İşte vddp+SoC sorunsalı bence. Bak benim bu profil random yaptım şu an mesela geçenkinin birebir aynısı, günaşırı karhu yapmıştım uzun saatler, hiç hata yok. Ama vddp 0.95 çektim, 2 kere trainletmeme rağmen direkt hata. 1-2-1 aldım saatlerce hata yok. Yani vddp önemi burada belli oluyor. Bir de işlemci stoka çektim ekstra akıcılık için, hissiyat çok önemli bu işte, bir yemek hazırlarken göz kararı bir şeyler koymak gibi yani. En doğrusunu program gösterecektik hafif varyasyonlarla ama uzun zaman önce bırakmıştım program işini, NVIDIA App ile arada bakıyorum şu an sadece. Zaten aylarca hiç bu denli akıcı oynayamadım, artık SoC mi yeterli değil akıcılık için, yoksa dediğim gibi hem Core +100 fazladan boostlayıp hem de agresif RAM verimli açamıyor mu bilmiyorum.

Eki Görüntüle 159616
Bunda hata yok mesela saatlerce ve 255 verecek neredeyse Speed olarak. Gdm disabled zaten 256 veriyordu ama hata veriyor o. Stabil hale getirmek zor, ince ayar lazım ki bu bile zor. Bir tek vddp direkt hata verdirdi. @11115 vddq 1.5 daha iyi hissettirdi bir de C28 için. Vddio da 1.4'te bırakamadım, o da hata verdirebilir 1.5 vddq varken, 1.45 yaptım mecbur onu da.

Vallahi hocam. Benim en son 3 ay önce 48 saat karhu açtığım ayarlarım da 6200C26 yapmıştım. Vsoc 1.18 mem vdd 1.65 vddq 1.40 vddio 1.40 vddp 1.050 idi. Nitro 1/2/0 di. Bu şekilde ben 48 saat açık bıraktım. Bir tane hata vermedi. Şu anda da 6200C28 kullanıyorum. Vsoc 1.215 mem vdd 1.55 vddq 1.45 vddio 1.40 vddp 1.060 Nitro 1/2/0.

Yani tekrar test etmedim. Üzerinden en az 5-6 bios geçti. Aslında tekrar bir 48 saat daha karhu yapmak lazım da üşeniyorum. Boş vaktimde oyun oynuyorum sadece. Ama baseline' a sahibim en azından.

CS'yi yarın öbür gün müsait zamanda ilgileneceğim evet. Bir de öyle bir veri olsun, bu ayarlar CS kaldıracak mı ama meçhul. FPS limiteri sıkıntılıydı o oyunun, 1000 1000 yapıp fullediğimde işlemci fırlatıp duruyordu paso %80'lere. 600-700'de falan mı bırakmak lazım anlamadım.

Şu videoya bir göz atın. Bench yaptığımız için FPS limitlemeye gerek yok ancak Steam de girdiği kodlar oyun motorunun FPS limitini ve reflexi kaldırıyor.

Vallahi hocam. Benim en son 3 ay önce 48 saat karhu açtığım ayarlarım da 6200C26 yapmıştım. Vsoc 1.18 mem vdd 1.65 vddq 1.40 vddio 1.40 vddp 1.050 idi. Nitro 1/2/0 di. Bu şekilde ben 48 saat açık bıraktım. Bir tane hata vermedi. Şu anda da 6200C28 kullanıyorum. Vsoc 1.215 mem vdd 1.55 vddq 1.45 vddio 1.40 vddp 1.060 Nitro 1/2/0.

Yani tekrar test etmedim. Üzerinden en az 5-6 bios geçti. Aslında tekrar bir 48 saat daha karhu yapmak lazım da üşeniyorum. Boş vaktimde oyun oynuyorum sadece. Ama baseline' a sahibim en azından.
Beta'ya da bu yüzden geçmek istemiyorum bak işte :/. RAM'e 5-6 kez hata verdirtince üst üste, ya gerçekten bir şeylere güncelleme geldi, ya da bir şeyler siliniyor :D Nefret ediyorum bundan, boyutlar ufak ama istenmez işte böyle bir şey. Ve şu an işlemci stokta sadece PBO açık yani, akıcılık çok iyi, stoktayken -5 verince bile bu kadar akıcı olmuyor. Direkt anlıyorum oyunun içinde. Mesela -5 varken 100 FPS ise undervolt yok iken en az 110 olması lazım ki ben bunu hissedebileyim ki hissediyorum ciddi anlamda. İşte böyle olmalı diyorsun oyun içerisinde. +75 +100'lerden falan hiç bahsetmiyorum zaten, 6400 1-2-0'da imkansız bu çipte, stabiliteden ziyade akıcılık gidiyor niye bilmiyorum. OCCT yapsam ilk 1 saatte %100 hata verdirir ama diğer programlar nazlı core konusunda.

@Kitsu Tamamdır, CS ile ilgilenmem lazım zaten sıkıntıyı çözemedim çünkü, Bench de CS'de bakmam lazım, en azından işlemci stokta ve -5 -10'da iken ne değişiyor belki görebilirim.

Aslında VDDQ-IO 1.4 falan bırakabilsem ya da VDDP 0.95-1.0 falan, ama gönül rahatlığıyla bırakamıyorum zaten VDDP direkt hata verdirdi, 1-2-1 Nitro yapınca da hata olmasa da, artık VDDQ-IO 1.4 diye mi bilmiyorum, hata yok ama birkaç saat beklettim 253 zor gördü, demin attığım profil 255 dayanıyor. Gariplik orada. Verimsiz çalışıyor sanırım voltaj eksikliğinden ötürü @11115 Ya da FCLK'yı etkiliyor VDDP bir miktar bilmiyorum tam etken nedir yani. 6400 gerçekten çok zor, her şeyi fulleyip arkana bakmaman gerekiyor kısaca. Bir de benim çip core'lar dandik 3-4 tanesi, akıcılık gidiyor. CS'de bakıcam oyun problem çıkartmazsa.

