Tekrardan çekiniyorum şimdi tekrar boot olmaz ise diye, aslında 5 dakikalik iş oldu sizin sayenizde artık benim için ama insan ister istemez üşeniyor, bu arada bir de böyle dene demişsiniz de bir görsel attiysaniz gözükmüyor bende. şimdi gözüküyor, deneyip haberdar edeceğim, birde nitro 1-2-0'a taktım ben biraz hocam 6200 yapıp 1-2-0 daha mantıklı olmaz mı, bu işte bir 1-2-0 olayına birde gdm off olayına kafayı taktım ikiside vazgeçilmezim gibi bir şey, neyse ilk önce dediğiniz gibi 6400 1-2-1 deniyorum saygılarla.@behramabi Bir de böyle dene biraz gevşettim. Nitro 1-2-1 dene olmazsa 1-3-1 yap. Test et nitro 1-2-1'i.
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
M die kit sıkı timing yemiyor malesef büyük ihtimal. Gdm kapalıyken doğru timingleri bulmak zordur. Bir de böyle dene, nitro 1-2-1 yap bir de sonra test et oyunlarda ve programlarla.
1-2-1 boot edip hata verir bence en kötü, boot etmezse şanssızlık olur yine ama denemeden bilemezsin, bir zararı olmaz.
1-2-1 boot edip hata verir bence en kötü, boot etmezse şanssızlık olur yine ama denemeden bilemezsin, bir zararı olmaz.
6400 yapabiliyorsan neden yapmayasın ama stabilize etmesi zor. 2200 fclk ve 2133 fclk stabilite yakalamak lazım, işlemci stoktayken linpack bakarsın 10 gb stres test 10 15 kere yaparsın. Cok fark olmaması lazım aralarda. vddg iod ve vddg ccd leri elle 1050mv ayarla, vddp 1.05v ayarla öyle dene stabilite yakalayamazsan fclkda.Tekrardan çekiniyorum şimdi tekrar boot olmaz ise diye, aslında 5 dakikalik iş oldu sizin sayenizde artık benim için ama insan ister istemez üşeniyor, bu arada bir de böyle dene demişsiniz de bir görsel attiysaniz gözükmüyor bende. şimdi gözüküyor, deneyip haberdar edeceğim, birde nitro 1-2-0'a taktım ben biraz hocam 6200 yapıp 1-2-0 daha mantıklı olmaz mı, bu işte bir 1-2-0 olayına birde gdm off olayına kafayı taktım ikiside vazgeçilmezim gibi bir şey, neyse ilk önce dediğiniz gibi 6400 1-2-1 deniyorum saygılarla.
Son düzenleme:
İlk başta direk nitro mode 1-2-1 voltajlari ayarlayip sizinkine göre 6400 2133 1-2-1 nitro sıkıntısız bir şekilde boot etti. şimdi timingleri ayarlıyorum. Timingleri de ayarladıktan sonra eğer boot ederse acaba gene nitro 1-2-0 deneyeyim mi?
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
1-2-0 6400'de boot etmemiş yine etmez. Vddp ve vddg de dediğim gibi ayarlayabilirsin problem olmaz, asus autoda böyle ayarlıyor. Ryzen masterden bakabilirsin vddg ve vddp kaç verdiğine anakartın için.
Stabilse autoda ellemene de gerek yok denersin ekstra. 2133 flck linpack stabil mi onu da yaparsan sapma ne kadar bakarsın. 2 3ten fazlaysa sıkıntı oluyor genelde.
Active memory settings enable yapıp spd timingden trcdwr ve rd'yi manuel yapıp dediklerimi yaz. Hex değer ise eğer orada belirtiyordur değilse wr'ye 16 rd'ye 38 yaz. Hex ise wr 10, rd 26 yazacaksın.
@behramabi Gdm enable bu şekilde deneyebilirsin timingleri soc 1.25 yapabilirsin, 2 profili karşılaştır performansa göre. Nitro 1-2-1'de bırak.
