Bizzat son 3 hafta erken yattım, uyku düzeni oluşturdum. Bana olan faydalarını anlatmak istiyorum:

• Gündüzleri ve uyanınca oluşan yorgunluk, bitkinlik bitti.
• Rahat uyku.
• Daha iyi hafıza.
• Stres azalması.
• Bağışıklık sistemi güçlenmesi.
• Ve birçok organlara olan faydalar.

Peki nasıl daha erken uyuyup uyku düzeni oluşturulur?

Uyku düzeni için ilk öncellikle en fazla 9, en az ise 7 saat uyumamız gerekecek. Ve genelli aynı saatte yatmalıyız.

Uykum gelmeyenlere için önerisim ise:

• Uyumadan önce elektronik aletleri kapatmanızı öneririm.
• Aynı şekilde odanızın karanlık olması gerek.
• Kafein tüketimini azaltmalıyız. Genellikle birçok teneke içeçeklerde kafein bol olur. Önerim ise bunları akşam yememeniz.
• Uyumadan önce ağır yemek yemeyin. Uyumadan ağır yemek yersek uykuya dalma zorlaşabilir,
• Odanızın çok fazla sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edin. Genellikle ortalama bir sıcaklık olsun.
• Eğer uyanıp tuvalette gidiyorsanız size önerim, yatmadan önce tuvalete gitmeyi ve suyu az içmeniz veya hiç içmemenizi öneririm.
• Yorulun. Evet, biraz dışarı çıkın yürüyüş yapın bu hem vucüta yararlı olacaktır. Yorulursanız büyük ihtimal gece bir güzel uyku çekersiniz.
• Rahatsız edici seslerden uzak durun.

Eğer çok fazla uyuyorum, bunu durduramıyorum diyorsanız;

Hipersomnia olabilirsiniz. Bu genellikle, ms hastalığı, uyku apnesi, meydana gelen kafa travması, genetik yatkınlık, depresyon, bağımlılık ve bazı sakinleştirici ilaçlar olabilir. En faydalı şey doktora görünmek burada.

Rehber bu kadardı, teşekkürler ve sağlıkla kalın!
Not: Aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz, yardımcı olabilirim!

Ben de ekleme yapayım:
  • Yatma alarmı kurun.
    • Benim her akşam 09:15 gibi çalar. Uyamasam da uymaya çalışırım ertesi gün spora gideceğim günler.
  • Tuvalete kalkınca odayı iyi biliyorsanız ışık açmayın. Geri uykuya çok daha kolay dalarsınız.
  • Yatağa telefonla girmeyin. Alarmı kurup öyle girin yatağa.
  • Uyanınca geri uyumayın. Bu çok kötü. Ne olursa olsun kalkın. 5 dakka ek uyku sizi mahveder.

Ben de düzenli olarak 1-2 aydır 11.30'da yatar, 7'de kalkarım. Halen daha bir etkisini görmedim. Bir bende işe yaramıyor herhalde.

Son düzenleyen: Moderatör:
22 yaşındayım, her yaz, tatilde, uyku düzenimi bozarım. Bu sene şunu fark ettim ki, sabah erken kalkmak benim psikolojime çok iyi geliyor. Resmen sabah 7-10 arasında ekstra seratonin salgılıyor gibiyim. Bu durum benim verimimi de arttırıyor. Yeni bir program öğreniyorum, çizim ve animasyon yapma antrenmanları yapıyorum, sabahları çok daha istekle ve enerjik bir şekilde yapabiliyorum bunu. Geceleri oyun oynayıp eğlenmek yerine sabah kalkıp kendi halimde takılmayı tercih ediyorum artık.

Uyku düzenini en çok bozan şeyin, gece/sabah vaktinde yatağa telefonla girmek olduğunu düşünüyorum. Ayrı zamanda, bende, erken yatmaya zorlamak hiçbir işe yaramıyor. Annem babam uykun bozuksa erken uyu diyorlar ama bence öyle bir şey yok. 2-3 gün alarmla erken uyanıp gün boyu yapacak işiniz varsa tüm günü ayakta geçirip akşam 10-11 gibi yatınca düzeliyor benim uykum.

22 yaşındayım, her yaz, tatilde, uyku düzenimi bozarım. Bu sene şunu fark ettim ki, sabah erken kalkmak benim psikolojime çok iyi geliyor. Resmen sabah 7-10 arasında ekstra seratonin salgılıyor gibiyim. Bu durum benim verimimi de arttırıyor. Yeni bir program öğreniyorum, çizim ve animasyon yapma antrenmanları yapıyorum, sabahları çok daha istekle ve enerjik bir şekilde yapabiliyorum bunu. Geceleri oyun oynayıp eğlenmek yerine sabah kalkıp kendi halimde takılmayı tercih ediyorum artık.

Uyku düzenini en çok bozan şeyin, gece/sabah vaktinde yatağa telefonla girmek olduğunu düşünüyorum. Ayrı zamanda, bende, erken yatmaya zorlamak hiçbir işe yaramıyor. Annem babam uykun bozuksa erken uyu diyorlar ama bence öyle bir şey yok. 2-3 gün alarmla erken uyanıp gün boyu yapacak işiniz varsa tüm günü ayakta geçirip akşam 10-11 gibi yatınca düzeliyor benim uykum.

Özet: Geç yatmak bir işkence.

Aile içinde sabah namazına kalkan biri varsa ona söyleyip namaza da kalkabilirsiniz (kılıyorsanız eğer). Bu çok etkili bir yöntem. Mesela bu yöntemle ben sabahları 6'ya doğru kalkıyorum uyumadığım oluyor, ama uyusam bile 10 - 11 civarı kalkıyorum.