor bayagi zaten orada belirtmisim 2 kat fazla kas gucu var gidip mesela RTX 3060 kas gucu olarak GTX 1080 Ti'dan daha kotu arasinda o kadar yil farki olmasina ragmen ancak yazilim bayagi arttiriyor ben fark yok demedim kas gucu olarak hemen hemen o kartlar birbirine yakin dedim.

Kas gücü dediğin şey sadece tflops değerinden ibaret değildir mimari verimlilik ve çekirdek yapısı her şeyi değiştirir. RTX 3060 ile 1080 Ti örneği çok hatalı bir kıyaslama çünkü 1080 Ti 11GB VRAM ve 352-BIT veri yoluyla zamanının ötesindeydi, 3060 ise giriş-orta segment bir karttı. Ama biz burada RTX 5070'den bahsediyoruz 5070'in mimarisi, içindeki tensor ve RT çekirdekleri, sadece yazılımla FPS artırmaz, aynı zamanda profesyonel iş yüklerinde yani render ve modelleme tarafında 1080 Ti'ı on katına katlar.

RX 9060 XT ile 1080 Ti'ın kas gücü hemen hemen aynı demek te, 2026 yılında teknolojiye sadece tek pencereden bakmaktır. Bir ekran kartının var olma amacı sadece oyunlardaki kaba kuvvet değildir. Sen bugün bu kartları bir render motoruna (Octane redshift vs) bir 3D modelleme yazılımına veya bir video kurgu masasına oturtsan aradaki farkı kas gücü diye geçiştiremezsin. 1080 Ti ne kadar efsane olursa olsun, 2017'nin teknolojisiyle bugünün modern yazılım mimarilerine cevap veremez. Mesela Blender'da bir sahne render alırken veya yapay zeka tabanlı bir görüntü işlerken, 9060 XT içindeki güncel mimari birimleriyle 1080 Ti'ı emekli eder.

Olay sadece alacağın 15-20 FPS farkı değil yani modern bir kartın içinde artık video işlemek için özel encoder birimleri, yapay zeka hesaplamaları için ayrılmış çekirdekler var. 1080 Ti ile bir videoyu render alırken bilgisayarın başında sabahlayacakken, 9060 XT veya 3060 gibi kartlarla bunu dakikalar içinde bitirirsin. Yani senin kas gücü dediğin o kaba kuvvet, profesyonel iş yüklerinde (modelleme, render, AI) hiçbir anlam ifade etmiyor çünkü yeni kartlar bu işleri kas gücüyle değil, o iş için özel üretilmiş akıllı çekirdeklerle yapıyor. Bir kart sadece oyun makinesi değil, aynı zamanda bir üretim aracıdır ve üretim tarafında 1080 Ti bugün sadece bir nostaljidir, 9060 XT ise güncel.