@11115 Yani özetle asıl soru şu, stokta bırakmak ile -5 -10 ya da +75 +100 verdirmem neden bu kadar akıcılığı etkiliyor, combat anında, mouse sağ sol hareketlerde, aim alırken falan hissediyorsun zaten direkt programsız. Bu çok saçma geliyor bana sadece. Bu kadar etkilememesi lazım bence hissedilen akıcılığı ki bu %1 olması lazım, binde 1 falan değildir umarım :D

6400 apayrı dert bir de, 6200 ile uğraşıyorken iyiydi aslında nereden bulaştım buna geri. Bundaki akıcılığı hissedince de geri 6200 dönemedim. Ama PyPrime hep 6.8-6.9 arasında, core elleyemediğim için malesef ya da GDM Disable olması ımkansıza yakın olduğu için.

Demin şeyi kıyasladım mesela, 6000 c26-35-35 +200 -15 ile bu 6400 c28 ve stok işlemciyi. İkisinin PyPrime aynı ama +200 -15'te aşırı in çık yapıyor tabi skorlar 6.8 ikisi de kabaca diyelim, ama 6000'deki akıcılık 1 ise, 6400'deki 10 öyle diyeyim anlaman için @11115 Bunu şöyle düşün hava 30 derece ama hissedilen sıcaklık 40-50 :D

@11115 CS kafayı yedirtti ya, zaten Benchmark Map'inde FPS limiteri kaldırıyormuş da, sonuçlar iyiydi 1080P-1440P fakat kaç kez oyun çöktü, saçma sapan 1080P yaptım diye devamlı ekran gidip geldi 50 kere :D Ben de sinir olup kapattım. Düz oynayayım dedim %1 250-300 arası değişiyor ama akıcılıgı hıssedemıyorum olması gerektiği gibi. Sıkıntı ne ben de tam anlayamadım. Monıtor 144 Hz'de zaten şu anda %1 FPS 200 bile olsa çok akıcı hissettirmesi gerekmiyor mu?

CS'de ciddi sıkıntı var bende, baska hicbir oyunda yok :D 1080P alınca 50 kere ekran gidip geliyor devamlı, oyunu da bozmuşlar belli ki. 1080P'de çöküyor sonra ekran gidip gelince. Fps max 0 falan yazdım ondan mı bılmıyorum başlatma seçeneklerine.

Ben bir 24000 DPI mouse sipariş veriyim bir de 8000 polling rate falan, başka türlü rahatlayamayacağız belli oldu :D

@11115 Monitörü de Asus Tuf aldığıma pişman oldum, HDMI ıle kullanılmıyor monitör, görüntü gidip geliyor arada paso :D DP kullanmak zorundayım resmen. Bir daha tüm parçaları Rog Extreme almazsam ben de bir şey bilmiyorum, alınabilecek en üst ne ise onu alıcam. Gereksiz olur, orta segment de yeter diye diye bu hallere düştük işte, başka açıklaması yok. Her şeyin en iyisi alınmak zorunda.

1751490056468.webp

Aklına gelen baska fullenmesi gereken voltaj var mı @11115 VDDG ve Vmisc felaketle sonuçlandı, onu pas geçiyorum. 1.3 SoC da patlatıyordu en son, oradaki sıkıntı FCLK idi.

@11115 Çok saçma ama 1.1 VDDP üstü ve 1.29 SoC üstü crashletiyor. FCLK olabilir 2133-2200 arası ya da başka bir şey var. Her zaman fazlası iyi değil bu voltajların.

Eskiden hatırladığıma göre 1.15 VDDP 1.285 SoC ve altında crashletmiyordu. 1.29'da da 1.1-0.95-1.0 kullanabiliyordum. Buradaki ana etken ne meçhul gerçekten.

1751502444906.webp

Böyle ayakta kalabiliyor sadece.

@behramabi Uğraştığımız işlere bak ya, ben sana devrediyorum bu M-Die serüvenini, başarılar :D

1.15 VDDP istiyorsan SoC 1.285 çekmen lazım mesela, neden abi yani, atom mu parçalıyoruz burada anlamadım ki :D 1.29 üstünde VDDP de kar etmiyor direkt patlıyor zaten. 1.29'da 1.1, 1.0, 0.95 kullanabiliyorum sadece, 1.05 de crash, 1.1-1.15 aralığı da crash, açıklar mısın bu durumu @behramabi

VDDG 1100, Vmisc 1.15 yapınca anakart kısa devre yapıyor zaten, her trainingden önce çıt çıt, o RAM'lerden derhal kurtul, yoksa sonun böyle olacak. @behramabi

Ben gençlere devrediyorum artık bu serüveni, yeterince uğraştım, çok yaşlandım son 1 yılda, onu fark ettim ayna karşısına geçince. Zamanı geri de alamıyoruz, 1 yılda 10 yıl yaşlanılır mı, işte böyle yaparsan yaşlanılır.

Bu konu da silinmeden bence burada noktalayalım arkadaşlar, uzun ve sağlıklı ömürler dilerim sizlere, lütfen bu işlerle uğraşmayın daha fazla, akıl sağlığınızı muhafaza edin, kendinize mukayyet olun.

