Tamam anladım, evrenin kurallarına bağlı kalarak yapıyorlar yani.Hocam ben bizi var etme tabirini kullanıyorum, yaratmayı değil. Bizi var edenlerin yaratma özelliğine sahip olup olmayacağını bilemiyorum. Tohum ekme misali ilk evrimi, canlılığı başlatmış ve tıpkı deney gibi bizi gözlemlemiş olabilirler. Hala gözlemleniyor bile olabiliriz. Benim bahsettığım uzaylı ırk metafiziksel değil. Sadece aşırı aşırı gelişmiş bir medeniyet.
Detaylar
Kim cevapladı?Kendi içinde tartışmanı "yaratılmış olmak" ön kabulüyle yapman da çok doğru değil. Neden "yaratılmış" olmak zorundayız? Yaratılmak dışında da bir nedenle var olmuş olamaz mıyız?Hocam ben eskiden müslümandım ama gittikçe her şey mantıksız geldi her şeyi okudum, düşündüm ve şimdi hiç olmadığım kadar uzağım ibrahimi dinlerdeki tanrı fikrinden. Bu öylesine bir fikir, bir düşünce değil. Zihnimde ki bir gerçek.
Eğer bundan bin yıl sonra insanları var eden şeyler uzaylılar çıkarsa buradan selam olsun hepsineTabii mesajlarımız hala durursa.
Yani kimin "yarattığı" tartışmasından önce "yaratıldık mı" yoksa başka bir nedenle mi var olduk sorusunu tartışmak gerekiyor.
Benim aklıma başka bir fikir gelmiyor yaratılmak dışında. Ki başka bir ihtimal var mı ki?Kendi içinde tartışmanı "yaratılmış olmak" ön kabulüyle yapman da çok doğru değil. Neden "yaratılmış" olmak zorundayız? Yaratılmak dışında da bir nedenle var olmuş olamaz mıyız?
Yani kimin "yarattığı" tartışmasından önce "yaratıldık mı" yoksa başka bir nedenle mi var olduk sorusunu tartışmak gerekiyor.
Evet evrenin kurallarına bağlı kalarak yapıyorlar ya da onları da geçersiz kılmanın yolunu bulmuşlarsa bilemem. Sınırlı insan zihniyle bu kadarını düşünebiliyoruz hepimiz.Tamam anladım, evrenin kurallarına bağlı kalarak yapıyorlar yani.
Hocam eğer yapmışlarsa bizi zaten evrenin içine etmişlerdirEvet evrenin kurallarına bağlı kalarak yapıyorlar ya da onları da geçersiz kılmanın yolunu bulmuşlarsa bilemem. Sınırlı insan zihniyle bu kadarını düşünebiliyoruz hepimiz.
Başla bir fikri bilim söylüyor mesela. Bilim şu an için canlılığın cansızlıktan geldiğini, o cansızlığın da BigBang ile oluştuğunu söylüyor. Peki onun öncesi? Cevap henüz yok. Bigbang'i de bir gerçek üstü varlık mı yaptı yoksa yine fiziksel bir varlık mı yaptı bilmiyoruz.Benim aklıma başka bir fikir gelmiyor yaratılmak dışında. Ki başka bir ihtimal var mı ki?
Yukarıda söylediğim gibi, cevabını bilmediğimiz bir konuda sen de inançlı insanların yaptığı gibi "yaratılmış olma" sebebine yöneliyorsun mesela. Bu romantikliği eleştirmiyorum ama doğru bulmuyorum. Ben bir gün bilimin buna da cevap bulacağını düşünüyorum.
Hocam o mevzuyu çok araştırmadım daha çok yaratılma fikri üzerine yoğunlaştım ama bir bakarım dediğiniz mevzuya.Başla bir fikri bilim söylüyor mesela. Bilim şu an için canlılığın cansızlıktan geldiğini, o cansızlığın da BigBang ile oluştuğunu söylüyor. Peki onun öncesi? Cevap henüz yok. Bigbang'i de bir gerçek üstü varlık mı yaptı yoksa yine fiziksel bir varlık mı yaptı bilmiyoruz.
Yukarıda söylediğim gibi, cevabını bilmediğimiz bir konuda sen de inançlı insanların yaptığı gibi "yaratılmış olma" sebebine yöneliyorsun mesela. Bu romantikliği eleştirmiyorum ama doğru bulmuyorum. Ben bir gün bilimin buna da cevap bulacağını düşünüyorum.
Mantığıma uyan bir fikir ortaya atmak istediğim için.Bizi neden yaratan bir uzaylı yaşam formu olsun ki?
Bakınız: Panspermia
Pluxy01
Becerikli
Tanrı kavramı akla yatacak bir kavram olsaydı zaten bu kadar tartışma dönmezdi. Benim için tanrı kavramı nedensiz nedendir. Bunu kim yarattı, şu; şunu kim yarattı, o; onu kim yarattı... Böyle sonsuza kadar gider bu nedensellik zinciri. Tanrı da bu nedensellik zincirinin en sonundaki kavramdır. Fakat kutsal kitaplardaki gibi olmak zorunda değil. İbadet edilen, sonsuz gücü olan, kutsal olan o tanrı kavramı belki gerçekte sadece enerjidir. Büyük patlamaya kadar nedenselliğe oturtabiliyoruz fakat büyük patlamanın nasıl olduğunu bilmiyoruz. Büyük patlama bir tanrı olabilir, veya orda yoktan ortaya çıkan sonsuz enerji, evrene can veren o enerji tanrının kendisidir. Eskiden felsefeye ilgiliydim fakat ne yalan söyleyeyim aklımda pek bir şey kalmadı şu aralar. İnternete nedensiz neden teoremi yazıp bakabilirsiniz. Demeye çalıştığım şey tanrının bir yaratıcı figüründen çok evrende yoktan var olan enerji (veya siz ne diye tabir ederseniz) olduğudur.
Hocam, uzaylı bir yaşamın insanlığı oluşturması mı daha mantıklı, yoksa uzayın zaten her yerine yayılmış yaşam tohumlarının olması, ancak uygun yaşam alanı bulunmadığı için bir yaşama dönüşmemesi; fakat bu uygun ortamların olduğu yerlerde yaşamın başlaması mı mantıklı?Mantığıma uyan bir fikir ortaya atmak istediğim için.
İkincisi daha mantıklı ama birincisi de göz ardı edilebilir bir fikir olduğunu düşünmüyorum. Dediğiniz kavramı elbette biliyorum ki fikirlerimi ve zihnimi açan da o oldu.Hocam, uzaylı bir yaşamın insanlığı oluşturması mı daha mantıklı, yoksa uzayın zaten her yerine yayılmış yaşam tohumlarının olması, ancak uygun yaşam alanı bulunmadığı için bir yaşama dönüşmemesi; fakat bu uygun ortamların olduğu yerlerde yaşamın başlaması mı mantıklı?