Kitten'i konuya etiketlersen sana çok yardımcı olacaktır, anakartınız aynı, kendisi 6200 c26 uzmanıdır :D

6400 c32 RAM var elinde, 1.6 vdd civarına 6200 c26 yapıyorsun zaten, ekstra niye para vereceksin, onu tam anlamadım. Tek yapman gereken RAM'lere üfleyen devirli bir fan koymak, 12 cm yeterli gelir. @RohanR Hynix cipler yüksek voltaj dirençlidir, soğuttuğun sürece degredasyon yaşamazsın. Daily limit olarak 1.65 öneriliyor.

6600 c26 RAM de alsan anakart 2:1 modda açacak, mikrotakılma fark edeceksin, 6000 c28-30 yapıp tüm alt zamanları düzgünce girip, üstüne Nitro ayarlarını yaparsan en iyi performansı alırsın, son olarak da 2133-2200 arası FCLK deneyeceksin. Çok nadir çipler 2233 yapar, o topa girme o yüzden. 2133 yeterli gaming için.

3D çiplerde EXPO açtığın sürece, arada FPS oyunlarında sıklıkla 3-5 dk'da bir olabilir, hikaye tarzı oyunlarda 30 dk'da bir ben de mikro takılma yaşıyorum. 6000 c30 da açsan, 8000 c38 de açsan alt zaman girip son olarak Nitro ayarları + FCLK 2133-2200 stabil hangisi oluyorsa açıp, bir daha dönüp arkanı bakmaman lazım. Anakartınız Kitten ile aynı, en sağlıklı bilgiyi o verecektir.

Genel mantaliteyi kavraman adına, YouTube AM5 DDR5 sistemlerde RAM seçimi adlı video serisi mevcut, onu izleyip AMD AM5 genel chiplet yapısını, imc-ccd yapısı, infinity fabric, UCLK-MCLK-FCLK hakkında kabaca fikir sahibi olduktan sonra, bu işin mantığını kavradıktan sonra, dediklerimi uygula. Direkt olarak 1.6 vdd, 1.45 vddq 1.4 vddio yap 6200 c26 yap demek doğru olmaz. Yaptığın şeyin önce mantığını kavraman gerekli.

Aida outdated bir program, PyPrime, Clam bench, Y-cruncher 2.5b gibi programlarla latency kıyasla, Aida için core tunings legacy çekmen lazım, 5-6 ns düşürüyor gecikmeyi ama reel uygulamalarda ve oyunda daha kötü sonuç veriyor, sadece Aida için konulmuş bir ayar @RohanR

PyPrime ve Y-cruncher Benchmate adlı yazılımda mevcut, Pyprime ayreten indirebiliyorsun github'dan, y-cruncher aynı şekilde benchmark modu falan da mevcut, stabilite testi için de imc+ FCLK stabilitesi için y-cruncher VT3 testi iyidir. Bunları aktarabilirim.

@RohanR RAM'lerin A-Die ise bundan daha iyisini yapma şansın var, M-Die ise en fazla bu olur zaten.

Eki Görüntüle 168328

@RohanR Bahsettiğim yerli Buildzoid'in videolarını izle RAM serisini, YouTube TR üzerinden, kabaca fikir sahibi olduktan sonra istediğini yapmakta özgürsün. Bu işlemin bir zararı yok sadece 12 cm 1500 rpm fan üflet RAM'lere, ne kadar serin kalırsa o kadar yararına. Hata vermesini önlersin, tRFC ve tREFI değerleri özellikle hata spamlar çok ısınırsa, vdd değeri arttıkça da sıcaklıklar katlanır bir yerden sonra. İyi soğutman lazım, tek fan ile 1.6'ya kadar vermen problem cıkartmaz.

Eki Görüntüle 168336
Bunlar hepsi birer örnek, bu işin ucu açık. Ben uzun zamandır uğraşıyorum, böyle bir sistemin var, düz EXPO açıp yazık etme. Kitten etiketlersen en sağlıklı o yardımcı olur sana, anakart ve işlemciniz aynı çünkü, RAM'ler de 6400 c32. @RohanR

Deadfellow hoca da üstattır, hepimiz bu işin içindeyiz. 6000-6200 için zor bir yanı yok bu işin, alt zamanları bu kadar sıkı girmek zorunda değilsin, gaminge katkısı sınırlı. c26 falan da hikaye, 28-30 yeterli. Önemli olan biraz alt zaman sıkılaştırıp 6200 için FCLK 2167 bile yapıyorsa kafi gelir. Voltaj konusunu anlattım, soğutacaksın sadece, hata vermesini önceleyeceksin. Hynix çipler voltaja karşı dirençli. 1.65 vdd'ye kadar günlük sorunsuz verirsin soğutmak kaydıyla. ben 1.75 kullandım 6400 c26 için ama uzun vade sağlıklı olmaz, soğutma yeterli değil. Heatsinkten ayırıp birkaç fan üfletmek lazım ya da direk watercool yapmak lazım 1.75+ için. Gerek yok günlük kullanımda.

Ben bu dandik sistemle bunları başardım, senin o sistemi uçurman lazım. Parça zararı olacak diye korkma, bu işin zararı yok. Sadece benim gibi akıl sağlığını kaybetme, mantık çerçevesi dışına çıkma. Bu kadar basit. Kimi etiketlesen sana aynısını diyecek. Dediğim şekilde ilerlersen problem yaşamazsın. 6400 yazın açamazsın o anakartta stabil, çok SoC voltaj ister, 6200'de durman lazım. 8000+ deneyebilirsin ama çok mantıklı olmaz. 6200 c26 her türlü daha iyi sonuç verir. Günlük kullanıcı 8000+ bulaşması mantıksız, anakart desteği de sınırlı, 1 DPC denilen 2 RAM slotlu kartlardan değil. Max destek 8000 olarak verilmiş zaten. Bunun çok önemi var mı bilemem. Hero 8400 desteği var. 2 RAM slotu olması daha mantıklı 8000 üzeri için.

