Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar öncelikle BIOS güncel, NVIDIA'nın yeni yayınladığı 581.94 HotFix sürücüsü kurulu, Windows 11 Home kullanıyorum ve yapmadığım update yok. Sisteme daha yeni temiz kurulum da yaptım. Sorunum ise oynadığım her oyunda sürekli anlık %1 FPS çakılması ve beraberinde drop yaşamam. Sıcaklık değerlerinde bir sorun yok, oyun sırasında sistem değerlerini de izledim; düşen tek değer %1 FPS değeri. Yazılımsal olarak deneyebileceğim her şeyi denedim, her türlü BIOS ayarını kapatıp açtım ama çözülmüyor, sistem donmadan oyun oynatmıyor. Sorun yaşamadığım sadece 2 oyun var; Fortnite ve CS 2. Onun dışında RDR 2 droptan oynanmıyor, TLOU 1 ve 2'de çok sık olmasa da yine takılmalar mevcut. Bugün ETS 2 oynadım ve çok fazla drop yedim onda da. Cyberpunk 2077'de diğerlerine göre en az olacak şekilde yine takılmalar oluyor. GoW oyununda da aynı şekilde takılmalara rastladım. Oynanmayacak derecede takılan tek oyun ise RDR 2. Her oyunda takılma sırasında ortalama FPS değişmezken %1 FPS çakılıyor.

GPU ve VRAM testleri temiz, PSU testi de temiz. Artık donanımsal müdahaleler yapmayı düşünüyorum, Amazon'dan parça sipariş edip test edeceğim; çözülmezse iade edeceğim. Bu soruna daha önce rastlayanınız var mı? Sizce hangi donanım şüpheli bu durumda? Benim aklımda şu an CL30 bir RAM kiti sipariş edip test etmek var. RAM'lerin CL38 olması bu duruma sebep olabilir mi sizce? Bir de ekran kartı PCIe 5.0 ama anakart PCIe 4.0 x16, bu durumu da araştırdım ama bir şey olmaz diyor herkes.. Belki de yazılımsal bir sorundur, bilemiyorum ama deneyecek şey kalmadı gerçekten.

Ek olarak forumlarda çok sık benimle aynı işlemci ve benzer donanımlar kullanan kişilerin böyle konularını görüyorum, herkes ayrı bir oyunda drop yemekten yakınıyor. Artık benim düşüncelerim tükendi, sizlerin yardımına başvuruyorum.
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Galax RTX 5070 Ti White 2X
  • Lexar 16x2 CL38 6000 MHz
  • ASUS Prime B650M-R
  • BitFenix 750W 80+

Çözüm
Sonuç: 3 haftalık sürecin ardından az önce Gaming.Gen.TR tarafından tüm sistem için ücret iadem banka hesabıma yatırıldı. GeForce NOW hediyesi, kargo ücreti, montaj ve test bedeli gibi şeylerin parası yine de kesildi. Sadece sistem parçalarının ücreti yatırıldı; 2-3 bin TL'lik bir kesinti oldu yani. Bundan şikayetçi değilim.

Süreç: Sistemi ilk gönderdiğim zaman Recep Baltaş'a ulaştım ve durumu anlattım; yüksek ihtimalle sistemde sorun yok deyip göndereceklerini söyledim. Kendisi mağazanın yetkilileriyle konuştu ve ardından mağazadan beni arayıp sorunu kabul ettiler, parçalar test edilecek dediler. İki gün sonra ise sorunu kabul eden elemanla beni bir daha görüştürmeyip sorun yok demeye başladılar ve bunun üzerine Recep Baltaş sistemi Techolay ofisine istedi; birkaç gün sonra saatlerce detaylı test ederek sorunun ekran kartında olduğunu buldular. Ardından mağaza yetkilileriyle bir daha görüşüldü ve sistemi komple iade almak istediler. Ben sadece ekran kartını iade etmek istemiştim ama öyle istediler; kabul ettim mecbur. Şu an ise temelde aynı sistemi daha iyi PSU, anakart ve RAM alarak Amazon ve Hepsiburada üzerinden iade garantili şekilde kafam rahat sipariş ettim, 30 bin liraya yakın zararım oldu. Yeni sistemi kurunca testlerini yapacağım ve bir sorun olursa hiç uğraşmadan parça değiştirebileceğim.

