BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.
FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.
Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?
Hocam öncelikle AM5'e ilk geçtiğimde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Ben de 4x16 aldım, 64 GB yapmak için. Bilseydim o şekilde yapmazdım. Eğer sorun bundan kaynaklı ise 2 RAM'i çıkardım, çift kanal 32 yapacağım.
2. olarak BIOS sürümünü bugün 7E12V1K7 (Beta version) olarak son sürüme güncelledim. Dediğiniz uygulamayı indirdim, fotoğraf ekledim dediğiniz şekilde.
@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.
BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip
Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:
Enabled yap. Power Down Mode ise disabled yerine oto kalsın; seninki eski çipset, problem çıkabilir.
Gear Down + Power Down ikisi de oto kalabilir, ya da elleme onlara.
iGPU’yu kapatmamışsın. Advanced–NB Configuration içinde olabilir; Integrated Graphics bu önemli bir adım. Bu ayarı bulup kapatman gerekiyor. Ekstra olarak F9 Search kısayolu ile aratıp kapat. @EfsaneT
@EfsaneT Bak. VDDG ve VDDP menülerinin içine giriliyor, OK var yanında. Bir de NB/SOC VoltageAuto yazıyor, ona Enter bas, tıkla. Override - AMD Overclock iki seçenek sunacak sana. AMD Overclock olanını seçip 1.3V ver. Hepsini SS gönder bana en son.
@EfsaneT bak vddg ve vddp menülerin içine giriliyor ok var yanında, bir de nb/soc voltage oto yazıyor ona enter bas tıkla, override-AMD overclock 2 seçenek sunacak sana, AMD overclock olanını seçip 1.3v ver, hepsini SS gönder bana en son.
@EfsaneT Bak. VDDG ve VDDP menülerinin içine giriliyor, OK var yanında. Bir de NB/SOC VoltageAuto yazıyor, ona Enter bas, tıkla. Override - AMD Overclock iki seçenek sunacak sana. AMD Overclock olanını seçip 1.3V ver. Hepsini SS gönder bana en son.
Doğru yazmışsın VDDG 1.05v olacak evet, aynısını VDDP için yap, SoC için dediğimi de uygula SS gönder sonra.
SoC için işaretlediğim kısımdan Enter basıp AMD Overclock seçeceksin, 1.3 yazacaksın. VDDP için ise 1.15 olacak değer. SS gönderirsen bakacağım bunlara, bunlar önemli.
SoC için işaretlediğim kısımdan Enter basıp AMD Overclock seçeceksin, 1.3 yazacaksın. VDDP için ise 1.15 olacak değer. SS gönderirsen bakacağım bunlara, bunlar önemli.
Tamam hepsi doğru. Save&Exit yap, 5 dakikaya kadar bekle. Bu sefer açılması lazım. Açılınca Zen'den aynı şekilde SS gönder bakalım.
Bu programı indir, exe'den çalıştır. Program açılınca Auto bas bir kere. Sonrasında Max Errors kısmına 1 yaz karşılığına. Onun altına Minutes kısmına 90 yaz; 90 dakika edecek test. Sonrasında Start deyince başlayacak. Start demeden önce HWiNFO adlı yazılımı indirip yalnızca sensörleri aç. Test esnasında yanda dursun. CPU IOD Hotspot ve RAM sıcaklıkları SS gönder aralıklı buraya.