@deadfellow @11115 Benim karhu test speed hiçbir şekilde 245 mb üstü çıkmıyor, sebebi kitin m die olması olabilir mi? Trp falan 38 aşağısına inmiyor, sizinkiler 30 çünkü. Teşekkür ederim.
Stabilse autoda ellemene de gerek yok denersin ekstra. 2133 flck linpack stabil mi onu da yaparsan sapma ne kadar bakarsın. 2 3ten fazlaysa sıkıntı oluyor genelde.
Trcdwr 16 yapabilirsin bir de. Advanced kısmından ddr timing options active memory timings enable yap oradan spd timings trcd kısmını bul eğer normal değerse 16 yaz, hex değerse 10 yazacaksın. Benim anakartta hex değil normal değermiş oradan patladım, wr'ye 10, rd'ye 26 yazdım, yine çıtlattım ramleri trainlerken göçtüİlk başta direk nitro mode 1-2-1 voltajlari ayarlayip sizinkine göre 6400 2133 1-2-1 nitro sıkıntısız bir şekilde boot etti. şimdi timingleri ayarlıyorum. Timingleri de ayarladıktan sonra eğer boot ederse acaba gene nitro 1-2-0 deneyeyim mi?
@behramabi Gdm enable bu şekilde deneyebilirsin timingleri soc 1.25 yapabilirsin, 2 profili karşılaştır performansa göre. Nitro 1-2-1'de bırak.
@deadfellow @11115 Benim karhu test speed hiçbir şekilde 245 mb üstü çıkmıyor, sebebi kitin m die olması olabilir mi? Trp falan 38 aşağısına inmiyor, sizinkiler 30 çünkü. Teşekkür ederim.
Son düzenleme:
1-2-0 6400'de boot etmemiş yine etmez. Vddp ve vddg de dediğim gibi ayarlayabilirsin problem olmaz, ASUS Auto'da böyle ayarlıyor. Ryzen Master'den bakabilirsin vddg ve vddp kaç verdiğine anakartın için.
Stabilse Auto'da ellemene de gerek yok denersin ekstra. 2133 flck linpack stabil mi onu da yaparsan sapma ne kadar bakarsın. 2 3'ten fazlaysa sıkıntı oluyor genelde.
Trcdwr 16 yapabilirsin bir de. Advanced kısmından DDR timing options active Memory timings enable yap oradan SPD timings tRCD kısmını bul eğer normal değerse 16 yaz, hex değerse 10 yazacaksın. Benim anakartta hex değil normal değermiş oradan patladım, Wr'ye 10, Rd'ye 26 yazdım, yine çıtlattım RAM'leri trainlerken göçtüactive Memory settings enable yapıp SPD timingden trcdwr ve Rd'yi manuel yapıp dediklerimi yaz. Hex değer ise eğer orada belirtiyordur değilse Wr'ye 16 Rd'ye 38 yaz. Hex ise wr 10, rd 26 yazacaksın.
Eki Görüntüle 144002
@behramabi gdm enable bu şekilde deneyebilirsin timingleri SoC 1.25 yapabilirsin, 2 profili karşılaştır performansa göre. Nitro 1-2-1'de bırak.
@deadfellow @11115 benim karhu test Speed hiçbir şekilde 245 MB üstü çıkmıyor, sebebi kitin m die olması olabilir mi? tRP falan 38 aşağısına inmiyor, sizinkiler 30 çünkü. Teşekkür ederim.
tRP m die olduğu içim inmiyor olabilir ama net bir bilgim yok. Hynix'a die ların çoğu 6400 de tRP 32, 6200 de 30 yapabiliyor. Ama bazı Hynix'a 32 34 yapamayan yalnızca 36 yapabilen görmüştüm. Kısaca Hynix'a die bile olsa kitten kite değişiyor.
Karhu hızı çoğunlukla Fclk'e bağlı. Bazı timingler de eğer doğru değilse az hız verdirebiliyor. 6400 ve 2133 Fclk'de 248-250 Mbps almanız gerekiyor diye biliyorum ancak @deadfellow'a sormak lazım.
Bir de karhu hızının tam oturması için en az 6 saat geçmesi gerekiyor. Benim 6200 ve 2200 Fclk'de 256-257Mbps bandındaydı.
Benim 2200 fclk önceden stabil değildi. Linpack'te oynamalar oluyordu. Sanırım anakart Auto'dayken 950mv ayarlamıştı. Ben 1050 Mv'ye aldığımda 2200 stabil oldu. Overclocker UK'de de okumuştum genelde 1000-1050 mv öneriyorlar Vddg'ler için.(fclk 2200 yapmak için)
- Makaleler
- 1
@11115 Teşekkürler. Benim 2133 stabil herhalde 2100 denedim hız 245'ten 230'a geriledi çünkü, diğer türlü sabit falan kalırdı ya da çok az değişirdi. Fclk stabil değilken bandwith throttlelıyor. Trp m die kitlerde düşürmek imkansıza yakın. Trp bunda 37 bile stabil değil büyük ihtimal bakmıştım, a die yapabiliyor 30 32 34 civarı m die çok indirmek mümkün değil direk error veriyor. Acaba 5 6 mb ordan mı kaybediyorum bilmiyorum. Trcdwr yi de hex yerine normal vermişler, orda da çıtlattım yine ramleri direk trainlerken kesti kendinitRP m die olduğu içim inmiyor olabilir ama net bir bilgim yok. Hynix'a die ların çoğu 6400 de tRP 32, 6200 de 30 yapabiliyor. Ama bazı Hynix'a 32 34 yapamayan yalnızca 36 yapabilen görmüştüm. Kısaca Hynix'a die bile olsa kitten kite değişiyor.
Karhu hızı çoğunlukla Fclk'e bağlı. Bazı timingler de eğer doğru değilse az hız verdirebiliyor. 6400 ve 2133 Fclk'de 248-250 Mbps almanız gerekiyor diye biliyorum ancak @deadfellow'a sormak lazım.
Bir de karhu hızının tam oturması için en az 6 saat geçmesi gerekiyor. Benim 6200 ve 2200 Fclk'de 256-257Mbps bandındaydı.
Benim 2200 fclk önceden stabil değildi. Linpack'te oynamalar oluyordu. Sanırım anakart Auto'dayken 950mv ayarlamıştı. Ben 1050 Mv'ye aldığımda 2200 stabil oldu. Overclocker UK'de de okumuştum genelde 1000-1050 mv öneriyorlar Vddg'ler için.(fclk 2200 yapmak için)
Vddg elle de ayarladım vddp ile, bir şey değişmedi. Tuf vddgleri 1050mv, vddp 1.05v veriyor autoda, ryzen masterden de baktım. Belki de bunları biraz kısmak mı lazım 2133 için bilemedim. 950'ye falan. Bazı çipler sevmiyor high voltaj.
Timinglerle mi alakalı acaba diye gevşetip de denedim, gdm enabled de denedim 240 245 arası gidip geldi, en iyi gördüğüm senaryoda 245 246'ya dayanıp sabit devam ediyordu yani.
Normali 250 255 arası olmalı ama redditte bahsetmişler, sanki benim gibi 245 alanlar da var. Kit limitli kesin m die diye, oraya yazanların %99'u A die çünkü, M die alan adam expo bile açmaz büyük ihtimal
Son düzenleme:
@11115 teşekkürler. Benim 2133 stabil herhalde 2100 denedim hız 245'ten 230'a geriledi çünkü, diğer türlü sabit falan kalırdı ya da çok az değişirdi. Fclk stabil değilken bandwith throttlelıyor. tRP m die kitlerde düşürmek imkansıza yakın. tRP bunda 37 bile stabil değil büyük ihtimal bakmıştım, a die yapabiliyor 30 32 34 civarı m die çok indirmek mümkün değil direk error veriyor. Acaba 5 6 MB oradan mı kaybediyorum bilmiyorum. Trcdwr yi de hex yerine normal vermişler, orada da çıtlattım yine RAM'leri direk trainlerken kesti kendiniyıllardır hex olan bir şeyi ne oldu da normale çevirdiler acaba çok merak ettim.