@RohanR FCLK 2167 stabil değilse mikro takılma yapar, VDDG CCD ve IOD 1050 mv elle çekip tekrar dene, Linpack extreme 10 GB stres test yap 15-20 kere, sonuçları gözlemle HWiNFO yanda açık kalabilir, 95'e dayar işlemciyi korkma, GFLOPS değerleri en fazla 2-3 oynayacak, 5-10-15 oynamaya başlarsa stabil değilsin. Aynı sıkıntıyı undervolt da yapar, hardware failure alırsın. Y-cruncher'de de bak benim skorları incele, arada sapma neredeyse yok, sapma miktarı aşırı fazlaysa yine stabil değilsin, late error verir, 3-5 saat sonra örneğin. Undervolt bunların hepsini etkiler ve bozar. İlk etapta çipi stokta bırak ya da -10 -15'ten fazla değer uygulama.

Eki Görüntüle 168338
Şu bile işini görür. Bu M-Die, voltaj ihtiyacı fazla 1.45 vdd civarı istiyor. Sen 1.4'te bile yaparsın aynısını. Nitro 1-2-1, 1-2-0 yapacaksın, FCLK 2200 stabilse orada kalır değilse 2133'e kadar dene. VDDG ayarlarını yap verdiğim. Nitro kısmında Nitro Enable Robust Training Enable rx-tx-control line 1-2-1 , rx-tx burst kısmını 8x 8x bırak.

Yerli Buildzoid serisini izle, mantığı kavrarsın kabaca. Sonrasında dediğim kişileri etiketlersen yardımcı olurlar büyük ihtimal boş zamanlarında. Ben bu kadar bilgi aktarabilirim, benim bilgi dağarcığım kısıtlı. @RohanR

Zaten @Yasin Alemdağ benden hiç bahsetmemiş, beni kale alan tek bir insan var o da @behramabi zat-ı şahaneleri.

Hocam engin bilgileriniz ile konuyu şereflendirdiniz teşekkür ederim öncelikle.
Hocam Elektirk-Elektronik mühendisi olduğum için bilgisayardan anlıyorum sanıyordum işlemci ekran kartı gibi parçaları toplayıp birleştirmek sanıyordum ama işin içine ram girdiği zaman bambaşka bir derya deniz olduğunu anladım bilgilerim çok az kaldığını farkettim 😅
Hocam öncelikle sanırım benim ramimin hynix-A die mi Hynix M-die mi olduğunu anlamam gerek ram modelim tam olarak

Kingston Beast RGB 32GB DDR5 6400MT/s CL32 DIMM Masaüstü Ram - KF564C32BBEAK2/32TR​

Bu internetten araştırdığım kadarıyls A-die bir çip ama tam emin olamadım. Nebi akgün hocamın YouTube videosuna göre birkaç ayar yapmıştım 2 gün önce voltaj ayarı yapmadım ama sadece ram timinglerini ayarladım tam düzgün yapamadımmı yoksa bir yanlışlık mı var tam anlayamadım aida64 gibi latency testlerin de aynı değerleri aldım sonradan sanırım benim ki Asus birkaç farklı ayar daha vardı nebi hocamın msi anakart diye tam tutttaramadım sanırım. Anakartımda core tununing performance da level 1 level 2 legacy ayarlarında legacyi seçtiğimde de bir latency gecikmesi farketmedim neden oluyor bilmiyorum hocam kafam karıştı 🥹🥹

@Ayhan Dönmez hocam birde bu bu ramler de sanırım gskill de alsam hangi markayı alırsam alayım için de A die varsa aynı MHz aynı cL değerlerine ulaşabiliyorum sanırım doğru mudur

@deadfellow @11115 hocalarım sizler de bu konulara çok hakim bir hocalarmışsınız müsait olduğunuz da yardımlarınızı bekliyoruz 🙏

@Ayhan Dönmez hocam birde bir sorum olacak benim anakartta fclk 2200 açtığımda bilgisayar başlamıyor cmos sıfırlamak zorunda kalıyorum.
2167 açtığımda pek problem olmuyor çok nadiren bilgisayar donuyor bunlar stabil olmadığının kanıtı sanırım

Hocalarım zentimingsler de şu şekilde

Dosya Ekleri

• IMG_3006.webp
    IMG_3006.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 49
  • IMG_3008.webp
    IMG_3008.webp
    3,3 MB · Görüntüleme: 49
Son düzenleme:
Hocam engin bilgileriniz ile konuyu şereflendirdiniz teşekkür ederim öncelikle.
Hocam elektrik-elektronik mühendisi olduğum için bilgisayardan anlıyorum sanıyordum işlemci ekran kartı gibi parçaları toplayıp birleştirmek sanıyordum ama işin içine RAM girdiği zaman bambaşka bir derya deniz olduğunu anladım bilgilerim çok az kaldığını fark ettim 😅
Hocam öncelikle sanırım benim RAM'imin Hynix-a die mi Hynix m-die mi olduğunu anlamam gerek RAM modelim tam olarak.

Kingston Beast RGB 32 GB DDR5 6400MT/s CL32 DIMM masaüstü RAM - KF564C32BBEAK2/32TR​

Bu internetten araştırdığım kadarıyls a-die bir çip ama tam emin olamadım. Nebi Akgün hocamın YouTube videosuna göre birkaç ayar yapmıştım 2 gün önce voltaj ayarı yapmadım ama sadece RAM timinglerini ayarladım tam düzgün yapamadımmı yoksa bir yanlışlık mı var tam anlayamadım AIDA64 gibi latency testlerin de aynı değerleri aldım sonradan sanırım benimki ASUS birkaç farklı ayar daha vardı nebi hocamın MSI anakart diye tam tutttaramadım sanırım. Anakartımda Core tununing performance da level 1 level 2 Legacy ayarlarında Legacy'i seçtiğimde de bir latency gecikmesi fark etmedim neden oluyor bilmiyorum hocam kafam karıştı 🥹🥹

@Ayhan Dönmez hocam bir de bu bu RAM'ler de sanırım G.Skill'de alsam hangi markayı alırsam alayım için de a die varsa aynı MHz aynı CL değerlerine ulaşabiliyorum sanırım doğru mudur?

