Birde ben oyun oynarken turbo fan modunu açıyorum başka bir şey yapmıyorum ThrottleStop veya MSIAfternburner üzerinden yapmam gereken bir ayar var mıdır?
Senin cihaz 4050 olduğundan sen çoğu oyunda ya ayar kısarsın yeni oyunlarda ya da otomatik medium high settings gelir ayarlar. O yüzden sende daha da işe yarar grafik ayarlarıyla oynamak hele senin grafik kartın 6 gb vram zaten sana afterburner şart. Açacaksın vram tüketimine bakacaksın, mesela yeni AAA oyunların çoğu ultra da 8 gb vrami aşıyor haliyle ultrada açtığında ilk akıcı gelecek sonra sonra kasmalar başlayacak ısıdan sanacaksın oysa vram limitinden yiyorsun. 6 gb vram o kadar yetersiz kalmaya başladı ki oyun laptopu almak mantıksız geliyor bana artık.

Sanmıyorum hocam laptop işletim sistemi kurulu halde geldi ne zaman kurulduğuna baktığımda tarih doğruydu, garanti başlama tarihi de doğru. SSD sağlığı da 99 olarak geldi ama o normal sanırım.
İyi de niye 84.9 olsun o zaman ? Şansızlık o zaman senin ki de fabrikadan kötü batarya vermişler sana. Cihazı uygun fiyata aldıysan hiç önemli değil. Kullanılmamış dediğine göre zaten ve ssd normal. Sende benim gibi freedos almamışsın. :D

İyi de niye 84.9 olsun o zaman ? Şansızlık o zaman senin ki de fabrikadan kötü batarya vermişler sana. Cihazı uygun fiyata aldıysan hiç önemli değil. Kullanılmamış dediğine göre zaten ve ssd normal. Sende benim gibi freedos almamışsın. :D
Hocam tüm şanssızlığımı kullanmışım sanırım :D. Laptop'u da 40k ya aldım MediaMarkt'tan internet üzerinden alışveriş yapamıyordum o yüzden. Şuan bu fiyata 4070 li laptop alınabiliyor :(. Anlaşılan yiyebileceğim her türlü kazığı 7 ay önce bilmeden yemişim.

12. Nesil işlemcilerde undervolt kilidi var mış sanırım o yüzden ThrottleStop pek kullanışlı değil.
Aynen öyle, araştırmışsın iyi olmuş.
Bende aynı şekilde MSIAfterburner kullanıyorum değerlere bakmak için.
6 gb vram ile yeni AAA oyunlar işkence oldu resmen hocam, MSI Afterburner şart size. Witcher 3'te bile bir RTX açıyorum veya Ultra 6 7 gb vram tüketimi görüyorum.
Oyun oynarken Control Center üzerinden yüksek performans moduna almalımıyım sizce? Sıcaklıklar artar mı nasıl olur bilmiyorum.
Oyuna göre ayarlayacaksın, Çoğu laptopta öyledir zaten oyuna göre muamele senin özgürlüğüne kalmış. İstersen Ofis modunda Forza Horizon 5 oyna sana kim karışabilir ? Hem işlemcin throttle yemez hem sıcaklıklar çok çok az kalır ama oyunu normalde ultra ile high ile çalıştırıyorsan akıcı artık medium ile anca oynarsın. Ben yanlışlıkla bir gün batarya ile forza 5 oynadım 25 30 fps aldım Extreme ayarlarda ama FG açıktı. FG fps'i 2 katına çıkarıyor dersen saf fps 12 13 15 falan. Oyun modu en ortası en dengelisi, yüksek performans modu da en fazla fps alabileceğin ayar ama oyun ekran kartını kullanmayan bir oyunsa ne gerek var ona ? Diye düşünmelisin. İşlemci tüketen bir oyunda sonuçta oyun modunda da işlemci kullanımı ile yüksek performanstaki tüketim aynı. O modlar ekran kartı gücünü belirliyor (ofis hariç). "Sıcaklıklar artar mı ?" Soruna gelirsem artar tabii çünkü tüketim artıyor lakin her oyunda olmaz bu. Ekran kartını %90+ kullanan oyunlarda geçerli bu.