Bu süreçte bana yardım ettiği için @Recep Baltaş'a minnettarım; yardım etmeseydi şu an sorunlu bir ekran kartıyla ve aylar sürecek THH şikayetiyle birlikte çaresiz duruyor olacaktım. İyi tarafından bakarsak tecrübe oldu, bir daha hazır sistem olaylarına girmemeye çalışacağım; parçalarımı tek tek iade edebileceğim yerlerden alacağım.

@Ayhan Dönmez @Zgoen32 @SunseTTime @LH44
@Recep Baltaş Hocam sizi etiketleyip rahatsız etmek istemezdim fakat belirttiğim gibi forumda bu RAM ve benzer anakart/işlemciyle bu sorunları yaşayan kullanıcıların konuları her gün artıyor. Hatta bu konunun benzer konular kısmında olan biri daha dün açıldı ve siz de cevap vermişsiniz. Belki size bir video konusu olabilir bu durum. İnsanlar da bilinçlenmiş olurlar, benim gibi hataya düşmezler.

@LH44 Hocam attığınız XPG RAM'den 2 tane sabah sipariş geçeceğim, Çarşamba elime ulaşır. Anakartıma taktığımda sistem direkt çalışır mı yoksa eski RAM'den kalan ayarlardan dolayı bir problem çıkar mı? BIOS sıfırlaması vs. yapmama gerek var mı? Mevcut Lexar kiti sökmeden önce BIOS'dan değiştirmem gereken ayarlar olacak mı? Son olarak da yeni RAM'ler anakartıma tam uyumlu olur değil mi?

Son düzenleme:
@LH44 Hocam attığınız XPG RAM'den 2 tane sabah sipariş geçeceğim, Çarşamba elime ulaşır. Anakartıma taktığımda sistem direkt çalışır mı yoksa eski RAM'den kalan ayarlardan dolayı bir problem çıkar mı? BIOS sıfırlaması vs. yapmama gerek var mı? Mevcut Lexar kiti sökmeden önce BIOS'dan değiştirmem gereken ayarlar olacak mı? Son olarak da yeni RAM'ler anakartıma tam uyumlu olur değil mi?

BIOS sıfırlamanız iyi olur. Olurda boot etmezse korkmazsınız. 😅
Screenshot_20251124_025933_Chrome.webp

İşaretlediğim pinlere yıldız tornavida ile 15sn kadar dokundurun. Sistem komple kapalı olsun.

İşaretlediğim pinlere yıldız tornavida ile 15sn kadar dokundurun. Sistem komple kapalı olsun.
Şimdi baktım, ekran kartının altında kalmış. Çıkarıp yaparım artık.
%100 zam yapılmadan önce benim de önerdiğim bir modeldi kendisi.

Çipleri XPG ile aynı. (Hynix A-die)
Çiplerin aynı olması her iki RAM kitinin de sorunumu çözebileceği anlamına mı geliyor yani hocam? Ayhan Bey'in özellikle önerdiği kite maalesef bütçem yetmiyor. Bir de bu sorunu neden yaşadığımı da teknik açıdan biraz anlatma şansınız var mıdır? Bilgilenmek istiyorum da bu konuda.

Şimdi baktım, ekran kartının altında kalmış. Çıkarıp yaparım artık.

Çiplerin aynı olması her iki RAM kitinin de sorunumu çözebileceği anlamına mı geliyor yani hocam? Ayhan Bey'in özellikle önerdiği kite maalesef bütçem yetmiyor. Bir de bu sorunu neden yaşadığımı da teknik açıdan biraz anlatma şansınız var mıdır? Bilgilenmek istiyorum da bu konuda.
%100 çözer diyemiyorum ama bu tarz sorunların genel kaynağı RAM'ler oluyor. @SunseTTime benzer bir sorun yaşıyor. Ama onunkini çözemedik, en sona işlemci ve RAM kaldı değişmeyen. 😀

Goodram ve XPG; Hynix A-die kullanıyor, temelde.
DDR5 RAM çip üreticileri arasında SK Hynix başı çekiyor. 1x16 ve 1x32 modüllerde A-die, 1x24 modüllerde revize M-die diğer çiplere göre çok daha üstün.
1x16 ve 1x32 kitlerde A-die'a ek M, P ve H-die mevcut. P ve H hakkında adam akıılı bir veri yok. Diğer üreticilerin çiplerinden iyiler %90, yani kesin gibi duruyor.
M-die, A'dan kötü. Diğerlerinden iyi. P veya H'a kıyasla farkını net söylemek zor.

