Yutrep

Uzman
Arkadaşlar merhaba garip bir sorunla karşı karşıyayım.

Mevcut sistemindeki ekran kartını, aynı model ancak farklı bir markanınkiyle değiştirdim. Yani aynı GPU ama markası farklı. Teknik özellikleri vb bayağı benzer.

Kart değişiminden sonra şöyle bir sorun yaşıyorum.

İnternette sadece forum sayfalarında gezinirken veya bazen video izlerken; siyah ekran veriyor ve 10-15 sn sonra PC reset atıyor. Yeniden başladığında herhangi bir hata kodu da çıkmıyor.

Değiştiğim ekran kartında sorun ihtimalini düşündüm. Ancak;

10 saat boyunca aralıksız GPU'yu %99 olarak ve ciddi bir VRAM kullanan Delta Force oyunu açık bıraktım. Hiçbir crash veya reset sorunu vermedi. Ekran kartı sıcaklığı ve saat hızları vb tam olması gerektiği gibiydi.

Keza unigine heaven en yüksek ayarlar ile de aynı şekilde saatlerce açık bıraktım ve hiç reset, crash vb vermedi.

3DMark time spy, TS Extreme, port royal, Steel nomad vb. en zor testleri yine yaptım yine sorunsuzdu.

Sizce sorun ne olabilir?

Bu durum günde 1 maksimum 2 kere oluyor en fazla. Bazı günler hiç olmuyor. Ama dediğim gibi oyun oynarken veya GPU kullanırken değil; webte surf esnasında oluyor. O da bazen oluyor.

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.

İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı ekran kartları 2D modunda stabil çalışmayabiliyor. Ben bu durumu özellikle de AMD kartlarda gördüm.

Üstat öncelikle değerli cevabınız için çok teşekkür ederim.

Önceki kartım da 7900XTX idi şu anki de öyle sadece farklı marka. Ama önceden böyle bir sorun yoktu.

Bu durumda GPU'da bir sorun var veya yok diyebilir miyiz kesin olarak?

Bugün de PC'yi 10 saatlik Chrome'dan video açıp bıraktım. 10 saat sonrasında herhangi bir restart vermemiş. Bazen veriyor bazen vermiyor çözemedim. GPU'da sorun var desem garantisi vb zaten var.

YouTube'da dolaşırken 7900XTX %2-5 arası kullanıyor.

Arkadaşlar merhaba garip bir sorunla karşı karşıyayım.

Mevcut sistemindeki ekran kartını, aynı model ancak farklı bir markanınkiyle değiştirdim. Yani aynı GPU ama markası farklı. Teknik özellikleri vb bayağı benzer.

Kart değişiminden sonra şöyle bir sorun yaşıyorum.

İnternette sadece forum sayfalarında gezinirken veya bazen video izlerken; siyah ekran veriyor ve 10-15 sn sonra PC reset atıyor. Yeniden başladığında herhangi bir hata kodu da çıkmıyor.

Değiştiğim ekran kartında sorun ihtimalini düşündüm. Ancak;

10 saat boyunca aralıksız GPU'yu %99 olarak ve ciddi bir VRAM kullanan Delta Force oyunu açık bıraktım. Hiçbir crash veya reset sorunu vermedi. Ekran kartı sıcaklığı ve saat hızları vb tam olması gerektiği gibiydi.

Keza unigine heaven en yüksek ayarlar ile de aynı şekilde saatlerce açık bıraktım ve hiç reset, crash vb vermedi.

3DMark time spy, TS Extreme, port royal, Steel nomad vb. en zor testleri yine yaptım yine sorunsuzdu.

Sizce sorun ne olabilir?

Bu durum günde 1 maksimum 2 kere oluyor en fazla. Bazı günler hiç olmuyor. Ama dediğim gibi oyun oynarken veya GPU kullanırken değil; webte surf esnasında oluyor. O da bazen oluyor.

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.

İyi Sosyaller.

GPU driver güncel'mi? + illustaritor 2B vektör açın ekran kartı kullanımda iken bu sayede 2D ağır grafiklerde aynı sorunu veriyor'mu test edeceğiz.

Kesin sorun var diyemem ama bence bir sorun varsa bu da GPU kaynaklı.

Onu tam olarak tespit etmemizin bir yöntemi var mı acaba? Sorun olsa oyun benchmar testlerinde çıkardı diyemiyoruz o zaman. Doğru mu anladım?
Ekran kartını takarken pc'yi yan çevirip takıyordum. Kartın üst vidasını takarken tornavida anakart soğutma soğut bloğunun üzerine düştü. Yani hafifçe düştü sadece mesafe yakındı ama ondan anakarta zarar gelmiş oalbilir mi?
GPU driver güncel'mi? + illustaritor 2B vektör açın ekran kartı kullanımda iken bu sayede 2D ağır grafiklerde aynı sorunu veriyor'mu test edeceğiz.
Güncel hocam. Daha önceki aynı kartımla aynı driver birebir.

Dediğiniz testi hangi programdan yapacağım hocam.

Onu tam olarak tespit etmemizin bir yöntemi var mı acaba? Sorun olsa oyun benchmar testlerinde çıkardı diyemiyoruz o zaman. Doğru mu anladım?

Güncel hocam. Daha önceki aynı kartımla aynı driver birebir.

Dediğiniz testi hangi programdan yapacağım hocam.

Adobe illustraitor ile bir de eski ekran kartınız varsa onunla test yapın illustraitor testi değil normal kullanım testi + işlemciniz nedir belki sorunu işlemcinizdeki dahili GPU'ya da RAM yani dahili GPU için "VRAM'dede" olabilir.

Dosya Ekleri

• unnamed.webp
    unnamed.webp
    327,2 KB · Görüntüleme: 66