SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Selam, bundan bir iki ay önce sırtımda sinir kas sıkışması kaynaklı ciddi bir ağrı oluşmuştu. Doktor iğne ve çeşitli jeller ile sorunu büyük oranda çözdü fakat çeşitli sorunlar hala devam ediyor. Şöyle ki muayene ettiğinde skoylozumun 9-10 derece olduğunu ve boynumda patlamamış bir tane fıtık olduğunu belirtmişti. Zaten bunlar o yaşadığım Ağrı'ya sebep olmamış, en azından doktorun dediği buydu. Klasik skoyloz hareketlerini verdi, zaten 20 derece altı giriş seviye sayılıyormuş; spora gidersem postürün iyileşeceğini dolayısı ile ağrının da azalabileceğini belirtti fakat bir aydır spora gidiyorum pek de bir gelişme olmadı gibi geliyor. Şu an beni rahatsız eden şeyler; sırtın üst orta kısmında omurgada bir bölge var fix oraya bastırdığında ağrı oluyor, spor sırasında ise daha çok sağ-sol scapulada yanma ile ağrı arası karışık bir his oluyor. Bu his bazen boynun sol ve sağ kısımlarında hafif kasılma olarak kendini gösterebiliyor. Nedense bana boyun fıtığı kaynaklı gibi gelmeye başladı. Bunlar çok ağır ağrılar değil ama sürekli sırtım kaynaklı hafif ağrı ve/veya yanma hissetmek can sıkmaya başladı. İş yerinde otururken falan da hissedebiliyorum. Ansızın gelebiliyor. Çok hafif parmakta da uyuşma olabiliyor ama bayağı az. İş yerinde dokuz saatin çoğunu oturarak geçiriyorum, evdeki bilgisayar süremi artık azalttım ama günlük total illa on, on iki saat oluyordur diyebilirim.

Benzer bir süreçten geçen birisi olduysa diye danışmak istedim. Olmadı elimdeki MR ve röntgen ile başka bir doktora daha gideceğim. Spor yerine evde kültür fizik yapıp üstüne fizyoterapiste gitsem daha mı iyi olur? Yoksa spor salonunda dengeli makine ile çalışmaya devam mı etmeli? (Ağır girmiyorum, shoulder press hiç yapmıyorum boynu çok kasıyor diye.)

Şimdiden teşekkürler.

@Testo Unit @Lotr Manyağı

Son düzenleme:
9-10 derece skolyoz ile ağrı olmaz genelde. Ya fıtık kaynaklı ya da kas dengesizliğinden kaynaklı diye tahmin ediyorum. Fıtığım olmasa da dediniz ağrılar bende de oluyor spora ara verdimi. Sporda arka omuz ve trapez çalışıyor musunuz? Farklı bir doktora görünüp koltuk ve sandalyeyi omurga rahatlığına göre ayarlamak lazım.

9-10 derece skolyoz ile ağrı olmaz genelde. Ya fıtık kaynaklı ya da kas dengesizliğinden kaynaklı diye tahmin ediyorum. Fıtığım olmasa da dediniz ağrılar bende de oluyor spora ara verdimi. Sporda arka omuz ve trapez çalışıyor musunuz? Farklı bir doktora görünüp koltuk ve sandalyeyi omurga rahatlığına göre ayarlamak lazım.
Sağ-sol dengeli olsun diye sadece makineleri kullanıyorum. Çok ağır girmeyip genel vücudu çalıştırmak için gittiğimden full body dört gün yapmaya çalışıyorum. Yaptığım hareketler;

Sırt -> Lat pulldown, seated row 3x12 32kg ideal
göğüs -> Chest press, machine fly 3x12 25-30kg ideal
kol -> triceps pushdown, biceps curl 3x12 25-30kg ideal
bacak -> leg extension, leg curl, leg press, abductor 3x12 40kg ideal
omuz -> shoulder press (Bunu bıraktım, boyun fıtığına iyi gelmiyormuş. Zaten boynumu kastırıyordu 15 kilo üstü yapınca.)

İki haftadır bu hareketler ile ilerliyorum. Zaten bildiğim aletlerdi. Harici olarak core hareketleri skoyloza iyi gelir diye şunları yapıyorum:

plank (sol, sağ ve dik 30'ar saniye), cat-cow, bird-dog.

Yanlış bir şey yok gibi ama ağrı geçmeyince motivasyonum düştü. @Testo Unit bir, bir buçuk ay böyle devam edeyim mi?

Spor yapmasanız bile egzersizleri mutlaka yapın, yoksa vücut ve omurga eğilen tarafa doğru gitmeye meyilli oluyor. Gün içinde de bunun farkında olup hareketlerinize dikkat etmeniz iyi olur.

Mesela bende sola doğru kaymış omurga, o yüzden otururken veya ayağa kalkarken hep üst vücudum sağ tarafa doğru meylediyor. İlerlemesine izin vermeyin.

Ek olarak farklı doktorlar ve fizyoterapi uzmanlarına görünmek çok iyi olur. Mesela fizyoterapiye gittiğim vakit hocanın biri skolyozum yokken bile skolyoz egzersizleri yaptırtıyordu, işin nasıl sonuçlanacağını bilen uzman biriydi. Böyle uzmanlara denk gelmek iyi olur.

