XPG Lancer 1x16 GB 6000 MHz RAM OC için ayar önerisi

veridiasquo

Başarılı
Merhaba, sistemi topladığımdan beri yakamdan düşmeyen Kemel-Power sorunum var. Bir ton test sonrası RAM EXPO OC açtığımda bu sorunu yaşıyorum ve sistem kendine restart atıyor. EXPO kapalıyken bir problem yok. O yüzden manuel OC ile ilerlemek istiyorum. Konu hakkında bir bilgim yok. Bu işi bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

EXPO Off:

EXPO On:

Son düzenleyen: Moderatör:
Lancer %99 A-die, emin olmak adına HWINFO tam menüden kontrol eder misiniz?

@Ayhan Dönmez sana daha rahat yok hocam.

Lancer %99 A-die, emin olmak adına HWINFO tam menüden kontrol eder misiniz?

@Ayhan Dönmez sana daha rahat yok hocam.
Artık her emeklinin yapması gerektiği gibi köşeme çekilme vaktim geldi, bir emeklilik ikramiyesini yedirtmedin yahu. Pes gerçekten Artık konular @LH44 ve @Bandırmalı1965 emanet. Gitmeden önce son golümü atayım yine de. Bu modül Nebi'nin de videoda bahsettiği gibi M-Die çıkıyor artık, A-Die olması çok da mümkün değil gibi. 1.2.8.0 AGESA tam olarak stabil ederlerse FGR mod ile iş yapacaktır. VDD ihtiyacı fazla bir de tabii, onun haricinde tRP çok düşemiyor, tRCD keza öyle. tRP düşmek için tRTP dengelemen gerekiyor, A-Die'de bu tarz sorunlar yok. Kendi kitimden örnek vereyim, tRCD ve tRP 34 olması için 1.74 VDD vermem gerekti. M-Die daily için uygun değil 1.65 üzeri. Voltajla da çok scale olmaz bir de bu ikili, Hynix'te Cas Latency için esasen VDD veriliyor. Samsung B-Die gibi tRFC mesela VDD basmakla scale olmuyor. Yine VDD isteyen ekstra bazı timing'ler de mevcut, kitten kite farklılıklar var. Gear açık iken bu çok sorun değil, sadece CL değeri için VDD vermiş oluyorsun. Gear kapalıyken timing'ler gerçek değerinde 1T çalıştığında asıl sıkıntı başlıyor diyebiliriz.

FGR mod için tRFC:

@LH44 tRP kısmında ciddi sıkıntı var H16M'de, tRTP 12 kullanılır global olarak. Onu dengelemen lazım ya da 36-36 bırakacaksın tRP-tRCD. Benim burada 34 tRCD Gear kapalı ya da açık fark etmeksizin stabil olması kite bağımlı bir şey. Bir de yüksek VDD ihtiyacı var. 11.33 ns tRCD stabil diyebiliriz bu kitte oda sıcaklığında. 6400'de ise tRCD 36 11.25 ns ediyor, 34-36 derece kit sıcaklığında patlıyor. 30 sabit kalsa patlamayacak, bu da ayrı bir mevzu. tRP mevzusu H16M'in baş belası zaten. tRP 32 yaptığımda hata alıyorum. tRCD-tRP ikilisi olarak düşünürsek 1.74 VDD fullendiğinde 36-32 ya da 34-34 stabilken 34-32 stabil olamıyor sırasıyla RCD-RP için. Ya VDD yetmiyor ya başka bir şey var. 11.5 ns altı tRCD-tRP imkansıza yakın yani H16M'de, sözün özü o. İnce işçilik ve watercool lazım, ya da çıplak PCB üfleteceksin @Bandırmalı1965 hoca gibi.

@veridiasquo EXPO1 üzerine 6400 2133 1:1 mod ayarlayıp teste alırsın. Vereceğim değerler güvenli, üst limitte kalmasının zararı yok bazı voltajların. Güvenli olduğu kanıtlandı. Ryzen 7000 için PMU Training ve tRCD WR kısımları DRAM Timings içinde yok, Bias 0-1 ayarları da olmayacak. Ryzen 9000 desteği var sadece bu ince ayarlar için. Olmayanları uygulamazsın. Senin çipte dahili grafik yok, o yüzden iGPU Auto kalabilir.

