Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

blackeagle

Uzman
Arkadaşlar modem geldi. OpenWrt cihaza sorunsuz kurdum, interfaces ayarlarını da yaptım fakat internete bağlanamiyorum neden? WAN. 35'te connection attempt failed diyor. VDSL kullanıyorum.

3 saattir uğraşıyorum yapamadım. MR70X geldi OpenWrt sorunsuz kurdum. Arayüze 192.168.1.1 ile giriyorum. TP-Link TD-W9970 modem var ondan da internetten bakarak bridge moda aldım, sonra DHCP kapattım. Kapatmadan önce IPS'ini 192.168.2.1 yaptım OpenWrt'den interfaces ayarlarını yaptım ama hala internete bağlanamiyorum kafayı yiyeceğim ya. Modemde LAN1 portuna taktım routerda ise WAN portuna taktım. Daha sonra routerdan LAN1 portundan PC'ye bağladım bağlantı doğru değil mi?

Dosya Ekleri

• IMG_20250625_114559.webp
    IMG_20250625_114559.webp
    2,2 MB · Görüntüleme: 122
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Öyle yaparsan 130. IP'yi alacak cihaz ile senin modem çakışır mantıken. İlk benim dediğim gibi yap, arayüze erişemezsen veya yine net gelmezse 192.168.1.149 falan yapmayı deneyebilirsin.
Ayrıca ben 100-150 varsayılan olarak geliyor dedim ama sen lan interface ayarlarından SST'e attığım kısımdan kontrol ederek doğrula yine de.

Ayarladım sonunda ama nasıl biliyor musun o kadar saçmaki. TP-Link arayüzünde kolay menüden bridge mod var mış, oradan etkin yaptım o direkt tüm ayarlamaları kendisi yaptı. IP aralıklarını falan ayarladı benim başka hiçbir şey yapmama gerek bile kalmadı. Ne saçma bir şeymiş ya. Boşu boşuna WAN ayarlarından bridge moda almışım, boşu boşuna manuel olarak DHCP kendim kapatmışım. Ne saçma bir şeymiş ya. @Recep Baltaş @prime
Ben daha önce hiç böyle bir şey yapmadığım için webde bir arama yaptım ve şöyle bir yönerge elde ettim:

TP-Link VDSL modemi OpenWrt yönlendiriciye köprülemek (bridge) için genel yöntem, TP-Link modem/yönlendiriciyi bridge moduna almak ve ardından OpenWrt yönlendiriciye bağlamaktır. PPPoE veya diğer bağlantı işlemlerini OpenWrt yönlendirici yapacaktır.

1. TP-Link VDSL modemini bridge moduna al​

• Modemin web arayüzüne gir (genellikle 192.168.1.1 gibi bir IP ile).
  • WAN veya internet ayarlarını bulun.
  • Bağlantı türünü PPPoE veya dinamik IP'den bridge mode'a (bazı modellerde "modem only" ya da "bridge modem") çevir.
  • Mümkünse DHCP sunucusunu devre dışı bırak.
  • Ayarları kaydet ve modemi yeniden başlatın.
Bu adım, TP-Link cihazın yönlendirici özelliklerini kapatarak saf bir modeme dönüştürür; böylece bağlantıyı doğrudan OpenWrt yönlendiriciye iletir (NAT ve yönlendirme yapmaz).

2. TP-Link modem ile OpenWrt yönlendirici arasında fiziksel bağlantı kur​

• TP-Link modemin lan portunu, bir Ethernet kablosu ile OpenWrt yönlendiricinin WAN portuna bağla.

3. OpenWrt yönlendiricide WAN arayüzünü yapılandır​

• OpenWrt'nin web arayüzü olan lucı'ye gir.
  • ağ → arayüzler (network → ınterfaces) bölümüne git.
  • WAN arayüzünü oluştur veya düzenle; bağlantı türünü PPPoE olarak seç.
  • ISS'den aldığın kullanıcı adı ve şifreyi gir.
  • Ayarları kaydedip uygula.
Artık DSL bağlantısını, kimlik doğrulamasını ve yönlendirmeyi OpenWrt yönlendirici yönetecek.

