Yarın öbür gün halletmiş olursun işlerini merak etme, 390 dene olmazsa sal kullan şu ankini zaten. M-Die ise umutsuz vaka. Ben aylarca uğraştım, nefret ederim M-Die. BIOS içinde yaşarsın bu gidişle, bu iş hem bağımlılık hem de deneme-yanılma. Zararı yok voltaj basmıyorsun 2.07 vermıyorsun dediğim gibi, 1.8 üzeri verdiğin an garantisi yok zaten, IC'lerden biri ölebilir belki, öyle vakalar var Reddit'te vesaire, 1.75 üstü denemedim ben, gerek yok çünkü, 6400 C26 1.74 yetiyor zaten, bir de IMC-bellek kontrolcü limiti 1:1 modda bu çipler için 6400 ile sınırlı, X870E Apex'te 6600 yaparsın 1.3 SoC voltajda o da. Şu an zar zor 1.29 SoC ile 6400 yapıyorum C28-C26.

Gigabyte zaten istesen de sana verdirmez. 1.65 limitliydi diye hatırlıyorum. 1.65 çerez voltaj, hiçbir şey olmaz. TREFI 65K mevzusu problem dediğim gibi, 1500 RPM fan dikmen lazım benim gibi.

Yok yok, o kadar derine inmem. En baba yarin o 390 muhabbetini dener salarım.

Dediğim gibi imkanın neye el veriyorsa, X870E APEX, 6000 C26 kit olsa, daha iyi bir IMC-bellek kontrolcü olsa bu aynı 8800'ü belki ben de denerdim ama aşırı gereksiz bu, şu an için mümkün değil uzun vadede. 8400 yapıp bırakırdım, onu başarabilirsin bu dediğim kartta ve fazlasıyla yeter. Öte yandan 6600 1:1 mod açmak da problem, 1.3 SoC'ta anca açıyorsun, 1.3 limitlendi bu voltaj çünkü çipleri yaktı biliyorsun o mevzuyu.

IMC limitliyor o yüzden bu çipleri, ek olarak FCLK da throttle yapıyor, İntel gibi değil AMD. FCLK 2233 yapıyor en iyi Ryzen 9000 çip şu anda, APU'lar biraz daha iyi yapıyor. Ama şimdi 6000 için düşünürsen UCLK=MEMCLK=FCLK 3000 yapamıyorsun hala. Darboğaz kaynağı bu bir nebze aslında. FCLK eşitleyemiyorsun. 2:1 modda FCLK eşitliyorsun, 8800 için örneğini atmıştım 2200 FCLK ile UCLK eşliyorsun.

tRFC 390'lı tabloyu dene, olmazsa bırak dediğim gibi, şu anki hali gayet iyi. İlk tRFC 390 dene, A-Die olduğu netleşirse BIOS gir, o tablodaki kalan kısımları da değiş, tRP 32 yaparsın ekstra A-Die 32 açar yüksek ihtimalle, CL28 için VDD 1.4 yapacaksın sadece, tabloda görünüyor. FCLK 2133 deneyebilirsin, şanssızsan bu stabil olmaz, VDDG 1050 mV yapman lazım IOD-CCD.

Son düzenleme:
Dediğim gibi imkanın neye el veriyorsa, X870E APEX, 6000 C26 kit olsa, daha iyi bir IMC-bellek kontrolcü olsa bu aynı 8800'ü belki ben de denerdim ama aşırı gereksiz bu, şu an için mümkün değil uzun vadede. 8400 yapıp bırakırdım, onu başarabilirsin bu dediğim kartta ve fazlasıyla yeter. Öte yandan 6600 1:1 mod açmak da problem, 1.3 SoC'ta anca açıyorsun, 1.3 limitlendi bu voltaj çünkü çipleri yaktı biliyorsun o mevzuyu.

IMC limitliyor o yüzden bu çipleri, ek olarak FCLK da throttle yapıyor, İntel gibi değil AMD. FCLK 2233 yapıyor en iyi Ryzen 9000 çip şu anda, APU'lar biraz daha iyi yapıyor. Ama şimdi 6000 için düşünürsen UCLK=MEMCLK=FCLK 3000 yapamıyorsun hala. Darboğaz kaynağı bu bir nebze aslında. FCLK eşitleyemiyorsun. 2:1 modda FCLK eşitliyorsun, 8800 için örneğini atmıştım 2200 FCLK ile UCLK eşliyorsun.

tRFC 390'lı tabloyu dene, olmazsa bırak dediğim gibi, şu anki hali gayet iyi. İlk tRFC 390 dene, A-Die olduğu netleşirse BIOS gir, o tablodaki kalan kısımları da değiş, tRP 32 yaparsın ekstra A-Die 32 açar yüksek ihtimalle, CL28 için VDD 1.4 yapacaksın sadece, tabloda görünüyor. FCLK 2133 deneyebilirsin, şanssızsan bu stabil olmaz, VDDG 1050 mV yapman lazım IOD-CCD.
Günaydın hocam. Bunları hep deneye deneye mi buldunuz siz?

@Ayhan Dönmez Hocam interntten kontrol ettim ramin kodunu yazdım anakarta a die yazıyor. Kesin midir?