Diğer üreticiler; Samsung, Micron, Nanya diye gidiyor.
Samsung yine iyi ama Hynix varken alınmamalı. Micron ve Nanya eklentilerini Dünya DLC dosyasından silebilsek keşke. 😀
O derece kötüler.

RAM üzerindeki markadan ziyade içindeki çip önemli diyoruz ama bazı istisnalar var.
Konusu geçen RAM'ler Kingston ve T-Force ise birçok seçenek mevcut. Kingston, aşure gibi bir çip listesine sahip tek bir modelde. O listede Nanya - Samsung - Sk Hynix vs. hepsi var neredeyse.
T-Force gelirsek 6000MT/s CL38 kitten Sk Hynix çıktı, yanlış hatırlamıyorsam A-die bi' de.

G.Skill'in de pek temiz olduğu söylenemez, en azından RAM'in dışına etiket basıyorlar. O şekilde anlaşılıyor.

%100 çözer diyemiyorum ama bu tarz sorunların genel kaynağı RAM'ler oluyor. @SunseTTime benzer bir sorun yaşıyor. Ama onunkini çözemedik, en sona işlemci ve RAM kaldı değişmeyen. 😀

Goodram ve XPG; Hynix A-die kullanıyor, temelde.
DDR5 RAM çip üreticileri arasında SK Hynix başı çekiyor. 1x16 ve 1x32 modüllerde A-die, 1x24 modüllerde revize M-die diğer çiplere göre çok daha üstün.
1x16 ve 1x32 kitlerde A-die'a ek M, P ve H-die mevcut. P ve H hakkında adam akıılı bir veri yok. Diğer üreticilerin çiplerinden iyiler %90, yani kesin gibi duruyor.
M-die, A'dan kötü. Diğerlerinden iyi. P veya H'a kıyasla farkını net söylemek zor.

Diğer üreticiler; Samsung, Micron, Nanya diye gidiyor.
Samsung yine iyi ama Hynix varken alınmamalı. Micron ve Nanya eklentilerini Dünya DLC dosyasından silebilsek keşke. 😀
O derece kötüler.

RAM üzerindeki markadan ziyade içindeki çip önemli diyoruz ama bazı istisnalar var.
Konusu geçen RAM'ler Kingston ve T-Force ise birçok seçenek mevcut. Kingston, aşure gibi bir çip listesine sahip tek bir modelde. O listede Nanya - Samsung - Sk Hynix vs. hepsi var neredeyse.
T-Force gelirsek 6000MT/s CL38 kitten Sk Hynix çıktı, yanlış hatırlamıyorsam A-die bi' de.

G.Skill'in de pek temiz olduğu söylenemez, en azından RAM'in dışına etiket basıyorlar. O şekilde anlaşılıyor.
Yanlış hatırlamıyorsam, ilk konusunda RAM’leri de değiştirmişti. Hatta ekran kartıyla RAM’i aynı anda değiştirdi diye hatırlıyorum. Ayhan hocam önermişti şu an ki Ram'lerini.

@Ateş Hekimoğlu RAM'leri çıkarıp taktıktan sonra zaten sıfırlayacaktır ama BIOS Default alıp Save & Exit yap, sonrasında yeni modülleri takarsın. BIOS update sonrası EXPO açacaksın. Bir de Nebi'nin rehberi takip et, oradaki değerleri geçir, M-Die göre vermiş.

