Oyun'da kullanıyorum daha doğrusu ben seçmiyorum oyun modunu kendi kendine oyuna girdiğimde mod değiştiriyor. Yüksek performans moduna sıcaklıklar çok artıyor diye almıyorum zaten sıcaklıklar 85-95 e kadar çıkıyor.
Ofis modu hem işlemci hem ekran kartını minimum kullanıma düşürüyor veyahut limitliyor, laptopu şarjına bağlamazsanız ofis moduna kilitliyor zaten. Oyun modu ise ekran kartını 80W 85W aşağısına limitler ama işlemci limitli olmaz, işlemcinin gücü neyse onu verir yüksek performans modunda olduğu gibi. Yüksek performans iki bileşeninde limitsiz olduğu moddur, limitsiz dediğimde 140W laptop değil zaten 105W laptop maksimum o mod ile gpu 105W gibi değerleri görebiliyor genelde 90W kullanıma ulaşır.

İşlemci ofis modunda kaç w çekiyor bilmiyorum ama problemli bir w çekişi var diğer modlarda ısının sebebi o H serisi işlemciler yaramıyor. Optimizasyonu güzel oyun oynarsan 30 40W arasına sabitler ısınmaz, açık dünya oyunlarında da throttle yer falan ama ısınmayı bir şekil önlerde bazı oyunlar var throttle falan dinlemiyor çekiyor onlarda 40W üstünü hatta 60W'a kadar çıkıyor orada dehşet ısınma gerçekleşiyor. AMD gibi 40W üstüne çıkmasalar keşke oyunlarda. Benchmarklarda renderlarda çıkabilir tabii.

Casper Excalibur G870 soğutma olarak Victus 15 ile Acer nitro 15V ile çok benzerdir zaten o saydğım modellerin gpu değeri 70 80W falan soğutma termal gücü o kadar olduğu için ekran kartını o kadar güç ile sabitlemişler daha fazlasını kaldıramaz diye. G870 ise modafiye yapılmış gibi o konuda 105W sınırı o yüzden var. 140W olsa kaldıramayacak belki de.

Son düzenleme:
Ofis modu hem işlemci hem ekran kartını minimum kullanıma düşürüyor veyahut limitliyor, laptopu şarjına bağlamazsanız ofis moduna kilitliyor zaten. Oyun modu ise ekran kartını 80W 85W aşağısına limitler ama işlemci limitli olmaz, işlemcinin gücü neyse onu verir yüksek performans modunda olduğu gibi. Yüksek performans iki bileşeninde limitsiz olduğu moddur, limitsiz dediğimde 140W laptop değil zaten 105W laptop maksimum o mod ile gpu 105W gibi değerleri görebiliyor genelde 90W kullanıma ulaşır.

İşlemci ofis modunda kaç w çekiyor bilmiyorum ama problemli bir w çekişi var diğer modlarda ısının sebebi o H serisi işlemciler yaramıyor. Optimizasyonu güzel oyun oynarsan 30 40W arasına sabitler ısınmaz, açık dünya oyunlarında da throttle yer falan ama ısınmayı bir şekil önlerde bazı oyunlar var throttle falan dinlemiyor çekiyor onlarda 40W üstünü hatta 60W'a kadar çıkıyor orada dehşet ısınma gerçekleşiyor. AMD gibi 40W üstüne çıkmasalar keşke oyunlarda. Benchmarklarda renderlarda çıkabilir tabii.

Casper Excalibur G870 soğutma olarak Victus 15 ile Acer nitro 15V ile çok benzerdir zaten o saydğım modellerin gpu değeri 70 80W falan soğutma termal gücü o kadar olduğu için ekran kartını o kadar güç ile sabitlemişler daha fazlasını kaldıramaz diye. G870 ise modafiye yapılmış gibi o konuda 105W sınırı o yüzden var. 140W olsa kaldıramayacak belki de.
Peki ne yapabilirim sıcaklığı düşürmek için? Servise yanında macun ile göndersem kabul etmiyorlarmış servisin bakım konusunda ilgisiz olduğuna dair söylemler duydum ne kadar doğru bilmiyorum. Laptop'un altında soğutucu var.