@11115 Bana ZenTimings DC'sinde bir ara destek atsana ya, bir haddini bilmez tersledi niye terslediyse :D Reelde olsa paçasını alırım aşağı da DC'de çok laf edemiyoruz işte. Sana karşı da böyle sertler miydi zamanında?

Manuel zaman girme tamamen çöp, EXPO açma diyor, ECC RAM kullan diyor, ECC RAM nedir, Server RAM'i değil mi bu, bizim RAM'ler U-DIMM diye biliyorum ben, bir de CU-DIMM'ler var işte. SO-DIMM falan Laptop RAM'iydi. @11115

Valla bunları İzmir'den denize dökmek lazım tekrardan, harbiden çok ukala ve egolular. Ölümlü dünya kardeşim ya, gözünü seveyim :D @behramabi Gir sen de ZenTimings DC'sine, haddini bildir bu tiplerin. Başka dilden anlamazlar. Reelde karşıma çıktığında böyleleri yapıştırıyorum suratına arada da, Discord ortamında olmuyor işte, biraz klavye delikanlılığı var.

1751523254983.webp

Bunu gördükten sonra PC'yi dağıtma kararı aldım, size bol şans. Bunu yapamıyorsam hiçbir anlamı yok AM5'in.

@behramabi @Ünsal İçmez Eğer bu olmuyorsa, siz de bırakın, hiç uğraşmayın. Adam zaten EXPO Disabled'in daha iyi olduğuna inandırdı beni ZenTimings Discord'unda.

Bir de ECC Server RAM'i takmamız lazımmış, M-Die yanlış almışız. En güvenlisi ECC RAM, sonrasında EXPO Disabled imiş.

1751541980893.webp

Biz de bunla takılalım işte. Adam 1.9 VDD'ye c24 yapıyor, benimki 1.75'te anca c26 oluyor. 1.9'da c24 yapamaz.

Son düzenleme:
Beta'ya da bu yüzden geçmek istemiyorum bak işte :/. RAM'e 5-6 kez hata verdirtince üst üste, ya gerçekten bir şeylere güncelleme geldi, ya da bir şeyler siliniyor :D nefret ediyorum bundan, boyutlar ufak ama istenmez işte böyle bir şey. Ve şu an işlemci stokta sadece PBO açık yani, akıcılık çok iyi, stoktayken -5 verince bile bu kadar akıcı olmuyor. Direkt anlıyorum oyunun içinde. Mesela -5 varken 100 FPS ise undervolt yok iken en az 110 olması lazım ki ben bunu hissedebileyim ki hissediyorum ciddi anlamda. İşte böyle olmalı diyorsun oyun içerisinde. +75 +100'lerden falan hiç bahsetmiyorum zaten, 6400 1-2-0'da imkansız bu çipte, stabiliteden ziyade akıcılık gidiyor niye bilmiyorum. OCCT yapsam ilk 1 saatte %100 hata verdirir ama diğer programlar nazlı Core konusunda.

@Kitsu tamamdır, CS ile ilgilenmem lazım zaten sıkıntıyı çözemedim çünkü, bench de CS'de bakmam lazım, en azından işlemci stokta ve -5 -10'da iken ne değişiyor belki görebilirim.

Aslında vddq-IO 1.4 falan bırakabilsem ya da vddp 0.95-1.0 falan ama gönül rahatlığıyla bırakamıyorum zaten vddp direkt hata verdirdi, 1-2-1 Nitro yapınca da hata olmasa da, artık vddq-IO 1.4 diye mi bilmiyorum, hata yok ama birkaç saat beklettim 253 zor gördü, demin attığım profil 255 dayanıyor. Gariplik orada. Verimsiz çalışıyor sanırım voltaj eksikliğinden ötürü @11115 ya da Fclk'yı etkiliyor vddp bir miktar bilmiyorum tam etken nedir yani. 6400 gerçekten çok zor, her şeyi fulleyip arkana bakmaman gerekiyor kısaca. Bir de benim çip Core'lar dandik 3-4 tanesi, akıcılık gidiyor. CS'de bakacağım oyun problem çıkartmazsa.

@11115 yani özetle asıl soru şu, stokta bırakmak ile -5 -10 ya da +75 +100 verdirmem neden bu kadar akıcılığı etkiliyor, combat anında, mouse sağ sol hareketlerde, aim alırken falan hissediyorsun zaten direkt programsız. Bu çok saçma geliyor bana sadece. Bu kadar etkilememesi lazım bence hissedilen akıcılığı ki bu %1 olması lazım, binde 1 falan değildir umarım :D

6400 apayrı dert bir de, 6200 ile uğraşıyorken iyiydi aslında nereden bulaştım buna geri. Bundaki akıcılığı hissedince de geri 6200 dönemedim. Ama pyprime hep 6.8-6.9 arasında, Core elleyemediğim için maalesef ya da gdm disable olması ımkansıza yakın olduğu için.

Demin şeyi kıyasladım mesela, 6000 C26-35-35 +200 -15 ile bu 6400 C28 ve stok işlemciyi. İkisinin pyprime aynı ama +200 -15'te aşırı in çık yapıyor tabii skorlar 6.8 ikisi de kabaca diyelim ama 6000'deki akıcılık 1 ise, 6400'deki 10 öyle diyeyim anlaman için @11115 bunu şöyle düşün hava 30 derece ama hissedilen sıcaklık 40-50 :D

@11115 CS kafayı yedirtti ya, zaten benchmark Map'inde FPS limiteri kaldırıyormuş da, sonuçlar iyiydi 1080P-1440p fakat kaç kez oyun çöktü, saçma sapan 1080p yaptım diye devamlı ekran gidip geldi 50 kere :D ben de sinir olup kapattım. Düz oynayayım dedim %1 250-300 arası değişiyor ama akıcılıgı hıssedemıyorum olması gerektiği gibi. Sıkıntı ne ben de tam anlayamadım. Monıtor 144 Hz'de zaten şu anda %1 FPS 200 bile olsa çok akıcı hissettirmesi gerekmiyor mu?