@Haluk Albayrak @prime @elninolaz @TechMad @Picky Stabil profillerini paylaşıp katkı sağlayabilir. H16M modül diye düşünüyorum. 6400 C32 2133 FCLK 1:1 mod stabil açabilirse öyle kullanmasında fayda var.

B650M-R kartında MCR-PDM sorunsalı devam ediyor, MCR-Enabled yaparsan PDM-Enabled olmak zorunda, DRAM Timings'te bu 2 ayar da Disabled kalması uygun. 1 DPC kartta Training çok uzun sürmez, o kısımların Disabled kalması stabilite adına daha iyi. Gear açık kalsın bir de, Gear kapalı ekstra zorlar. Clear CMOS tuşun yok, @LH44 tornavida ile sıfırlar öyle bir durumda CMOS'u.

tRTP 12-16 kalması fark etmez, H16M 16'yı daha çok seviyor, yine 8-12-32-4-24 5'lisi ile beraber. Çok da şart değil. tRTP 12 genelde stabil olur. tRP sorunsalı olursa artırmak lazım, o da 24'lü seviyelere artırmayı gerektiriyor öyle bir durumda. 6400'de 38-38 tRCD-tRP sorun olmaz.

1.5 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDDIO, 6400 C32-38-38 2133 FCLK, 2-3-1 Nitro ile beraber bakacaksın. 1.3 SoC Voltage + 1.1-1.15 VDDP uygundur 6400 1:1 moda. Test anında HWiNFO sensörler yanda açık kalacak, CPU IOD Hotspot + RAM SPD sensörler takip edilecek.

Son düzenleme:
Benim profil bu şekilde. Gayet iyi. Düz EXPO bile açılsa %95'i alıyoruz. Ama biz tabiki %2-3'lük o artışı da istediğimiz için o ince ayarı yapıyoruz. 6400 olur mu diye düşünmedim değil ama gerek de yok gibi. Stabilitenin de aslında kullanım senaryolarına göre bir oranı var bence. Farazi konuşuyorum 6000'de %90 stabilken 6400'de belki %50-60'a düşüyor. O yüzden 6200 hem OC hem de stabilite için nokta atışı yer gibi duruyor.

@LH44 hocam XPG Lancer DDR5 6000 MT/s CL30 serisi M-Die çıktı. Hatta Nebi hoca da konuyla ilgili video hazırladı.

Bu arada NTLite ile Windows’un içinden geçtim. Ne kadar telemetri, reklam ve Microsoft yazılımı (Bing, Cortana, Edge, OneDrive, Outlook, Recall, Store vs) varsa alayını kaldırdım. Sadece Defender’ı bıraktım. Sistem tertemiz oldu. Gereksiz donanım bileşenleri olmasın diye Wi-Fi, yazıcı ve diğer üreticilerin ethernet bağlantılarını kaldırdım. Hatta gereksiz güncelleme gelmesin diye AMD işlemci kullandığım için Intel’in mikrokod güncellemelerini bile kaldırdım ve ISO’yu yazdırdım. Arka planda sadece 93 işlem var. Sistem kuş gibi oldu. Üstüne bir de CTT debloat yaptım işlem sayısı 70’e düştü.

Dosya Ekleri

• ZenTimings_Screenshot_29428238.0513218.webp
    107,8 KB · Görüntüleme: 81
  • IMG_0212.webp
    1,8 MB · Görüntüleme: 61
  • IMG_0213.webp
    580,4 KB · Görüntüleme: 40
  • IMG_0214.webp
    676,8 KB · Görüntüleme: 43
Son düzenleme:
EXPO bazı kartlarda stabil çalışmıyor. Anakartınız nedir? @LH44 ve @Ayhan Dönmez (?) hocalarım bu konuda daha bilgili kişiler.

