Hangi bölgedesiniz acaba? Belki bölgesel bir sorun vardır. Aynı sorunu yaşayan 4. kişisiniz sanırım. Hâlâ çözdüremedim. Sorun, sol router takılıyken de bende aynı şekilde yaşanıyor. Muhtemelen siz de aynı durumu göreceksiniz.
Hangi paketi kullanıyorsunuz, simetrik olan mı? Statik IP mevcut mu?
güncelleme:
Kurumsal NPM ekibi 3-4 gün önce geldi. Öncelikle sokaktaki saha dolabındaki portu başka bir yere taşıdık, ancak sorun devam etti. Daha sonra olt cihazlarının bulunduğu sunuculardan boş bir 100G portuna (hiçbir dairenin kullanmadığı, tamamen boş 100 Gbps porta) aldık ve sadece benim dairem için ayrı bir 1:32 splitter bağladık. Bu splitter, Olt'den gelen boş 100G trafiksiz portu doğrudan daireye yönlendirdi.
Ayrıca farklı ONT ve konnektör değişimi yaptık, yine çözüm olmadı. Sorunu anlamak için daireden aşağıya fiber kablo sarkıtarak test yaptık. “acaba binamda mı sorun var?” diye düşündük ama yine aynı sinyali aldık. Farklı router ve CAT kabloları ile de denedik.
VPN kullanmadığımızdan ve farklı IP/DNS almadığımızdan emin olduk. Tüm fiziksel testler yapıldı, ancak sorun giderilemedi. (hat değerleri 17-22 dBm arası.) Farklı saatlerde, örneğin gece 02:00-03:00 gibi zamanlarda da test yapıldı, sonuç yine aynıydı.
Bazen hat 1000/1000 ile saatlerce sorunsuz çalışabiliyor; ancak router veya ONT yeniden başlatıldığında (restart/power shutdown) hız tekrar limitleniyor. Superonline MA5800 olt kullanıyor ve müşteri yönetimi acs üzerinden yapıyor. VLAN ID tagsiz internete çıkış veriyor.
kalan tek ihtimal:
Bras sunucusunun, bizim özel durumumuzda (1000 Mbps simetrik + statik IP) hatalı yazılım veya ayarla çalışması.
Sistemleri muhtemelen şu şekilde işliyor:
- sıfırdan gelen oturum:
“Bu abone kim? Veritabanına bakayım… hah, 1000/1000 statik IP'li müşteri. Profilini uygulayayım.”
→ Sonuç: 1000/1000 Mbps.
- hızlı yeniden bağlanan oturum (restart sonrası):
“Bu abone az önce kopmuştu, hemen geri geldi. Hızlıca devreye alayım. Standart prosedür neydi? Varsayılan hız profili 100 Mbps. Onu atayayım.”
→ Sonuç: 100/100 Mbps.
Bu durum, bizim gibi standart dışı pakete sahip aboneler için tanımlanmış özel kuralların, genel “hızlı yeniden bağlanma” prosedürleri tarafından ezildiğini düşündürüyor.
Yani özetle: Router + ONT saatlerce kapalı kalırsa Bras'taki oturum tamamen siliniyor ve yeni oturum açıldığında doğru hız profili geliyor. Ama bağlantı kopup hemen geri gelirse (ör. Elektrik kesintisi), sistem eski oturumu devam ettirmeye çalışıyor ve yanlış profil atıyor.
not: Eğer araştırmak isterseniz Google'da yabancı kaynaklarda PPPoE Fast reconnect BNG/BRAS profile mapping, stale session, burst issue, wrong QoS profile by ISP gibi kelime anahtarıyla araştırarak benzer sorunlar bulabilirsiniz. Ben bu konuyu merkeze iletmek için mail gönderdim ama anlamadılar maalesef.
TP-Link tether telefon uygulamasından fake kurulum denediniz mi? İlk kurulum ekranında otomatik gösteriyor tüm bilgileri.