@Ali De Niro "Yaptığınız idmanda çalıştığınız bölgelerdeki kaslar idmandan sonra ağrımıyorsa kaslarınızda gelişme olmaz" Bu bilgi yanlış hocam. Dpt gelişimi, illa ağrı olmasını gerektirecek bir durum değildir.
Tabii, amiyane bir tabir kullandım. Ağrı olmasa bile kaslarda gelişim muhakkak olur ama ne derece olur? Ağrıdan kastım sizin de anlayacağınız üzere kasları yeteri kadar yorabilmek.

Yağ oranın seni rahatsız edecek seviyede ise yalnızca kas çalışmanın vücudunun genel görüntüsü açısından pek bir faydası olmaz. Senin kardiyo idmanları da yapman gerekiyor. Ayrıca senin durumundaki bir insanın yağ ve şeker yemeyi neredeyse sıfıra indirmesi gerekiyor. Karbonhidrat ve protein ağırlıklı besinler tüketerek günlük 2000-2500 arası bir kalori ve 50-75 gram protein alman sana yeterli olur.

Hemen her şey olmak zorunda diye bir fikrin olmasın. Öncelikle 3-6 ay arası bir süre düzenli olarak bu şekilde beslen ve kardiyo idmanlarına ek olarak haftada 2 gün full body yap. Gözle görülür şekilde vücudundaki yağ oranlarında azalma görene kadar bu şekilde devam etmen lazım. O yüzden 3-6 ay diyerek süreci esnek bıraktım.

Bu sürecin ardından vücudundaki istemediğin yağlardan kurtulduktan sonra kardiyo yapıp yapmamak sana kalmış. Atletik bir vücut istiyorsan kardiyo özellikle de bisiklet yapmaya devam et ama benim atletik bir vücut derdim yok ben kaslı bir vücut istiyorum diyorsan bölgesel idmanlara başlayacaksın. O zamana 60 kilo seviyelerine ineceğini düşünürsek, aldığın kalorinin 3000 seviyelerine çıkması ve günlük aldığın toplam protein miktarının da minimum 100-125 gram seviyelerine çıkması gerekiyor. Aksi takdirde ekstra bir büyüme göremezsin. İstersen 48 saat aralıksız hammer curl çalış sadece kolunu yıpratırsın. Kasların büyümez.

Hafta da kaç gün ve ne idmanı yapmamı önerirsin orasını tam anlamadım? Detaylı bir şekilde anlatmana gerek yok full body, split falan desen de olur.
Ayrıca yağ olarak; tereyağı, zeytinyağı, hayvansal yağlar ve kuruyemişde mi yememem lazım?

En azından 90 gram proteine falan çıkmaya çalış. Türk ailelerimiz genelde ye tosunum ye kafasındadır, mutfakta yardımcı olmuyorlar mı sana?

UCUZ PROTEİN KAYNAKLARI​
Lor Peyniri100gr başına15gr Prot
Yeşil Mercimek100gr başına26gr Prot
Makarna100gr başına13gr Prot
Yumurta1 adet (60gr)7.5gr Prot

Tavuk göğsünün t harfi bile olamaz yukarıdakiler elbette. Ya ne kadar kötü olabilir ki durumun ama? En azından şu aşağıdakileri yiyemez misin?

ÖRNEK​
Tavuk Göğsü200gr48gr Prot
Yumurta4 adet (240gr)30gr Prot
Lor Peyniri (yumurta ile ye veya shake yap)100gr15gr Prot
Toplamları:93gr Prot

Bak bir süredir fiyatları takip etmiyorum ama yukarıdakilerin hepsi en fazla 60 TL falan tutmalı. O hesaba daha makarnadan, pilavdan gelecek protein eklenecek. Günde 50gr protein ne kardeşim Gulag kampında mı yaşatıyorlar seni?

Akşam yemeklerini katmadım işin içine. Akşam, klasik ev yemekleri oluyor. Bazen baklagil, bazen tahıl, bazen sebze yemekleri yiyoruz.