CS'de ciddi sıkıntı var bende, baska hiçbir oyunda yok :D 1080p alınca 50 kere ekran gidip geliyor devamlı, oyunu da bozmuşlar belli ki. 1080P'de çöküyor sonra ekran gidip gelince. FPS Max 0 falan yazdım ondan mı bılmıyorum başlatma seçeneklerine.

Ben bir 24000 DPI mouse sipariş vereyim bir de 8000 polling rate falan, başka türlü rahatlayamayacağız belli oldu :D

@11115 monitörü de ASUS TUF aldığıma pişman oldum, HDMI ıle kullanılmıyor monitör, görüntü gidip geliyor arada paso :D DP kullanmak zorundayım resmen. Bir daha tüm parçaları ROG Extreme almazsam ben de bir şey bilmiyorum, alınabilecek en üst ne ise onu alacağım. Gereksiz olur, orta segment de yeter diye diye bu hallere düştük işte, başka açıklaması yok. Her şeyin en iyisi alınmak zorunda.

Eki Görüntüle 159895
Aklına gelen baska fullenmesi gereken voltaj var mı @11115 vddg ve vmisc felaketle sonuçlandı, onu pas geçiyorum. 1.3 SoC da patlatıyordu en son, oradaki sıkıntı fclk idi.

@11115 çok saçma ama 1.1 vddp üstü ve 1.29 SoC üstü crashletiyor. Fclk olabilir 2133-2200 arası ya da başka bir şey var. Her zaman fazlası iyi değil bu voltajların.

Eskiden hatırladığıma göre 1.15 vddp 1.285 SoC ve altında crashletmiyordu. 1.29'da da 1.1-0.95-1.0 kullanabiliyordum. Buradaki ana etken ne meçhul gerçekten.

Eki Görüntüle 159939
Böyle ayakta kalabiliyor sadece.

@behramabi uğraştığımız işlere bak ya, ben sana devrediyorum bu m-die serüvenini, başarılar :D

1.15 vddp istiyorsan SoC 1.285 çekmen lazım mesela, neden abi yani, atom mu parçalıyoruz burada anlamadım ki :D 1.29 üstünde vddp de kar etmiyor direkt patlıyor zaten. 1.29'da 1.1, 1.0, 0.95 kullanabiliyorum sadece, 1.05 de crash, 1.1-1.15 aralığı da crash, açıklar mısın bu durumu @behramabi

Vddg 1100, vmisc 1.15 yapınca anakart kısa devre yapıyor zaten, her trainingden önce çıt çıt, o RAM'lerden derhal kurtul, yoksa sonun böyle olacak. @behramabi

Ben gençlere devrediyorum artık bu serüveni, yeterince uğraştım, çok yaşlandım son 1 yılda, onu fark ettim ayna karşısına geçince. Zamanı geri de alamıyoruz, 1 yılda 10 yıl yaşlanılır mı, işte böyle yaparsan yaşlanılır.

Bu konu da silinmeden bence burada noktalayalım arkadaşlar, uzun ve sağlıklı ömürler dilerim sizlere, lütfen bu işlerle uğraşmayın daha fazla, akıl sağlığınızı muhafaza edin, kendinize mukayyet olun.

@11115 bana ZenTimings DC'sinde bir ara destek atsana ya, bir haddini bilmez tersledi niye terslediyse :D reelde olsa paçasını alırım aşağı da DC'de çok laf edemiyoruz işte. Sana karşı da böyle sertler miydi zamanında?

Manuel zaman girme tamamen çöp, EXPO açma diyor, ECC RAM kullan diyor, ECC RAM nedir, server RAM'i değil mi bu, bizim RAM'ler u-DIMM diye biliyorum ben, bir de cu-DIMM'ler var işte. SO-DIMM falan laptop RAM'iydi. @11115

Vallahi bunları İzmir'den denize dökmek lazım tekrardan, harbiden çok ukala ve egolular. Ölümlü dünya kardeşim ya, gözünü seveyim :D @behramabi gir sen de ZenTimings DC'sine, haddini bildir bu tiplerin. Başka dilden anlamazlar. Reelde karşıma çıktığında böyleleri yapıştırıyorum suratına arada da, Discord ortamında olmuyor işte, biraz klavye delikanlılığı var.

Eki Görüntüle 159950
Bunu gördükten sonra PC'yi dağıtma kararı aldım, size bol şans. Bunu yapamıyorsam hiçbir anlamı yok AM5'in.

@behramabi @Ünsal İçmez eğer bu olmuyorsa, siz de bırakın, hiç uğraşmayın. Adam zaten EXPO Disabled'in daha iyi olduğuna inandırdı beni ZenTimings Discord'unda.

Bir de ECC server RAM'i takmamız lazımmış, m-die yanlış almışız. En güvenlisi ECC RAM, sonrasında EXPO disabled imiş.

Eki Görüntüle 160023
Biz de bununla takılalım işte. Adam 1.9 Vdd'ye C24 yapıyor, benimki 1.75'te anca C26 oluyor. 1.9'da C24 yapamaz.