Sadece voltaj kısmı 1.3 yerine 1.35 olsun sende, Dual Rank aldıysan 1.3'te sıkıntı yaşarsın, Nebi 2x16/2x24 Single Rank kitlere yönelik vermiş voltaj kısmını. EXPO1 açıp üstüne yazabilirsin, manuel olmak zorunda değil, sadece Timing'leri yaz yani EXPO açıp, bu kadar, voltaja elleme, FCLK ve UCLK=MCLK ayarları yapılabilir, onları anlatmış.

tRRDL-8 tRRDS-4 tFAW-20 kısmını da yanlış vermiş Nebi, 1.35v'ta bu kısım Boot etmeyebiliyor, bazı kitlerde voltaj ister. Bu kısmı timing yazma yerinde, tRRDL-12 tRRDS-8 tFAW-32 olarak değiş, diğer dedikleri doğrudur Nebi'nin.

@Easley, doğru hatırlıyor. Önce RAM ve ekran kartını değiştirdim. Sonrasında PSU ve anakart değişti. Değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD kaldı. @LH44

Zaten benim yaşadığım sorun stutter değil. Stutter sorununda frametime anlık spike yapar ya da FPS drop yaşatır. Bende bunların hiçbiri yok. Frametime dümdüz iken bile framepacing tarzı görüntü bozulması var bende.

RAM, Ekran kartı, PSU, Anakart değiştikten sonra ->

RAM, Ekran kartı, PSU, Anakart değişmeden önce ->

NOT: Bakıldığında her ikisinde de durum aynı. FPS, frametime ve sıcaklıklar gayet iyi. Fakat sağ-sol dönüşlerde bozulma oluyor. Her iki örnekte de stutter, FPS drop yok. Sadece nedir AMD ekran kartı ve eski RAM varken ekstra FPS drop, stutter yaşadığım da oluyordu. Benim şu anki kalan sorun CPU ve çok düşük bir ihtimal SSD kaynaklı duruyor. Çok gariptir CPU arızası kendini fark şekilde gösterir deniyordu, OCCT testlerinde gram hata almıyorum. Bu da gösteriyor ki testlere asla güvenmemeliyiz.

@Ateş Hekimoğlu, sizdeki durumu ben RAM ve Ekran kartını değiştirerek çözmüştüm. Ekran kartınız kaliteli, muhtemelen RAM değişimi bile tek başına yeterli olur.

@Ateş Hekimoğlu RAM'leri çıkarıp taktıktan sonra zaten sıfırlayacaktır ama BIOS Default alıp Save & Exit yap, sonrasında yeni modülleri takarsın. BIOS update sonrası EXPO açacaksın. Bir de Nebi'nin rehberi takip et, oradaki değerleri geçir, M-Die göre vermiş.
Hocam konuda önerilen XPG RAM'i almamla sizin önerdiğiniz GoodRAM olanı almam arasında fark olacak mı? Bir de sizce de sorunum RAM kaynaklıdır değil mi?

Hocam konuda önerilen XPG RAM'i almamla sizin önerdiğiniz GoodRAM olanı almam arasında fark olacak mı? Bir de sizce de sorunum RAM kaynaklıdır değil mi?
Sendeki kit Samsung ya da Micron'du diye hatırlıyorum, RAM kaynaklı gibi duruyor ama kimse kesin konuşamaz, ilk denenmesi gereken parça her zaman o oluyor. AM5 için de tek seçenek Hynix, o yüzden denemekte fayda var. 6000 CL30 olduktan sonra M ya da A fark etmez esasen, sadece A çıksa daha iyi olur, stabilitesi daha kolay. Nebi'nin timing'leri dediğim şekilde geçir EXPO üzerine, bir de BIOS güncel kalsın. Gerisi deneme-yanılma yani. Göze batan bir tek RAM var senin sistemde şu anda.

Windows'ta güç planı dengeli yerine high performance açtığında bile drop sorunu yapıyor AM5 sistemler, İntel gibi değil malesef, çoğu şeye optimize değil.

Göze batan bir tek RAM var senin sistemde şu anda.
Hocam peki bu durum RAM'lerin arızalı olduğuna mı işaret ediyor yoksa sadece dandik ve uyumsuz mu? Yine bu konuda paylaşılan bir konuda da birisi 7800X3D ve benle aynı RAM ile aynı sorunu yaşamış ve siz değişmesi gerektiğini belirtmişsiniz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.