Gaming.Gen.TR'nin sattığı uyumsuz RAM değişime girer mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Jezoo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 118
  • Etiketler Etiketler
    gaming ram

Jezoo 5

Uzman
Zamanında Gaming.Gen.TR'den bir sistem aldım. Sistemin anakartı B650M-R ve RAM olarak Lexar Thor OC 32 GB CL38 LD5U16G60C38LG-RGD olarak satın aldım.

Aldığımdan beri sistemde siyah ekran problemi yaşıyorum. BIOS güncellemeleri, voltajla oynamalar, JEDEC eşleştirmeye dair her şeyi yaptım fakat sorunu çözemedim. ASUS'un destek bölümüne yazdığımda "RAM'leriniz bizim QVL listemizde olmadığından uyumsuz çalışması çok normal, değişim gerekli" dendi.

Bunu başından beri biliyordum ama günümüz RAM piyasası çok uçuk olduğundan "en azından" sistemi doğru, karasızlığa uğramadan kullanmak istedim ama nafile. Ne denersem deneyim, yapamadım. Benim gibi mağdur 2 arkadaş ile tanıştım internet üzerinden; kendileri PSU'dan kaynaklı olduğunu düşünüp PSU'larını bile değiştirmişler. Ben aydınlatmıştım onları.

Neyse, uzun lafın kısası, Gaming.Gen.TR'i arayıp ya da mail atıp bu durumu açıklasam bana yardımcı olurlar mı?

Sana yardımcı olmak zorundalar bence. Çünkü uyumsuz RAM göndermek onların hatası.

Uyumsuz RAM diye bir şey yok. Her RAM her anakartta çalışır ayarların yanlıştır hata alıyorsan veya RAM'lerde arıza vardır. BIOS sıfırla bütün ayarlar default iken hata alıyor musun? Eğer alıyorsan Memtest yap.

RAM olarak Lexar Thor OC 32 GB CL38 LD5U16G60C38LG-RGD olarak satın aldım.

RAM'lerin QVL listesinde olmasına gerek yok, listede olmayan RAM'leri kullanıyorum, daha bir defa mavi ekran almadım. Sorunum kesin olarak RAM'ler diyebilmen için başka RAM ile deneme yapmış olman gerekli, başka bir RAM ile deneme yapıldı mı? Çipler Micron ise sorun yaşama ihtimalin var ama, ayar ile düzeltilebilir. Sistem özelliklerini tam olarak marka ve model şeklinde belirtir misin? Conctac frame, yani işlemci için kit kullanıyor musun? İkinci monitör var mı? Eski HDD kullanıyor musun? Sistem özelliklerini tam belirtin.

Evet RAM'ler Micron birçok ayar yaptım ama düzeltemedim sistemin özellikleri şu şekilde.
R7 7800X3D (eskiden 7500F kullanıyordum siyah ekran sorunu hala vardı)
B650M-R
32 GB Lexar RAM.
1 TB NM790 Lexar SSD.
9070 XT.
850W.

EXPO açık olsun olmasın fabrika ayarlarında bile sorun yaşıyorum.

Conctac frame konusuna gelirsek işlemciyi değiştirdikten sonra aldım fakat 7500F ile kullanırken yoktu ona rağmen siyah ekran sorunu devam ediyordu.

Contact frame sökün. BIOS default halde test edin, hata alırsanız Memtest yapın sonucu paylaşın. Uyumsuzlukla ilgili değil bu ya ayar hatası ya arıza var. Micro'na yapılacak fazla bir ayar yok zaten. Ayrıca işlemcide arızalı olabilir 7800X3D denk geliyor öyle.

Evet RAM'ler Micron birçok ayar yaptım ama düzeltemedim sistemin özellikleri şu şekilde.

RAM'leri Hynix yapmak istiyorsan, elinden bir şekilde çıkarman gerekli, iade ya da ikinci elden satış gibi. Gaming.Gen.TR'de, stoklar bitmediyse çok güzel KLEVV RAM'ler var. 6000MHz CL30 ya da 6400MHz CL30 aldığın zaman RAM işini çözmüş olursun. RAM değişiminden sonra sorunun devam ederse ihtimal çok. İşlemci aparatı varsa sökülmesi lazım, ekran kartının güç girişi kontrol edilmeli, bağlantılar önemli. 9070XT anlık spike yaparken çok watt çeker, incelememiz gerekli. Windows'u da değiştirmen gerekebilir. Hazır debloat yapılmış, tr_by ISO kullanabilirsin.

RAM'leri değiştirmektense anakartı değiştirmeyi de planlıyorum.

RAM'leri değiştirmektense anakartı değiştirmeyi de planlıyorum.

EXPO açıp, Memory Context Restore'yi de Enable dener misin? Ben de 7800X3D var, ilk aldığımda mavi ekran değil ama geç açılma ve bazen de iç açılmama yapıyordu. Sürekli BIOS güncelleyip bu ayarı açtım, sorunlarım düzeldi. 1.5 yıldır hiçbir sorun yok ve sürekli BIOS takip edip güncel tutuyorum PC'yi.

Belki bir işe yarayabilir, dene istersen.

Anakartı değiştirmeyi de planlıyorum.

İkisini birden de değiştirebilirsin. ASUS B850M-K RAM ayarı üretilmiş bir model diyebiliriz. X870 tarafında Gigabyte tachyon alabilirsin. Hynix çipli RAM'ler daha iyi olur, silikon kalitesi ve düşük voltaj ile yüksek frekans avantajı var. 9070XT ekran kartıda kaç tane 6+2 8 pin PCI-e girişi var? Girişlere ayrı ayrı kablo çekildi mi? iGPU ve Fast boot ayarını kapatıp denemen gerekli. Bank Refresh mode ayarını normale alıp bir bakmalısın, Memory context restore ayarını enabled yapabilisin. Birkaç ayar ile denemek gerekli, sorunun çözümü biraz da senin araştırmalarına dayalı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…