Peki ne yapabilirim sıcaklığı düşürmek için? Servise yanında macun ile göndersem kabul etmiyorlarmış servisin bakım konusunda ilgisiz olduğuna dair söylemler gördüm ne kadar doğru bilmiyorum. Laptop'un altında soğutucu var.
Sevise hiç bulaşmadım ben güvendiğim bir bilgisayarcıya götürdüm mis gibi yapmıştı ısınma büyük oranda çözülmüştü ama 6 ay sonra eksi haline döndü bende çözümü oyunlarda fps limitleyerek buldum mesela oyun hikayeliyse 60 fpsp üzerini pek aramıyorum fps oyunuysa da 150 160 fps alıyorsam 144 flaan limitlerim böylece sıcaklık düşer. Kendiniz gidip sıvı metal olmaz ama yüksek iletkenli pad alıp kendiniz yaparsanız değişik durumlar olabilir.

Sevise hiç bulaşmadım ben güvendiğim bir bilgisayarcıya götürdüm mis gibi yapmıştı ısınma büyük oranda çözülmüştü ama 6 ay sonra eksi haline döndü bende çözümü oyunlarda fps limitleyerek buldum mesela oyun hikayeliyse 60 fpsp üzerini pek aramıyorum fps oyunuysa da 150 160 fps alıyorsam 144 flaan limitlerim böylece sıcaklık düşer. Kendiniz gidip sıvı metal olmaz ama yüksek iletkenli pad alıp kendiniz yaparsanız değişik durumlar olabilir.
Garantisi olmasa kendim yenileyeceğim fakat kasayı kendim açarsam garanti devre dışı kalıyor kim yaparsa yapsın Casper bu konuda çok katı. Oynadığım oyunda FPS'i 120 ye limitleyip oynuyorum yine de bu sıcaklıkları alıyorum laptop baya throttle yiyor oyunun optimizasyonu da iyi değil.

Garantisi olmasa kendim yenileyeceğim fakat kasayı kendim açarsam garanti devre dışı kalıyor kim yaparsa yapsın Casper bu konuda çok katı.

Ben ürüne güvendim garantiyi bozdum yaptırdım. Zaten garantilik bir durum varsa o markaya bulaşmamak lazım elektronik cihazlarda, elektronik cihaz dediğin garantiye gerek kalmayan cihazlardır öyle garantiyle vs. uğraşacaksan iyi değil zaten 2 yılcık garanti veriyorlar. Türkiye şartlarında garantiye güvenilip ürün alınmaz, ha memnun olan vardır ama İstanbul servisine kargosuz gönderen memnundur, kargo UPS Kargo UPS Kargo ile evi iyi hizmet sağlıyorsa onlarda memnun kalabilir şahsen ben UPS'yi duyduğum an kaçtım.

Throttle mi yiyor? Oyunlarda neden yüksek sıcaklık alıyor? Amacım watt sınırlayıp sıcaklık düşürmek ama yüksek sıcaklığa oyun hariç hiçbir yerde çıkartamıyorum.

Oyunda ya geç throttle yiyor ya yemiyor ya da ekran kartının yükte oluşundan onun ısısından etkilenip CPU da 90 üzerine çıkıyordur bu arada. Eğer ekran kartınız 4060 ise 80W 90W gayet yetiyor üstü safi gereksiz ısı. Bu yüzden oyunlarda MSI Afterburner açıp 80W 90W'ı geçmeyecek ayarlar yaparsanız o cihaz ısınmaz.

Garantisi olmasa kendim yenileyeceğim fakat kasayı kendim açarsam garanti devre dışı kalıyor kim yaparsa yapsın Casper bu konuda çok katı. Oynadığım oyunda FPS'i 120 ye limitleyip oynuyorum yine de bu sıcaklıkları alıyorum laptop baya throttle yiyor oyunun optimizasyonu da iyi değil.
Casper uyanık markadır da laptop temizliği yapmak zor bir şey değil zaten, ha güvenmiyorsan veya gerekli ekipmanın yoksa alabilirsin ona da üşenirsen esnafa göre değişir ama güvenilir iyiler 500 TL gibi ücretten başlayarak yapıyorlar öyle korkman gereken bir şey değil yeter ki anakartı yakma bileşenlere zarar verme yeter.

Ömür boyu ücretsiz bakım sözü veriyorlar da ne kullandıkları macun iyi ne işi o yüzden ben yaptırmadım.

