Bizim insanlarımızda kibir ve gösteriş merakı çok fazla. Burnumuz havada gezmeye çok meraklıyız. Bunu sadece doktorlar olarak algılama, genel olarak halkımızda var. Burada bile görüyorum, herkes sahip olduklarıyla ön olana çıkma derdinde. Yunus Emre ne güzel demiş: Mal sahibi, Mülk sahibi hani bunun ilk sahibi 🙂

Bacağımda ki varis yarası yüzünden 2 doktora gittim birisi kalp cerrahisi - damar uzmanıydı anlamadı, diğeri de ortopediydi doktor olmak için doktor olmuşlar bildiğin 3. Doktor anladı durumu ve teşhisi

Bu konuyu daha çok detaylandıracağım çünkü aşırı haksız olduğunuz nokta kadar haklı olduğunuz yerler var.

Optik kağıt doldurmaktan kasmışsınız ama zaten tüm meslek grupları dünya üzerinde böyle atanır. Çalışırsın, çalıştığın bilgiyi kağıda dökersin. Ayrıca doktorlar öyle 3-5 sınava girip mezun olup doktor olmazlar. Sınav, tez, hazırlık, staj ve sonrasında eğer hepsinden başarılı olurlarsa doktorluk serüvenleri başlamış olur.

Son zamanda milyonlarca göç aldı ülke. Kişi başına düşen doktor sıralamasında hem Avrupa hem OECD ortalamasının altındayız. Doktor sayısı fazla mı zannediyorsunuz siz ülkede? Her gün yüzlerce tip hastayla uğraşıyorlar kimi sövüyor, kimi yok yere uğraştırıyor kimi dövüyor.

Ve daha fazla haksız olduğunuz konu var aslında bunlar hakkında uzun uzun yazılar yazılır.

Haklı olduğunuz kısım ise boşvermişlikleri. İşe geç gelenler, erken ayrılanlar vesaire aşırı fazla.

Arkadaşlar doktorlar stajyerlikten itibaren mesai veya nöbet gibi şeylerle başa çıkıyorlar. Ayrıca "zorla doktorluk" okuyan kaç kişi gördün hayatında? Doktorluk kaç yıl okuma gerektiriyor biliyor musun sen? O yaşa kadar ailesine kulak asan insan bırak doktorluğu, at bakıcılığı bölümünü bile kazanamaz (küçümsemek için değil puan olarak bakıyorum.)

Şu anda hastanelerde ve sağlık ocaklarında gördüğünüz doktorların %90'nı eski, eğitimli ve profesyonel doktorlar. Geri kalan stajyer veya yeni doktorlar. Eskiden uğraşmak zorunda olmadıkları bir çok sorun günümüzde mevcut. Haliyle tepki gösteriyorlar. Son zamanlarda artan doktor şiddeti zaten hatsafhada. Ya ben hastaneye gittiğimde doktoru çekiştiren bir kadın vardı bildiğiniz döver gibi. Orada oturan güvenlik görevlisi zaat sanırsam torpille atanmış bir müdahalede bulunmadı kalktım ben tepkiyi gösterdim o yaşlı kadına. Bunun gibi yüzlercesi var. 50 kişilik kuyruk oluşmuş, bir dakika boş kalamıyor doktor. Özellikle acildekilere Allah sabır versin. Sağlık sistemindeki kanun açıkları veya kanun maddelerindeki açıklama yetersizliği yüzünden önüne gelen acile gidiyor. Bunun gibi bir ton sebep sayarım.

Akıl hasta olmamaya odaklanır, fakat insan zihninin yarattığı yaşam haddinden fazla insana yetersiz kaynaklar ile bakma durumunda kaldı. Bu da sağlıksız gıdalar üretmesine neden oldu, zaten teknoloji, gelişim ıvır zıvır adı altında cevresel faktörler sağlığı bozuyor, bir de yaratılmak istenen insan insan doğasına ters yani "psikolojiik" sorunlar yaratıyor. Ve psikolojik sorunlar mesela "stres" ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Büyük resme bakıldığında hastalığı aslandnı insan zihni yaratıyor ve ortaya çıkan durumu sağlık sistemi ile tedavi! Etmeye çalışıyor. Yani "kendil çal, kendin oyna" durumu var. Bu tabii her şeyde olduğu gibi önce "bozmamak, zarar vermemek" temelinde şekillenmeli. Koruyucu sağlık sistemi var ve bu insanların zarar görmesini engellemek demek aslında. Adamı gürültülü işte çalıştırıyorlar sonra kulakları duymuyor hadi çöz bekalım bu sorunu? Ne yapıyor kulaklık takıyor peki oldu mu? Nüfusun 8 milyar olması bile çok ciddi bir sorundur. Özetle insanı bir bütün olarak ele aldığımızda önce bozup, sonra tamir etme söz konusu. Ee kanka hiç bozma. Kafan basmıyor mu buna? Hı salgın hastalıkları önlemişsin vs tamam eyvallah.

Doktorlara zerre saygı duymuyorum. Çocukluktan beri tek yeteneği optik kağıt üzerinde daire boyamak olan bu insanların, yaptıkları meslek yüzünden kendilerini toplumun geri kalanından üstün görmesi beni çileden çıkarıyor.

Bu burnu havadalıkları yüzünden Avrupa'ya giden doktorların çoğu geri dönüyor mesela dostlar buraya. Sebep şartlar falan değil; orada görmedikleri saygı ve atamadıkları hava. Alman arkadaşlarıyla bir kafede buluşsa, kimse bunun mesleğini umursamıyor. Bir restorana gitse garson BMW ile işe gelmiş, kendisi de BMW ile gidiyor. Altındaki araba için kimse ayakta karşılamıyor. Bu kültür şokunu görünce afallıyorlar.

Hayatları boyunca sadece test çözen bu insanlar birçok konuda geri kalıyor aslında. Örneğin dizi, film, müzik kültürü... Dalga geçiyorum gibi gelebilir ama entelektüel olmanın bir ölçütü de bu konular. Genellikle yabancı dilleri kötü oluyor, çünkü adamların yapabildikleri tek şey matematik. İnsan ilişkileri zayıf; bir hastaya bile nasıl davranması gerektiğini bilmiyorlar, çünkü çocukluklarında yabani yetişmişler.

Bunları tecrübelerime dayanarak söylüyorum: Bekledikleri saygıyı kimseye göstermiyorlar. Bir sağlık ocağında öğle arası 13.00'da bitiyorken aile hekimim saat 14.30 gibi Range Rover'ını daha yeni park edip odasına geçiyor. Başka hiçbir meslek grubunda böyle bir şey yapılamaz. Anlattıkça sinirleniyorum dostlarım.
Türkiye'de bulunan ezme kültürü dolayısıyla doktorların bir kısmı geri zekaya sahip oluyorlar.