Şimdi burada asıl önemli nokta ülkemizdeki operatörlere göre VDSL ayarı yapmak. Bunun bilgisi de openwrtt sayfasında mevcut:

Mesela TurkNet VDSL için /etc/config/network dosyasını açın. Aşağıdaki satırda yer alan DSL0.35 kısmı önemli. Normalde DSL0 yazar, satırı bulup DSL0.35 olarak düzenleyin.

Kod:
config dsl 'dsl'.
 option annex 'b'.
 option xfer_mode 'ptm'.
 option line_mode 'vdsl'.

config interface 'wan'.
 option proto 'pppoe'.
 option username '***************@turk.net'
 option password '****'
 option ifname 'dsl0.35' # VLAN ID: 35

4. isteğe bağlı: OpenWrt üzerinden modem arayüzüne erişim​

Modemin web arayüzüne (genellikle 192.168.100.1) erişmek isterseniz WAN arayüzüne statik IP alias tanımlayabilirsiniz:
  • Lucı'de ağ → arayüzler kısmına gidin.
  • yeni arayüz eklebutonuna tıklayın:
    • Ad: modem
    • Protokol: Statik IP adresi (static address)
    • Arayüz: @wan
  • IPv4 adresini 192.168.100.2, alt ağ maskesini 255.255.255.0 olarak ayarlayın.
  • Bu arayüzü wan güvenlik duvarı bölgesine (firewall zone) atayın.
  • Ayarları kaydedin ve uygulayın.
  • Yerel ağınızın (lan) IP adresi modemle çakışmamalı. Gerekirse lan IP'sini örneğin 192.168.2.1 yapın.
  • Artık lan üzerinden 192.168.100.1 IP adresiyle modeme ulaşabilirsiniz.

Abi cevap için teşekkürler bugün söylediğin tüm maddeleri eksiksiz bir şekilde en az 5 defa yaptım(modeme reset ata ata) ve denedim olmadı. Ben Netspeed ISS kullanıyorum oda sanırım DSL0.35'dir OpenWrt forumda Netspeed ISS ile ilgili bir bilgi yok. Yarın sabahtan tekrar deneyeceğim umarım çözerim gelişmeleri tekrar yazarım buradan abi. Ayrıca konudaki attığım tüm fotoğraflara bakabildin mi abi neyi yanlış yapıyorum? @Recep Baltaş

Son düzenleme:
Abi cevap için teşekkürler bugün söylediğin tüm maddeleri eksiksiz bir şekilde en az 5 defa yaptım(modeme reset ata ata) ve denedim olmadı. Ben Netspeed ISS kullanıyorum oda sanırım DSL0.35'dir OpenWrt forumda Netspeed ISS ile ilgili bir bilgi yok. Yarın sabahtan tekrar deneyeceğim umarım çözerim gelişmeleri tekrar yazarım buradan abi.
TPLink modemin arayüzünde VLANID yazıyor olması gerek. Bi kontrol eder misin VLAN ID kaç almış? %90 35'tir zaten.
Bu köprü modu olayı sıkıntı maalesef.

Son düzenleyen: Moderatör:
TP-Link modemin arayüzünde vlanıd yazıyor olması gerek. Bir kontrol eder misin VLAN ID kaç almış? %90 35tir zaten.
Bu köprü modu olayı sıkıntı maalesef.

Evet 35 başka şekilde bu routeri nasıl kullanabilirim ki? Başka bir yöntem var mi? Amacım FPS oyunlarda CS gibi daha az ping almak bufferbloat a Plus alabilmek SQM kullanacağım çünkü. Acaba IP cakismasi falan mı oluyor anlamıyorum pek halbuki modemin IPS'ini çakışmasın diye 192.168.2.1 olarak ayarlıyorum.

Evet 35 başka şekilde bu routeri nasıl kullanabilirim ki? Başka bir yöntem var mi? Amacım FPS oyunlarda CS gibi daha az ping almak bufferbloat a Plus alabilmek SQM kullanacağım çünkü
TPLinki köprü moduna almadan, pppoe bilgilerini tplink modeme girer misin? Dümdüz kur modemini. Sonra TPLinkte DHCP kapat. Sonrasında LAN1 portundan MR70Xin WAN portuna tak, protokolü pppoe'dan DHCP client moduna al.
Not: Arayüzlerin IP adreslerini elleme. TPlink arayüzüne erişemeyebilirsin böyle olunca ama WANdan IP alacak mı onu göreceğiz.

