Tanrı'nın varlığı ya da yokluğu hakkında net bir görüşüm yok, agnostiğim.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
- Makaleler
- 1
Hayır.
Arkadaşım sahih hadis var. Muhammed Ayşe ile 6 yasındayken evlenmiş ve 9 yaşına gelince birlikte olmuştur. Geçenlerde bir tarikat skandalı yaşanmıştı hatırlıyorsan. Adamın 6 yaşındaki çocukla evlenip istismar ettiği ortaya çıkmıştı. İşte o olaylar bu hadise dayanıyor.@Draugr günümüz şartlarında pek de normal değildir ama 1400 küsur sene öncesi bir sosyo-kültürel yapıdaki o zamanlar olağan kabul edilebilen bir uygulamayı bugüne göre değerlendirmek ne kadar yerinde olur acaba? Fakat daha sonra yaptığım internet site araştırmalarında Hz. Ayşe'nin yaşının 17-19 arasında olabileceğini de okudum. Siz de "Hz. Ayşe evlendiğinde kaç yaşındaydı?" veya "Hz. Muhammed pedofil miydi?" şeklinde arama yaparak birçok yazı okuyabilirsiniz ve doğru zannettiğiniz iddianın pek de doğru olmayabileceğini görebilirsiniz. Fakat asıl konuya dönersek bu pedofil iddiasının, Tanrı'nın varlığına inanma meselesi için zaten bir itiraz gerekçesi olarak öne sürülemeyeceğini anlamanız gerekiyor. Siz lütfen "büyük resmi" görmeye ve anlamaya çalışın ki, o da kendiliğinden var olan tek ve tekil varlığın yâni yaratıcı veya kendi duyurduğu ismi ile Allah'ın var olup olmadığı konusu ve bizlerin bu konuda nasıl hareket etmemiz gerektiğidir. Bir kez daha önceki yazımda sizinemojisi bıraktığınız satırın hemen üstündeki paragrafı derinlemesine düşünmenizi tavsiye ederim.
(Benim görüşlerim aslında mantıklı olmasına rağmen umarımemojisi tepkinizin biraz yersiz olduğunu anlar ve kaldırırsınız.)
@Charles Smith sence ay bölünseydi diğer uygarlıklar tarafından kayda geçmez miydi? Mantıksız bulup inanıyorum demişsin. Mantıksız bulup "Allah yapıyorsa mantıksız olmalı" demek, neden niye sorularını anlamsız kılar. Felsefede en önemli şey neden sorusudur. Sorgulamayan birisi bana felsefeye uygun bir birey değilsin diyor. İslamın kalpten gelerek, bir neden olmadan inanılması gerektiğini dahi bilmiyorsun ve iddia üzerine inanıyorsun. Muhammed kimle nişanlanmış hepsi internette yazıyor, araştır.
Son düzenleme:
Evet baktığınız bazı kaynaklarda öyle yazıyor ama karşı görüşler de var. Fakat Hz. Muhammed bile olsa ve bahsedilen olay gerçek olsa elbette bu işin yanlışlığını ben de kabul ederim ve esef duyarım. Fakat bu iddia yeni değil ve her zaman günümüzdeki karşı çevrelerce Hz. Muhammed'e karşı kullanılmıştır. Fakat söylediğim gibi siz de "Hz. Muhammed pedofil miydi?" araştırması yapın ve örneğin İslam'dan uzak pedofili ve peygambere i̇ftira ve Hz. Aişe, Hz. Peygamber Efendimiz ile evlendiğinde kaç yaşındaydı?Arkadaşım sahih hadis var. Muhammed Ayşe ile 6 yasındayken evlenmiş ve 9 yaşına gelince birlikte olmuştur. Geçenlerde bir tarikat skandalı yaşanmıştı hatırlıyorsan. Adamın 6 yaşındaki çocukla evlenip istismar ettiği ortaya çıkmıştı. İşte o olaylar bu hadise dayanıyor.
yazılarını da okuyun. Çünkü belirtilen hadislerin üstelik sahih kabul edilmesi her zaman aklı başındaki müslüman kesimi rahatsız etmiş olduğu için gerçek durumun en olası şekli tarihsel olarak oldukça incelenmiştir. İşte ben de o yüzden bahsedilen yaşın 9 değil 17-18-19-20 yaşlarından biri olduğu görüşünün doğru olması gerektiğini bildirmek istedim. Ama size de tekrar hatırlatıyorum ki, zaten asıl konu bu değildir, asıl konu "Tanrıya inanıyor musunuz?" başlığıdır.