@deadfellow @11115 hocalarım sizler de bu konulara çok hakim bir hocalarmışsınız müsait olduğunuz da yardımlarınızı bekliyoruz 🙏

@Ayhan Dönmez hocam bir de bir sorum olacak benim anakartta FCLK 2200 açtığımda bilgisayar başlamıyor CMOS sıfırlamak zorunda kalıyorum.
2167 açtığımda pek problem olmuyor çok nadiren bilgisayar donuyor bunlar stabil olmadığının kanıtı sanırım.

Hocalarım ZenTimings'ler de şu şekilde.

2200 FCLK için tek başına vddg ccd ve ıod 1050mv yap ikisini ve öyle dene. Açılırsa kullan, hiç açmazsa stabil değildir zaten boot etmez. Vddg değerleri biraz etkiliyor, bende bir ara vddp de etkiliyordu da çok anlamlı değil bu senaryoda. Sen düz EXPO aç, vddg dediğim gibi ayarla, Vddp'yi de 1.05 ayarla, sonrasında 2200 tekrar dene izole olarak.

@RohanR AIDA'yı unut bir de, outdated bir program, boş ver onu, benchmate indir içindeki pyprime 2B ve y-cruncher 2.5b ile kitten sonuçlarını atmıştı bizim konulara, onlar ile karşılaştır ne kadar geridesin ileridesin ancak öyle anlaman mümkün olur. GitHub'dan clam bench indir bir de, onunla yap, bu testler esnasında arkada hiçbir şey açık olmasın, latency etkileniyor bunlardan, yapabiliyorsan güvenli modda yap latency için, benchmate güvenlide açılmıyor o yüzden Pyprime'yi falan GitHub'dan indirmiştim ben.
RAM ile oynarken çipi stokta bırak, sadece PBO aç açıyorsan, eksi değer verme, tüm testleri olumsuz etkiliyor stabilliğinden emin değilsen. FCLK için linpack Xtreme indir, stres test yap 10 GB, kaç loop yapayım diye soruyor program, 15-20 yeterli gelir, anlarsın dalgalanmalardan, ya da hardware failure verir, 2167-2200 FCLK stabilitesi için bunlara bak, vddg ve vddp dediğim gibi ayarla dene. Ek olarak SoC voltaj bazı çipleri olumsuz etkiler. 1.2-1.25 SoC üzeri 2200 stabil açamayabilirsin.
En son BIOS sürümü güncelle ilk iş, BIOS default çekip save&exit yap, sonrasında güncelle, ben eski BIOS'larda 2200 bile açamıyordum. BIOS'lar da etkili kısmen.

1753902518419.webp

@RohanR bu sürümü kur dediğim adımlara dikkat ederek. Bir de 6400'ü yazın denemeyin, benim çok patladı, kasa kapağı kapatamıyorum. Bu tarz 2 DPC kartlarda 6400 stabil açamazsın, training-training arası bile patlar. 10 kere boot ettirsen Memory context disable şekilde, bende random 8.'de patlıyor mesela. Bu ne demek, sınırdasın sal 6400'ü demek.

Iod hotspot değeri yazın çok yükselir, hem GPU sıcak hava üfler hem de kasa akımı zayıf kalır, ben kasa kapağı kapatamıyorum 6400 açarken, ya RAM patlıyor oyunda 45-50 geçiyor ya da ıod 60+'da patlatıyor crash yiyorum, sebebi tRFC + trefı değerleri sıcaklık hassas ve ıod sıcak çalıştıkça çip stabil açamaz, fazla SoC ister, SoC 1.3 limiti var kartlarda, ek olarak 1.3 SoC yaptığımda 2133 FCLK bile açamıyordum ben en son baktığımda. 1.29 üzeri patlıyor bende. Çipten çipe değişiyor bu durum, vddg ile dengeledim ben, 950 vddg denediğimde yine patlıyordu FCLK muhabbeti. @RohanR

Kitten etiketle, konuya gelirse 6200 deneyimlerini aktarsın sana, anakartınız aynı çünkü, onun profile geçiş sağla kafan rahat etsin. Voltaj vermekten çekinme, 1.65'e kadar günlük sorun yok ama sana 1.65 gereksiz olur 6200 C26 için, 1.6 civarına açabilmen gerekli, ben 1.62'de açıyorum üstünü vermem gereksiz sıcaklıktan başka bir şey yaratmaz. RAM'lere 1 tane 1500 RPM civarı üfleyen fan ayarlamaya çalış bu süreçte. Sıcaklıkları HWiNFO'dan takip edebilirsin, ıod hotspot + RAM sıcaklıkları önemli Gaming'de, ccd de önemli de ondan bahsetmiyorum, işlemciyi soğutamazsan aynı frekans için fazla voltaj istemeye başlar, -20 kışın stabil açıyorken yazın -10 -15 ötesi BSoD yersin. İmc + ccd bağlantısı bu şekilde bu çipte. FCLK muhabbetini de aktardım, kimi çip her şey Auto iken 2233 açar, kimisi tek tük optimizasyon ihtiyaç duyar, 1.25 SoC üzeri 2200 patlıyor olabilir sende, ben 1.29 üzeri açamıyordum en son dediğim gibi. @RohanR

Ben bu kadar uzatarak yazdığım için konuya yazacaklar da çekiniyor olabilir, bunları okuyacak kişi sayısı çok sınırlı çünkü. Nebi bunları anlatmak için kaç saatlik video serisi hazırladı ki hala daha anlatmadığı şeyler var, kendisine önerim üzerine Nitro mod, ardptrınitval değeri A2-B2 matchleme gibi şeyleri ufaktan anlatmış son hazırladığı 8000 mt RAM videosunda. @RohanR

A-die mi m-die mi, OCCT'de de görünür bu RAM info kısmında details dersen, aynı şekilde HWiNFO'da da görünür, RAM kısmını genişletip 1 tane modüle tıkla, DRAM stepping kısmında yazar, SS at onu. @RohanR diğer yöntem tRFC 120 ns denk gelecek şekilde ver, 6400'de 384 eder, sistem açılırsa A'dır değilse M'dir. M-die 150ns altını boot etmez.

