prime

Yetkin
R5 7500F, B650M-R sisteme sahibim. Sistemde Crucial Pro CL46 5600 MHz 2x16 32 GB RAM'ler bulunuyordu. Bugün itibariyle Patriot Viper Venom 16x2 32 GB CL30 6000 MHz RAM'lere geçtim. Expo'yu BIOS'tan önceden kapadım. Yeni RAM'leri taktım, 15 dk geçti, görüntü gelmedi. Klavyeye de hiçbir şekilde ışık gelmiyordu. RAM'leri tek tek ilk slota takıp denedim görüntü geldi. Belki BIOS ayarlarımdandır diye BIOS'u sıfırladım. Artık tek modül RAM'de de görüntü vermiyor. Şu an 2 modül RAM'ler takılı. 10 dk oldu. Klavyeye ve mouse padime BIOS sıfırladıktan sonra görüntü geliyor ama monitörde görüntü yok. Sorun nedir?

Hocam BIOS sıfırlamadan önce tek tek ramleri denedim ikisindede hızlıca Windowsu açtı. Bios zaten güncel. CLRTC ile resette attım. Denemediğim tek şey bios pilini çıkarmak.

@Agarta @20424 Hocam sonunda biosa girebildim. Tek ram ile görüntü alabildim. Ayarlarınızı atabilir misiniz? Ayarlarınızı tek ram takılı iken mi yapmak gerek? Diğer rami takacağım da görüntü vermez diye korkuyorum.
Görüntü verme ayarı yok sadece stabilize etme ayarları yapabilirsin. Vereceğim ayarlar zaten ayhan dönmezin yaptırdığı ayarlar. EXPO yu hemen açma önce iki ramle de görüntünü al. Sonra Expo1, Expo2 yi sırayla dene 6000MHz çalıştırmama ihtimali var. Memory context ve Power Enabled ayarları auto da kalsın. Elleme onlara. Expo açtığında görüntü alamazsan elle Ram ayarı yapıp denersin.

@prime Ramler görüntü verebiliyorsa demekki slotlar da temiz ramler de temiz. Bir verip bir vermiyorsa bence Düzgün Taktığına emin olman lazım

Benim aldığım 2 Ram de bozuk gelmişti. Bayram ayağı 1 hafta uğraşıp ramsiz kalmıştım. Yeni gelenlerde sadece takarken sorun yaşadım.

Görüntü verme ayarı yok sadece stabilize etme ayarları yapabilirsin. Vereceğim ayarlar zaten ayhan dönmezin yaptırdığı ayarlar. EXPO yu hemen açma önce iki ramle de görüntünü al. Sonra Expo1, Expo2 yi sırayla dene 6000MHz çalıştırmama ihtimali var. Memory context ve Power Enabled ayarları auto da kalsın. Elleme onlara. Expo açtığında görüntü alamazsan elle Ram ayarı yapıp denersin.
EXPO açık değil şuan 2 ramle de birlikte görüntü alabiliyorum. EXPO 1 açtım. Görüntüyü bekliyorum.
EXPO 1 6000 MHZ CL30 olumlu. EXPO 2 deniyorum.

EXPO1 düzgün çalışıyorsa boş ver çok kurcalama :D uclk, memclk ayarını kontrol eder misin? 1:1 mi 1:2 mi?

EXPO 2 6000 MHz CL30 da sorunsuz çalışıyor. Tabii EXPO açınca görüntü verme süresi uzadı sistemin. Uclk, memclk ayarlarına nereden bakıyoruz? DRAM timings kısmından mı?

EXPO 2 6000 MHz CL30 da sorunsuz çalışıyor. Tabii EXPO açınca görüntü verme süresi uzadı sistemin. Uclk, memclk ayarlarına nereden bakıyoruz? DRAM timings kısmından mı?
Görüntü süresi uzayacak mecbur. Memory veya Power ayarıyla oynayınca o süre kısalıyor ama mavi ekran yiyorsun. Bende öyle oldu :D o yüzden geç açılsın bir şey olmaz.

Tam yerini hatırlamıyorum. Netten bir bak istersen.

@prime eğer 1:1 ise sıkıntı yok demektir. Bir şeye ellemene gerek yok. 1:2 yse ayarları paylaşrım senle

Bir de çok fazla suyu sıkacam diye uğraşma derim. Bu ramler sıkıntılı. Stabilize sorunu yaşaman muhtemel

Görüntü süresi uzayacak mecbur. Memory veya Power ayarıyla oynayınca o süre kısalıyor ama mavi ekran yiyorsun. Bende öyle oldu :D o yüzden geç açılsın bir şey olmaz.

Tam yerini hatırlamıyorum. Netten bir bak istersen.

@prime eğer 1:1 ise sıkıntı yok demektir. Bir şeye ellemene gerek yok. 1:2 yse ayarları paylaşrım senle

Bir de çok fazla suyu sıkacam diye uğraşma derim. Bu ramler sıkıntılı. Stabilize sorunu yaşaman muhtemel
1759947855091.webp

Bu şekilde görünüyor.