Hocam sırayla gidelim:
1. CS:GO orijinal çözünürlükten aşağı inince kafayı yiyor benim monitörüm 1440p ve ne yaparsam yapayım 1080P'ye alamadım. Kafayı yedi ekran flickledi bende 1440p lowest settingsde denedim.
2. monitor tazeleme hızının üzerine çıktığınızda akıcılık kaybolur. Yırtılma ve stutter olma ihtimali artar. Zaten monitorün Hz üzerine çıktığınız anda G-Sync iptal oluyor.
3. CS:GO bozuk bir oyun, ne yaparsanız yapın %1 FPS'ler düzelmiyor. Dün yaklaşık 3 saat denedim. JEDEC'e aldım, sadece EXPO aktif ettim. BIOS'u komple sıfırlayıp her şey stokta denedim. Bench mapinde capframe X ile her ayar düzeninde 30'ar saniyelik kayıt aldım. Şaşıracaksınız ama hepsi aynı, berbat %1Low'lar. JEDEC ve stock ayarlarda 700 FPS aldı. Her şey açık, kendi Tune'lediğim ayarlar ve +75MHz Boost ile 6200C28'de 770 FPS aldı. Ortalama FPS arttı evet ama %1 Low hep aynı 200-250 arası.

Ancak ne zaman FPS'i NVIDIA üzerinden 500'e limitleyip aynı testleri yaptığımda %1Low'um 450 490 arasına çıtkı.

Yani anlayacağımız bu oyun bozuk. Belli FPS'den sonra sapıtıyor. Ayarlar ile hiçbir alakası olduğunu düşünmüyorum. Olabilecek çoğu kullanım senaryosunu denedim. Hiçbir şey değişmedi. Hep aynı düşük %1Low'lar ve sttuter.

Ayrıca bu ayarları yaparken sürekli BIOS'u sıfırlayıp yeni ayar, EXPO girerken TPM modülü hata verdi. BIOS'u yeniden yazıp format atmak durumunda kaldım. Ve ne yazık ki aldığım bütün capframe X kayıtlarını yedek almayı unuttum.

Benden bu kadar, gece sabaha kadar uğraştım. Formatlamak durumunda kaldım. Limitimi doldurdum ben. Şu an beta biosdayım offical çıkınca güncellemeyeceğim bile. Şu anki BIOS gayet iyi.

Hocam sırayla gidelim:
1. CS:GO orijinal çözünürlükten aşağı inince kafayı yiyor benim monitörüm 1440p ve ne yaparsam yapayım 1080P'ye alamadım. Kafayı yedi ekran flickledi bende 1440p lowest settingsde denedim.
2. monitor tazeleme hızının üzerine çıktığınızda akıcılık kaybolur. Yırtılma ve stutter olma ihtimali artar. Zaten monitorün Hz üzerine çıktığınız anda G-Sync iptal oluyor.
3. CS:GO bozuk bir oyun, ne yaparsanız yapın %1 FPS'ler düzelmiyor. Dün yaklaşık 3 saat denedim. JEDEC'e aldım, sadece EXPO aktif ettim. BIOS'u komple sıfırlayıp her şey stokta denedim. Bench mapinde capframe X ile her ayar düzeninde 30'ar saniyelik kayıt aldım. Şaşıracaksınız ama hepsi aynı, berbat %1Low'lar. JEDEC ve stock ayarlarda 700 FPS aldı. Her şey açık, kendi Tune'lediğim ayarlar ve +75MHz Boost ile 6200C28'de 770 FPS aldı. Ortalama FPS arttı evet ama %1 Low hep aynı 200-250 arası.

Ancak ne zaman FPS'i NVIDIA üzerinden 500'e limitleyip aynı testleri yaptığımda %1Low'um 450 490 arasına çıtkı.

Yani anlayacağımız bu oyun bozuk. Belli FPS'den sonra sapıtıyor. Ayarlar ile hiçbir alakası olduğunu düşünmüyorum. Olabilecek çoğu kullanım senaryosunu denedim. Hiçbir şey değişmedi. Hep aynı düşük %1Low'lar ve sttuter.

Ayrıca bu ayarları yaparken sürekli BIOS'u sıfırlayıp yeni ayar, EXPO girerken TPM modülü hata verdi. BIOS'u yeniden yazıp format atmak durumunda kaldım. Ve ne yazık ki aldığım bütün capframe X kayıtlarını yedek almayı unuttum.

Benden bu kadar, gece sabaha kadar uğraştım. Formatlamak durumunda kaldım. Limitimi doldurdum ben. Şu an beta biosdayım offical çıkınca güncellemeyeceğim bile. Şu anki BIOS gayet iyi.
Benım monıtorde G-Sync modülü olmadığı için, yani FreeSync Premium'u Gsync olarak kullanabildiğin için ben G-Sync kapattım, senin monitörde modül var mı? Bir de oyunlarda FPS limitliyor musun G-Sync açık iken @11115 CS'yi ben de saldım, çok sinirimi bozdu :D

Benım monıtorde G-Sync modülü olmadığı için, yani FreeSync Premium'u G-SYNC olarak kullanabildiğin için ben G-Sync kapattım, senin monitörde modül var mı? Bir de oyunlarda FPS limitliyor musun G-Sync açık iken @11115 CS'yi ben de saldım, çok sinirimi bozdu :D

G-Sync modülü olan piyasada monitor yok neredeyse. Kaldı ki G-Sync modulune gerek de yok. Eskide kaldı. FreeSync desteği olan monitorler NVIDIA tarafından test edilip onay veriliyor. Sertifikalı olmasa bile G-Sync çalışıyor ama NVIDIA tarafından onaylanmış olmuyor.