1753903608622.webp

@RohanR bu şekil boot etmeyi dene. Anakarttan high voltaj mod aç, 1.45 vdd-Q gir, 1.4 vddio sabit kalsın. Vddp 1.0 yap. Nitro kısmını bulduysan Advanced- AMD overclocking yukarıda DDR options tarzı bir yerin içinde, Nitro enable robust train enable RX-1 tx-2 Control-1 RX-tx burst-8X 8X olacak şekilde ayarla.

403 m-die'de boot etmez 6200'de, tRTP boot etmeyebilir 16-24 dene öyle bir sıkıntı olursa, geri kalanlar boot eder problem olmaz. Düşük ihtimal tRCD ve tRP 36 boot etmeyebilir m-die ise, a-die ise tRP 30 bile boot eder 32 ya da o da biraz şans, tRCD 36 stabil olmasa da boot ettirmesi gerekli ama 6200'de, bunlara bakarsın. TestMem5 Ryzen3D profil kullanarak test et, yanda HWiNFO aç değerleri kontrol et, ıod hotspot + RAM SPD sıcaklık sensörü bakarsın. Geri kalan timinglerde problem yok. SoC şimdilik 1.25 kalabilir, FCLK şimdilik 2067 kalabilir problem olmaz. Vddp 1.0 yap kalsın orada. @RohanR

1.45v genelde Single rank a-die için yeterli, 1.45-1.5 arasına açarsın 6200 C28'i ama böyle bir RAM'de. Hata yersen vdd-tRTP-tRCD falan bakarsın ekstra. A-die ise tRP hata vermez. OCCT ve HWiNFO SS at, a olması lazım bu RAM'ler ama 6400 C32 m-die de çıkar düşük ihtimal, bu RAM'a olmalı ama.

Test başlamadan önce kasa kapağı aç ve 12 cm 1500 RPM fan üflet, tRFC ve trefı yuzunden hata yersin. 50-60 bandında. İhtimal var. @RohanR

Nitro mod dediğim gibi ayarla, 1-2-1 stabil açarsa kullanırsın, bu da bir hata ya da boot etmeme sebebi ama 6400 açan bir çip, 6200 1-2-1 açacaktır, son BIOS'a güncelle attığım ve RAM'lere fan ayarlarsan yüksek ihtimal sıkıntı yaşamazsın. Anakartında clear CMOS tuşu var, her şeyi yapmakta özgürsün, bende o bile yoktu :D

@RohanR 6200 için uclk div1 Mode'yi uclk = memclk yapmayı unutma, Auto kalırsa 2:1 mod atar anakart, çok düşer performans. 6000 üzeri frekansların hepsini 2:1 mod atar anakart, boot etsin diye. Elle ayarlaman lazım, o gözden kaçmış.

İntegrated Graphics'i de kapatman gerekli, IO Die'de bulunduğu için SoC'u olumsuz etkiler, fazladan watt çeker, sıcaklığı da hafif artırır vs. gerek yok böyle şeylere :D SoC 1.25 kalabilir, zararsız. FCLK için sonra uğraşırsın, onu 2067'de bırak şimdilik. Yapabiliyorsan 2167-2200 iyidir 6200 için. Vddg'leri denersin ekstra, anlatmıştım. Vddp 1.0 çek elle.

Nitroyu'da anlatmıştım sana, 1-2-1 yapabiliyorsa çipin orada kal. 1-2-0 Nitro'ya da Gear down mode disabled, ileri düzey bilgi gerektiriyor biraz. Addr CMD mode - buf ayarı, gdm disabled dediğim şey, sol üstte yazar ZenTimings'te, 1T'de çalıştırır, ne verdiysen onu uygular, arada buffer vesaire olmaz. Gdm enabled Auto gelir, 1.5t çalıştırır, yukarı yuvarlar zamanları, daha gevşek çalıştırır verdiğinden, karşılığında latency bir miktar artar ama stabiliteyi artırır. @RohanR

Son düzenleme:
2200 FCLK için tek başına vddg ccd ve ıod 1050mv yap ikisini ve öyle dene. Açılırsa kullan, hiç açmazsa stabil değildir zaten boot etmez. Vddg değerleri biraz etkiliyor, bende bir ara vddp de etkiliyordu da çok anlamlı değil bu senaryoda. Sen düz EXPO aç, vddg dediğim gibi ayarla, Vddp'yi de 1.05 ayarla, sonrasında 2200 tekrar dene izole olarak.

@RohanR AIDA'yı unut bir de, outdated bir program, boş ver onu, benchmate indir içindeki pyprime 2B ve y-cruncher 2.5b ile kitten sonuçlarını atmıştı bizim konulara, onlar ile karşılaştır ne kadar geridesin ileridesin ancak öyle anlaman mümkün olur. GitHub'dan clam bench indir bir de, onunla yap, bu testler esnasında arkada hiçbir şey açık olmasın, latency etkileniyor bunlardan, yapabiliyorsan güvenli modda yap latency için, benchmate güvenlide açılmıyor o yüzden Pyprime'yi falan GitHub'dan indirmiştim ben.

RAM ile oynarken çipi stokta bırak, sadece PBO aç açıyorsan, eksi değer verme, tüm testleri olumsuz etkiliyor stabilliğinden emin değilsen. FCLK için linpack Xtreme indir, stres test yap 10 GB, kaç loop yapayım diye soruyor program, 15-20 yeterli gelir, anlarsın dalgalanmalardan, ya da hardware failure verir, 2167-2200 FCLK stabilitesi için bunlara bak, vddg ve vddp dediğim gibi ayarla dene. Ek olarak SoC voltaj bazı çipleri olumsuz etkiler. 1.2-1.25 SoC üzeri 2200 stabil açamayabilirsin.

En son BIOS sürümü güncelle ilk iş, BIOS default çekip save&exit yap, sonrasında güncelle, ben eski BIOS'larda 2200 bile açamıyordum. BIOS'lar da etkili kısmen.

Eki Görüntüle 168524

@RohanR bu sürümü kur dediğim adımlara dikkat ederek. Bir de 6400'ü yazın denemeyin, benim çok patladı, kasa kapağı kapatamıyorum. Bu tarz 2 DPC kartlarda 6400 stabil açamazsın, training-training arası bile patlar. 10 kere boot ettirsen Memory context disable şekilde, bende random 8.'de patlıyor mesela. Bu ne demek, sınırdasın sal 6400'ü demek.

