Talyda

Çalışkan
Yer
Hatay
Herkese merhaba,

Geçen yıl aldığım, Mart 2026 tarihinde garantiye gönderdiğim RTX 4070 Super ekran kartım için firma, bilgim ve rızam dışında tek taraflı olarak ücret iadesi yapmıştı. Ben de kabul etmeyip THH'ye başvurarak ürünün yenisiyle/ayıpsız misliyle değiştirilmesini talep ettim. (Firma 2 yıl birebir değişim garantisi veriyordu.)

Bugün dosyam sonuçlandı ve Tüketici Hakem Heyeti lehime karar vererek şikayetimin kabulüne ve malın yenisiyle/ayıpsız misliyle değiştirilmesine hükmetti. (Firma savunma dahi vermemişti.)

Şimdi süreci tam oturtamadığım için sizlere birkaç soru sormak istiyorum:

1. Şu an e-Devlet / UETS üzerinden kontrol ettim, henüz tarafıma düşen bir tebligat görünmüyor. Karar tutanağında tarih 31/07/2026 yazıyor, tebligatın sisteme düşmesini beklemeli miyim, yoksa yapmam gereken ekstra bir şey var mı?
  2. Tebligat karşı tarafa ulaştıktan sonra başlayan 2 haftalık itiraz süreci nasıl işliyor?
  3. Firma bana önceden kendi kendine para iadesi yapmıştı (hesapta duruyor). Heyet kararında değişim dediği için bu parayı onlara geri göndermem gerekiyor mu, yoksa kartı alırken bir sıkıntı yaşar mıyım?

Merhaba,

Sorduklarınıza aynı sırayla cevap veriyorum:
  1. Normalde UETS adresiniz varsa ve oraya e-tebligat olarak gönderilmediyse, ayrıca fiziki olarak da tebligat yapmadıysa bile e-Devlet üzerinden kararın kendisini indirebiliyorsanız sorun yok. Ancak THH'ye gidip kararı tebliğ alabilirsiniz. Karar nasılsa lehinize ve itiraz etmenizi gerektiren bir durum yok ama karar sizde olsun ki kararın gereğini yerine getirmediklerinde o karar ile icra takibi başlatacaksınız.
  2. THH kararı karşı tarafa tebliğ edildikten sonra 2 hafta içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz etmek bir dava açmak gibidir. Ancak karşı tarafın bu itirazı yapması kural olarak sizin THH kararı ile icra takibi başlatmanıza engel değil, karara itiraz edilmesi icra takibini durdurmaz. Yine de itiraz ederken icra takibinin tedbiren durdurulmasını talep edebilirler. Hakim eğer kabul ederse icra takibini durdurabilir. Bu itiraz aslında bir dava olduğu için duruşmalı şekilde görülecektir.
  3. Evet, esasen size haksız şekilde iade ettikleri parayı karşı tarafa geri göndermelisiniz. Parayı göndermemiş olmanız THH kararının uygulanmayacağı anlamına gelmez. Sizin parayı geri göndermeyişiniz ayrı bir hukuki uyuşmazlık, THH kararının gereğini yerine getirmek/getirmemek ayrı bir hukuki uyuşmazlık. Parayı iade etmezseniz bile karşı taraf kararın gereğini yerine getirmek zorunda ve bunu yaptıktan sonra da onlar da parayı geri almak için size karşı hukuki işlem başlatabilirler mesela.

Merhaba,

Sorduklarınıza aynı sırayla cevap veriyorum:
  1. Normalde UETS adresiniz varsa ve oraya e-tebligat olarak gönderilmediyse, ayrıca fiziki olarak da tebligat yapmadıysa bile e-Devlet üzerinden kararın kendisini indirebiliyorsanız sorun yok. Ancak THH'ye gidip kararı tebliğ alabilirsiniz. Karar nasılsa lehinize ve itiraz etmenizi gerektiren bir durum yok ama karar sizde olsun ki kararın gereğini yerine getirmediklerinde o karar ile icra takibi başlatacaksınız.
  2. THH kararı karşı tarafa tebliğ edildikten sonra 2 hafta içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz etmek bir dava açmak gibidir. Ancak karşı tarafın bu itirazı yapması kural olarak sizin THH kararı ile icra takibi başlatmanıza engel değil, karara itiraz edilmesi icra takibini durdurmaz. Yine de itiraz ederken icra takibinin tedbiren durdurulmasını talep edebilirler. Hakim eğer kabul ederse icra takibini durdurabilir. Bu itiraz aslında bir dava olduğu için duruşmalı şekilde görülecektir.
  3. Evet, esasen size haksız şekilde iade ettikleri parayı karşı tarafa geri göndermelisiniz. Parayı göndermemiş olmanız THH kararının uygulanmayacağı anlamına gelmez. Sizin parayı geri göndermeyişiniz ayrı bir hukuki uyuşmazlık, THH kararının gereğini yerine getirmek/getirmemek ayrı bir hukuki uyuşmazlık. Parayı iade etmezseniz bile karşı taraf kararın gereğini yerine getirmek zorunda ve bunu yaptıktan sonra da onlar da parayı geri almak için size karşı hukuki işlem başlatabilirler mesela.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. UETS adresimi yeni açtığım için henüz tebligat görünmüyor ancak TÜBİS üzerinde karar formu eklenmiş durumda. Bu aşamada tebligatın sisteme resmi olarak düşmesini beklemeli miyim, yoksa kararı gösterip satıcıyla şimdiden görüşmem doğru olur mu?

Para iadesi konusunda ise biraz kafam karıştıs ve daha önce hiç böyle bir süreç yaşamadığım için nasıl bir yol izlemem gerektiğini tam bilmiyorum. Parayı iade ederken veya sonrasındaki süreçte nelere dikkat etmeliyim? Bu konularda da yardımcı olursanız çok sevinirim.