Benım monıtorde G-Sync modülü olmadığı için, yani FreeSync Premium'u G-SYNC olarak kullanabildiğin için ben G-Sync kapattım, senin monitörde modül var mı? Bir de oyunlarda FPS limitliyor musun G-Sync açık iken @11115 CS'yi ben de saldım, çok sinirimi bozdu :D

Genelde limitlemiyorum. Benim monitor 480 Hz olduğu için çoğu oyunda frame limitine yaklaşmıyor. G-Sync kullanıyorum yani. Ama mesela GTA 5 Enhanced de limitliyorum çünkü 120 FPS üzerinde oyun sapıtıyor.

@11115 Kasa kapağını kapatamadığımı fark ettim bu arada ya, temperli camı kapattığım an çok kötü şeyler oluyor :D Kasaya hava tuttum, bir ton toz çıktı zaten açık kullanmaktan. Kasa fanları dandik, T30 falan satılsa şu ülkede full donatırdım kasayı, ya da ucuz yollu Noctua ile donatmak lazım da hiçbirinde RGB yok bu fanların tabi.

Ucak pisti gibi kasa ya, adam gibi RAM bile kullanamıyoruz kasa kapalıyken :D Noctua'lar da 2000'de dönüyor full zaten. Yoksa çekirge gibi cızzlıyor kasa.

@11115 Linpack yapıyorum şu anda, 477 sabit veriyor bir yerden sonra. Sen nasıl 490 alıyorsun gerçekten anlayamıyorum :D Yani aldığın tüm skorlar çok uçuk geliyor bana. Dual Rank bu kadar iyi mi performans veriyor gerçekten, ya da benim çipte bir sıkıntı var, bilmiyorum. Core'lar yeterince boostlayamıyor bende en büyük sebep bu. 6400 c24 ile anca alırım ben onu sanırım, bir de 2233 FCLK ile. En yüksek alabildiğim 477 oldu zaten şu ana kadar. 95'e dayayıp test ediyor. Belki soğutucu kalitesiyle alakalı olabilir, senin çekirdekler daha mı fazla boostluyor acaba, benimki Linpack'te 95 dayandığı için 5.2'de çalışamıyor, 4.8-4.9 muydu neydi sanki, eskiden bakmıştım.

1.45 VDDIO olumsuz etkılıyor mu diye baktım, şu anda bu BIOS'ta etkilemiyor sanırım, eskiden mahvediyordu ama, error correction sokuyordu. Bir de 1.1 VDDP önemli işte bu 6400'te ve 1.29 SoC, altı üstü error hep ya da error yok oyun crashliyor.

OS'in de içine ettim ya, yeni OS kursam ne olacak ki, bir kasa kapağı bile crashletiyor direkt :D Ya da tek bir yanlış hareket. AM5 acı cektirdi bize yeterince.

@11115 Senin monitör neydi bu arada, 1440p'de 480 Hz monitör var mı ya piyasada. 1080p mi kullanıyorsun ?

G-Sync ben açtığımda stutter yapıyor arada devamlı devreye girip çıktığı için, 144 Hz'de saçma G-Sync bence. V-Sync falan da açmak istemiyorum Control Panel'den, sevmiyorum hiç o ayarları.

Nasıl PC toplanmaz diye video çekip YouTube yüklemek lazım :D

1751610868862.webp

Aramızdaki uçurumu nasıl açıklıyorsun @11115

Son düzenleme:
@11115 kasa kapağını kapatamadığımı fark ettim bu arada ya, temperli camı kapattığım an çok kötü şeyler oluyor :D kasaya hava tuttum, bir ton toz çıktı zaten açık kullanmaktan. Kasa fanları dandik, T30 falan satılsa şu ülkede Full donatırdım kasayı, ya da ucuz yollu Noctua ile donatmak lazım da hiçbirinde RGB yok bu fanların tabii.

Ucak pisti gibi kasa ya, adam gibi RAM bile kullanamıyoruz kasa kapalıyken :D Noctua'lar da 2000'de dönüyor Full zaten. Yoksa çekirge gibi cızzlıyor kasa.

@11115 linpack yapıyorum şu anda, 477 sabit veriyor bir yerden sonra. Sen nasıl 490 alıyorsun gerçekten anlayamıyorum :D yani aldığın tüm skorlar çok uçuk geliyor bana. Dual rank bu kadar iyi mi performans veriyor gerçekten, ya da benim çipte bir sıkıntı var, bilmiyorum. Core'lar yeterince boostlayamıyor bende en büyük sebep bu. 6400 C24 ile anca alırım ben onu sanırım, bir de 2233 fclk ile. En yüksek alabildiğim 477 oldu zaten şu ana kadar. 95'e dayayıp test ediyor. Belki soğutucu kalitesiyle alakalı olabilir, senin çekirdekler daha mı fazla boostluyor acaba, benimki Linpack'te 95 dayandığı için 5.2'de çalışamıyor, 4.8-4.9 muydu neydi sanki, eskiden bakmıştım.

1.45 vddıo olumsuz etkılıyor mu diye baktım, şu anda bu BIOS'ta etkilemiyor sanırım, eskiden mahvediyordu ama, error correction sokuyordu. Bir de 1.1 vddp önemli işte bu 6400'te ve 1.29 SoC, altı üstü error hep ya da error yok oyun crashliyor.

OS'in de içine ettim ya, yeni OS kursam ne olacak ki, bir kasa kapağı bile crashletiyor direkt :D ya da tek bir yanlış hareket. AM5 acı cektirdi bize yeterince.