Iod hotspot değeri yazın çok yükselir, hem GPU sıcak hava üfler hem de kasa akımı zayıf kalır, ben kasa kapağı kapatamıyorum 6400 açarken, ya RAM patlıyor oyunda 45-50 geçiyor ya da ıod 60+'da patlatıyor crash yiyorum, sebebi tRFC + trefı değerleri sıcaklık hassas ve ıod sıcak çalıştıkça çip stabil açamaz, fazla SoC ister, SoC 1.3 limiti var kartlarda, ek olarak 1.3 SoC yaptığımda 2133 FCLK bile açamıyordum ben en son baktığımda. 1.29 üzeri patlıyor bende. Çipten çipe değişiyor bu durum, vddg ile dengeledim ben, 950 vddg denediğimde yine patlıyordu FCLK muhabbeti. @RohanR

Kitten etiketle, konuya gelirse 6200 deneyimlerini aktarsın sana, anakartınız aynı çünkü, onun profile geçiş sağla kafan rahat etsin. Voltaj vermekten çekinme, 1.65'e kadar günlük sorun yok ama sana 1.65 gereksiz olur 6200 C26 için, 1.6 civarına açabilmen gerekli, ben 1.62'de açıyorum üstünü vermem gereksiz sıcaklıktan başka bir şey yaratmaz. RAM'lere 1 tane 1500 RPM civarı üfleyen fan ayarlamaya çalış bu süreçte. Sıcaklıkları HWiNFO'dan takip edebilirsin, ıod hotspot + RAM sıcaklıkları önemli Gaming'de, ccd de önemli de ondan bahsetmiyorum, işlemciyi soğutamazsan aynı frekans için fazla voltaj istemeye başlar, -20 kışın stabil açıyorken yazın -10 -15 ötesi BSoD yersin. İmc + ccd bağlantısı bu şekilde bu çipte. FCLK muhabbetini de aktardım, kimi çip her şey Auto iken 2233 açar, kimisi tek tük optimizasyon ihtiyaç duyar, 1.25 SoC üzeri 2200 patlıyor olabilir sende, ben 1.29 üzeri açamıyordum en son dediğim gibi. @RohanR

Ben bu kadar uzatarak yazdığım için konuya yazacaklar da çekiniyor olabilir, bunları okuyacak kişi sayısı çok sınırlı çünkü. Nebi bunları anlatmak için kaç saatlik video serisi hazırladı ki hala daha anlatmadığı şeyler var, kendisine önerim üzerine Nitro mod, ardptrınitval değeri A2-B2 matchleme gibi şeyleri ufaktan anlatmış son hazırladığı 8000 mt RAM videosunda. @RohanR

A-die mi m-die mi, OCCT'de de görünür bu RAM info kısmında details dersen, aynı şekilde HWiNFO'da da görünür, RAM kısmını genişletip 1 tane modüle tıkla, DRAM stepping kısmında yazar, SS at onu. @RohanR diğer yöntem tRFC 120 ns denk gelecek şekilde ver, 6400'de 384 eder, sistem açılırsa A'dır değilse M'dir. M-die 150ns altını boot etmez.

Eki Görüntüle 168526
@RohanR bu şekil boot etmeyi dene. Anakarttan high voltaj mod aç, 1.45 vdd-Q gir, 1.4 vddio sabit kalsın. Vddp 1.0 yap. Nitro kısmını bulduysan Advanced- AMD overclocking yukarıda DDR options tarzı bir yerin içinde, Nitro enable robust train enable RX-1 tx-2 Control-1 RX-tx burst-8X 8X olacak şekilde ayarla.

403 m-die'de boot etmez 6200'de, tRTP boot etmeyebilir 16-24 dene öyle bir sıkıntı olursa, geri kalanlar boot eder problem olmaz. Düşük ihtimal tRCD ve tRP 36 boot etmeyebilir m-die ise, a-die ise tRP 30 bile boot eder 32 ya da o da biraz şans, tRCD 36 stabil olmasa da boot ettirmesi gerekli ama 6200'de, bunlara bakarsın. TestMem5 Ryzen3D profil kullanarak test et, yanda HWiNFO aç değerleri kontrol et, ıod hotspot + RAM SPD sıcaklık sensörü bakarsın. Geri kalan timinglerde problem yok. SoC şimdilik 1.25 kalabilir, FCLK şimdilik 2067 kalabilir problem olmaz. Vddp 1.0 yap kalsın orada. @RohanR

1.45v genelde Single rank a-die için yeterli, 1.45-1.5 arasına açarsın 6200 C28'i ama böyle bir RAM'de. Hata yersen vdd-tRTP-tRCD falan bakarsın ekstra. A-die ise tRP hata vermez. OCCT ve HWiNFO SS at, a olması lazım bu RAM'ler ama 6400 C32 m-die de çıkar düşük ihtimal, bu RAM'a olmalı ama.

Test başlamadan önce kasa kapağı aç ve 12 cm 1500 RPM fan üflet, tRFC ve trefı yuzunden hata yersin. 50-60 bandında. İhtimal var. @RohanR

Nitro mod dediğim gibi ayarla, 1-2-1 stabil açarsa kullanırsın, bu da bir hata ya da boot etmeme sebebi ama 6400 açan bir çip, 6200 1-2-1 açacaktır, son BIOS'a güncelle attığım ve RAM'lere fan ayarlarsan yüksek ihtimal sıkıntı yaşamazsın. Anakartında clear CMOS tuşu var, her şeyi yapmakta özgürsün, bende o bile yoktu :D

@RohanR 6200 için uclk div1 Mode'yi uclk = memclk yapmayı unutma, Auto kalırsa 2:1 mod atar anakart, çok düşer performans. 6000 üzeri frekansların hepsini 2:1 mod atar anakart, boot etsin diye. Elle ayarlaman lazım, o gözden kaçmış.