TP-Link'i köprü moduna almadan, PPPoE bilgilerini TP-Link modeme girer misin? Dümdüz kur modemini. Sonra TP-Link'te DHCP kapat. Sonrasında lan1 portundan MR70xin WAN portuna tak, protokolü PPPoE'dan DHCP Client moduna al.

Öğlen denemeyi bıraktım daha denemedim sonra en son zaten modemi eskisi gibi kurdum PPPoE ile şu an evde modemi kullanıyorum yarın sabah denerim bu dediğini kral.

Öğlen denemeyi bıraktım daha denemedim sonra en son zaten modemi eskisi gibi kurdum PPPoE ile şu an evde modemi kullanıyorum yarın sabah denerim bu dediğini kral.
Tamamdır. Bundan sonra eskisi gibi kurup köprü modunda tplinkte vlan id açıksa kapatıp hata aldığın şekilde kurmayı da deneyebilirsin olmazsa. Belki hem tplink hemde openwrtde vlan id açık olduğu için sorun yaratıyordur.

Tamamdır. Bundan sonra eskisi gibi kurup köprü modunda TP-Link'te VLAN ID açıksa kapatıp hata aldığın şekilde kurmayı da deneyebilirsin olmazsa. Belki hem TP-Link hem de OpenWrt'de VLAN ID açık olduğu için sorun yaratıyordur.

Tamam kral yarın aktifim yine buralarda :) yahu niye böyle şeyler benim başıma geliyor Reddit'te bile bulamadım benim gibi bir sorunu olan :(

Tamam kral yarın aktifim yine buralarda :) yahu niye böyle şeyler benim başıma geliyor Reddit'te bile bulamadım benim gibi bir sorunu olan :(
Aklıma bir çözüm daha geldi, IP adreslerini farklı subnetlere atadığından kaynaklıda olabilir. Örneğin TPLinki 192.168.1.1'e, Openwrtyi 192.168.2.1'e atıyorsan;
TPLinke 192.168.1.2-99 arası bir IP ver, örneğin 192.168.1.30. Tabii TPLinkte DHCPyi kapa yine.
Openwrtde DHCP ayarını 192.168.1.100'den itibaren IP verecek şekilde ayarla. Örneğin 192.168.1.100-200 arası IP dağıtsın.
Bu senin sorunun tam çözümü olabilir.
Tabii bu çözümü de bridge modta iken uygulaman lazım.
Aklıma bunlar geldi birtek, bunlardan biri muhakkak sorununu çözecektir diye düşünüyorum.

Aklıma bir çözüm daha geldi, IP adreslerini farklı subnetlere atadığından kaynaklıda olabilir. Örneğin TP-Link'i 192.168.1.1'e, OpenWrt'yi 192.168.2.1'e atıyorsan;
TP-Link'e 192.168.1.2-99 arası bir IP ver, örneğin 192.168.1.30. Tabii TP-Link'te DHCP'yi kapa yine.
OpenWrt'de DHCP ayarını 192.168.1.100'den itibaren IP verecek şekilde ayarla. Örneğin 192.168.1.100-200 arası IP dağıtsın.
Bu senin sorunun tam çözümü olabilir.
Tabii bu çözümü de bridge modda iken uygulaman lazım.
Aklıma bunlar geldi bir tek, bunlardan biri muhakkak sorununu çözecektir diye düşünüyorum.

Aynen bunu modemde ayarlarimda OpenWrt'de nasıl ayarlayacağım tam olarak bilemiyorum yarın bununda deneyeceğim.

Aynen bunu modemde ayarlarimda OpenWrt'de nasıl ayarlayacağım tam olarak bilemiyorum yarın bununda deneyeceğim.
OpenWrt'de zaten ayarlı olarak gelmiş olması gerekiyor:
Screenshot_20250626_010105_Chrome.webp

Örneğin bende 100-150 arası olarak belirlenmiş, ben ellememiştim bu ayarı hiç. 150'yide 200 yapabilirsin, bu şekilde denenebilir. Muhtemelen olacaktır.