@11115 senin monitör neydi bu arada, 1440P'de 480 Hz monitör var mı ya piyasada. 1080p mi kullanıyorsun?

G-Sync ben açtığımda stutter yapıyor arada devamlı devreye girip çıktığı için, 144 Hz'de saçma G-Sync bence. V-Sync falan da açmak istemiyorum Control Panel'den, sevmiyorum hiç o ayarları.

Nasıl PC toplanmaz diye video çekip YouTube yüklemek lazım :D

Eki Görüntüle 160208
Aramızdaki uçurumu nasıl açıklıyorsun @11115

Linpackte 2233 fclk yapabilsem de gflops olarak aldığım sonuç değişmezdi. Bildiğim kadarıyla fclk yükseldikçe linpack skorları yükselmiyor. Bizim test etmemizin sebebi arada ne kadar margin var onu görerek ECC'ye girip girmediğini anlamak.
Hocam linpack çoklu çekirdek Boost performansına göre gflops değeri veriyor. Aramızda 20 Gflops'a kadar fark olmasının sebebini ben size açıklayayım. HWiNFO'da baktığımda effective clock'larım 5.2GHz'de çalışıyor ve bende de işlemci anında 95'e vuruyor. Peki benim 5.2GHz'e vurmamın sebebi ne onu açıklayayım: Tamamen soğutucu farkı. Sizde 4.8-4.9 GHz'de 95'e vuruyor. Bendek soğutucu 5.2GHz'e kadar aynı derecede boostlayabiliyor. Benim kurduğum Setup'da push-pull konfigarsyonu var. 360mm soğutucuya 6 tane fan bağlı sandviç tasarım şeklinde.

RAM konusunda iki şey var. Bendeki RAM'ler Hynix'a ve Dual rank. Benim 6200'de aldığım skoru sizin 6400'de alabiliyor olmanız bundan kaynaklı diye düşünüyorum. AM5 dualrank seviyor. Ama tabii dezavantajı da var. Yüksek frekanslara çıkamıyorum ya da 6400 yapamıyorum. Hatta biraz daha şanssız olsaydım 6200 bile yapamayıp 6000'de kullanmak zorunda kalabilirdim ama neyse ki o kadar kötü bir silikon denk gelmedi.

Bendeki monitor ASUS PG27AQDP. Paraya bayılıp OLED 1440p 480Hz almıştım 6-7 ay kadar önce :D

Sizde 144Hz üzeri stutter hissetmeniz normal G-Sync devre dışı kalıyor çünkü. Hocam yanlış anlamayında 240 ya da 360 Hz'e çıkmayacaksanız X3D işlemci almanın pek bir mantığı yok.

Linpackte 2233 fclk yapabilsem de gflops olarak aldığım sonuç değişmezdi. Bildiğim kadarıyla fclk yükseldikçe linpack skorları yükselmiyor. Bizim test etmemizin sebebi arada ne kadar margin var onu görerek ECC'ye girip girmediğini anlamak.
Hocam linpack çoklu çekirdek Boost performansına göre gflops değeri veriyor. Aramızda 20 Gflops'a kadar fark olmasının sebebini ben size açıklayayım. HWiNFO'da baktığımda effective clock'larım 5.2GHz'de çalışıyor ve bende de işlemci anında 95'e vuruyor. Peki benim 5.2GHz'e vurmamın sebebi ne onu açıklayayım: Tamamen soğutucu farkı. Sizde 4.8-4.9 GHz'de 95'e vuruyor. Bendek soğutucu 5.2GHz'e kadar aynı derecede boostlayabiliyor. Benim kurduğum Setup'da push-pull konfigarsyonu var. 360mm soğutucuya 6 tane fan bağlı sandviç tasarım şeklinde.

RAM konusunda iki şey var. Bendeki RAM'ler Hynix'a ve Dual rank. Benim 6200'de aldığım skoru sizin 6400'de alabiliyor olmanız bundan kaynaklı diye düşünüyorum. AM5 dualrank seviyor. Ama tabii dezavantajı da var. Yüksek frekanslara çıkamıyorum ya da 6400 yapamıyorum. Hatta biraz daha şanssız olsaydım 6200 bile yapamayıp 6000'de kullanmak zorunda kalabilirdim ama neyse ki o kadar kötü bir silikon denk gelmedi.

Bendeki monitor ASUS PG27AQDP. Paraya bayılıp OLED 1440p 480Hz almıştım 6-7 ay kadar önce :D

Sizde 144Hz üzeri stutter hissetmeniz normal G-Sync devre dışı kalıyor çünkü. Hocam yanlış anlamayında 240 ya da 360 Hz'e çıkmayacaksanız X3D işlemci almanın pek bir mantığı yok.
Ben şu an 6000 c26 1-2-0 döndüm çünkü aşırı sıcak şu anda. Geceleyin fark etmiyordum 6400 1-2-0 bile sıkıntısızdı, şu an kapak bile kapatamıyorum. Sebebi belli. Soğutmaya yeterli önemi vermedim. 144 Hz'de de iş görüyor ya, ben çok takmıyorum yetiyor bana şu anlık, bu monitörü x3D'den önce almıştım, o yüzden böyle oldu yoksa 240 Hz bakardım. Senin monitör gayet iyi, PG27UCDM kullandım ben de arkadaşın sistemde, o da çok iyi hissettiriyor.

Valla 6000 c26 1-2-0 bile patlayabilir şu anda, aşırı sıcak çünkü, -10 verdiğimde bile ara ara işlemci usage zıplatıp instabiliteyi tolere etmeye çalışıyor çünkü fark ediyorum onu. Soğutma aşırı önemli de tek kuruş harcayasım yok bu sisteme, tüm config baştan aşağı hatalı olduğu için, sadece hava tutmakla yetiniyorum, bir de macun değişicem yakın zamanda cpu+gpu, 1 yıl daha götürür olduğu kadar. Ama akıcılık iyi şu anda 6000 c26-35-35 1-2-0'daki, FCLK'yı da 2100'de bıraktım, sıcaklıktan bu da etkileniyor bence olumsuz ya da IMC ekstra yükten ötürü problem. 2200 gerek yok bence şu anlık.

Ya o kadar dandik 3-4 core var ki, -10 bile tolere edemıyor tight RAM'de, aşırı gıcık oldum. Havalar ısındığı için eksi değer ekstra negatif etkileniyor, RAM ile beraber eyvallah da -10 bari yap be. Yine crash falan yok da arada usage zıplattırıyor, core handlelayamıyor bazıları bu RAM zamanları + eksi değeri bu sıcakta. @11115

RAM 6000'de olmasına rağmen OCCT'de 45'leri geçti, normalde 2 fan üflerken 40 mümkünatı yok geçmezdi hem de geçen gece, gündüz mahvetti beni :D Hava tuttuk bozduk çalışan sistemi :D

Ben şu an 6000 C26 1-2-0 döndüm çünkü aşırı sıcak şu anda. Geceleyin fark etmiyordum 6400 1-2-0 bile sıkıntısızdı, şu an kapak bile kapatamıyorum. Sebebi belli. Soğutmaya yeterli önemi vermedim. 144 Hz'de de iş görüyor ya, ben çok takmıyorum yetiyor bana şu anlık, bu monitörü X3D'den önce almıştım, o yüzden böyle oldu yoksa 240 Hz bakardım. Senin monitör gayet iyi, PG27UCDM kullandım ben de arkadaşın sistemde, o da çok iyi hissettiriyor.

Vallahi 6000 C26 1-2-0 bile patlayabilir şu anda, aşırı sıcak çünkü, -10 verdiğimde bile ara ara işlemci usage zıplatıp instabiliteyi tolere etmeye çalışıyor çünkü fark ediyorum onu. Soğutma aşırı önemli de tek kuruş harcayasım yok bu sisteme, tüm Config baştan aşağı hatalı olduğu için, sadece hava tutmakla yetiniyorum, bir de macun değiştireceğim yakın zamanda CPU+GPU, 1 yıl daha götürür olduğu kadar. Ama akıcılık iyi şu anda 6000 C26-35-35 1-2-0'daki, Fclk'yı da 2100'de bıraktım, sıcaklıktan bu da etkileniyor bence olumsuz ya da ımc ekstra yükten ötürü problem. 2200 gerek yok bence şu anlık.

Ya o kadar dandik 3-4 Core var ki, -10 bile tolere edemıyor tight RAM'de, aşırı gıcık oldum. Havalar ısındığı için eksi değer ekstra negatif etkileniyor, RAM ile beraber eyvallah da -10 bari yap be. Yine crash falan yok da arada usage zıplattırıyor, Core handlelayamıyor bazıları bu RAM zamanları + eksi değeri bu sıcakta. @11115

Aynısını daha önce sormuştum. FCLK sıcaklıktan etkilenmiyor demişti deadfellow. UCLK direkt etkileniyormuş. Vallahi benim de undervoltu tamamen kapatıp stok ayarlara çekesim var sıcaklardan dolayı.

Aynısını daha önce sormuştum. FCLK sıcaklıktan etkilenmiyor demişti deadfellow. UCLK direkt etkileniyormuş. Vallahi benim de undervoltu tamamen kapatıp stok ayarlara çekesim var sıcaklardan dolayı.
Deadfellow'a göre hiçbir şey hiçbir şeyden etkilenmiyor bence, çünkü adamın çipi golden, ona da söyledim. 100 derecede de açar bence onunki, çok deneme yanılma yapıp goldeni bulmuştur. Ben tekte aldım, böyle bir baş belası geldi elime, yapacak bir şey yok. FCLK 2200, 2167'den düşük vermesi, verimsiz çalıştığını, sıcaklıktan ve SoC'den olumsuz etkilendiğini gösteriyor. Crash olarak düşünmek yanlış. Verimsiz çalışıyor işte ve bunun sebepleri var. 2233 direkt boot etmiyor zaten.

Sıcaklıktan %100 olumsuz etkilenir bu tarz şeyler, uğramadığı birim yok PC'de ve çipte. Nasıl etkilenmeyecek sıcaklıktan, sapmayacak ya da performans kısmayacak, böyle bir şey mümkün değil. Sıcaklar geldiği vakit her şeyi kısmak en mantıklısı. Kışın 2233 açsa onu bile kullanırsın, benim absürtlüğü görüyordun, 6400 c28 1.25 SoC 2200 FCLK. Kaç çip yapabiliyor bunu kışın dahil @11115 Nitro 1-2-0 bir de. +200 -10 da vardı kışın.

Şu an 6000 c26 -5 bence bir de FCLK 2100 :D

Bak bende VDDP'de mesela sendeki kadar keskin değil. 0.95'te istediğimi açabiliyorum, bende VDDP bir tek 6400'de çok sıkıntı çıkarttı onu da çözemedim, aradaki değerler sıkıntı verdi, crashletti hep. 1.15-1.1 aralığı mesela. 6000-6200'de istediğini ver sıkıntısız. @11115