İntegrated Graphics'i de kapatman gerekli, IO Die'de bulunduğu için SoC'u olumsuz etkiler, fazladan watt çeker, sıcaklığı da hafif artırır vs. gerek yok böyle şeylere :D SoC 1.25 kalabilir, zararsız. FCLK için sonra uğraşırsın, onu 2067'de bırak şimdilik. Yapabiliyorsan 2167-2200 iyidir 6200 için. Vddg'leri denersin ekstra, anlatmıştım. Vddp 1.0 çek elle.

Nitroyu'da anlatmıştım sana, 1-2-1 yapabiliyorsa çipin orada kal. 1-2-0 Nitro'ya da Gear down mode disabled, ileri düzey bilgi gerektiriyor biraz. Addr CMD mode - buf ayarı, gdm disabled dediğim şey, sol üstte yazar ZenTimings'te, 1T'de çalıştırır, ne verdiysen onu uygular, arada buffer vesaire olmaz. Gdm enabled Auto gelir, 1.5t çalıştırır, yukarı yuvarlar zamanları, daha gevşek çalıştırır verdiğinden, karşılığında latency bir miktar artar ama stabiliteyi artırır. @RohanR

Hocam öncelikle tüm bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim.
Bu RAM konusu büyük bir okyanus gibi anladığım kadarıyla 🥹🥹
Dediğiniz gibi RAM'in çiplerine baktım a die yazıyor.
Hangisi daha iyi emin değilim m die a die mi? Aslında bir tane ekstra fan takmam şu an için zor gözüküyor çünkü kasa da aktif olarak 13 tane fan var CHA_FAN girişleri dolu ve fanı yerleştirebileceğim mantıklı bir yer bulamadım 😅😅
Hocam peki 6000MHz CL 28 için hangi ayarları yapmam gerekir ve bir fana ihtiyacım olur mu? Zamanlamaları ayarlarsam %1 FPSlerim EXPO'ya göre daha iyi olur mu ya da mikro takılmalar düzelir mi hocam.
@11115 bir de hocam sizin ayarlarınız nasıldır hocam.

Fan koymalısın, ekran kartı üstüne dik konumlandırsan kafi gelecektir, çoklayıcı ile ya da anakartta elbet 1 tane fan header boşluk kalmıştır, BIOS üzerinden anakart üzerindeki tüm headerleri görebiliyorsun, o şekilde incele. Gözle görmek zor olabiliyor, kıyıya köşeye saklıyor ASUS çünkü :D

Hahahah evet evet saklamış bir sürü ama ben hepsini doldurdum 5 tane CHA_FAN girişi vardı çoklayıcı çok fazla kullanmak istemediğim için doldurdum hepsini 😅😅
Hocam sıvı soğutucunun yanı RAM'lere denk geliyor içinde VRM fanı var 5000RPM dönen onu son hızda çalıştırsam RAM'lere faydası olur mu?
Bir de G.Skill 6000MHz CL26 bile RAM yapıyor aynı çip varsa üstün de 6000MHz CL 28 1.40 da yapabilir miyim fansız.

Dosya Ekleri

• IMG_0147.webp
    IMG_0147.webp
    2,2 MB · Görüntüleme: 38
Son düzenleme:
Bu ram konusu büyük bir okyanus gibi anladığım kadarıyla 🥹🥹
Dediğiniz gibi ramin çiplerine baktım A die yazıyor.
Hangisi daha iyi emin değilim M die A die mi. Aslında bir tane ekstra fan takmam şuan için zor gözüküyor çünkü kasa da aktif olarak 13 tane fan var Cha fan girişleri dolu ve fanı yerleştirebileceğim mantıklı bir yer bulamadım 😅😅
Hocam peki 6000mhz cL 28 için hangi ayarları yapmam gerekir ve bir fana ihtiyacım olur mu. Zamanlamaları ayarlarsam %1 fps lerim expoya göre daha iyi olur mu ya da mikro takılmalar düzelir mi hocam
@11115 birde hocam sizin ayarlarınız nasıldır hocam
Fan koymalısın, ekran kartı üstüne dik konumlandırsan kafi gelecektir, çoklayıcı ile ya da anakartta elbet 1 tane fan header boşluk kalmıştır, BIOS üzerinden anakart üzerindeki tüm headerleri görebiliyorsun, o şekilde incele. Gözle görmek zor olabiliyor, kıyıya köşeye saklıyor ASUS çünkü :D

A-Die 16 GB, en iyi o.c'lanan RAM şu anda tüm alt zamanlar ve voltaj isteği dahil. 24'lük M-Die var bir de, o 8000-8800 arası kovalayanların genelde seçeneği ama cas latency düşürmesi 6000 c26'ya göre daha zor, o yüzden 6000 c26 24'lük M-Die satılıyor yurtdışında, TR'de tabii ki mevcut değil bu. TR'ye kaliteli mal zor gelir.

Fan, RAM'e üfleyecek bir de, ona dikkat et. 1500 RPM döndürmen bile dramatik düşük sağlar RAM sıcaklığı için, voltaj vermekten ziyade, tRFC ve tREFI değerleri için lazım fan, yoksa oyunda 55-60 görüp crash yersin, tREFI 65535 yapmak RAM'ı ekstra ısıtacak, bu bahsettiğim 2 parametre sıcaklığa hassas.

Bu RAM konusu büyük bir okyanus gibi anladığım kadarıyla 🥹🥹
Dediğiniz gibi RAM'in çiplerine baktım a die yazıyor.
Hangisi daha iyi emin değilim m die a die mi? Aslında bir tane ekstra fan takmam şu an için zor gözüküyor çünkü kasa da aktif olarak 13 tane fan var CHA_FAN girişleri dolu ve fanı yerleştirebileceğim mantıklı bir yer bulamadım 😅😅
Hocam peki 6000MHz CL 28 için hangi ayarları yapmam gerekir ve bir fana ihtiyacım olur mu? Zamanlamaları ayarlarsam %1 FPSlerim EXPO'ya göre daha iyi olur mu ya da mikro takılmalar düzelir mi hocam.
@11115 bir de hocam sizin ayarlarınız nasıldır hocam.

