Yutrep 59

Başarılı
Arkadaşlar merhaba garip bir sorunla karşı karşıyayım.

Mevcut sistemindeki ekran kartını, aynı model ancak farklı bir markanınkiyle değiştirdim. Yani aynı GPU ama markası farklı. Teknik özellikleri vb bayağı benzer.

Kart değişiminden sonra şöyle bir sorun yaşıyorum.

İnternette sadece forum sayfalarında gezinirken veya bazen video izlerken; siyah ekran veriyor ve 10-15 sn sonra PC reset atıyor. Yeniden başladığında herhangi bir hata kodu da çıkmıyor.

Değiştiğim ekran kartında sorun ihtimalini düşündüm. Ancak;

10 saat boyunca aralıksız GPU'yu %99 olarak ve ciddi bir VRAM kullanan Delta Force oyunu açık bıraktım. Hiçbir crash veya reset sorunu vermedi. Ekran kartı sıcaklığı ve saat hızları vb tam olması gerektiği gibiydi.

Keza unigine heaven en yüksek ayarlar ile de aynı şekilde saatlerce açık bıraktım ve hiç reset, crash vb vermedi.

3DMark time spy, TS Extreme, port royal, Steel nomad vb. en zor testleri yine yaptım yine sorunsuzdu.

Sizce sorun ne olabilir?

Bu durum günde 1 maksimum 2 kere oluyor en fazla. Bazı günler hiç olmuyor. Ama dediğim gibi oyun oynarken veya GPU kullanırken değil; webte surf esnasında oluyor. O da bazen oluyor.

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.

İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
7600X hocam ama ekran kartı değişiminden önce sorun yoktu dediğim gibi. Sadece kasayı yan yatırıp vialarken vida elidmen düştü bu kırmızı işaretli iki bölgeden birine sanırım.

1 vida var oda sıkılı + portlarda kablo yok ama sıkılmamış vida görmedim + bu siteden: https://www.amd.com/en/support/down...yzen/ryzen-7000-series/amd-ryzen-5-7600x.html eğer dahili GPU Driver'ı güncel değilse güncelleyin güncellemede sorun çıkarsa bildirin sorun olmazsa Prime95 ve Memtest86 ile RAM ve işlemci testlerini yapın bu üçünden biri ya da birden Fazla'da sorun çıkarsa konuya yazın.

1 vida var oda sıkılı + portlarda kablo yok ama sıkılmamış vida görmedim + bu siteden: https://www.amd.com/en/support/down...yzen/ryzen-7000-series/amd-ryzen-5-7600x.html eğer dahili GPU Driver'ı güncel değilse güncelleyin güncellemede sorun çıkarsa bildirin sorun olmazsa Prime95 ve Memtest86 ile RAM ve işlemci testlerini yapın bu üçünden biri ya da birden Fazla'da sorun çıkarsa konuya yazın.
Hocam linkte 7600x driveri diyor ama içerikte amd harici ekran kartının normal driverı aslında. Dahili içi ayrı driver yok sanırım. Attığınız linkteki driver kurulu bende. Prime 95 testinde hangi seçeneği kullanmalıyım? Bu arada gpu'da sorun olma ihtimali nedir sizce? Oyunlarda crash vermemesi çok bir gösterge değil mi?

Teşekkürler.

Hocam linkte 7600X driveri diyor ama içerikte AMD harici ekran kartının normal driverı aslında. Dahili içi ayrı driver yok sanırım. Attığınız linkteki driver kurulu bende. Prime 95 testinde hangi seçeneği kullanmalıyım? Bu arada GPU'da sorun olma ihtimali nedir sizce? Oyunlarda crash vermemesi çok bir gösterge değil mi?

Teşekkürler.

Auto detect and install olandan kurun + Prime95 konusunda yanıldım o Prime95 testini yapma şimdi yapman gereken Memtest yap + "dahili GPU ile FurMark testi yap"

Auto detect and install olandan kurun + Prime95 konusunda yanıldım o Prime95 testini yapma şimdi yapman gereken Memtest yap + "dahili GPU ile FurMark testi yap"

@Recep Baltaş
Prime 95 small, blend, large testlerinde bu şekilde uyarı verdi hocam. Blend ve largeda ise PC siyah ekran verip reset attı. Ancak benim aldığım siyah ekran resetinden biraz farklıydı şöyle ki; benim asıl sorunumda PC siyah ekran veriyor 10-15 sn sonra res atıyordu. Prime tesinde 2-3 sonra reset atıyor.

