Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 22 Aralık 2023
Güvenlik ve güncel bazı -hatta birçok- uygulamaların desteğinin olmaması dışında aklıma bir şey gelmiyor.
- Makaleler
- 19
Bak bakayım:Rehber: 2024'te Windows 7 kullanılır mı?Evet arkadaşlar, güvenlik açıkları şudur budur vesaire bunları biliyorum ancak daha da riskli olan neler var? İnsanlar yeni sistemleri olmasına rağmen neden Windows 7 gibi eski işletim sistemlerini kullanıyorlar?
Kısa cevap vermek gerekirse: Güvenlik sorunları, sürücü sorunları, program desteğinin olmaması ve daha niceleri.
- Makaleler
- 4
Kullanılmasının sebebi çoğu zaman nostalji oluyor. Yoksa güvenlik sorunları yaşarsınız. Bunun yanı sıra uyumlu program bulmanız zorlaşır. Sürücülerde sıkıntı yaşarsınız.
Neden Windows 7 gibi eski işletim sistemlerini kullanıyorlar?
Bu soruyu ben de çok merak ediyorum, çoğu kişi nostalji falan diyor...
Desteği bitmiş bir işletim sistemini kullanmak her yönden sıkıntı oluşturuyor. Özellikle kurumsal alanda ciddi zararları oluyor, Türkiye'de de çoğu kurumdaki bilgisayarların hala Windows 7 kullandığını varsayarsak ne kadar güvenli oldukları tartışılır.
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 7
En basitinden Windows 7'nin varsayilan olarak UEFI, Secure Boot ve tam DX12 destegi yok. Coffee Lake ve ustu Intel islemciler asiri ugrasmadan kurdurtmuyor bile Windows 7'yi. Cogu firma da surucu destegi saglamayi yillar once birakti. Her ne kadar Spectre ve Meltdown aciklarina karsi patchlenmis olsa da Windows 7 her gecen gun daha da baska aciklarla dolu hale gelecektir.
Tam DX12 destegi olmamasi bile gunumuzde cogu kisi icin direkt kullanilamaz yapacaktir zaten boyle eski isletim sistemlerini. Windows 7'de vaktinde acilan DX12 oyunlar bile (Cyberpunk 2077, RDR2 vs.) su anda guncel halleriyle acilmiyor ve cokup duruyorlar, bu oyunlar da bu yuzden Vulkan modlari yoksa genelde oynanamaz haldeler boyle eski isletim sistemlerinde. Her seyi gectigimizde bile daha guncel Windows'larin ''hayat kalitesi arttiran'' bir suru ozelligi var. Windows 7'deki varsayilan Gorev Yoneticisi hic cekilir gibi degil ornegin artik.
Tam DX12 destegi olmamasi bile gunumuzde cogu kisi icin direkt kullanilamaz yapacaktir zaten boyle eski isletim sistemlerini. Windows 7'de vaktinde acilan DX12 oyunlar bile (Cyberpunk 2077, RDR2 vs.) su anda guncel halleriyle acilmiyor ve cokup duruyorlar, bu oyunlar da bu yuzden Vulkan modlari yoksa genelde oynanamaz haldeler boyle eski isletim sistemlerinde. Her seyi gectigimizde bile daha guncel Windows'larin ''hayat kalitesi arttiran'' bir suru ozelligi var. Windows 7'deki varsayilan Gorev Yoneticisi hic cekilir gibi degil ornegin artik.
Kullanılmasının sebebi çoğu zaman nostalji oluyor. Yoksa güvenlik sorunları yaşarsınız. Bunun yanı sıra uyumlu program bulmanız zorlaşır.
Peki bu tarz fan yapımı illegal Windows'ları satanlar neden genelde Windows 7 ile yaşıt oluyor?
- Makaleler
- 19
O rehberimde şunları demiştim:Evet arkadaşlar, güvenlik açıkları şudur budur vesaire bunları biliyorum ancak daha da riskli olan neler var? İnsanlar yeni sistemleri olmasına rağmen neden Windows 7 gibi eski işletim sistemlerini kullanıyorlar?
- Teknik, güvenlik güncelleştirmeleri yok: 14 Ocak 2020 yılında destek sona erdi 2023 sonu itibarıyla ESU desteği de sona ermiş bulunmakta.
- Uygulama ve oyun desteği yok: Güncel uygulamalar ve oyunlar Windows 7 bilgisayarınızda çalışmayacaktır.
- Virüslere karşı savunmasız: Kişisel bilgisayarınız Windows 7 desteğinin sona ermesiyle artık virüslere karşı savunmasız olacaktır.
- Sürücü desteği yok: Çoğu bilgisayarın sürücü desteği artık Windows 7 için bulunmamakta.
- Güncel sistemlere kurulamaz: Güncel sistemlere Windows 7 kurulmaya çalışıldığında hep bir sorun çıkıyor ya starting Windows'ta kalıyor. Çözümü bildiğim kadarıyla CSM'yi aktif etmek. Disklerin görülmemesi vb. nedenlerden dolayı kuramıyorusunuz.
- İnternet üzerinde Microsoft tarafından desteklenen bir ürün anahtarı yok. Halen SaglamLisans gibi yerlerden lisans alabilseniz de artık neredeyse hiçbir yerde Windows 7 lisansı bulunmamakta.
- Güncelleştirme sorunu: (Windows 7 de kurabileceğiniz bazı programları bile örneğin: KB30333929 güncellemesini yükleyin gibi sorunlar meydana geliyor. Bu da Windows 7'nin artık otomatik güncelleme almadığından oluyor).
Kısacası artık kullanılmaz. Onun yerine linux dağıtımlarını seçmek çok daha iyi olur doğru mu anladım?O rehberimde şunları demiştim:
- Teknik, güvenlik güncelleştirmeleri yok: 14 Ocak 2020 yılında destek sona erdi 2023 sonu itibarıyla ESU desteği de sona ermiş bulunmakta.
- Uygulama ve oyun desteği yok: Güncel uygulamalar ve oyunlar Windows 7 bilgisayarınızda çalışmayacaktır.
- Virüslere karşı savunmasız: Kişisel bilgisayarınız Windows 7 desteğinin sona ermesiyle artık virüslere karşı savunmasız olacaktır.
- Sürücü desteği yok: Çoğu bilgisayarın sürücü desteği artık Windows 7 için bulunmamakta.
- Güncel sistemlere kurulamaz: Güncel sistemlere Windows 7 kurulmaya çalışıldığında hep bir sorun çıkıyor ya starting Windows'ta kalıyor. Çözümü bildiğim kadarıyla CSM'yi aktif etmek. Disklerin görülmemesi vb. nedenlerden dolayı kuramıyorusunuz.
- İnternet üzerinde Microsoft tarafından desteklenen bir ürün anahtarı yok. Halen SaglamLisans gibi yerlerden lisans alabilseniz de artık neredeyse hiçbir yerde Windows 7 lisansı bulunmamakta.
- Güncelleştirme sorunu: (Windows 7 de kurabileceğiniz bazı programları bile örneğin: KB30333929 güncellemesini yükleyin gibi sorunlar meydana geliyor. Bu da Windows 7'nin artık otomatik güncelleme almadığından oluyor).
Yeni konular
-
Rehber Laptop üreticilerinin "teknik özellikler" sayfasında yazmadığı detaylar
- mortem.dll bulunamadı
-
-
-
-
-
Oyunlarda high ve ultra grafik seçenekleri arasında ciddi fark var mı?
- Unlishimaide
-
-
-
-