Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

dobronx

Becerikli
İyi sosyaller OCCT ile Power test yaptığımda 50.saniyeden sonra bilgisayar yeniden başlıyor. Elimdeki PSU'ya da CPU soğutucusundan mıdır? İşlemci sıcaklıkarı 90'a dayanıyor testte. Bileşenler R5 7500F, RTX 5060 Ti 16 GB, PSU Thermaltake Smart BX1 650W. Teşekkürler.

BIOS'tan AMD Core Performance Boost'u kapatınca işlemci tüketimi 90 Watt'tan 60 Watt'a düştü, sıcaklık 67'ye düştü. OCCT Power testinde 4.dakikaya kadar bekledim kapanmadı. Sorunun PSU mu CPU mu olduğunu yardımcı olabilecek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar, anakartı yeni sürüm betaya güncelledim ve tekrar test yaptım, bu sefer kapanma olmadı. Hiç gidemediği kadar çok gitti ve en sonunda testi ben ellerimle durdurdum. En azından kapanma olmadı şu an. Hemen yeni bir soğutucu alacağım zaten ama bu soğutucun da bu kadar soğutamaması bence garip.

Ekran görüntüsü 2025-11-09 170628.webp
Deneme yanılma yöntemi ile deneyin hocam. Eco Mode'un yerini tam hatırlamıyorum. İnternete veya ChatGPT'ye yazarsanız daha kolay olur. Fan zaten belli bir ısıdan sonra %100'e geliyordur, kendinden otomatik ayarlıdır. Deneyin yine de ama thermal limitleri de kontrol edin.

AIDA64 ile kontrol edebilirsiniz bütün sıcaklıkları.

Hocam PBO ve CPB'yi açtım şu an. Bu arada thermal limit anakartta PBO içindeydi, onu da kapatmama rağmen OCCT içinde yine testte işte 84.8 sıcaklıkta kapandı. OCCT'nin içinde kendi thermal limiti var mı bilmiyorum. Şimdi her şey açık AIDA64 ile OCCT CPU testinde sistem kapanmadan anakart sıcaklığına bakıp yazacağım.
OCCT'yi açın aynı anda HWiNFO'da açık olsun tam menü olarak. Oradan takip edebilirsiniz.
Hocam OCCT ile AIDA64'ü aynı anda açıp PBO ve CPB auto ayarda iken hiçbir şeyi ellemeden testini yaptım, anakart sıcaklığı AIDA64 üzerinden hiç artmadı, 36 dereceydi işlemci kapatmadan hemen testi 40 saniye sonra durdurdum. Sorun anakart sıcaklığında değil sanırım.

ASUS anakartlarda cekilen gucu limitleme secenegi var. Serbest birakmak yerine ornegin 80W ya da 85W gibi limitlemekte belki cozum olabilir. Deneme yanilma ile bakmak gerek.

ASUS anakartlarda cekilen gucu limitleme secenegi var. Serbest birakmak yerine ornegin 80W ya da 85W gibi limitlemekte belki cozum olabilir. Deneme yanilma ile bakmak gerek.

Sorunu bulamaz isek zaten en kötü Core Boost Performance ve PBO'yu belki kapatıp öyle kullanacağım mecbur yeni soğutucu alana kadar. Sadece şu an 84.8 sıcaklık 1.17 dakikada neden bilgisayarı yeniden başlattığını anlamaya çalışıyorum. 84.8 o kadar yüksek bir sıcaklık mı?

Sorunu bulamaz isek zaten en kötü Core Boost Performance ve PBO'yu belki kapatıp öyle kullanacağım mecbur yeni soğutucu alana kadar. Sadece şu an 84.8 sıcaklık 1.17 dakikada neden bilgisayarı yeniden başlattığını anlamaya çalışıyorum. 84.8 o kadar yüksek bir sıcaklık mı?
Hayır, o kadar yüksek değil.

Benim eski sistemimde 13700F var idi. 103 derecede çalışıyordu herhangi bir limit yemeden.

Islemci icin yuksek degil. Sorun muhtemelen anakartin VRM'lerinin bu cekilen akimi stabil verememesi ya da anakartta VRM sogutucularinin olmamasi nedeniyle VRM'lerin asiri isinmasi. VRM'lerde sogutucu varsa belki aradaki pad islevini yitirmis ve VRM'leri de sogutamiyor da olabilir.

Anakart MSI Pro B650M-B bu model ise VRM'lerde sogutucu gorunmuyor. Asiri isiniyor olmalilar.

Islemci icin yuksek degil. Sorun muhtemelen anakartin VRM'lerinin bu cekilen akimi stabil verememesi ya da anakartta VRM sogutucularinin olmamasi nedeniyle VRM'lerin aşırı isinmasi. VRM'lerde sogutucu varsa belki aradaki pad islevini yitirmis ve VRM'leri de sogutamiyor da olabilir.
Hocam anakart sıcaklığı AIDA64 üzerinde testte 36 derece gözüküyordu. Akımı stabil verememesi sorunu varsa ona ne yapabilirim peki?

hocam anakart sıcaklığı aida64 üzerinde testte 36 derece gözüküyordu
Anakart degil, VRM sicakligi sorun burada. Konu icinde MSI Pro B650M-B olarak gordum anakarti. Eger bu ise VRM'lerde sogutucu gorunmuyor. 90W cekilirken asiri isiniyor olmalilar.

Elin yatkin ise anakarta zarar vermeden ve kisa devre yaptirmadan sogutucu ekleyebiliyorsan aluminyum sogutucu ekleyebilirsin ama cok dikkatli olmak gerek. Sogutucuyu duzgun montajlasan bile sicaklik ya da agirlik nedeniyle daha sonra ayrilmayacagindan emin olmak gerek.

MSI Pro B650M-B.webp

Anakart degil VRM sicakligi sorun burada. Konu icinde MSI Pro B650M-B olarak gordum anakarti. Eger bu ise VRM'lerde sogutucu gorunmuyor. 90W cekilirken aşırı isiniyor olmalilar.
Tam bu şekilde iken VRMOS sıcaklığı 68. 85.6 işlemci sıcaklığında dondu, bilgisayar gitti şu an.

20251109_160335.webp

Anakart degil VRM sicakligi sorun burada. Konu icinde MSI Pro B650M-B olarak gordum anakarti. Eger bu ise VRM'lerde sogutucu gorunmuyor. 90W cekilirken aşırı isiniyor olmalilar.
Hocam ben AM4'te 5600'ü, ASRock B550M HDV ile sıfır MOSFET soğutucusuyla 120W PPT ile kullanıyordum. 1 saatlik testte bile en ufak hata almadım OCCT'de. 6 fazlık bir anakarttı bir de. Tabii ki platform farklı ama 7500F gibi bir işlemciyi MSI'ın bu kartı 90W'lerde çalıştırabilmesi lazım diye tahmin ediyorum ya. VRM sıcaklıklarını bilmiyoruz tabii ama donanımsal olmayabilir diye tahmin ediyorum. Belki Curve Optimizer'la daha stabil hale getirebilir çekirdekleri. Hem biraz olsa da daha serin çalışmasını sağlar.

BIOS sürümüyle alakalı bir kararsızlık da olabilir.