Dahili GPU için benchmark yapan uygulama bulamadım hocam. Diğer uygulamaları dahili ile açması için Windows ayarı yaptım ama yine de harici GPU ile açtı.

Üstatlarım yardımlarınızı bekliyorum. Kafam allak bullak oldu.Teşekkürler. @Recep Baltaş @Uye473

Dosya Ekleri

• blend.webp
    blend.webp
    32,9 KB · Görüntüleme: 58
Son düzenleme:
@Recep Baltaş
Prime 95 small, blend, large testlerinde bu şekilde uyarı verdi hocam. Blend ve largeda ise PC siyah ekran verip reset attı. Ancak benim aldığım siyah ekran resetinden biraz farklıydı şöyle ki; benim asıl sorunumda PC siyah ekran veriyor 10-15 sn sonra res atıyordu. Prime tesinde 2-3 sonra reset atıyor.

Dahili GPU için benchmark yapan uygulama bulamadım hocam. Diğer uygulamaları dahili ile açması için Windows ayarı yaptım ama yine de harici GPU ile açtı.

Üstatlarım yardımlarınızı bekliyorum. Kafam allak bullak oldu. Teşekkürler. @Recep Baltaş @Uye473

Memtest'te yap + DDU ile GPU Driver'ı kaldır tamamen en ufak dosyası kalmasın ve öyle dahili grafik ile test yap.

DDU indirme linki: Display Driver Uninstaller (DDU) download version 18.0.8.9

Memtest'te yap + DDU ile GPU Driver'ı kaldır tamamen en ufak dosyası kalmasın ve öyle dahili grafik ile test yap.

DDU indirme linki: Display Driver Uninstaller (DDU) download version 18.0.8.9
Çok teşekkürler.

Mem test yapacağım hocam . Sanırım usb ile yapılıyormuş. Usbsiz hali var mıdır ? Gece veya yarın sabah yapmış olurum. DDu ile silme işini daha önce yapmıştım ama çözülmedi malesef. EKran kartı ile ilgili bir sorun ise garantisi var ürünün ama gittiğinde sorun çıkmama ihtimali de var. Her zaman olmuyor çünkü. Şu an sorunu nerden olduğunu bilsem direk garantiye göndereceğim ama hangi parçada sorun olduğunu bulamamak beni çileden çıkartıyor.

Çok teşekkürler.

Mem test yapacağım hocam. Sanırım USB ile yapılıyormuş. USB'siz hali var mıdır? Gece veya yarın sabah yapmış olurum. DDU ile silme işini daha önce yapmıştım ama çözülmedi maalesef. Ekran kartı ile ilgili bir sorun ise garantisi var ürünün ama gittiğinde sorun çıkmama ihtimali de var. Her zaman olmuyor çünkü. Şu an sorunu nereden olduğunu bilsem direk garantiye göndereceğim ama hangi parçada sorun olduğunu bulamamak beni çileden çıkartıyor.

USB'siz Memtest yok maalesef + DDU ile GPU Driver'ı silip sonra dahili Grafik'i "FurMark ile test edin"

FurMark ile test edebilirsiniz ya da başka GPU benchmark yazılımları. Ama bunu FurMark ile yapabilirsiniz. FurMark indirme linki: FurMark Homepage
Yok biliyorum ama hep harici ekran kartını stres yapıyor. Dahili Gpu için ayrı bir yer göremedim biraz daha bakınayım.

Edit: Buldum hocam yeni sürümde. 2-3 dk benchöark yaptım herhangi bir hata vermedi.

@deadfellow Hocam selamlar. Sizin de değerli görüşünü almak beni memnun eder. İyi akşamlar.

Bugün 17-18 saat boyunda youtube video açık şekilde bıraktım herhangi bir restart atmadı. Akşam eve geldim gta 5'de gpu kullanımı 40-045 iken yine siyah ekran verdi bu esnada monitör ışığı açık tabi. 15 sn sonra restart attı.

Arkadaşlar lütfen yardım edin. Ne olabilir sorun. Her türlü önerilerinizi bekliyorum lütfen. Canım çok sıkkın bu duruma.

Bu arada ram testini de usb işini halledip yapacağım.

Son düzenleme: