Diagnosticz

Uzman
Merhaba,

1 aydır çözemediğim teknik bir sorunla karşı karşıyayım. Belki benzer deneyimi olan veya çözüm önerisi olan arkadaşlar vardır.

Durum ve sorun:

Router her yeniden başlatıldığında 1000 Mbps olması gereken internet hızım otomatik olarak 100 Mbps'e düşüyor ve bu hızda sabit kalıyor. VLAN ayarını manuel override ettiğimde geçici olarak 1000 Mbps'e çıkıyor ama router restart aldığında tekrar 100 Mbps'e dönüyor. ISP'nin remote config'i nedeniyle VLAN çakışması yaşıyor ve internet hızı 1000 Mbps'ten 100 Mbps'e düşüyor.
  • Superonline 1000 Mbps Simetrik Fiber (2200 TL/ay + 140 TL Statik IP)
  • Modem: TP-Link EB810V (BE800 klonu - WiFi 7)
  • Sorun: Her router restart'ta hız 100 Mbps'e düşüyor
  • Bağlantı tipi: ONU > Router
Teknik detaylar: Router'ın web arayüzünde JavaScript ile inceleme yaptığımda şunu keşfettim:
  • 4 farklı VLAN interface aynı VLAN ID (1) kullanıyor
  • vid=1, vlanid_add=1, sfpvid=1, ewanvid=1
  • Gerçek internet VLAN ID'si 103 veya 35 gibi tanımlamalar var ama arayüzde gizli
VLAN Çakışması:

Durum nasıl gerçekleşiyor?: Wireshark ile detaylı WAN portunu dinledim. Aginet Config üzerinden ISP Router merkezden internete bağlanmaya çalışırken Vendor spesifik config talep ediyor ve override ederek Superonline'ın istediği WAN/VLAN ayarlarını kullanıyor. Eğer VLAN ID'yi kapatırsam (arayüzde tek buna izin vermişler diğer WAN ayarlarını görebilmek mümkün değil.) sorun geçici olarak çözülüyor hat yine 1000/1000 almaya devam ediyor. Router her restart olduğunda veya elektrik gittiğinde router tekrar başlarken merkezden config talep ediyor yaptığım ayarları geçersiz kılıyor.

<span><span>vidEn: false (Ana VLAN kapalı)<br></span></span><span>vid: 1 <br></span><span>vlanEn_add: false (İnternet VLAN kapalı görünüyor ama 103 kullanıyor)<br></span><span>vlanid_add: 1<br></span><span>sfpvidEn: false <br></span><span>sfpvid: 1<br></span><span>ewanvidEn: false<br></span><span>ewanvid: 1</span>

IPTV Geçmişi:Daha önce IPTV alıyordum, iptal ettikten sonra bu sorun başladı. Legacy ayarlar kalmış olabilir.

Denediklerim:
  • SSH/Telnet erişimi sınırlı (dropbear hatası)
    SSH/Telnet açık ama CLI'yı limitli CLI'ya düşürüyor, limitli komutlar mevcut (beklenen)
  • JavaScript ile geçici düzeltme mümkün ama kalıcı değil
  • Cihazda admin(user) ve superadmin mevcut. MITM ile XML bilgileri henüz edinemedim çünkü çift ethernet portum yok.
  • ISP remote config (Aginet/TR-069) sürekli bozuk ayarlara çekiyor
  • Arayüzde TR-069 yerine TR-369 gördüm.
  • İçine koydukları yazılım Beta Firmware exploit mevcut değil.
ISP tarafı desteği:
  • L1 teknik ekibe ulaşamıyorum
  • Saha ekibi "fiziksel sorun yok" diyor. (-19 Db ONU sinyal)
  • Router değişimi dediler, gelmediler
  • BTK şikayeti yaptım, henüz sonuç yok
  • Her şikayet oluşturduğumda case sorun yok denilip kapatılıyor.
Soru: Bu tip VLAN çakışması sorunu çözen var mı? ISP locked router'larda çözüm mümkün mü? Veya hat neden kendini 100mbps'e sabitliyor olabilir yanlış config ile?

2500 TL ödeyip 100 Mbps almak gerçekten sinir bozucu. Verdikleri iyi bir router ve router değiştirmek yerine bu sorunu çözebilir miyiz görmek istedim, cihaz çok iyi ama yazılım tuğla. Evimde simetrik altyapı olarak farklı bir servis sağlayıcı olsa geçerdim ama durum şu an böyle. Önerilerinizi bekliyorum. @Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:
merhaba,

1 aydır çözemediğim teknik bir sorunla karşı karşıyayım. Belki benzer deneyimi olan veya çözüm önerisi olan arkadaşlar vardır.

durum ve sorun:

Router her yeniden başlatıldığında 1000 Mbps olması gereken internet hızım otomatik olarak 100 Mbps'e düşüyor ve bu hızda sabit kalıyor. VLAN ayarını manuel override ettiğimde geçici olarak 1000 Mbps'e çıkıyor ama router restart aldığında tekrar 100 Mbps'e dönüyor. ISP'nin remote Config'i nedeniyle VLAN çakışması yaşıyor ve internet hızı 1000 Mbps'ten 100 Mbps'e düşüyor.
  • Superonline 1000 Mbps simetrik fiber (2200 TL/ay + 140 TL statik IP)
  • Modem: TP-Link EB810v (BE800 klonu - Wi-Fi 7)
  • Sorun: Her router Restart'ta hız 100 Mbps'e düşüyor.
  • Bağlantı tipi: Onu > router.
teknik detaylar: router'ın web arayüzünde JavaScript ile inceleme yaptığımda şunu keşfettim:
  • 4 farklı VLAN interface aynı VLAN ID (1) kullanıyor.
  • vid=1, vlanid_add=1, sfpvid=1, ewanvid=1
  • Gerçek internet VLAN ID'si 103 veya 35 gibi tanımlamalar var ama arayüzde gizli.
VLAN çakışması:

Durum nasıl gerçekleşiyor? Wireshark ile detaylı WAN portunu dinledim. Aginet Config üzerinden ISP router merkezden internete bağlanmaya çalışırken vendor spesifik Config talep ediyor ve override ederek Superonline'ın istediği WAN/VLAN ayarlarını kullanıyor. Eğer VLAN ID'yi kapatırsam (arayüzde tek buna izin vermişler diğer WAN ayarlarını görebilmek mümkün değil.) Sorun geçici olarak çözülüyor hat yine 1000/1000 almaya devam ediyor. Router her restart olduğunda veya elektrik gittiğinde router tekrar başlarken merkezden Config talep ediyor yaptığım ayarları geçersiz kılıyor.

<span><span>vidEn: false (Ana VLAN kapalı)<br></span></span><span>vid: 1 <br></span><span>vlanEn_add: false (İnternet VLAN kapalı görünüyor ama 103 kullanıyor)<br></span><span>vlanid_add: 1<br></span><span>sfpvidEn: false <br></span><span>sfpvid: 1<br></span><span>ewanvidEn: false<br></span><span>ewanvid: 1</span>

IPTV geçmişi:daha önce IPTV alıyordum, iptal ettikten sonra bu sorun başladı. Legacy ayarlar kalmış olabilir.

denediklerim:
  • SSH/Telnet erişimi sınırlı (dropbear hatası)
    SSH/Telnet açık ama clı'yı limitli clı'ya düşürüyor, limitli komutlar mevcut (beklenen)
  • JavaScript ile geçici düzeltme mümkün ama kalıcı değil.
  • Cihazda admin(user) ve superadmin mevcut. Mıtm ile XML bilgileri henüz edinemedim çünkü çift Ethernet portum yok.
  • ISP remote Config (Aginet/TR-069) sürekli bozuk ayarlara çekiyor.
  • Arayüzde TR-069 yerine TR-369 gördüm.
  • İçine koydukları yazılım beta Firmware exploit mevcut değil.
ISP tarafı desteği:
  • L1 teknik ekibe ulaşamıyorum.
  • Saha ekibi "fiziksel sorun yok" diyor. (-19 dB onu sinyal)
  • Router değişimi dediler, gelmediler.
  • BTK şikayeti yaptım, henüz sonuç yok.
  • Her şikayet oluşturduğumda case sorun yok denilip kapatılıyor.
soru: bu tip VLAN çakışması sorunu çözen var mı? ISP locked router'larda çözüm mümkün mü? Veya hat neden kendini 100Mbps'e sabitliyor olabilir yanlış Config ile?

2500 TL ödeyip 100 Mbps almak gerçekten sinir bozucu. Verdikleri iyi bir router ve router değiştirmek yerine bu sorunu çözebilir miyiz görmek istedim, cihaz çok iyi ama yazılım tuğla. Evimde simetrik altyapı olarak farklı bir servis sağlayıcı olsa geçerdim ama durum şu an böyle. Önerilerinizi bekliyorum. @Recep Baltaş

Bende kendi kendine reset atıyor. Sende en azından kapatınca. Yeniden bazı denemeler yapmak istiyorum ama kararsızım. Değer mi değmez mi diye. Aktif saçmalıktan biri ven Steam de de 50 Mbit'i geçemiyorum. Saçmalıklar yaşıyoruz çözümü yok.

Bende kendi kendine reset atıyor. Sende en azından kapatınca. Yeniden bazı denemeler yapmak istiyorum ama kararsızım. Değer mi değmez mi diye. Aktif saçmalıktan biri ven Steam de de 50 Mbit'i geçemiyorum. Saçmalıklar yaşıyoruz çözümü yok.
Gerçekten 1000 Mbps indirme / 1000 mbps upload ile Steam veya benzer platformlardan 50Mbps ile mi indiriyor? İnanılmaz. 2200 TLlik servise bak. Kafayı yersin. Hiçbir muhatap bulamıyoruz router firmware için, L1 L2'ye ulaşmak imkansız. Gelen ukala servis "Gardeşim bu routerı fazla gapa açma bozarsın, neyse ben yeni router getiriyorum sana" dedi ve gitti. O günden beri gelen yok 1 hafta oldu :LOL: Açılan tüm talepleri kafalarına göre kapatıyorlar.

Gerçekten 1000 Mbps indirme / 1000 Mbps upload ile Steam veya benzer platformlardan 50Mbps ile mi indiriyor? İnanılmaz. 2200 TL'lik servise bak. Kafayı yersin. Hiçbir muhatap bulamıyoruz router Firmware için, L1 l2'ye ulaşmak imkansız. Gelen ukala servis "gardeşim bu routerı fazla gapa açma bozarsın, neyse ben yeni router getiriyorum sana" dedi ve gitti. O günden beri gelen yok 1 hafta oldu :LOL: açılan tüm talepleri kafalarına göre kapatıyorlar.

Hangi ildesin hocam. Bana da gelen adam hızın yarısını ONT yarısını modem veriyor dedi. İtina ile seçiyorlar. Bu arada L1 l2 ulaşsakta aynı kafa. Altyapı da sorun yok ONT modem değişsin. Steam Ankara sunucusunda 50 ile indirme yapıyordum. Bu arada Wi-Fi 7 modemler sipariş usulü geliyor. Bayiide stokta beklemiyor diye biliyorum.

Hangi ildesin hocam. Bana da gelen adam hızın yarısını ONT yarısını modem veriyor dedi. İtina ile seçiyorlar. Bu arada L1 l2 ulaşsakta aynı kafa. Altyapı da sorun yok ONT modem değişsin. Steam Ankara sunucusunda 50 ile indirme yapıyordum. Bu arada Wi-Fi 7 modemler sipariş usulü geliyor. Bayiide stokta beklemiyor diye biliyorum.
Ankaradayım. Huawei HG8010HV6-10 ONT ve EB810V router ile bağlanıyorum. Wi-Fi 7 routerları depolarında mevcut dediler yani ellerinde mevcut ama uğraşmak istemiyorlar. İtina ile her seferinde en kötüsü ne olabilir diye düşünüyorum daha kötüsü geliyor. WiFi7'ye geçerken aynı model ile değiştirmişlerdi ONT'yi ne alakaysa, birebir aynı cihaz sıfır kutuydu (yersen).

Ankara'dayım. Huawei HG8010HV6-10 ONT ve EB810v router ile bağlanıyorum. Wi-Fi 7 routerları depolarında mevcut dediler yani ellerinde mevcut ama uğraşmak istemiyorlar. İtina ile her seferinde en kötüsü ne olabilir diye düşünüyorum daha kötüsü geliyor. WI-FI7'ye geçerken aynı model ile değiştirmişlerdi ONT'yi ne alakaysa, birebir aynı cihaz sıfır kutuydu (yersen).

ONT'ler bizde Nokia baş belası bir şey. Test için delirdim yeniden bağlatıyorum. Kafayı yersin ama başka seçenekte yok. TurkNet GigaFiber şehre yeni geldi ama bayii sahipleri eski sol altyapıcısıymış. Hayatta gelipte onların altyapısında olan bölgelere ellemez diye düşünüyorum. Ve bir de Wi-Fi 7 modemlere ne yaptılarsa küf kokuyor. Ek sana bilgi L1-L2 ekiplerine ulaştım. Gelen yanıt bilmiş bir şekilde " altyapı da problem olmaz. Ekiplerin yapacağı şey senden ücret almaktı. O zaman şikayet açmazdın" al bir de buradan yak.

Son edindiğim güncel genel merkez bilgilerine göre baya bir kişiye ulaştım. Oturduğum bölgede 1:64 olarak OLT dağıtımı var(dağıtım için tekrar splitleniyor mu bunu bilemem). Ve portların hepsi doluymuş ve halbuki büyük olasılıkla 1 bağlantıyı 64 daireye split ettikleri için bizim yeni paketlerimiz bunu kaldıramıyor fallback olarak 100-150mbps bandında bir yere sabitliyor kendini ama tam sabitlemeden ziyade dinamik hızlar alıyoruz (sende durum nasıl bilmiyorum). Upload hızı download hızından fazla olabiliyor.

Halbuki eğer üstte belirttiğim durum olsaydı gece 03:00'te bile düşük hız alıyor olmazdım (etrafta çok trafik olduğunu sanmıyorum). OLT yani santral tarafında DBA/QoS algoritması sorunu da olabilir bizi düşük profil olarak atıyor da olabilir. Ve router/modem/ont yeniden başlatmadığımda hat saatlerce aynı hızda sorunsuz kalabiliyor. Düşük profile atıyor diyorum çünkü burst allowance görebiliyorum.
IPERF, NPERF, Speedtest gibi test başlangıcında bağlantı hızınızın 1 saniyeliğine 300-400 Mbps oluyor, ancak 2-3 saniye sonra 100-150 Mbps'ye düşüyor. Bu da token bucket rate limiting gibi bir şey.

Superonline merkez tarafında manuel profil güncellenmesinden tekrar 1000Mbps indirme/yükleme alması BRAS veya RADIUS/AAA'da bulunan profili muhtemelen geçici olarak bypass ediyor. PPPoE oturumunu yeniden yaptığımda hızın 100-150mbps'ye sabitleniyor. Bu yeni yaptıkları pakette profil veritabanını sorunu bile olabilir yani yeni oturumda sistem, veritabanındaki hatalı kaydı tekrar okuyup beni limitliyor. Yani onların tarafını bilemeyeceğimiz için sadece tahmin üretebiliyorum.

Bu yüzden önümüzdeki haftayı bekleyeceğim. ISP'nin o portu split etmesi veya beni başka porta alması gerekiyor ve bunu da sanırım yapacaklarını belirttiler.

Buna ek olarak Keenetic SFP modüllü bir router satın alarak da denedim PPPoE bilgilerimi bildiğim için aynı şekilde routerda sorun olduğunu olasılığını ortadan kaldırdı. ONT'nin de 1gbps duplex anlaşmasını da teyit ettim. ONT ve Router sorunsuz.

Son düzenleme:
Son edindiğim güncel genel merkez bilgilerine göre bayağı bir kişiye ulaştım. Oturduğum bölgede 1:64 olarak olt dağıtımı var(dağıtım için tekrar splitleniyor mu bunu bilemem). Ve portların hepsi doluymuş ve halbuki büyük olasılıkla 1 bağlantıyı 64 daireye split ettikleri için bizim yeni paketlerimiz bunu kaldıramıyor fallback olarak 100-150Mbps bandında bir yere sabitliyor kendini ama tam sabitlemeden ziyade dinamik hızlar alıyoruz (sende durum nasıl bilmiyorum). Upload hızı download hızından fazla olabiliyor.

Halbuki eğer üstte belirttiğim durum olsaydı gece 03:00'te bile düşük hız alıyor olmazdım (etrafta çok trafik olduğunu sanmıyorum). Olt yani santral tarafında DBA/QoS algoritması sorunu da olabilir bizi düşük profil olarak atıyor da olabilir. Ve router/modem/ont yeniden başlatmadığımda hat saatlerce aynı hızda sorunsuz kalabiliyor. Düşük profile atıyor diyorum çünkü burst allowance görebiliyorum.
Iperf, nperf, Speedtest gibi test başlangıcında bağlantı hızınızın 1 saniyeliğine 300-400 Mbps oluyor, ancak 2-3 saniye sonra 100-150 Mbps'ye düşüyor. Bu da token bucket rate limiting gibi bir şey.

Superonline merkez tarafında manuel profil güncellenmesinden tekrar 1000MBPS indirme/yükleme alması bras veya RADIUS/AAA'da bulunan profili muhtemelen geçici olarak bypass ediyor. PPPoE oturumunu yeniden yaptığımda hızın 100-150Mbps'ye sabitleniyor. Bu yeni yaptıkları pakette profil veritabanını sorunu bile olabilir yani yeni oturumda sistem, veritabanındaki hatalı kaydı tekrar okuyup beni limitliyor. Yani onların tarafını bilemeyeceğimiz için sadece tahmin üretebiliyorum.

Bu yüzden önümüzdeki haftayı bekleyeceğim. ISP'nin o portu split etmesi veya beni başka porta alması gerekiyor ve bunu da sanırım yapacaklarını belirttiler.

Buna ek olarak Keenetic SFP modüllü bir router satın alarak da denedim PPPoE bilgilerimi bildiğim için aynı şekilde routerda sorun olduğunu olasılığını ortadan kaldırdı. ONT'nin de 1Gbps duplex anlaşmasını da teyit ettim. ONT ve router sorunsuz.

Benim de kendi cihazıma grçtiğim zaman problem ortadan kalkıyordu. Huawei ONT daha güzel gerçekten. Nokia bölgeleri sıkıntı idi. Bende ONT değiştirmeyi denedim SFP ile ama fake O5 aldım sürekli. Ondan da ileri gidemedim zaten. Bakalım Wi-Fi 7 de kullanıcı parola alabiliyor muyuz?

Evet Wi-Fi7'de parola alabiliyorsun. TP-link tether uygulamasına gir kurulum ekranında şifren gözüküyor. Keenetic router arayüzü de otomatik bu bilgiyi çekebiliyor. Bu arada sorunum düzelmedi garip bir durum gerçekten. Bu arada yeniden başlama sorununu farklı bir router ile test eder misin?

Evet WI-FI7'de parola alabiliyorsun. TP-Link tether uygulamasına gir kurulum ekranında şifren gözüküyor. Keenetic router arayüzü de otomatik bu bilgiyi çekebiliyor. Bu arada sorunum düzelmedi garip bir durum gerçekten. Bu arada yeniden başlama sorununu farklı bir router ile test eder misin?

Geldiler gene benim eski modemi taktı. 940 MB. Kapıdan çıktı modem reset attı 100 Mbit. Bir iptal talebi daha verdim. Saçmalık ötesi başkası yok.