Yaptığınız idmanda çalıştığınız bölgelerdeki kaslar idmandan sonra ağrımıyorsa kaslarınızda gelişme olmaz. İdman esnasında kas hücrelerini parçalarsınız ve araları açılır. Ardından tükettiğiniz proteinler ile vücudunuz açılan boşlukları yeni kas hücreleriyle doldurur. Eğer yeterli miktarda protein tüketmiyorsanız açılan boşlukların yerine yeni kas hücreleri sağlanamaz ve kaslarınızda da bir büyüme olmaz. Eğer idman esnasında kaslarınızı hiç zorlamazsanız da boşluklar açılmaz ve yine ne kadar protein tüketirseniz tüketin kaslarınızda bir büyüme olmaz.

Kas kütlesi arttıktan sonra mevcut kas kütlesini korumak için de protein ağırlıklı ve nispeten yüksek kalorili beslenmeye devam etmeniz gerekir. Yeteri kadar beslenemeyen kas hücreleri zamanla ortadan kaybolur ve kas kütlenizde azalma meydana gelir.

Bilgilerin temeli doğru olsa da varılan sonuçlar yanlış. Hipertrofi için mikro yırtık oluşması gerekir ve bu yırtıklar her zaman ağrı yapmaz. Ve ağrırsa bile hemen sonra değil ortalama 24 saat sonra ağrır. Bu yırtıklar onarılırken yeni kas hücreleri oluşturulur ve bazı hastalıklar hariç bu kas hücreleri hiçbir zaman yok olmaz. Bu mesajda yazıldığı gibi kas kütlesi artışı diye bir şey yoktur, kas hücresi artışı vardır ve bunun için protein gerekir. Doğrusu protein değil hayvansal protein ve özellikle de glutamin gerekir. Aktin miyozin z bandı vb. biyoloji görmüşsünüzdür isimlere aşinasınızdır, bu bantlar kas kasılmasından sorumludur ve glutamin ve amino asitlerden oluşurlar, zorlandıklarında da yırtılırlar aynı poşeti güçlü sündürdüğünde küçük yırtıklar oluşmaya başlaması gibi. Kas hücresi artışı için hayvansal ve özellikle amino asit ve glutamin bakımından zengin beslenmek gerekir.

Kas kütlesi ise ayrı bir olay, kas hücrelerinin su tutmasını sağlarsın kasların kütlesi artar. Karbonhidrat tüketimi, minimum da olsa tuz alımı gibi su tutan şeyler kasların kütlesini artırır ve bunun için bol protein gerekmez.

Protein sadece dışarıdan alınmıyor, ki alınanın da tamamı kullanılmıyor. Vücut belli bir miktar protein üretme yeteneğine sahip, ama yeterli olmadığı için takviye ediyoruz.

Kas geliştirme işinde tam aksine alınan proteinler amino asitlerine ayrıştırılıp gereken yerlere takviye yapılır, vücut esansiyel olanlar hariç tüm amino asitleri karbon nitrojen oksijen ve hidrojen atomlarından üretebilir fakat bu atomları da yediğimiz diğer besinlerden ve tuttuğu depolardan alır.

Kaliteli markaları seç o zaman. Ucuzlarda daha fazla cıva var.

Piyasada Dardanel tarafından üretilmeyen ucuz balık görmedim, marketlerdeki tüm konserve tonların arkasında Dardanel yazıyor. Cıva sıkıntı, sürekli tüketilirse daha 35/40 yaşında parkinson gibi el titremesi falan başlayabilir ve lehim yapmak vb. şeyleri neredeyse imkansız kılar. Dikkat etmek lazım, tavuk göğsü vb. daha iyi cıvadan korunmak açısından.

Yağ oranın seni rahatsız edecek seviyede ise yalnızca kas çalışmanın vücudunun genel görüntüsü açısından pek bir faydası olmaz. Senin kardiyo idmanları da yapman gerekiyor. Ayrıca senin durumundaki bir insanın yağ ve şeker yemeyi neredeyse sıfıra indirmesi gerekiyor.

Yine yanlış bir bilgi, ağırlık çalışması "kardiyo"dan daha fazla yağ yakat ve kas hücrelerini artırdığı için pasif durumdaki kalori tüketimini de artırır, uzun vadede kalıcı yağ yakımına ve yattığın yerde 2500 kalori yesen bile kilo almamaya sebep olur. Boşta yakılan kaloriyi artırmak yani kas hücrelerini artırmak en iyi yağ yakım yöntemidir ve bu da tavşan/ceylan gibi sekerek koşarak değil ayı/öküz gibi ağırlık antrenmanı yaparak olur. Kış uykusu öncesi hariç ayı az yağlı ve çok kaslıdır, saban süren öküz zaten az yağlı çok kaslıdır eti sert olur pek sevilmez, tavşan/ceylan ise 2 gram ot yemesine rağmen öküze ayıya göre daha yağlıdır kas oranı da azdır. Tavşanda boş kas lifi çok olduğu için sindirimi zordur ve negatif kalori yiyecek olarak kabul edilir sadece tavşan yersen açlıktan ölürsün bir süre sonra. Yağ yememe kısmı ise bayağı farklı işliyor...

Ayrıca yağ olarak; tereyağı, zeytinyağı, hayvansal yağlar ve kuruyemişde mi yememem lazım

Sanırım forumda birçok kişi bu işlerden belli seviyede anlıyor. Doymuş yağlar ve oleik asitli yağlar yenebilir iyi de olur, zeytinyağı ikinci planda olsun ama hindistan cevizi yağı, tereyağı, inek eti yağı ve ayçiçeği hariç kuruyemiş yemek çok iyi olacaktır. Orda burda ucuza medium chained trigliserit hapı ararsın bunları yemezsen. Zeytinyağı yiyeceksen mümkün olduğunca sızma olsun ve çiğ ye, smoking point sıcaklık değeri yüksek bir yağ olmadığı için pişirmede kullanılması yağın yapısını bozar. Ghee veya sadeyağ denen tip tereyağı hariç tereyağı da çok yüksek smoking pointe sahip değil, çiğ yenmesi veya sadece eritilmiş yenmesi daha iyi olacaktır sağlam bütrik asit kaynağıdır.

Yaptığınız idmanda çalıştığınız bölgelerdeki kaslar idmandan sonra ağrımıyorsa kaslarınızda gelişme olmaz.
Böyle abudik gubudik bilgiler verip de milleti yanlış yönlendirmeyin.

Hipertrofi eşit değildir hasar, bir onu öğrenin önce.

Hayır, 2 yıllık sporcu olsa da gelişme hâlen olur. TR'de 10 sporcudan 7'si 8'i optimal beslenmeyi geç alması gereken makronun yarısını bile alamıyor. Öyle ya da böyle vücut inşa ediyor. 60 gram 2 ay sonra yetersiz gelir gibi saçma sapan kendiniz bile niye söylediğinizi bilmediğiniz bilgilerle milletin aklına girmeyin.

Konu sahibi arkadaşım elinden geldiğince güzel beslensin, yeterli. Yok o gram şu aydan sonra yetmez, yok boyuna kilona bağlı falan geçin onları. Haydi selametinen 👋

Hafta da kaç gün ve ne idmanı yapmamı önerirsin orasını tam anlamadım? Detaylı bir şekilde anlatmana gerek yok full body, split falan desen de olur.
Ayrıca yağ olarak; tereyağı, zeytinyağı, hayvansal yağlar ve kuruyemişde mi yememem lazım?
Dediğim gibi ilk etapta haftada en az 5 gün kardiyo yapın. Hatta kardiyo yapmadığınız diğer 2 günde de çıkın gezin yürüyün. Tempolu yürüyüşler yapın. Haftada 2 gün full body veya haftada 3 gün split yapabilirsiniz ama split ilk etapta full body kadar etkili olmaz. Buradaki amacımız biraz da vücuttaki bütün kasların rehavetini atmasını sağlamak ve antrenmana alıştırmak. O yüzden ben full body öneriyorum.

Bu süreç dediğim gibi 3-6 ay gibi bir sürede sona erdiği zaman aldığınız kalori ve protein miktarını arttırarak bölgesel idmanlara başlayın. Ona ayrı bir program yapmak lazım burada şunu yaparsın bunu yaparsın desem sadece boş konuşmuş olurum. Bölgesel idmanlarda da haftada en az 4-5 gün yapmazsanız çok geç sonuç alırsınız.

Tereyağı ve bitkisel yağlardan (zeytinyağı hariç) olabildiğince uzak durun. Düzenli antrenman yapılan dönemlerde ek protein olsun diye tüketilen kuruyemişlerin yağlarından pek zarar gelmez ama abartmamak lazım. Şekeri, hamur işini ve abur cuburu komple kesin. Ayda yılda bir yemenizden zarar gelmez tabii ama komple kesin derken bu besinleri tüketme alışkanlıklarınızı bırakın manasında söylüyorum.

Akşam yemeklerini katmadım işin içine. Akşam, klasik ev yemekleri oluyor. Bazen baklagil, bazen tahıl, bazen sebze yemekleri yiyoruz.
Ev yemeklerinde genellikle ne çok kalori oluyor ne de çok protein veya yağ oluyor. O yüzden ev yemeklerini yemeyi bırakıp da annenizi üzmenize gerek yok. Sadece çok yağlı olduğunu düşündüğünüz yemekler yapıldıysa fazla yemeyin. Ev yemeklerini yemeyi bırakmak ve sadece tavuk pilav yemeye başlamak çok sonrasının işi.

Bunun bir esprisi yok artık maalesef. Süzme 200gr ton balığı (2 konserve) toplamda 44gr protein veriyor. Konservenin tanesi 40 TL'ye denk geliyor. Vücuda cıva sokup durmakta cabası. Konservesi 10 TL olsa bile yenmez bence.

Tavuk göğsü çok daha iyi. Özellikle "bütün göğüs" diye satılanları alıp kemiğinden temizlersen daha uyguna gelmeli.

Yapılan yemekler çok yağlıysa anneni uyar bu arada. Fark etmeden çok fazla yağ katıyorlar. Kalçam yağlı vesaire demenin sebebi bu olabilir. O yağların bir yere gitmesi lazım, pek hoş yerlere gitmiyorlar maalesef.

İstersen çok kafana takma bu spor işini. Anne yemeğini ye, üzerine kendine yaptığın tavuk göğsüyle yumurtadan yiyip proteini tamamla, bitti. Beslenmeyle ilgili biraz daha bilgi edinmek istersen bu rehberimi okuyabilirsin.

Konuda ikinci dünya savaşına döndü zaten. Son sözüm, buraya bilgilerini gir. Gün bittiğinde sitenin sana verdiği makrolara en azından yaklaşmış ol.

Makale okumaktan aciz insanlar millete akıl verir olmuş. Yazık.
Kimden tavsiye aldığınıza çok dikkat edin, yoksa benim gibi uzun süreler boyunca boşuna salona gidip gelirsiniz.
Ayrıca senin durumundaki bir insanın yağı neredeyse sıfıra indirmesi gerekiyor
?
Yağ oranın seni rahatsız edecek seviyede ise yalnızca kas çalışmanın vücudunun genel görüntüsü açısından pek bir faydası olmaz. Senin kardiyo minimum 100-125 gram seviyelerine çıkması gerekiyor. Aksi takdirde ekstra bir büyüme göremezsin.
100 gram altında büyüme yok mu 😢
Belli bir eşiğe ulaştıktan sonra üzerine kas kütlesi eklemeniz pek mümkün değil hocam. Eşiğe gelene kadar kaslarınız gelişir ona zaten bir şey demiyorum ama yeteri kadar protein almayan bir insan için o eşik oldukça düşüktür.
Natural limit ve proteini ortak paydada buluşturan adam 👏

