Bunun sebebi serbest ağırlıkla yaptığınız harekete veya tam tersi makineyle yaptığınız harekete olan nöral adaptasyonu kaybetmiş olmanız. Güç kaybı yaşadığınızdan değil yani. Yeni bir harekete başladığımızda ilk başta ağırlık ve tekrarlar çok hızlı artar ya, bunun sebebi kas gelişimi değil sinir sistemi harekete adapte oluyor. Yani ilk başta kullanılan ağırlık asıl gücünüz olmuyor nöral adaptasyon birkaç idman içerisinde tamamlandığında olması gereken güce geliyorsunuz. Bu da aynı mantık. Sen bench press'ten machine press'e geçtiğinde bench yapmadığın için sinir sistemi bench press için yaptığı adaptasyonu kaybediyor.Makineden bench'e geçerken de aynı mantık. Birinden diğerine geri geçtiğinde başta eskiden kaldırdığını kaldıramıyorsun fakat bu oldukça hızlı bir şekilde geri geliyor çünkü sinir sistemi buna geri uyum sağlıyor.
Ki zaten bir çok araştırma da makinelerle serbest ağırlıkların kas gelişimi açısından da güç açısından da eşit gelişim verdiğini gösteriyor.
Background The effectiveness of strength training with free-weight vs. machine equipment is heavily debated. Thus, the purpose of this meta-analysis was to summarize the data on the effect of free-weight versus machine-based strength training on maximal strength, jump height and hypertrophy...
link.springer.com
Free-weight and machine-based modalities are similarly effective to promote strength and hypertrophy without increasing joint discomfort.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Europe PMC is an archive of life sciences journal literature.
europepmc.org
Çünkü cable row (klasik dar tutuş yani D-Handle ile yaptığını varsayıyorum) bir kanat hareketi. Kanat hareketinden üst sırt hareketine geçtin ve kanattaki hacim azaldı böylece daha iyi toparlandı latların. 3-4 ay aynı kilonun üstüne çıkamıyor olmanın da cevabı bu aslında. Hacmi fazla kaçırmışsın bu yüzden latlar doğru düzgün toparlanamamış.