Hocam tüm şanssızlığımı kullanmışım sanırım :D. Laptop'u da 40k ya aldım MediaMarkt'tan internet üzerinden alışveriş yapamıyordum o yüzden. Şuan bu fiyata 4070 li laptop alınabiliyor :(. Anlaşılan yiyebileceğim her türlü kazığı 7 ay önce bilmeden yemişim.
Çok üzüldüm o paralara ne cihazlar var. Niye o parayı Casper'a verme gereği duydunuz sırf Windows kurmamak için mi ?

Hocam profilinize neden mesaj atılmıyor size özel olarak bir şey yazmak isterdim aslında.

Benim tavsiyem kışın hiçbir ayar fark etmez, altını kapatmadığın sürece cihazın isterse 97 dereceyi gör o kışın oda çok sıcak değilse o laptop kolay kolay kapanma vs. yapmaz ama şahsi oda da klima falan yoksa yazın insan kendini soğutamıyor G870 hiç soğutamaz yazın oyun modunu en yüksek mod olarak kullanabilirsin kışın serbest olursun.

Son düzenleme:
Oyuna göre ayarlayacaksın, Çoğu laptopta öyledir zaten oyuna göre muamele senin özgürlüğüne kalmış. İstersen Ofis modunda Forza Horizon 5 oyna sana kim karışabilir ? Hem işlemcin throttle yemez hem sıcaklıklar çok çok az kalır ama oyunu normalde ultra ile high ile çalıştırıyorsan akıcı artık medium ile anca oynarsın. Ben yanlışlıkla bir gün batarya ile forza 5 oynadım 25 30 fps aldım Extreme ayarlarda ama FG açıktı. FG fps'i 2 katına çıkarıyor dersen saf fps 12 13 15 falan. Oyun modu en ortası en dengelisi, yüksek performans modu da en fazla fps alabileceğin ayar ama oyun ekran kartını kullanmayan bir oyunsa ne gerek var ona ? Diye düşünmelisin. İşlemci tüketen bir oyunda sonuçta oyun modunda da işlemci kullanımı ile yüksek performanstaki tüketim aynı. "Sıcaklıklar artar mı ?" Soruna gelirsem artar tabii çünkü tüketim artıyor lakin her oyunda olmaz bu. Ekran kartını %90+ kullanan oyunlarda geçerli bu.
Dead by Daylight'ı ultra ayarlarda oynuyorum 90-120 arası FPS alıyorum oyunda en yüksek alabileceğim değer 120 oyunun kendi motoru ile ilgili muhtemelen (tabii 3.parti bir yazılım uygularsan değişir). Yüksek'e almayı hiç denemedim sıcaklığa pek etkisi olmaz diye ne de olsa oyun optimizasyonu pek iyi değil yanılıyor da olabilirim kesin konuşamam.

Hocam profilinize neden mesaj atılmıyor size özel olarak bir şey yazmak isterdim aslında.
Profil ayarlarını kurcalayayım bir açabilirsem yazarım hocam. Bir daha kontrol edebilir misiniz hocam olması lazım şimdi.

Çok üzüldüm o paralara ne cihazlar var. Niye o parayı Casper'a verme gereği duydunuz sırf Windows kurmamak için mi ?
Hocam inanın ki o zaman laptoplarla ilgili neredeyse hiç bir bilgim yoktu hatta orada Excalibur'u ilk defa duydum diyebilirim. Normalde HP düşünüyordum ama gittiğim mağazada düşük bir modeli vardı o zamanlar sadece GPU watt ı düşük olup olmadığına bakıyordum aniden almaya karar verdik önceden haberim olsaydı araştırırdım muhtemelen.

Hocam inanın ki o zaman laptoplarla ilgili neredeyse hiç bir bilgim yoktu hatta orada Excalibur'u ilk defa duydum diyebilirim. Normalde HP düşünüyordum ama gittiğim mağazada düşük bir modeli vardı o zamanlar sadece GPU watt ı düşük olup olmadığına bakıyordum aniden almaya karar verdik önceden haberim olsaydı araştırırdım muhtemelen.
Sorun Casper almış olman veya watt değil o yandan iyisin ama sorunun 4050 o fiyata kazık olması.

Yapacak bir şey yok sanırım hocam THH ye şikayet edemem ne de olsa kendi rızamla aldım ürünü :(.
İade şansınız yok mu çok mu oldu alalı ? Çok üzücü.
Ben Excalibur'u duydum tabii ama bende alırken oyuncu laptop piyasasına hakim değildim nasıl toplama masaüstü toplarken piyasa fiyatlarına bakılır aynı o mantıkla aldım. Forumlara sordum almadan önce. Ah be hocam...

