Qnix
Üstün
- Makaleler
- 4
Hocam çoğu kişi (ben dahil) archinstall'ın sorunlu bir araç olduğunu söylüyor. EndeavourOS, Arco LinuxD gibi dağıtımlar varken archinstall kullanılmasına çok gerek yok zaten. Dağıtımın size sunduğu şeyler hem 3 farklı tabanı (2'de diyebiliriz) size opsiyon olarak sunarak distrohopperların yararlanabilmesi, USB'lerinin alanlarından tasarruf edebilmesi ve eğer çok fazla dağıtım arasında gidip gelmiyorlarsa ventoy kullanmalarına gerek kalmaması ve az önce saydığım dağıtımlara güzel bir alternatif olabilmesi.Bu proje umarım başarılı olur ancak aklıma bir soru geldi. Normal bir kullanıcı gidip Arch ISO'su ile "archinstall" yazıp ve orada ki adımları dikkatlice okuyup, yaparsa bundan bir farkı kalmıyor ki? Bu projenin amacı ne tam olarak?
Dağıtımın asıl amacını önceki sayfalardan birine yazmıştım:
Arkadaşlar, bu projenin amacı size "Biz bir Linux dağıtımı yaptık" demek değil, projeyi inceleyen insanların bir Linux dağıtımının nasıl çalıştığını anlaması, bir fikir sahibi olması. Installer üzerinde 3 tabanı tek bir iso ile indirmenizi sağlayan bir fikir geldi aklımıza. Installer içerisinde debootstrap kullanacaktık. Iso dosyasını da archiso ile oluşturacaktık. Böylece hem debian, hem ubuntu hem de arch tabanını tek bir iso dosyası ile sunup, bunun nasıl çalıştığını 2 rehbere bölüp yayınlayacaktık. İlk rehberde archiso ile nasıl build alındığını, ikinci rehberde installerin nasıl yapıldığı ve çalıştığını anlatacaktık.
Tabii bu fikir benden çıktı, ekip tarafından da hoş görüldü. Eğer cidden projenin balon olduğunu düşünüyorsanız, yapmaya ihtiyaç duymuyorum.