Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
@elninolaz @TechMad @Picky Stabil profillerini paylaşıp katkı sağlayabilir. H16M modül diye düşünüyorum. 6400 C32 2133 FCLK 1:1 mod stabil açabilirse öyle kullanmasında fayda var.
Eki Görüntüle 210805
Ben bu şekilde kullanıyorum.
@elninolaz Şu anda FGR modda mısın? Eğer öyleyse tRFC2 ve SB ona göre optimize etmen daha uygun olur. A-Die için 110-115 ns tRFC2, 80-100 ns arası tRFCsb zorla.
Merhaba, sistemi topladığımdan beri yakamdan düşmeyen Kemel-Power sorunum var. Bir ton test sonrası RAM EXPO OC açtığımda bu sorunu yaşıyorum ve sistem kendine restart atıyor. EXPO kapalıyken bir problem yok. O yüzden manuel OC ile ilerlemek istiyorum. Konu hakkında bir bilgim yok. Bu işi bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
EXPO Off:
Eki Görüntüle 210500
EXPO On:
Eki Görüntüle 210501
@veridiasquo Son durum ne, Böyle bakabildin mi? 6000 CL28 bu voltajlarda bir bak istersen. High Voltage Mode açmana gerek yok bunlar için.
@veridiasquo Şu 2 pine arasına 15 sn yıldız dokun, CMOS sıfırla. Sonrasında default ayarlara çek, üzerine EXPO1 ve benim verdiğim ayarları yaz. 6000 CL28 boot etmesi lazım. IMC o kadar çöp ötesi olamaz. Voltaj kısmında hataların vardır.
Ya da Timing karıştırıyorsundur, karşılıklarına ne verdiysem onları yaz. Yanlış yere girersen boot etmez sistem.
Son düzenleyen: Moderatör:
veridiasquo
Başarılı
@elninolaz Şu anda FGR modda mısın, eğer öyleyse tRFC2 ve SB ona göre optimize etmen daha uygun olur. A-Die için 110-115 ns tRFC2, 80-100 ns arası tRFCsb zorla.
Eki Görüntüle 210828
@veridiasquo Son durum ne? Böyle bakabildin mi, 6000 CL28 bu voltajlarda bir bak istersen. High Voltage Mode açmana gerek yok bunlar için.
Eki Görüntüle 210829
@veridiasquo Şu 2 pine arasına 15 sn yıldız dokun, CMOS sıfırla. Sonrasında default ayarlara çek, üzerine EXPO1 ve benim verdiğim ayarları yaz. 6000 CL28 boot etmesi lazım. IMC o kadar çöp ötesi olamaz. Voltaj kısmında hataların vardır.
Ya da Timing karıştırıyorsundur, karşılıklarına ne verdiysem onları yaz. Yanlış yere girersen boot etmez sistem.
İş dönüşü bakıp döneceğim hocam, sağ olasın.
Voltajlar doğru mu hocam?@elninolaz Şu anda FGR modda mısın? Eğer öyleyse tRFC2 ve SB ona göre optimize etmen daha uygun olur. A-Die için 110-115 ns tRFC2, 80-100 ns arası tRFCsb zorla.
Eki Görüntüle 210828
@veridiasquo Son durum ne, Böyle bakabildin mi? 6000 CL28 bu voltajlarda bir bak istersen. High Voltage Mode açmana gerek yok bunlar için.
Eki Görüntüle 210829
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
@veridiasquo AI Tweaker ve DRAM Timings baştan aşağı gönder bakalım. Bir de Nitro kısmı olsun. 6000 CL28 aç en azından optimize olarak, faydasını görürsün.
@LH44 @Bandırmalı1965 @veridiasquo @prime @Haluk Albayrak @Picky @TechMad
1.2.8.0 AGESA sürümünden sonra FGR mod geçildiğini söylemiştim İntel'deki gibi. Asıl mevzu DRAM Timings içinde alt kısımda bulunan M-Ordering ayarında. Bu ayar Auto olarak eski AGESA'larda NORM olarak geliyor. Şu ana kadar hep böyle kullandınız. Sonrasında Auto'su RELAXED olacak. Uzun teste bırakmanız gerekecek. 3 saat hata almadığım profil oyunda 5 kere crash verdirmişti.
O sebepten M-Ordering ayarını bulup direkt olarak NORM ayarlayıp eski stabil profillerinizi kullanmaya devam edin. Ya da Auto=RELAXED olarak geleceği için bundan sonrasında ona göre stabilite testi yaparsınız. Detayları alta bırakıyorum, IMC davranışı değişiyor bu sebepten dolayı. Hangi tRFC değerlerini okuyup okumadığını belirttim.
1.2.8.0 AGESA'da RELAXED için sınırlar:
H16M: tRFC2= 90-100 ns tRFCsb= 50-70 ns
H16A: tRFC2= 110-120 ns tRFCsb= 80-100 ns
H24M: tRFC2= 150-160 ns tRFCsb= 130-140 ns
M-ORDERING:
NORM: TRFC1 okuyor, TRFC2+SB okumuyor.
STRICT: TRFC2 okuyor, TRFC1+SB okumuyor.
RELAXED: TRFC2+SB okuyor, TRFC1 okumuyor.