Söylenecek çok şey varda çözüm yok.
Benim tavsiyem kışın hiçbir ayar fark etmez, altını kapatmadığın sürece cihazın isterse 97 dereceyi gör o kışın oda çok sıcak değilse o laptop kolay kolay kapanma vs. yapmaz ama şahsi oda da klima falan yoksa yazın insan kendini soğutamıyor G870 hiç soğutamaz yazın oyun modunu en yüksek mod olarak kullanabilirsin kışın serbest olursun.
Bu mesajım önemli bu arada cihaz sağlığı açısından.

Yapacak bir şey yok sanırım hocam THH ye şikayet edemem ne de olsa kendi rızamla aldım ürünü :(.
Ya i7 13... bir işlemci ile almışsınızdır hadi işlemci kuvvetli diye üzülmezdim de i5 12450H zaten çok güçlü değil o fiyata 4060 i7 alırlar 4070 alırlar dediğiniz gibi.

İade şansınız yok mu çok mu oldu alalı ? Çok üzücü.
7 ay oldu hocam 2 hafta iade süresi vardı foruma sormuştum cihaz nasıl diye iade et demişlerdi edecektim ama ailem istemedi.

Ya i7 13... bir işlemci ile almışsınızdır hadi işlemci kuvvetli diye üzülmezdim de i5 12450H zaten çok güçlü değil o fiyata 4060 i7 alırlar 4070 alırlar dediğiniz gibi.
İnanın bu kadar para vermesem laptop'a sıcaklıkları umursamazdım. Fiyat>performans diyelim artık yapacak bir şey yok. Alırken orada Excalibur temsilcisi vardı o gösterdi işte şu özellikleri var böyle falan filan diye temsilci yüzünden almıştım.

7 ay oldu hocam 2 hafta iade süresi vardı foruma sormuştum cihaz nasıl diye iade et demişlerdi edecektim ama ailem istemedi.
4000 serisi cihazlar hocam laptoplar kısmında 2024 yılının ilk aylarında piyasaya girdi siz geç almışsınız ondan i5 12450H ise 2024 yılında laptoplara dahil olan bir işlemciydi 2025 yılının başında yeni nesil işlemciler çıktı onlar 4000 serisi ile satılmaya başladı ondan dolayı i5 12450H kalmadığı için piyasada 7 aydır onların fiyatı uçuyor ama Lenovo LOQ vs. alsaydınız veya Victus 16 internetten 30 32K bandına çok rahat o fiyata 4060 alırdınız. Siz enflasyon dalgasının da veyahut dolar dalgalanmasının da kurbanı olmuşsunuz gibi o sıralar fiyatlarda çok oynaktı bir de ekstra mediamarkt gibi yerler kazık yani 4 5 kazık bir yerden var.

4000 serisi cihazlar hocam laptoplar kısmında 2024 yılının ilk aylarında piyasaya girdi siz geç almışsınız ondan i5 12450H ise 2024 yılında laptoplara dahil olan bir işlemciydi 2025 yılının başında yeni nesil işlemciler çıktı onlar 4000 serisi ile satılmaya başladı ondan dolayı i5 12450H kalmadığı için piyasada 7 aydır onların fiyatı uçuyor ama Lenovo LOQ vs. alsaydınız veya Victus 16 internetten 30 32K bandına çok rahat o fiyata 4060 alırdınız. Siz enflasyon dalgasının da veyahut dolar dalgalanmasının da kurbanı olmuşsunuz gibi o sıralar fiyatlarda çok oynaktı bir de ekstra mediamarkt gibi yerler kazık yani 4 5 kazık bir yerden var.
Hocam taksitli almıştık o yüzden her yeri dolandık Vatan'da taksit yaparken baya faiz koyuyorlardı oradan yoksa MSI Thin 15 alacaktım ama sonradan vazgeçtim bu GPU watt şeyini öğrenince. Diğer durak MediaMarkt olmuştu işte orada da sadece Excalibur'a faizsiz taksit yapıyorlardı pazarlama tekniğiydi muhtemelen ellerinden son ürünü çıkarmak için hatta beklememek için oradaki teşhir ürünü vermek istedilerde onu istemedim başka şehrin deposundan geldi laptop.