Hahahah evet evet saklamış bir sürü ama ben hepsini doldurdum 5 tane CHA_FAN girişi vardı çoklayıcı çok fazla kullanmak istemediğim için doldurdum hepsini 😅😅
Hocam sıvı soğutucunun yanı RAM'lere denk geliyor içinde VRM fanı var 5000RPM dönen onu son hızda çalıştırsam RAM'lere faydası olur mu?
Bir de G.Skill 6000MHz CL26 bile RAM yapıyor aynı çip varsa üstün de 6000MHz CL 28 1.40 da yapabilir miyim fansız.
Senin RAM'ler tam olarak hangisiydi, link atabilir misin, son zamanlarda o kadar çok kişiyle muhattap oldum ki demans başladı bende, hatırlayamıyorum çoğu şeyi, artık çok yaşlandım, Nebi gibi kel yapacağım, kafayı kazıtınca belki düzelir.

6000 c26 RAM'ler 1.4v'ta satılanlar çok iyi binlenmişti, seçmece RAM'lerdi yani, tek tek IC'leri derlemişler 1.4'te c26 açabilenleri toplayıp PCB üstüne dizmişler. Bunun stoğu da hemen tükendi haliyle. CU-DIMM kitlerdi sanırım bunlar, öyle diyorlardı, clock driver bypass edip piyasaya sürdüler, AMD henüz desteklemiyor CU-DIMM çünkü, clock driver bypass edilmesi lazım. Bizim bu kullandıklarımızın hepsi U-DIMM bellek diye geçer.

Önemli olan tek şey A-Die olması, marka önemli değil, heatsink ve soğutma kalitesi değişir sadece. Sen zaten fan üfleteceksin bir şekilde, onun yolunu bulursun, fan çoklayıcı alırsın bir tane.

16 GB 6000 c28 1.4v Hynix A-Die kit, 1.5 vdd civarına c26 6000 açar. 1.55-1.65 arasına 6200 c26 açar, tamamen şans bunlar. Belki tam 1.55'te açar çok iyi binlenmiştir kit. 1.6'nın üstüne çok gerek yok ama, benim tam 1.62v vermem gerekti 6200 c26 için, yoksa Karhu fail'liyor. Ücretli RAM Test programlarından en çok tercih edilen program bu şu anda.

Karhu coverage kısmı var, en az 50k yapmalısın, fail'lemiyorsa yüksek oranda stabil olur. 24 saat çalıştırmak tavsiye edilir. Benim 36 saat çalıştırdığım olmuştu, benim yaptığımı yapma yine de, Gereksiz test etmeye gerek yok parçaları.

@RohanR Ben sana genel mantaliteyi anlattım, Nebi videolarıyla da genel mantığı anlarsın zaten tek tük. Kitten'den yardım almaya çalış, anakartınız aynı, o çok uğraştı sana yardımcı olur. En son BIOS güncelle atmıştım sana, fan işini hallettikten sonra 6200 c26 açarsın rahatça çipin de yapıyorsa, sıkıntı çıkcağını çok sanmam. Zaten 6000 c28 için sana manuel timing ve voltajları atmıştım sanırım ZenTimings üzerinden. Parça zararı vesaire olmaz o konuda endişeniz olmasın. Sadece fan koymadan çok girmeyin bu işlere. Rastgele fail'letir çünkü sıcaklıktan etkilenen birkaç parametre var RAM testte özellikle.

FPS oyunlarında ve genel olarak akıcılık anlamında, hem bu timing'ler hem de Nitro ayarları ciddi fark yaratıyor, onu hissedersin. GDM Disabled çok önermezler ama çipin yapabiliyorsa ve elindeki kit sıkıntı çıkartmıyorsa açabilirsin, ben 6200 c26 GDM Disable + 1-2-0 Nitro kullanıyorum, en zor kombinasyon bu. 6400 1-2-0 GDM Disable de kullandım ama kışın, yazın patlayıp durur. 1-2-1 kullanabiliyordum o da patlamaya başladı. GDM Disable tecrübeli olmayan kişinin bulaşması gereken dert değil, arada buffer yok direkt ne verirsen ona çalıştırıyor. GDM Enable auto olarak geliyor, üste yuvarlıyor zamanları ve stabilite kolaylaştırıyor.

A-Die 16 GB, en iyi o.c'lanan RAM şu anda tüm alt zamanlar ve voltaj isteği dahil. 24'lük M-Die var bir de, o 8000-8800 arası kovalayanların genelde seçeneği ama CAS latency düşürmesi 6000 C26'ya göre daha zor, o yüzden 6000 C26 24'lük M-Die satılıyor yurt dışında, TR'de tabii ki mevcut değil bu. TR'ye kaliteli mal zor gelir.

Fan, RAM'e üfleyecek bir de, ona dikkat et. 1500 RPM döndürmen bile dramatik düşük sağlar RAM sıcaklığı için, voltaj vermekten ziyade, tRFC ve tREFI değerleri için lazım fan, yoksa oyunda 55-60 görüp crash yersin, tREFI 65535 yapmak RAM'ı ekstra ısıtacak, bu bahsettiğim 2 parametre sıcaklığa hassas.

Senin RAM'ler tam olarak hangisiydi, link atabilir misin, son zamanlarda o kadar çok kişiyle muhatap oldum ki demans başladı bende, hatırlayamıyorum çoğu şeyi, artık çok yaşlandım, Nebi gibi kel yapacağım, kafayı kazıtınca belki düzelir.

6000 C26 RAM'ler 1.4V'ta satılanlar çok iyi binlenmişti, seçmece RAM'lerdi yani, tek tek IC'leri derlemişler 1.4'te C26 açabilenleri toplayıp PCB üstüne dizmişler. Bunun stoku da hemen tükendi haliyle. CU-DIMM kitlerdi sanırım bunlar, öyle diyorlardı, clock driver bypass edip piyasaya sürdüler, AMD henüz desteklemiyor CU-DIMM çünkü, clock driver bypass edilmesi lazım. Bizim bu kullandıklarımızın hepsi U-DIMM bellek diye geçer.

