Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar öncelikle BIOS güncel, NVIDIA'nın yeni yayınladığı 581.94 HotFix sürücüsü kurulu, Windows 11 Home kullanıyorum ve yapmadığım update yok. Sisteme daha yeni temiz kurulum da yaptım. Sorunum ise oynadığım her oyunda sürekli anlık %1 FPS çakılması ve beraberinde drop yaşamam. Sıcaklık değerlerinde bir sorun yok, oyun sırasında sistem değerlerini de izledim; düşen tek değer %1 FPS değeri. Yazılımsal olarak deneyebileceğim her şeyi denedim, her türlü BIOS ayarını kapatıp açtım ama çözülmüyor, sistem donmadan oyun oynatmıyor. Sorun yaşamadığım sadece 2 oyun var; Fortnite ve CS 2. Onun dışında RDR 2 droptan oynanmıyor, TLOU 1 ve 2'de çok sık olmasa da yine takılmalar mevcut. Bugün ETS 2 oynadım ve çok fazla drop yedim onda da. Cyberpunk 2077'de diğerlerine göre en az olacak şekilde yine takılmalar oluyor. GoW oyununda da aynı şekilde takılmalara rastladım. Oynanmayacak derecede takılan tek oyun ise RDR 2. Her oyunda takılma sırasında ortalama FPS değişmezken %1 FPS çakılıyor.

GPU ve VRAM testleri temiz, PSU testi de temiz. Artık donanımsal müdahaleler yapmayı düşünüyorum, Amazon'dan parça sipariş edip test edeceğim; çözülmezse iade edeceğim. Bu soruna daha önce rastlayanınız var mı? Sizce hangi donanım şüpheli bu durumda? Benim aklımda şu an CL30 bir RAM kiti sipariş edip test etmek var. RAM'lerin CL38 olması bu duruma sebep olabilir mi sizce? Bir de ekran kartı PCIe 5.0 ama anakart PCIe 4.0 x16, bu durumu da araştırdım ama bir şey olmaz diyor herkes.. Belki de yazılımsal bir sorundur, bilemiyorum ama deneyecek şey kalmadı gerçekten.

Ek olarak forumlarda çok sık benimle aynı işlemci ve benzer donanımlar kullanan kişilerin böyle konularını görüyorum, herkes ayrı bir oyunda drop yemekten yakınıyor. Artık benim düşüncelerim tükendi, sizlerin yardımına başvuruyorum.
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Galax RTX 5070 Ti White 2X
  • Lexar 16x2 CL38 6000 MHz
  • ASUS Prime B650M-R
  • BitFenix 750W 80+

Çözüm
Sonuç: 3 haftalık sürecin ardından az önce Gaming.Gen.TR tarafından tüm sistem için ücret iadem banka hesabıma yatırıldı. GeForce NOW hediyesi, kargo ücreti, montaj ve test bedeli gibi şeylerin parası yine de kesildi. Sadece sistem parçalarının ücreti yatırıldı; 2-3 bin TL'lik bir kesinti oldu yani. Bundan şikayetçi değilim.

Süreç: Sistemi ilk gönderdiğim zaman Recep Baltaş'a ulaştım ve durumu anlattım; yüksek ihtimalle sistemde sorun yok deyip göndereceklerini söyledim. Kendisi mağazanın yetkilileriyle konuştu ve ardından mağazadan beni arayıp sorunu kabul ettiler, parçalar test edilecek dediler. İki gün sonra ise sorunu kabul eden elemanla beni bir daha görüştürmeyip sorun yok demeye başladılar ve bunun üzerine Recep Baltaş sistemi Techolay ofisine istedi; birkaç gün sonra saatlerce detaylı test ederek sorunun ekran kartında olduğunu buldular. Ardından mağaza yetkilileriyle bir daha görüşüldü ve sistemi komple iade almak istediler. Ben sadece ekran kartını iade etmek istemiştim ama öyle istediler; kabul ettim mecbur. Şu an ise temelde aynı sistemi daha iyi PSU, anakart ve RAM alarak Amazon ve Hepsiburada üzerinden iade garantili şekilde kafam rahat sipariş ettim, 30 bin liraya yakın zararım oldu. Yeni sistemi kurunca testlerini yapacağım ve bir sorun olursa hiç uğraşmadan parça değiştirebileceğim.

Bu süreçte bana yardım ettiği için @Recep Baltaş'a minnettarım; yardım etmeseydi şu an sorunlu bir ekran kartıyla ve aylar sürecek THH şikayetiyle birlikte çaresiz duruyor olacaktım. İyi tarafından bakarsak tecrübe oldu, bir daha hazır sistem olaylarına girmemeye çalışacağım; parçalarımı tek tek iade edebileceğim yerlerden alacağım.

@Ayhan Dönmez @Zgoen32 @SunseTTime @LH44
1764086096325.webp

1.1 PHY için yüksek kaçıyor şu anda, 34-34 matchletmeye çalışıyor ama olmuyor, onunla beraber 1.55 VDDQ 1.15-1.2 VDDP denersen anca 34-34 yapar gibi. Şu anki hedef o yüzden 1.0'da 36-36 olması, voltaj basmanın kazancı olmaz. @Ateş Hekimoğlu

Evet. Enter basınca da hemen eski haline dönüyor yani 1.100
1.05 oluyor mu, ama onda da 34-36 idi. 1.0 yapmak şart gibi onu, eğer olmuyorsa askıya alalım, PHY 34 olması İMC ekstra zorluyor 36-36 yapsaydık iyi olacaktı.

PMU Training diye aratır mısın search kısmında, ya da DRAM Timings içinde AI Tweaker, PMU Training var mı?

Bu kartta PMU olmadığı için VDDP+VDDQ iyi ayarlanmalı.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.