Son düzenleme:
Ben ürüne güvendim garantiyi bozdum yaptırdım. Zaten garantilik bir durum varsa o markaya bulaşmamak lazım elektronik cihazlarda, elektronik cihaz dediğin garantiye gerek kalmayan cihazlardır öyle garantiyle vs. uğraşacaksan iyi değil zaten 2 yılcık garanti veriyorlar. Türkiye şartlarında garantiye güvenilip ürün alınmaz, ha memnun olan vardır ama İstanbul servisine kargosuz gönderen memnundur, kargo UPS Kargo UPS Kargo ile evi iyi hizmet sağlıyorsa onlarda memnun kalabilir şahsen ben UPS'yi duyduğum an kaçtım.

Oyunda ya geç throttle yiyor ya yemiyor ya da ekran kartının yükte oluşundan onun ısısından etkilenip CPU da 90 üzerine çıkıyordur bu arada. Eğer ekran kartınız 4060 ise 80W 90W gayet yetiyor üstü safi gereksiz ısı. Bu yüzden oyunlarda MSI Afterburner açıp 80W 90W'ı geçmeyecek ayarlar yaparsanız o cihaz ısınmaz.

Casper uyanık markadır da laptop temizliği yapmak zor bir şey değil zaten, ha güvenmiyorsan veya gerekli ekipmanın yoksa alabilirsin ona da üşenirsen esnafa göre değişir ama güvenilir iyiler 500 TL gibi ücretten başlayarak yapıyorlar öyle korkman gereken bir şey değil yeter ki anakartı yakma bileşenlere zarar verme yeter.
Yok hocam az çok deneyimim var yenilemiştim eski laptopumun macununu falan da şimdi alalı 7 ay oldu ama diyelim bir yeri bozulsa o da garantisi olmasa bu sefer bana kalacak sorumluluk garantisi olsa da servisin bahanesi olacak her türlü kötü yola çıkıyor. Laptop i5-12450H RTX 4050 105w modeli hocam.

Yok hocam az çok deneyimim var yenilemiştim eski laptopumun macununu falan da şimdi alalı 7 ay oldu ama diyelim bir yeri bozulsa o da garanti kapsamında olsa bu sefer bana kalacak sorumluluk garantisi olsa da servisin bahanesi olacak her türlü kötü yola çıkıyor. Laptop i5-12450H RTX 4050 105w modeli hocam.
4050 çok ısınmaz şanslısın o konuda öyle aşırı w ihtiyacı duyan bir kart değil bende 4060 olanı var kart 105W limitini aştı bende bir baktım 110W çekti saniyelik sıcaklık zaten sınırda bir de limit yiyor ona rağmen w çekiyor sonra Lenovo LOQ serisi yanıyor yanar tabii ekran kartı masaüstü gibi güç tüketiyor işlemci de öyle. Keza biz bakımını yapmazsak 6 ayda bir bu cihazlar good game (gg) olur. Ömür boyu ücretsiz temizlik garantisi veriyorlar sanırım ama işte dediğim gibi İstanbul'a istiyorlar cihazı oraya da UPS kargo ile yollaman şart o yüzden vermedim ben. Garantiye işim düşmedi garantim de bitmiş olması lazım o yüzden pişman mıyım ? Hayır. Kendim de yapmadım zaten 500 TL verdim diğer markaların cihazlarını temizleyen bir elemana verdim şehirde o yaptı. Servis zaten düzgün macunda kullanmıyor bildiğim kadarıyla PTM zor bulunuyor da MX6 falan olsa bali en azından bir dahakine o yüzden nasip olursa kendim yapmayı planlıyorum. Ama oyunlarda öyle 100 derece ulaşmadığından daha sıcaklıkları ellemedim, 90 derece vs. görüyorum 95 görüyorum maksimum sonra cihaz limitasyon vs. derken 80 derecelere geriliyor bende ellemiyorum çoğu oyunda böyle bu. God of War ragnarök gibi yapımlarda ise işlemci limitasyona yani throttle ye rağmen sürekli yüksek ghz ile çalıştığından soğumuyor sabit 90 üstünü görmeye başlıyor onu da FG açarak veya altına stant koyarak, serin ve stabil ortamlarda oynayarak çözüyorum.