Önemli olan tek şey A-Die olması, marka önemli değil, heatsink ve soğutma kalitesi değişir sadece. Sen zaten fan üfleteceksin bir şekilde, onun yolunu bulursun, fan çoklayıcı alırsın bir tane.

16 GB 6000 C28 1.4v Hynix A-Die kit, 1.5 vdd civarına C26 6000 açar. 1.55-1.65 arasına 6200 C26 açar, tamamen şans bunlar. Belki tam 1.55'te açar çok iyi binlenmiştir kit. 1.6'nın üstüne çok gerek yok ama, benim tam 1.62v vermem gerekti 6200 C26 için, yoksa Karhu fail'liyor. Ücretli RAM Test programlarından en çok tercih edilen program bu şu anda.

Karhu coverage kısmı var, en az 50k yapmalısın, fail'lemiyorsa yüksek oranda stabil olur. 24 saat çalıştırmak tavsiye edilir. Benim 36 saat çalıştırdığım olmuştu, benim yaptığımı yapma yine de, Gereksiz test etmeye gerek yok parçaları.

@RohanR Ben sana genel mantaliteyi anlattım, Nebi videolarıyla da genel mantığı anlarsın zaten tek tük. Kitten'den yardım almaya çalış, anakartınız aynı, o çok uğraştı sana yardımcı olur. En son BIOS güncelle atmıştım sana, fan işini hallettikten sonra 6200 C26 açarsın rahatça çipin de yapıyorsa, sıkıntı çıkcağını çok sanmam. Zaten 6000 C28 için sana manuel timing ve voltajları atmıştım sanırım ZenTimings üzerinden. Parça zararı vesaire olmaz o konuda endişeniz olmasın. Sadece fan koymadan çok girmeyin bu işlere. Rastgele fail'letir çünkü sıcaklıktan etkilenen birkaç parametre var RAM testte özellikle.

FPS oyunlarında ve genel olarak akıcılık anlamında, hem bu Timing'ler hem de Nitro ayarları ciddi fark yaratıyor, onu hissedersin. GDM Disabled çok önermezler ama çipin yapabiliyorsa ve elindeki kit sıkıntı çıkartmıyorsa açabilirsin, ben 6200 C26 GDM Disable + 1-2-0 Nitro kullanıyorum, en zor kombinasyon bu. 6400 1-2-0 GDM Disable de kullandım ama kışın, yazın patlayıp durur. 1-2-1 kullanabiliyordum o da patlamaya başladı. GDM Disable tecrübeli olmayan kişinin bulaşması gereken dert değil, arada buffer yok direkt ne verirsen ona çalıştırıyor. GDM Enable Auto olarak geliyor, üste yuvarlıyor zamanları ve stabilite kolaylaştırıyor.

Kingston 32 GB(2x16) Beast RGB EXPO 6400MHz CL32 DDR5 RAM (KF564C32BBEAK2-32TR)
Hocam RAM bu, OCCT'den görselini de atayım.

6000MHz CL 28 zamanlamaları da yapsam fansız yine de crash yer mi hocam? Bir de benim EXPO tweaked ayarı tREFI yo 65535 de çalıştırıyor sanırım zaten crash yemedim daha hiç.

Dosya Ekleri

• IMG_0147.webp
    IMG_0147.webp
    2,2 MB · Görüntüleme: 33
Kingston 32 GB(2x16) Beast RGB EXPO 6400MHz CL32 DDR5 RAM (KF564C32BBEAK2-32TR)
Hocam RAM bu, OCCT'den görselini de atayım.

6000MHz CL 28 zamanlamaları da yapsam fansız yine de crash yer mi hocam? Bir de benim EXPO tweaked ayarı tREFI yo 65535 de çalıştırıyor sanırım zaten crash yemedim daha hiç.
Zamanları sana gevşek vermiştim zaten, şansını bir dene. Testmem5 Ryzen3d profile ile test et, github'da mevcut ücretsiz. 65535 yüzünden hata verdirebilir ama, test esnasında onu 50k çek sadece, tRFC'yi de 130 ns bırak. Ya da M-Die gibi düşünüp 500'de bırak. A-Die her türlü 120-130 ns açıyor zaten, onu test etmene gerek yok, tRFC 130 ns bırakırsın.

Zamanları sana gevşek vermiştim zaten, şansını bir dene. Testmem5 Ryzen3d profile ile test et, github'da mevcut ücretsiz. 65535 yüzünden hata verdirebilir ama, test esnasında onu 50k çek sadece, tRFC'yi de 130 ns bırak. Ya da M-Die gibi düşünüp 500'de bırak. A-Die her türlü 120-130 ns açıyor zaten, onu test etmene gerek yok, tRFC 130 ns bırakırsın.
Hocam 6000mhz cL 30 yada cL 28 için bu yukarı da verdiğiniz 6200mhz deki zamanlamaları kullansam olur mu

130 ns bu arada 6000'de 390 tRFC'ye denk geliyor, ikisini karıştırma, tRFC 500 tREFI 50K bırak test için, sonra halledersin bu ikisini. @RohanR

Evet, kullan sıkıntı çıkmaz. 1.4v'ta bırak hepsini, vddp auto kalabilir ya da 1.0 yaparsın çok fark etmez. Nitro zorlarken önemli o, 1-2-1 1-2-0 yaparken vesaire. Auto Nitro 2-3-1 geliyor, onda gerek yok, 2:1 modda önemli bir de VDDP.

130 ns bu arada 6000'de 390 tRFC'ye denk geliyor, ikisini karıştırma, tRFC 500 tREFI 50K bırak test için, sonra halledersin bu ikisini. @RohanR

Evet, kullan sıkıntı çıkmaz. 1.4v'ta bırak hepsini, vddp auto kalabilir ya da 1.0 yaparsın çok fark etmez. Nitro zorlarken önemli o, 1-2-1 1-2-0 yaparken vesaire. Auto Nitro 2-3-1 geliyor, onda gerek yok, 2:1 modda önemli bir de VDDP.
Hocam sizce 6000mhz cl30 da mı kullanayım cL 28 mi kullanayım son olarak hocam birde zamanlamalar tam olarak nasıl olmalı 6200mhz olduğu için verdiğiniz örnek tam uyarlayamadım