Nereyi daha çok geliştirmek istiyorsan oralara odaklan, aynı gün farklı günler fark etmez ilk aşamada. Bir kas grubunu dinlenip ağrısı çok büyük oranda geçince tekrar çalışabilirsin yoksa çalışma iyi değil kötü etki bile yapar. Bu işi 2 gün yapıp salmayacaksın o zaman pek bir etkisini görmezsin uzun süreler çalışman lazım ve bu uzun süre boyunca da kıl tüyle uğraşırsan kendine işkence edip komple bırakırsın göbek salarsın diğer yanlış yönlendirilen herkes gibi. Kendi isteğin doğrultusunda çalış, ilk dönem biraz bi kas hücresi oluşana kadar hareketleri 3 kg 5 kg gibi milletin beğenmediği "dandik" ağırlıklarla yap, beslenmede paketin üstünü oku 100 gramı 500 kalori ve %30'u falan yağ olan proteinsiz bir şey değilse ayarında ye geç kendine yasak koyma, yumurta ve tavuk yemeye kendini alıştır eğer sevmiyorsan, bulgur ve makarnaya çok yüklenme ondaki protein "gluten" denen buğday proteni de hesaplanarak yazılıyor Türk insanının bağırsağına iyi gelmez bizim atalarımız pirinççi olduğundan daha o kadar genetik direnç kazanamadık glutene, pirinç tercih et.

Bir şey merak edersen sırf o şeyle ilgili konu aç böyle konularda araya kaynamasın ve Ali de Niro gibi her şeye düşündürücü atıp 1800'lerde insanların bilimden haberi yokken inandığı hurafelere dayalı öneri yapanlar varken insanlar biraz gerçek bilgi görsün faydalansın. 2006 gibi vücut geliştirmeye merak saldım, başladım ama İngilizce bilmediğim için hep Türk milletinin yalan dolan "bilgi"lerine uydum doğru bilgiye anca İngilizce öğrenince ve biyoloji kimya gibi bilimlerle ilgilenmeye başlayınca ulaştım. Biyoloji öğretmenlerine, diyetisyenlere bile güvenme bu tip şeylerde çünkü onların çalıştığı kitaplarda bile yanlış bilgi var ve kendilerini sırf vücut geliştirme beslenmesi hareketleri üzerine geliştirmiyorlar. Bazılarına biceps femoris kası kolda bulunur değil mi desen ilk kelime biceps diye atlayıp evet der halbuki biceps femoris bacak kasıdır, sazan avı olarak kullanabilirsin bu basit bilgiyi bile. Biyoloji kitabında da maya %75'e kadar alkol üretir yazıyor ama gerçekte %15 alkol gören mayalar bile özel çaprazlanıyor daha üstünde maya ölür.

Konu sahibi arkadaşım elinden geldiğince güzel beslensin, yeterli. Yok o gram şu aydan sonra yetmez, yok boyuna kilona bağlı falan geçin onları. Haydi selametinen 👋
Konu sahibinin sorusunu ve merak ettiklerini hiçe saymak ve bu şekilde inanılmaz derecede laubali bir yorum yapmak açıkçası ne yalan söyleyeyim sizden beklenecek bir hareketti. Size daha fazla cevap vermeyeceğim.

Bilgilerin temeli doğru olsa da varılan sonuçlar yanlış. Hipertrofi için mikro yırtık oluşması gerekir ve bu yırtıklar her zaman ağrı yapmaz. Ve ağrırsa bile hemen sonra değil ortalama 24 saat sonra ağrır. Bu yırtıklar onarılırken yeni kas hücreleri oluşturulur ve bazı hastalıklar hariç bu kas hücreleri hiçbir zaman yok olmaz. Bu mesajda yazıldığı gibi kas kütlesi artışı diye bir şey yoktur, kas hücresi artışı vardır
Ağrı konusuna yukarıda da cevap vermiştim o yüzden ekstra cevap vermeyeceğim.

Yine yanlış bir bilgi, ağırlık çalışması "kardiyo"dan daha fazla yağ yakat ve kas hücrelerini artırdığı için pasif durumdaki kalori tüketimini de artırır, uzun vadede kalıcı yağ yakımına ve yattığın yerde 2500 kalori yesen bile kilo almamaya sebep olur. Boşta yakılan kaloriyi artırmak yani kas hücrelerini artırmak en iyi yağ yakım yöntemidir ve bu da tavşan/ceylan gibi sekerek koşarak değil ayı/öküz gibi ağırlık antrenmanı yaparak olur. Kış uykusu öncesi hariç ayı az yağlı ve çok kaslıdır, saban süren öküz zaten az yağlı çok kaslıdır eti sert olur pek sevilmez, tavşan/ceylan ise 2 gram ot yemesine rağmen öküze ayıya göre daha yağlıdır kas oranı da azdır. Tavşanda boş kas lifi çok olduğu için sindirimi zordur ve negatif kalori yiyecek olarak kabul edilir sadece tavşan yersen açlıktan ölürsün bir süre sonra. Yağ yememe kısmı ise bayağı farklı işliyor...
Çok garip bir perspektiften bakarak yorum yapıyorsunuz. Kardiyonun ve ağırlık çalışmasının sürelerinden ve şiddetlerinden bağımsız olarak hangisinin diğerine oranla daha fazla kalori yaktıracağı hakkında yorum yapmak pek doğru değil. Benim buradaki amacım bir insanın fiziksel gelişim sürecine girerken en doğru şekilde ona yön gösterebilmek. Bir insana sıfırdan sırf daha fazla kalori yakabilsin diye anormal şiddetli ağırlık idmanları yaptırırsanız ki üstüne bu insan günde 50-60 gram proteini ancak karşılayabileceğini de belirtmiş bir insan ise bu yaptığınız şey o insanı spordan ve süreçten soğutmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Kişi bu kadar şiddetli idmanların sonrasında haklı olarak bir gelişim görmek ister ama yeteri miktarda beslenemediği için bu gelişimi de göremez. Zannediyorum ki tıp okuyorsunuz veya okumasanız bile bu konulara ekstra bir ilginiz var ama hayatınızda pek spor yapmamışsınız. Belki de yanılıyorumdur ama spor yapmış olan bir insanın spora başlayacak bir insana yön gösterirken bu şekilde ''kardiyo zaten az kalori yakıyor, sen kas çalışsan da kalori yakacaksın'' gibi yüzeysel yorumları ne kadar sağlıklı? Tartışılır.

Bunun bir esprisi yok artık maalesef. Süzme 200gr ton balığı (2 konserve) toplamda 44gr protein veriyor. Konservenin tanesi 40 TL'ye denk geliyor. Vücuda cıva sokup durmakta cabası. Konservesi 10 TL olsa bile yenmez bence.

Tavuk göğsü çok daha iyi. Özellikle "bütün göğüs" diye satılanları alıp kemiğinden temizlersen daha uyguna gelmeli.

Yapılan yemekler çok yağlıysa anneni uyar bu arada. Fark etmeden çok fazla yağ katıyorlar. Kalçam yağlı vesaire demenin sebebi bu olabilir. O yağların bir yere gitmesi lazım, pek hoş yerlere gitmiyorlar maalesef.

İstersen çok kafana takma bu spor işini. Anne yemeğini ye, üzerine kendine yaptığın tavuk göğsüyle yumurtadan yiyip proteini tamamla, bitti. Beslenmeyle ilgili biraz daha bilgi edinmek istersen bu rehberimi okuyabilirsin.

Dediğim gibi imkan olsa zaten ben de her gün tavuk pilav yerim. Ton balığını daha ucuz diye dedim. Ayrıca aile evinde olduğum için her gün tavuk yiyemem. Evde çok fazla et ve tavuk yenmiyor malum fiyatlardan dolayı.