sirius

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
8
Sorunun ayrıntılarını bile sormadan konu hakkında sıfır bilgiyle verilen cevapların önüne geçilmesi lazım. Ben her konuda artık şuraya yaz şurayı ara veya şunu yükle mesajlarını görünce cevap veresim kaçıyor. Hayır arkadaşlar bunlar çözüm değil. Sorunun ayrıntılarına girmeden verilen resmen kategorideki her konuya girip aynı mesajları yazıyorlar ve resmen mesaj kasma işine çevirdiler. Bu tür çözümden ve teknikten uzak mesajların yasaklanması görüşündeyim. Son çaredir olur. Ama konunun ilk mesajı olmaması gerekir.

Bu dengesi kurulabilir bir konu değil. İnsan bazen eksik okuyor bazen okuduğunu yanlış anlıyor. Haliyle aklındaki en basit çözümü iyi niyetli yazan da çoktur. Bir mesaj fazla okumak bu kadar sorun olmamalı. Her şeye kural getirilmesi demek her ihmal için ceza demek. Uyarı ve raporlama ile çözülecek şeyler bunlar. Geçenlerde eski sosyalden 10 senelik üyeliğimi sildim. İyi niyetle yardım etmek için birine discorddan bakalım dedim diye 24 saat ceza vermişler. Oyunda geçemediği bir yer içindi üstelik. Her şeye rağmen hatalı olabilir ama uyarı da yeter. Konu yarım kaldı, ben mahçup oldum cevap veremediğim için. Anlık hata yapılabilir ama bunu kasti yapan olursa zaten uzaklaştırma alacaktır. Bu konuda da benzer şeyler olabilir.

En yaygın çözüm değil. Müşteri hizmetlerini aramayı önermek bir çözüm bile değil. Herkes biliyor aramayı. Ama herkes xDSL istatistiklerini veya minidump dosyalarını nasıl atacağını bilmiyor. Cihaz nedir sorusu diğer ezber cevaplardan 20 kat daha yararlıdır en azından cihazın kronik bir problemini bile belirtebilir.

Enes hocam söylemiş zaten bu tür durumlarda moderatör inisiyatifi ile gereği görüldüğünde işlem uygulanıyor, bunun için ekstra rapor yükü bindirmeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Ezber cevaplar yanlış cevabı doğuruyorsa zaten yanlış bilgi uyarısı veriyoruz. Örneğin mavi ekran konularında başka konudan aldıkları çözümü olduğu gibi yapıştıran kişilere uyarı verilmekte. Bunun haricinde durumlar da zaten uyarılık bir konu değil.
Hocam sorun bilgi yanlışlığı doğruluğu değil. Sorun mesajın hiçbir içeriğinin olmaması ve bot gibi yazılması.