@madelyn, ben en son 15 yaşında muayene olmuştum 5 dereceden az denmişti skoyloz. 26 yaşındayım geçen muayene olduğumda 9-10 derece çıkmıştı. Yetişkinlik döneminde pek artmıyor diye duydum. Artık böyle kalırsa ne mutlu. İş yerinde bile boş kaldıkça kültür fizik esneme hareketi hep yapıyorum.

Sağ-sol dengeli olsun diye sadece makineleri kullanıyorum. Çok ağır girmeyip genel vücudu çalıştırmak için gittiğimden Full body dört gün yapmaya çalışıyorum. Yaptığım hareketler;

Sırt -> lat pulldown, seated row 3x12 32kg ideal.
Göğüs -> chest press, machine fly 3x12 25-30kg ideal.
Kol -> triceps pushdown, biceps curl 3x12 25-30kg ideal.
Bacak -> leg extension, leg curl, leg press, abductor 3x12 40kg ideal.
Omuz -> shoulder press (bunu bıraktım, boyun fıtığına iyi gelmiyormuş. Zaten boynumu kastırıyordu 15 kilo üstü yapınca.)

İki haftadır bu hareketler ile ilerliyorum. Zaten bildiğim aletlerdi. Harici olarak Core hareketleri skoyloza iyi gelir diye şunları yapıyorum:

Plank (sol, sağ ve dik 30'ar saniye), CAT-cow, bird-dog.

Yanlış bir şey yok gibi ama ağrı geçmeyince motivasyonum düştü. @Testo Unit bir, bir buçuk ay böyle devam edeyim mi?

Asıl postür düzeltecek olan bölgeleri çalışmıyorsunki. Ek olarak duruşunu iyi ayarlamazsan triceps pushdown ve biceps curlde boyuna yük biner dikkat et o hareketlerde. Fıtık olmasa face pull ve shrug yapabilirsin derdimde fıtığa sıkıntı çıkartır mı bilemiyorum. Doktoruna sor arka omuz ve trapez çalışabilir miyim diye. Hareketlerin isimlerini vermeyi unutma.

@SunseTTime, egzersizleri aksatmadan yapmanızı öneririm, hem vücut için de iyi olur.

Ama tabii, yürüyüş bozukluğu vb. omurga için kötü etkisi olan şeyler yoksa daha da artmaz.

Ek olarak üstteki mesaj da haklı, spor hareketlerinin ne olduğu ve nasıl yaptığınızı doktorunuza danışmanız çok iyi olur.

@madelyn, ortopedist klasik skoyloz esneme hareketlerini verdi ki yıllardır yapıyorum. O cat-cow & bird-dog dediğim hareketler omurga odaklı esneme hareketleri oluyor. Spor salonu için özel bir şey dememişti. Ben makineleri tanıyorum diye ezbere kendim başladım. @Testo Unit Face pull hareketini bugün denedim bu arada, rahatsız etmedi. Zaten şunu fark ettim sırt itiş, çekiş hareketleri o an için vücudumu iyi hissettiriyor. Bir müddet daha sabredeyim bir ayın sonunda belki azalır şikayetlerim.

@madelyn, yürüyüş & bisiklet hayatımda hep var. Yürürken mesela sırt ağrısı falan hissetmiyorum. Çok uzun yürürsem anca öyle az yanabiliyor o kadar da olur. Esas sorun otururken ve sporda oluyor şu anlık.

@Testo unit face pull hareketini bugün denedim bu arada, rahatsız etmedi. Zaten şunu fark ettim sırt itiş, çekiş hareketleri o an için vücudumu iyi hissettiriyor. Bir müddet daha sabredeyim bir ayın sonunda belki azalır şikayetlerim.

Sadece itiş çekiş yaparsan omuzların öne düşer ve trapezine daha çok yük biner. Arka omuz ve trapez çalışmamak çok büyük hata(tecrübe ettim). Doktorunuza sorun bence bir.

@madelyn, yürüyüş & bisiklet hayatımda hep var. Yürürken mesela sırt ağrısı falan hissetmiyorum. Çok uzun yürürsem anca öyle az yanabiliyor o kadar da olur. Esas sorun otururken ve sporda oluyor şu anlık.

Peki ayakta dururken oluyor mu? Çok benzer ağrıları yaşıyoruz gibime geldi bana.😅

@Testo Unit, vücudu yormadığımda sadece boyun etrafı kasılma kalıyor diyebilirim. Sol değil de sağ tarafa dönmeye kalktığımda oradaki damar mı kas mı bilmiyorum hafif kastırıyor. Şu an mesela sadece onu hissediyorum. İşteyken ve spordayken sırt scapula bölgesi ağırlıklı ağrı ve yanma mevcuttu. Öldürmez ama hayat kalitesini düşürür boyutta. Odak sırta kayıyor gün boyu sonra. :)

Doktorun verdiği jellerin biriyle sırtıma masaj yaptırdığımda baya rahatlatıyor.

Sadece itiş çekiş yaparsan omuzların öne düşer ve trapezine daha çok yük biner. Arka omuz ve trapez çalışmamak çok büyük hata(tecrübe ettim). Doktorunuza sorun bence bir.
Arka omuz ve trapez için face pull ve shrug öneriyorsun değil mi? Araştırayım zararı yoksa eklerim bunları da.

Son düzenleme: