ChatGPT'nin yazdığı spor programı nasıl?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan kraxius
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 16
  • Görüntüleme Görüntüleme 204
  • Etiketler Etiketler
    chat spor
Hocam kilo mu vermek istiyosun onu bilmiyorum ama proteinini al. Günlük toplam kalori miktarını tuttur. Aşırıda abur cubura kaçma yeter. Daha az önce dışarıdan tavuk dürüm sipariş ettim mesela :D olur bu işi uzun süreli yapacaksan işi kendine işkence haline getirmemen lazım.

Hocam ortalama 2500 kalori alıyorum fakat valide yemek yapıyor kalorisi ne bilmiyorum yemek iyi patatesli tavuk mesela. Ama patates kaç gram tavuk kaç gr böyle aklımdan geçire geçire kafayı sıyırıcam. Ama kısaca sabahları 4 tam yumurta 100 gr yulaf 100 ML süt ile isteğe bağlı muz öğle ve akşam içinse 400-500 gr arası tavuk göğsü 200 gr pirinç 300 ML 1 kaseye denk geliyor yoğurt ve 50 gr kuruyemiş yiyorum. Kahve soda ve kreatin de içiyorum. Arada bir de diyet kola karışık oldu ama beslenme bu şekil.

Hocam ortalama 2500 kalori alıyorum fakat valide yemek yapıyor kalorisi ne bilmiyorum yemek iyi patatesli tavuk mesela. Ama patates kaç gram tavuk kaç gr böyle aklımdan geçire geçire kafayı sıyırıcam. Ama kısaca sabahları 4 tam yumurta 100 gr yulaf 100 ML süt ile isteğe bağlı muz öğle ve akşam içinse 400-500 gr arası tavuk göğsü 200 gr pirinç 300 ML 1 kaseye denk geliyor yoğurt ve 50 gr kuruyemiş yiyorum. Kahve soda ve kreatin de içiyorum. Arada bir de diyet kola karışık oldu ama beslenme bu şekil.

Annen eve yemeği yapıyorsa yaptığı yemeğe göre karbonhidrattan biraz kısabilirsin. Ev yemeği yiyeceğin zaman 200 gram pirinç yeme mesela veya o tarz bir gün yulaf yeme böyle daha dengeli olur bir de biraz kardiyoyu arttır o şekilde dengelemiş olursun

Serbest ağırlıklar daha çok güç kazandırmıyor.

Serbest ağırlıklar stabiliteyi daha çok arttırdığı için evet güçlenmeye destek sağlıyolar. Ne zaman serbest ağırlıktan makineye dönsem tekrar serbest ağırlıkta eski kilolarımı atmak daha zorlayıcı oluyor. Serbest ağırlıklar aynı zamanda vücudu stabil tutmayı da zorlaştırdığı için serbest ağırlıklar makinede çalışmaya göre daha kolay güçlenmeni sağlar.

Bunu kendimde bizzat denedim. Ne zaman antrenmanlarda hareketleri makinelerden serbest ağırlıklara kaydırmaya başlasam güçlenmem duraklama noktasından daha hızlı artış gösterme eğilimine geçiyor. Sadece 2 hafta bir hareketi serbest ağırlıkla çalıştıktan sonra makineye geçsem o ağırlık çok daha hafif geliyor eskisine göre.

Bu tam tersi olarak da geçerli. Makineden serbest ağırlığa geçtiğim her sefer bir önceki döngüde rahat set attığım serbest ağırlıkta zorlandığımı fark ettim ki bu döngüde serbest ağırlıktan makineye dönüş esnasında bir önceki sefere göre makinede daha ağır kilolar ile çalışmama rağmen gerçekleşti.

Ve son olarak şunu da belirteyim. Tamamen makineye geçmek zorunda bile değilsin fark etmek için. Sırtım en zayıf noktamdı sürekli makinede çalışıyordum. Tek yaptığım cable Row'dan barbell Row'a geçiş yapmak. Lat pulldown ağırlığım bile artış gösterdi. Ki belki 3-4 aydır aynı kilonun üstüne çıkamıyordum hareketi yaparken.

Son düzenleme:
Serbest ağırlıklar stabiliteyi daha çok arttırdığı için evet güçlenmeye destek sağlıyolar. Ne zaman serbest ağırlıktan makineye dönsem tekrar serbest ağırlıkta eski kilolarımı atmak daha zorlayıcı oluyor. Serbest ağırlıklar aynı zamanda vücudu stabil tutmayı da zorlaştırdığı için serbest ağırlıklar makinede çalışmaya göre daha kolay güçlenmeni sağlar.

Bunu kendimde bizzat denedim. Ne zaman antrenmanlarda hareketleri makinelerden serbest ağırlıklara kaydırmaya başlasam güçlenmem duraklama noktasından daha hızlı artış gösterme eğilimine geçiyor. Sadece 2 hafta bir hareketi serbest ağırlıkla çalıştıktan sonra makineye geçsem o ağırlık çok daha hafif geliyor eskisine göre.

Bu tam tersi olarak da geçerli. Makineden serbest ağırlığa geçtiğim her sefer bir önceki döngüde rahat set attığım serbest ağırlıkta zorlandığımı fark ettim ki bu döngüde serbest ağırlıktan makineye dönüş esnasında bir önceki sefere göre makinede daha ağır kilolar ile çalışmama rağmen gerçekleşti.
Bunun sebebi serbest ağırlıkla yaptığınız harekete veya tam tersi makineyle yaptığınız harekete olan nöral adaptasyonu kaybetmiş olmanız. Güç kaybı yaşadığınızdan değil yani. Yeni bir harekete başladığımızda ilk başta ağırlık ve tekrarlar çok hızlı artar ya, bunun sebebi kas gelişimi değil sinir sistemi harekete adapte oluyor. Yani ilk başta kullanılan ağırlık asıl gücünüz olmuyor nöral adaptasyon birkaç idman içerisinde tamamlandığında olması gereken güce geliyorsunuz. Bu da aynı mantık. Sen bench press'ten machine press'e geçtiğinde bench yapmadığın için sinir sistemi bench press için yaptığı adaptasyonu kaybediyor.Makineden bench'e geçerken de aynı mantık. Birinden diğerine geri geçtiğinde başta eskiden kaldırdığını kaldıramıyorsun fakat bu oldukça hızlı bir şekilde geri geliyor çünkü sinir sistemi buna geri uyum sağlıyor.

Bunun sebebi serbest ağırlıkla yaptığınız harekete veya tam tersi makineyle yaptığınız harekete olan nöral adaptasyonu kaybetmiş olmanız. Güç kaybı yaşadığınızdan değil yani. Yeni bir harekete başladığımızda ilk başta ağırlık ve tekrarlar çok hızlı artar ya, bunun sebebi kas gelişimi değil sinir sistemi harekete adapte oluyor. Yani ilk başta kullanılan ağırlık asıl gücünüz olmuyor nöral adaptasyon birkaç idman içerisinde tamamlandığında olması gereken güce geliyorsunuz. Bu da aynı mantık. Sen bench press'ten machine press'e geçtiğinde bench yapmadığın için sinir sistemi bench press için yaptığı adaptasyonu kaybediyor. Makineden bench'e geçerken de aynı mantık.
Ki zaten bir çok araştırma da makinelerle serbest ağırlıkların kas gelişimi açısından da güç açısından da eşit gelişim verdiğini gösteriyor.

Tamamen makineye geçmek zorunda bile değilsin fark etmek için. Sırtım en zayıf noktamdı sürekli makinede çalışıyordum. Tek yaptığım cable Row'dan barbell Row'a geçiş yapmak. Lat pulldown ağırlığım bile artış gösterdi. Ki belki 3-4 aydır aynı kilonun üstüne çıkamıyordum hareketi yaparken.
Çünkü cable row (klasik dar tutuş yani D-Handle ile yaptığını varsayıyorum) bir kanat hareketi. Kanat hareketinden üst sırt hareketine geçtin ve kanattaki hacim azaldı böylece daha iyi toparlandı latların. 3-4 ay aynı kilonun üstüne çıkamıyor olmanın da cevabı bu aslında. Hacmi fazla kaçırmışsın bu yüzden latlar doğru düzgün toparlanamamış.

Son düzenleme:
Bunun sebebi serbest ağırlıkla yaptığınız harekete veya tam tersi makineyle yaptığınız harekete olan nöral adaptasyonu kaybetmiş olmanız. Güç kaybı yaşadığınızdan değil yani. Yeni bir harekete başladığımızda ilk başta ağırlık ve tekrarlar çok hızlı artar ya, bunun sebebi kas gelişimi değil sinir sistemi harekete adapte oluyor. Yani ilk başta kullanılan ağırlık asıl gücünüz olmuyor nöral adaptasyon birkaç idman içerisinde tamamlandığında olması gereken güce geliyorsunuz. Bu da aynı mantık. Sen bench press'ten machine press'e geçtiğinde bench yapmadığın için sinir sistemi bench press için yaptığı adaptasyonu kaybediyor.Makineden bench'e geçerken de aynı mantık. Birinden diğerine geri geçtiğinde başta eskiden kaldırdığını kaldıramıyorsun fakat bu oldukça hızlı bir şekilde geri geliyor çünkü sinir sistemi buna geri uyum sağlıyor.