Tarikat saçmalıklarına hiç girmeyelim. Bunun bir benzeri, yâni yanlış ve çarpıtılmış tarihsel kayıtların sanki gerçek ve doğru kabul edilmesi ile çok kötü sonuçlar veren bir örnek İslam'ın dışında Yahudi Siyonistlerin durumudur. (Kötülüğün vücut bulmuş hâli olan Siyonistler, bozulmuş ve çarpıtılmış Tevrat'larına göre Tanrı Yahudileri insanlardan üstün kılmış ve işgal edip genişlemeye çalıştıkları Filistin dahil diğer toprakları onlara vadedilmiş topraklar olarak bağışlamıştır yalanını gerçek ve doğru kabul edip bu gerekçe ile "gerçekte amcaoğulları olan" Araplara ki, aralarında Hristiyanlar da vardır, kuduz köpekler gibi saldırmakta ve soykırım suçu işlemektedirler. Bütün Yahudiler, Siyonist değildir. Tıpkı bütün müslümanların cihatçı olmaması gibi!)
Uyuyan Sincap
Üstün
Agnostik ateizm yani yüzde 75 inanmıyorum yüzde 25 belki küçük bir ihtimal diyeyim sana.
İnsanın tüm canlılardan farklı bir zihi olmasından dolayı bu tür tartışmalar anlamsız ve vakit kaybı. insanın farklı zihin yapısının olduğunu aslında düşünmüyorum. bu bence bir "karar"dı.
ve bu insanı "yaratıcısını ret etmiş" bir canlı yaptı. tanrı -din vs tartışmalarının temelinde "tanrıyı ret etmiş olmam hatamıydı" kuşkusu yatar.
fakat bundan sonra insan zihninin yapacağı tek şek "akıl" yolunda ilerlemektir. ama bu noktada cahil kesimde şöyle bir sıkıntı var "allah-tanrı-yaratıcı yoksa ben her şeyi yaparım" işte bu nokta sıkıntılı.. o yüzden akıl yolunda doğru olan neyse yapılması gerekiyor.
bu anlamda "insan" kendi kendinin ve aynı zamanda başka insanların tanrısı olmaktadır. ve bu rolleri gerçekten ciddiye alıp tüm insanları daha iyi bir yaşam seviyesine çekmesi gerekmektedir.
insan "sıfır" noktasında tamamen kitlenmiş bir canlıdır. yani "tanrıdan koptum şimdi ne yapacağım" öğrendikçe ne yapması gerektiği konusunda fikirleri oluşur. doğal canlılarda bu çok büyük ölçüde yok ve tanrı aklıyla yönetiliyor denilebilir dolayısıyle insan tarzı bir "öğrenme" ihtiyaçlarıda yok. yani "kilitlenmezler"
mesela namus kavramı adı altında "cinselliği" ötelenmiş, yasaklanmış ve bunu istemsiz olarak kabul etmiş bir insan depresyona çok rahat girebilir. (bunu kabul ederse zihinle aşabilir) doğal olanı cinsellik yaşamasıdır. hani mağradaki adama sorsan "cinsel organ niye var" o bile bir düşünür.
akıl almaz şekilde insan zihni cinselliği önemsezliştirebilir, hatta zihniyeti bozuk insanlar kendisi için çok önemli görmesine rağmen başka insanlar için bunu önemsezliştirebilir örneğin zenginlikte böyledir; zengin insan fakirleri manipule etmek için "zenginlik aslında sadece sorundur" en basiti böyle bir ifade kullanarak zengilğin aslında insana hiç bir yarar getirmeiği tersine zarar verdiğini insanlara işlemeye çalışır.