@elninolaz MSI 1.2.8.0 BIOS'u geri çekmişti en son, orada Auto belki RELAXED gelmiyordu. Tek tek deneyerek bulabilirsin, bellek kontrolcü okuduğu değerler değişiyor tamamen ve stabiliteyi bozma şansı var. Okumadığı değerleri 1 girebiliyorsun mesela. Konu sahibi 1.2.8.0 güncelse bu dediklerim geçerli, 1.2.7.0'daysan eğer NORM kullanıyorsun şu anda. Sadece tRFC1 değeri geçerli sende. @veridiasquo
H16A için aktif soğutma mevcutsa bu da bir opsiyon. M_Ordering ayarı NORM burada. RELAXED, AIDA'yı iyileştiriyor grafikte görüldüğü gibi. Deneyip geri dönüş yapabilirsin. @elninolaz
@veridiasquo Aktif soğutma mevcutsa H16M için 6000 CL26-28 uygun olacaktır senin için ekstra. Aktif soğutma bu şekilde uygundur:
Son düzenleme:
Ayhan bey ben eski bios sürümüne döndüm bios biraz sıkıntılı gibiydi biosta donarak hareket ediyordu arasıra kayıtlı hazır ram profillerim silindi bende eski sürüme döndüm Bu AGESA PI 1.2.0.3g@elninolaz MSI 1.2.8.0 BIOS'u geri çekmişti en son, orada Auto belki RELAXED gelmiyordu. Tek tek deneyerek bulabilirsin, bellek kontrolcü okuduğu değerler değişiyor tamamen ve stabiliteyi bozma şansı var. Okumadığı değerleri 1 girebiliyorsun
H16A için aktif soğutma mevcutsa bu da bir opsiyon. M_Ordering ayarı NORM burada. RELAXED, AIDA'yı iyileştiriyor grafikte görüldüğü gibi. Deneyip geri dönüş yapabilirsin. @elninolaz
@veridiasquo Aktif soğutma mevcutsa H16M için 6000 CL26-28 uygun olacaktır senin için ekstra. Aktif soğutma bu şekilde uygundur:
AMI BIOS 7E61v1A45 2025-09-11
Son güncel hai bu şekilde
Buda Bu AGESA PI 1.2.0.8
- Makaleler
- 1
M_ORDERING ayarı 1.2.0.3g'de de olması lazım, DRAM Timings içinde yer almalı. Search aratırsan görürsün aslında. Normalde NORM geliyordu bu şimdiye kadar. Bu adamlar İntel'e benzetmek adına FGR mod için RELAXED olarak değişti. Ben de instabilite yaşadım, tüm mevzu aslında bu. RELAXED istiyorsan yani tRFC2+SB sadece okumasını istiyorsan ona göre optimize etmen lazım her şeyi sil baştan. @elninolazAyhan bey ben eski bios sürümüne döndüm bios biraz sıkıntılı gibiydi biosta donarak hareket ediyordu arasıra kayıtlı hazır ram profillerim silindi bende eski sürüme döndüm Bu AGESA PI 1.2.0.3g
Eki Görüntüle 211244
Buda Bu AGESA PI 1.2.0.8
Eki Görüntüle 211246
Ayhan bey ben eski bios sürümüne döndüm bios biraz sıkıntılı gibiydi biosta donarak hareket ediyordu arasıra kayıtlı hazır ram profillerim silindi bende eski sürüme döndüm Bu AGESA PI 1.2.0.3g
Eki Görüntüle 211244
Buda Bu AGESA PI 1.2.0.8
Eki Görüntüle 211246
@elninolaz GDM Enabled için böyle kullan stabilse.
5-5 SCL sadece Gear kapalıyken mantıklı. Yine 8-8-32-4-16 kısmı opsiyonel, ASUS'ta 6-8-32-2-18 tercih ediliyor şu anda.
Son düzenleme:
Deniyorum hemen bende işlemci PerCore işini hallettim bu boşluk zamandaM_ORDERING ayarı 1.2.0.3g'de de olması lazım, DRAM Timings içinde yer almalı. Search aratırsan görürsün aslında. Normalde NORM geliyordu bu şimdiye kadar. Bu adamlar İntel'e benzetmek adına FGR mod için RELAXED olarak değişti. Ben de instabilite yaşadım, tüm mevzu aslında bu. RELAXED istiyorsan yani tRFC2+SB sadece okumasını istiyorsan ona göre optimize etmen lazım her şeyi sil baştan. @elninolaz
Eki Görüntüle 211249
@elninolaz GDM Enabled için böyle kullan stabilse.
5-5 SCL sadece Gear kapalıyken mantıklı. Yine 8-8-32-4-16 kısmı opsiyonel, ASUS'ta 6-8-32-2-18 tercih ediliyor şu anda.
ısılar baya düştü.
M_ORDERING benim biosta yok bu sürümde arattım çıkmadı
4 4 4 girildi.
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
@elninolaz Gear kapalı stabilizasyon için Group B ODT CA/CK/CS bu üçünü RZQ/4 60 Ohm deneyebilirsin. MSI kartlarda en son böyle stabil oluyordu. Yine Gear kapatırsan SCL kısmı 5-5 olacak. Geri kalanlar durabilir.Deniyorum hemen bende işlemci PerCore işini hallettim bu boşluk zamanda
ısılar baya düştü.
Eki Görüntüle 211251
M_ORDERING benim biosta yok bu sürümde arattım çıkmadı
4 4 4 girildi.
Eki Görüntüle 211258
PDM açık sende, Latency ekler AIDA'ya. PDM-Disabled, MCR-Enabled kullan.
@elninolaz IBUF_LPWR_Mode ve Memory P-State ayarları varsa PDM ile beraber bunları da Disabled çek.
Yeni konular
-
-
-
-
-
-
30.000 TL'ye kadar kahve makinesi önerisi
- derindevlethikmet
-
Red ve linear Black Switch'lerden daha sessiz Switch'ler hangileridir?
- Koneko Toujou
-