ASUS Prime B650M-R 7000MHz

Hepsimi yaptım, sistem boot olmadı. BIOS sıfırlayacağım şimdi.

ASUS Prime B650M-R 7000MHz

Hepsimi yaptım, sistem boot olmadı. BIOS sıfırlayacağım şimdi.

@veridiasquo Bu boot oluyor mu? Boot etmiyorsa 6400 açamıyor çip.

@TechMad Senin adına sevindim, debloat işlerinden birçok kişi anlamıyor. Custom ISO oluşturup sonrasında debloat yapmışsın. Ben kendi adıma düz Pro ya da LTSC sürümünü kurduktan sonrasında script ile ve GPEdit debloat ile hallediyorum işlemleri. İnce işçilik yaparsan yine aynı mantığa geliyor. 90 civarı işlem olması bana yeterli. Ama şöyle bir absürtlük var ki Windows Search bile tek başına 7 işlem yer kaplıyor. Bunu servislerden kapatmak yetmiyor, GPEdit'den de kapatılması lazım sanırsam. Microsoft'un bu tarz saçmalıkları var yani esasen.

@LH44 @Bandırmalı1965 İkinizden bunu bekliyorum, gözüm açık gider yoksa

@TechMad Gideri var mı 8800 2200 Konu sahibi senin 6200 CL28 yapıp geçsin, ek ayarlarını iletirsin olmazsa.

@veridiasquo Opsiyon

Bu saçmalıklara daha fazla katlanamadım ve Linux'a geri döndüm. Keskinlik sorunu halâ nasıl düzeltilemiyor akıl alır gibi değil. Koca trilyon dolarlık şirketin bu kadar basit bir şeyi çözemiyor olması rezillik. Dün konusunu açmıştım linki bırakırım alta. Dizüstünde Debian kullanıyordum masaüstüne CachyOS kurdum. Ekran kartını undervolt yapacağım. AMD ekran kartı almamın sebebi Linux ile tam uyumlu olması ve sürücülerinin otomatik yüklenmesi. Bu arada sizin cihazda da Radeon yazıyordu. 9070 XT mi?

8800 gideri var da bana yok gibi. Birazdan atarım ayarları hocam. Zentimings alternatifi bir şey bulmam gerekiyor. Linux'ta göremedim.

Hocam bayağıdır deniyorum, voltajları ellediğim an sistem boot etmiyor.

Hocam bayağıdır deniyorum, voltajları ellediğim an sistem boot etmiyor.
Yaptığın tüm ayarları görsel gönderirsen bakalım. DRAM Timings, Voltaj ve Nitro kısımlarını gönder. Bir yerde hata yapıyor olabilirsin belki.

Training 5 dk'ya kadar sürebilir, onu beklediğinden emin ol. Debug LED yok senin kartta.

@veridiasquo BIOS'tan benim sana gönderdiğim gibi ilgili kısımları görsel atmanı bekliyorum.

@LH44 @Bandırmalı1965 Bu primary'ler normalde H16M'de imkansıza yakın, tRTP 24 ile beraber biraz marjin verdikten sonra başarabildim. Bir de Ryzen 9000'de Taps ve Bias ayarları var, RX-TX Taps 3-3 ve Bias 0-1 birisi tRCD diğeri tRP tutuyor. Boot etmeyeni boot ettiriyor, stabil olmayan timing stabil ediyor. Aklınızda olsun. Ryzen 7000 desteği olmaması lazım ama bunların, hem PMU Training-Ard değeri için PHY matchlemek istiyorsan 9000 serisi bir işlemci olacak hem de bu Nitro bölmesindeki Bias+Taps kısmı için. Taps belki bağımsız olarak bulunabilir. Bias ve PMU Training olmadığına eminim 7000'de.

@veridiasquo 6000 deneyelim, öyle devam et. Ama geri dönüşte bulunmadın. Bu haldeyken yardım edebilmem mümkün değil. 6000 için istersen ilgili kısımları görsel gönder, oradan ilerleriz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…