Ekran kartı ne olursa olsun hangi modda olursa olsun Casper 86 derece limiti koymuş, sanırım Nvidia'nın değil bu limit. Nadir de olsa 86 üstüne çıkıyor hemen geri düşüyor ekran kartı tarafında sıkıntılı derece pek göremiyorsunuz isteseniz de. Asıl sıkıntı işlemci, oyundan dolayı yüksek ghz çalışıyor sonra ekran kartının da ısısından etkilenip orantısız bir ısı ile çalışıyor ona çok dikkat etmeli...

4050 çok ısınmaz şanslısın o konuda öyle aşırı w ihtiyacı duyan bir kart değil bende 4060 olanı var kart 105W limitini aştı bende bir baktım 110W çekti saniyelik sıcaklık zaten sınırda bir de limit yiyor ona rağmen w çekiyor sonra Lenovo LOQ serisi yanıyor yanar tabii ekran kartı masaüstü gibi güç tüketiyor işlemci de öyle. Keza biz bakımını yapmazsak 6 ayda bir bu cihazlar good game (gg) olur. Ömür boyu ücretsiz temizlik garantisi veriyorlar sanırım ama işte dediğim gibi İstanbul'a istiyorlar cihazı oraya da UPS kargo ile yollaman şart o yüzden vermedim ben. Garantiye işim düşmedi garantim de bitmiş olması lazım o yüzden pişman mıyım ? Hayır. Kendim de yapmadım zaten 500 TL verdim diğer markaların cihazlarını temizleyen bir elemana verdim şehirde o yaptı. Servis zaten düzgün macunda kullanmıyor bildiğim kadarıyla PTM zor bulunuyor da MX6 falan olsa bali en azından bir dahakine o yüzden nasip olursa kendim yapmayı planlıyorum. Ama oyunlarda öyle 100 derece ulaşmadığından daha sıcaklıkları ellemedim, 90 derece vs. görüyorum 95 görüyorum maksimum sonra cihaz limitasyon vs. derken 80 derecelere geriliyor bende ellemiyorum çoğu oyunda böyle bu. God of War ragnarök gibi yapımlarda ise işlemci limitasyona yani throttle ye rağmen sürekli yüksek ghz ile çalıştığından soğumuyor sabit 90 üstünü görmeye başlıyor onu da FG açarak veya altına stant koyarak, serin ve stabil ortamlarda oynayarak çözüyorum.

Ekran kartı ne olursa olsun hangi modda olursa olsun Casper 86 derece limiti koymuş, sanırım Nvidia'nın değil bu limit. Nadir de olsa 86 üstüne çıkıyor hemen geri düşüyor ekran kartı tarafında sıkıntılı derece pek göremiyorsunuz isteseniz de. Asıl sıkıntı işlemci, oyundan dolayı yüksek ghz çalışıyor sonra ekran kartının da ısısından etkilenip orantısız bir ısı ile çalışıyor ona çok dikkat etmeli...
İşlemcinin bu kadar ısınmasının sebebi iki bileşenin de tek fan yoluna mı bağlı olmasıydı hocam? Ben mail attığım da Yurtiçi Kargo ile en yakın servislerine göndermemi istediler. Laptop'u sıfır olarak almıştım ama laptop'un pil sağlığı 84.9 olarak geldi mail attım işte böyle böyle diye bilirkişi incelemesi için servise gönderin falan dediler ne sorarsam sorayım aynı cevabı veriyorlar ben laptop'u genelde prizde kullandığım için servise göndermeye gerek duymadım maili de belki ürün kusurluya geçer iade falan ederler düşüncesiyle atmıştım öyle bir şey yokmuş forumdakilerin dediğine göre pili değiştirip geri gönderirler dediler. Bu arada FG dediğiniz nedir? Birde ben oyun oynarken turbo fan modunu açıyorum başka bir şey yapmıyorum ThrottleStop veya MSIAfternburner üzerinden yapmam gereken bir ayar var mıdır?

İşlemcinin bu kadar ısınmasının sebebi iki bileşenin de tek fan yoluna mı bağlı olmasıydı hocam?
Aynen öyle ama İntel'in son çıkan işlemcilerinde de bir sıkıntılar var yani bu segmente ait çoğu cihazda aynı dereceleri görüyoruz Casper sadece şartlarına göre + 3 5 dere daha oynar o kadar. Tek fan yoluyla mı demek daha doğru ama tek termal kanaldan gitmesinden mi demek daha doğru orası da tartışılır.