Ki zaten bir çok araştırma da makinelerle serbest ağırlıkların kas gelişimi açısından da güç açısından da eşit gelişim verdiğini gösteriyor.
Bu sadece güç adaptasyonu ile olsaydı eğer dediğin serbest ağırlıktan makineye geçtiğimde de makinenin normalde yaptığıma nazaran daha ağır hissettirmesi gerekir. Bende zaten bunun tam tersi olduğunu söylüyorum. Makineden serbest ağırlığa geçtiğim zamanki güç kaybını serbest ağırlıktan makineye geçtiğimde yaşamıyorum. Hatta makinede yaptığım sürece güçlenmem gerekirken makinedeki kaldırdığım ağırlığın düştüğü bile oldu çünkü makine ile çalışırken kendimi yeterince zorlayamıyorum. Sertbest haraketler ile ben daha çok verim aldım ve serbest haraket öneririm. Çevremde de güç gelimişi olarak serbest ağırlık kullananların daha hızlı güç kazandığını farkettim. Ayrıca fiziksel olarak her insan eşit değildir bazısı güçlenmeye daha yatkınken başka bir insan fiziki olarak normal dursa da diğeri kadar güçlenemeyebilir. O yüzden güçlenme konusunda birebir aynı boyda ve kiloda bireyler bile alsan yapıcağın testler tamamen doğruyu gösteremez.

Çünkü cable row (klasik dar tutuş yani D-Handle ile yaptığını varsayıyorum) bir kanat hareketi. Kanat hareketinden üst sırt hareketine geçtin ve kanattaki hacim azaldı böylece daha iyi toparlandı latların. 3-4 ay aynı kilonun üstüne çıkamıyor olmanın da cevabı bu aslında. Hacmi fazla kaçırmışsın bu yüzden latlar doğru düzgün toparlanamamış.
Cable row'u geniş barla yapıyordum.

Bu sadece güç adaptasyonu ile olsaydı eğer dediğin serbest ağırlıktan makineye geçtiğimde de makinenin normalde yaptığıma nazaran daha ağır hissettirmesi gerekir. Bende zaten bunun tam tersi olduğunu söylüyorum. Makineden serbest ağırlığa geçtiğim zamanki güç kaybını serbest ağırlıktan makineye geçtiğimde yaşamıyorum.
Çünkü makinede stabilizatör kaslar serbest ağırlıktaki kadar görev almıyor. Makineden serbest ağırlığa geri geçildiğinde makineyle çalıştığın sürede stabilizasyonla çok uğraşmadığın için ilk birkaç idman doğal olarak onu sağlamakla geçiyor. Zaten bu da hızlı geri geliyor. Hedef kasın gücünden bir şey eksilmiyor yani. Bir hareketten diğerine geri geçildiğinde güç düşüşü çok doğal.
Ayrıca fiziksel olarak her insan eşit değildir bazısı güçlenmeye daha yatkınken başka bir insan fiziki olarak normal dursa da diğeri kadar güçlenemeyebilir. O yüzden güçlenme konusunda birebir aynı boyda ve kiloda bireyler bile alsan yapıcağın testler tamamen doğruyu gösteremez.
Attığım 3 kaynakta toplam 1100 denek kullanılmış. Bu sonuçları gösteren bir çok başka kaynak da var. Farklı sonuçlar olabilmesi normal çünkü bu, farklılıklardan ziyade kötü programlama gibi şeylerden oluyor çoğunlukla. Bir harekette 3-4 ay boyunca aynı kiloda kalmanın serbest veya makine kullanmanın çok ötesinde bir sebebi var. Ben sırt programımda serbest ağırlık hareketi bulundurmuyorum ve her hafta ağırlık arttırıyorum. Serbest ağırlıklarla makinelerin hedef kasta farklı güç kazanımları vermesi için de bir sebep yok serbest ağırlığın güçte artı sağlayacağı tek şey stabilizasyon. Serbest ağırlıklar daha çok güçlendirmez. Ki zaten ikisi arasındaki güç farkı bir hareketi diğeriyle karşılaştırararak da bulunamaz. İki bambaşka hareket. Yapılan araştırmalarda da makine ve serbest ağırlık grupları kendi aralarında eşit miktarda güçlenmiş.
Cable row'u geniş barla yapıyordum.
Dirsekler vücüda yakın olduğu sürece geniş bar da olsa kanatlara daha çok vurur.

Geri
Yukarı Alt