Tamamen benim fikrimdir.

Tanrının var olduğunu düşünüyorum. Çünkü bunca düzenin tesadüf olma ihtimalini %0.001'den bile küçük olduğunu düşünüyorum.

Tanrının her şeyi yaratmadan önce kurallar oluşturmak istediğini ve bu yüzden her şeyi bir mantığa göre yarattığını, bu mantıkları da matematik ile oluşturduğunu düşünüyorum.

Kısacası, tanrının önce matematiği sonra da evreni yarattığını düşünüyorum.
Matematiğin felsefi bir şey olduğunu düşünüyorum. Septikliğe yakınım.

Dinlerdeki tanrılar evreni kendilerinin yarattığını iddia etmiyor mu?
İddia etmek başka bir mesele.

Dinlerin, insanların uydurması sonucu ortaya çıkmadığını nereden biliyorsun? Dinlere kalırsak tanrılar çok şey iddia ediyor.
Bir insan bir dinin geçek olduğunu veya olmadığını nasıl bilebilirki, imkansız zaten.Herkes bilmiyorum demekten çekiniyor bence.

Dinlerin, insanların uydurması sonucu ortaya çıkmadığını nereden biliyorsun? Dinlere kalırsak tanrılar çok şey iddia ediyor.
Zaten özellikle semavi dinler dedim. Semavi dinler haricindeki tanrılar hakkında bilgimiz yok. Tanrıların olup olmadığı konusunda da bilgimiz yok. Ancak şu an tüm insanlık için tanrı olarak kabul edilebilecek en yakın kaynak, Big Bang'ı başlatan isim.

Bir insan bir dinin gerçek olduğunu veya olmadığını nasıl bilebilir ki? İmkansız zaten. Herkes bilmiyorum demekten çekiniyor bence.
İmkansız değil, halbuki çok basit. Din, insanlığa kim tarafından gönderiliyor? Yaratıcı, tanrı tarafından. Peki o tanrı kusursuz mu? Dine göre evet. O zaman o tanrının gönderdiği dinin de kusursuz olması gerekir. Ancak biz bugün dinlerin kusursuz olmadığını, içlerinde çok derin tutarsızlıklar olduğunu biliyoruz.

Sadece 1 tane bile hata olması, o dini geçersiz kılmaya yeter.

O bulduğunuz hatanın;; yorum olup olmadığını, kişinin kendini kollama maksadıyla uydurup, uydurmadığını veya hak din ile insanın uydurduğu din arasında bir fark var mı? Diye düşündünüz mü?

Bugün matematikte kabul gören, yarın test edilip doğrulanan bir veri ile hataymış denilerek geçilebilir ve matematik bilimi kalabilir ama dini konudaki (ki manevidir ve ispatı pek de mümkün değildir, mümkünatı harekette aranmalıdır kısmı ayrı) bir eksiklik, topyekün manevi anlamın aranmasının katline vesiledir. Mantık konusunda sıkıntılar mevcut.

Son düzenleme:
Dinlerdeki tanrılar evreni kendilerinin yarattığını iddia etmiyor mu?
Her din etmiyor.

Çok fazla belirsizlik var be.😀 Bu gece uyku tutmaz.
Konuyu açtıktan sonra gelecek cevapları merak ediyordum. Çok yorulmuş olsam gerek uyuya kalmışım.

Evreni sadece matematikle açıklayamazsınız.
Ya açıklanabiliyorsa? Ya biyoloji de matematik kurallarına göre çalışıyorsa?

Tanrının neden buradaki dinlerden ibaret olduğunu varsaydın? Tanrı kavramı bu kadar sığ değil. Deizmi tamamen çöpe attın şuan mesela.
Zaten özellikle semavi dinler dedim. Semavi dinler haricindeki tanrılar hakkında bilgimiz yok. Tanrıların olup olmadığı konusunda da bilgimiz yok. Ancak şu an tüm insanlık için tanrı olarak kabul edilebilecek en yakın kaynak, Big Bang'ı başlatan isim.

İmkansız değil, halbuki çok basit. Din, insanlığa kim tarafından gönderiliyor? Yaratıcı, tanrı tarafından. Peki o tanrı kusursuz mu? Dine göre evet. O zaman o tanrının gönderdiği dinin de kusursuz olması gerekir. Ancak biz bugün dinlerin kusursuz olmadığını, içlerinde çok derin tutarsızlıklar olduğunu biliyoruz.

Tanrının neden buradaki dinlerden ibaret olduğunu varsaydın? Tanrı kavramı bu kadar sığ değil. Deizmi tamamen çöpe attın şu an mesela.
Ben öyle bir şey varsaymadım. Sadece semavi dinler dışındaki tanrılar hakkında bilgimiz olmadığını söyledim.

Deizmi tamamen çöpe attın şu an mesela.
Eğer semavi dinlerdeki tanrıyı kabul ediyor ama dinin veya ilahi kitabın değiştiğini düşünüyorsan, mantıklı. Diğer türlü deizm çok saçma bir olay.

Big Bang'ı bizden çok daha gelişmiş bir medeniyetten, bizden sonsuz kat güçte bir varlık da başlatmış olabilir. Ancak bu onu ne kadar tanrı yapar tartışılır. Zira biz de mikroskobik canlılardan sonsuz kat güçte ve gelişmişlikteyiz ancak çıkıp da kendimizi onların tanrısı ilan etmiyoruz.