Ben mail attığım da Yurtiçi Kargo ile en yakın servislerine göndermemi istediler.
Tarihe göre değşiyor demek ki anlaşmalı neyse o zaman odur. Adrese göre de olabilir. :unsure:

Laptop'u sıfır olarak almıştım ama laptop'un pil sağlığı 84.9 olarak geldi.
Yok artık ! Bende 99 100 falan gelmişti ama ben internetten satın almadım benim böyle bir şey yaşamam zor. Senin cihaz kullanılmış olabilir veya fabrika hatası o gerçekten. :şaşkın:

mail attım işte böyle böyle diye bilirkişi incelemesi için servise gönderin falan dediler ne sorarsam sorayım aynı cevabı veriyorlar
Aynen o aşırı kötü bir şey o yüzden git e mail ile dükkanlara yaz daha faydalı teknikerlere veyahut esnaflara. :D

Benim batarya sağlığı 78 79'larda ama 2 yıl oluyor neredeyse. Çabuk tükeniyor o yüzden sıkıntı bir şey o. Ben bataryada da çok kullandım zorladım vs. ondan da kaynaklı ama senin için üzüldüm. :(
Yine de fena değerler değil çünkü 63Wh bataryanın 55Wh falan değerine tekabül eder bu yani çokta korkmaya gerek yok.

maili de belki ürün kusurluya geçer iade falan ederler düşüncesiyle atmıştım öyle bir şey yokmuş forumdakilerin dediğine göre pili değiştirip geri gönderirler dediler.
Öyle bir şeyi yapacak marka varsa da o Casper değil THH falan anca yaptırır onu.

Frame Generation sahte karelerle fps arttırıyor ve ısı düşürmede yardımcı oluyor bende. Her oyunda yok bu özellik ama olanlarda iş yapıyor.

Birde ben oyun oynarken turbo fan modunu açıyorum başka bir şey yapmıyorum ThrottleStop veya MSIAfternburner üzerinden yapmam gereken bir ayar var mıdır?
Turbo fanı otomatikte açar ama manuel açmakta işe yarıyor, çabuk soğusun istersen laptop oyunu kapatınca iyi ama yavaş soğutma daha iyidir her zaman oyundan çıkınca cihaz açısından sağlık olarak. İkinci sorunun cevabı hayır sadece optimizasyon ayarı yaparken oyunlarda sıcaklığı takip etmek için kullanabilirsin. FPS sınırlamada vs Afterburner aşırı iş yapıyor. Mesela bazı grafik ayarları bana gereksiz geliyor kapatıyorum ne kadar yük azaltmış kaç fps etkilemiş en detaylı afterburner gösteriyor. TS ise H serisi işlemcilerde çokta işe yaramıyor.

Not: TS = ThrottleStop.

Son düzenleme:
Yok artık ! Bende 99 100 falan gelmişti ama ben internetten satın almadım benim böyle bir şey yaşamam zor. Senin cihaz kullanılmış olabilir veya fabrika hatası o gerçekten. :şaşkın:
Sanmıyorum hocam laptop işletim sistemi kurulu halde geldi ne zaman kurulduğuna baktığımda tarih doğruydu, garanti başlama tarihi de doğru. SSD sağlığı da 99 olarak geldi ama o normal sanırım.

Turbo fanı otomatikte açar ama manuel açmakta işe yarıyor, çabuk soğusun istersen laptop oyunu kapatınca iyi ama yavaş soğutma daha iyidir her zaman oyundan çıkınca cihaz açısından sağlık olarak. İkinci sorunun cevabı hayır sadece optimizasyon ayarı yaparken oyunlarda sıcaklığı takip etmek için kullanabilirsin. FPS sınırlamada vs Afterburner aşırı iş yapıyor. Mesela bazı grafik ayarları bana gereksiz geliyro kapatıyorum ne kadar yük azaltmış kaç fps etkilemiş en detaylı afterburner gösteriyor. TS ise H serisi işlemcilerde çokta işe yaramıyor.
12. Nesil işlemcilerde undervolt kilidi var mış sanırım o yüzden ThrottleStop pek kullanışlı değil. Bende aynı şekilde MSIAfterburner kullanıyorum değerlere bakmak için. Oyun oynarken Control Center üzerinden yüksek performans moduna almalımıyım sizce? Sıcaklıklar artar mı nasıl olur bilmiyorum.