kritik nokta "bilen" insanların "bilmeyenlere" tanrı olurken gerçekten doğru ve dürüst olmasıdır. mesela bir psikiyatrist insanın nasıl yaşaması gerektiği konusunda ciddi bilgiye sahip olur (kapasitesi ve kitap okuma sayısı az olsa bile)
fakat bunu danışanına veya hastasına birebir aktarması yani faydalı olma anlamında bir şey yapması onun "insiyatifine" bağlıdır. atıyorum sadece "ilaç" vererek danışan-hasta sayısını istedği miktarda tutabiliyorsa hiç bir fayda göz etmeden ilaç yazıp geçebilir. (zaten ilaçlar direkt zarar o başka bir konu)
insan şuna inanmalı (bilgili insanlar ve dolayısıyle başka insana tanrı olanlar) insan değerli bir canlı , bendeki beyin karşımdaki insanda da var . ona değer verilmedi (bunu toplam insan zihni yaptı) ben onu değersiz görme hakkına sahip değilim ve bildiklerimi maksimum seviyede karşımdaki insana faydalı olacak şekilde uygulamalıyım.
ve bu insanı "yaratıcısını ret etmiş" bir canlı yaptı. tanrı -din vs tartışmalarının temelinde "tanrıyı ret etmiş olmam hatamıydı" kuşkusu yatar.
fakat bundan sonra insan zihninin yapacağı tek şek "akıl" yolunda ilerlemektir. ama bu noktada cahil kesimde şöyle bir sıkıntı var "allah-tanrı-yaratıcı yoksa ben her şeyi yaparım" işte bu nokta sıkıntılı.. o yüzden akıl yolunda doğru olan neyse yapılması gerekiyor.
bu anlamda "insan" kendi kendinin ve aynı zamanda başka insanların tanrısı olmaktadır. ve bu rolleri gerçekten ciddiye alıp tüm insanları daha iyi bir yaşam seviyesine çekmesi gerekmektedir.
insan "sıfır" noktasında tamamen kitlenmiş bir canlıdır. yani "tanrıdan koptum şimdi ne yapacağım" öğrendikçe ne yapması gerektiği konusunda fikirleri oluşur. doğal canlılarda bu çok büyük ölçüde yok ve tanrı aklıyla yönetiliyor denilebilir dolayısıyle insan tarzı bir "öğrenme" ihtiyaçlarıda yok. yani "kilitlenmezler"
mesela namus kavramı adı altında "cinselliği" ötelenmiş, yasaklanmış ve bunu istemsiz olarak kabul etmiş bir insan depresyona çok rahat girebilir. (bunu kabul ederse zihinle aşabilir) doğal olanı cinsellik yaşamasıdır. hani mağradaki adama sorsan "cinsel organ niye var" o bile bir düşünür.
akıl almaz şekilde insan zihni cinselliği önemsezliştirebilir, hatta zihniyeti bozuk insanlar kendisi için çok önemli görmesine rağmen başka insanlar için bunu önemsezliştirebilir örneğin zenginlikte böyledir; zengin insan fakirleri manipule etmek için "zenginlik aslında sadece sorundur" en basiti böyle bir ifade kullanarak zengilğin aslında insana hiç bir yarar getirmeiği tersine zarar verdiğini insanlara işlemeye çalışır.
kritik nokta "bilen" insanların "bilmeyenlere" tanrı olurken gerçekten doğru ve dürüst olmasıdır. mesela bir psikiyatrist insanın nasıl yaşaması gerektiği konusunda ciddi bilgiye sahip olur (kapasitesi ve kitap okuma sayısı az olsa bile)
fakat bunu danışanına veya hastasına birebir aktarması yani faydalı olma anlamında bir şey yapması onun "insiyatifine" bağlıdır. atıyorum sadece "ilaç" vererek danışan-hasta sayısını istedği miktarda tutabiliyorsa hiç bir fayda göz etmeden ilaç yazıp geçebilir. (zaten ilaçlar direkt zarar o başka bir konu)
insan şuna inanmalı (bilgili insanlar ve dolayısıyle başka insana tanrı olanlar) insan değerli bir canlı , bendeki beyin karşımdaki insanda da var . ona değer verilmedi (bunu toplam insan zihni yaptı) ben onu değersiz görme hakkına sahip değilim ve bildiklerimi maksimum seviyede karşımdaki insana faydalı olacak şekilde uygulamalıyım.