Son düzenleme:
Dene istersen, A diye biliyorum senin kiti, tRFC 390'lı tabloyu dene olduğu gibi, eğer sıkıntı çıkarsa şu anki olduğu gibi kullan. Yine SS atarsan bakarım.

1756324059756.webp

Böyle dene, tekrar SS atarsın. Olmazsa şu anki haliyle kullan. @xLeomessi

MCR-PDM ayarlarını disable çek denerken, sonrasında Auto alırsın 1-2 gün kullan öyle. Boot etmezse eski haline dönersin dediğim gibi, A-Die ise yüksek ihtimal problem olmaz gibi.

Dene istersen, A diye biliyorum senin kiti, tRFC 390'lı tabloyu dene olduğu gibi, eğer sıkıntı çıkarsa şu anki olduğu gibi kullan. Yine SS atarsan bakarım.

Eki Görüntüle 178645

Böyle dene, tekrar SS atarsın. Olmazsa şu anki haliyle kullan. @xLeomessi

MCR-PDM ayarlarını disable çek denerken, sonrasında Auto alırsın 1-2 gün kullan öyle. Boot etmezse eski haline dönersin dediğim gibi, A-Die ise yüksek ihtimal problem olmaz gibi.
Maç izliyorum bakıcam hocam maçtan sonra

@Ayhan Dönmez Hocam merhaba, bugün bios giricektim MCR ve PDMleri auto çekmek için ama bir türlü giremedim. Bazen windows geliyor bazen siyah ekran kalıyor. Bu neden olabilir? Sıfırlasam mı ram ayarlarını.

Son düzenleme:
Maç izliyorum bakıcam hocam maçtan sonra

@Ayhan Dönmez Hocam merhaba, bugün bios giricektim MCR ve PDMleri auto çekmek için ama bir türlü giremedim. Bazen windows geliyor bazen siyah ekran kalıyor. Bu neden olabilir? Sıfırlasam mı ram ayarlarını.
Stabil olmayabilir, -28 fazla agresif kaçmış olabilir, o da yapar. -20 dene önce, bu 2 ayarı da disable bırak, -25 denersin bir sıkıntı olmazsa. Bazen Undervolt ve RAM ikisi de agresif olduğunda yapabilir. Testmem5 ile test et istersen birkaç saat bir de, Github'dan indirebilirsin.

@xLeomessi CL28 denemiş miydin 1.4 VDD ile, tRFC kaçtı? Güncel ZenTimings de paylaş istersen ama dediğine göre training süresi çok kısa, bu Memory Context ve Power Down bir müddet disable kullan.

@xLeomessi SoC voltage manuel mode diyip 1.25 yap bir de istersen, o da sınırda kalırsa yapabilir. 1.2 de aslında yetmeli ama senin işlemcinin kapasitesini tam bilmiyoruz.

Stabil olmayabilir, -28 fazla agresif kaçmış olabilir, o da yapar. -20 dene önce, bu 2 ayarı da disable bırak, -25 denersin bir sıkıntı olmazsa. Bazen Undervolt ve RAM ikisi de agresif olduğunda yapabilir. TestMem5 ile test et istersen birkaç saat bir de, GitHub'dan indirebilirsin.

@xLeomessi CL28 denemiş miydin 1.4 VDD ile, tRFC kaçtı? Güncel ZenTimings de paylaş istersen ama dediğine göre training süresi çok kısa, bu Memory Context ve Power Down bir müddet disable kullan.

@xLeomessi SoC voltage manuel mode deyip 1.25 yap bir de istersen, o da sınırda kalırsa yapabilir. 1.2 de aslında yetmeli ama senin işlemcinin kapasitesini tam bilmiyoruz.

-25 yapmıştık hocam en son. CL28 denemedim bunlardan dolayı, BIOS girebilsem halledeceğimde giremiyorum. Normal bilgisayar içerisinde bir problem yaşamıyorum fakat su BIOS girme olayını çözemedim.

-25 yapmıştık hocam en son. CL28 denemedim bunlardan dolayı, BIOS girebilsem halledeceğimde giremiyorum. Normal bilgisayar içerisinde bir problem yaşamıyorum fakat su BIOS girme olayını çözemedim.
Anakart BIOS sürümü ile alakalı falan olabilir belki, Fast Boot kapattın mı, bir de bu 2 ayar disable edip denemen lazım bir müddet, SoC voltaj manuel 1.25 olarak değiştirirsin bir de. BIOS giremiyorsan ya anlattığım gibi sıfırla tekrar bu dediklerimi yap CL28 olarak, ya da arkadan Gigabyte.bin olarak BIOS yazdırt tuş ile.

Fast Boot yüzünden giremiyor olabilirsin belki, BIOS girememe sebebini tam anlayamadım, Fast Boot hep kapalı kullanırım o yüzden. @xLeomessi

Bence o dediğim 2 pinden anlattığım gibi sıfırla zaten basit bir işlem, sonrasında CL28 olarak uygula RAM+PBO'yu, PBO için +100/-20 dene önce, sonra -25 yaparsın olmazsa. -20 üzeri bazen instabilite yaratıyor birkaç core'da. 8 çekirdek var sonuçta, hepsi stabil olması lazım.