Vddg elle de ayarladım vddp ile, bir şey değişmedi. TUF vddgleri 1050mv, vddp 1.05v veriyor Auto'da, Ryzen Master'den de baktım. Belki de bunları biraz kısmak mı lazım 2133 için bilemedim. 950'ye falan. Bazı çipler sevmiyor high voltaj.
Timinglerle mi alakalı acaba diye gevşetip de denedim, gdm enabled de denedim 240 245 arası gidip geldi, en iyi gördüğüm senaryoda 245 246'ya dayanıp sabit devam ediyordu yani.
Normali 250 255 arası olmalı ama Reddit'te bahsetmişler, sanki benim gibi 245 alanlar da var. Kit limitli kesin m die diye, oraya yazanların %99'u a die çünkü, m die alan adam EXPO bile açmaz büyük ihtimal![]()
Bana garip gelen şey 6400 1/2/0 boot edip hatta hata almıyorsunuz ama 2200 fck stabil değil. Demek ki imc de Nitro ile fclk çok farklı bölümlerde ya da alakalı değiller.
- Makaleler
- 1
Olabilir her şey deneyim, tecrübe ama bendeki parçalar türünün tek örneği hep öyle oldu. Saçma sapan yani. 2233 fclk açar ama 1.3soc'ta 3000 uclk yapamaz mesela, böyle de olsa şaşırmazdım.Bana garip gelen şey 6400 1/2/0 boot edip hatta hata almıyorsunuz ama 2200 fck stabil değil. Demek ki imc de Nitro ile fclk çok farklı bölümlerde ya da alakalı değiller.
VDDQ 1.45 yapınca da oyundaki anlık donmalar azaldı bu arada. Test programları bu voltaja çok duyarlı değil hata vermese de stabilite yakalamak zor. Kit bazında bu 1.4-1.45 arası istiyor büyük ihtimal tam stabilite için. 1-2-0 hala hata vermiyor test etmeye devam ediyorum günlük. 2200 fclk niye stabil değil emin değilim ama 2 3 kere denemiştim birinde gflops oynaktı 485 480 falan diye, diğerinde oyun drop yemekten zor oynamıştım, en son deneyişte de direk 5 dk içinde oyun çöktü işte. 2133 fclk da eğer stabil değilse şaşırmam. Belki de o yapıyor sıkıntıyı
Şu an 1.25 soc 1.6vdd gdm off 1-2-0 nitro hala hata yok testlerde. Vddg ve vddp de zaten auto olarak olması gerektiği gibi ne eksik ne fazla ayarlamış anakart, elle girince hiçbir etkisi olmadı. Bu fclk için sabit volt ve clock nereden vermiştiniz, dün kurcaladım da pbo'nun üstüne override olur diyor zaten, direk 1.15v 4.7ghz vesaire verilir herhalde. Tesekkürler.
Fclk ile hiç uğraşmak istemedim yani 2133'de stabildir diye. Bu da stabil değilse ramle uğraşmanın hiç mantığı yok. 8000 yapıp 2:1'de 2000 fclk yapmak lazım, öyle bir kit de elimde yok. 24 gb kit ya da 16gb a die lazım.
Ya da fclk çok çok ince ayar istiyor, misc voltaj, vddp vddg iod öyle bir ayarlıcaksın ki tek bir hata bile almayacaksın ama bunu yapacak deneyim tecrübe malesef yok, bu sefer hepten anakartı ve işlemciyi elime alırım herhalde. Detaylı incelemek lazım osiloskopla falan bilmiyorum bendeki işlemci her zamanki gibi rezillik.
Yani bak şu işlemci belki saf haldeyken 6600 1:1 açabilecek kapasitede düzgün ayarlarsan, nitro da 1-2-0 stabil açıyor 6400'de. Ama undervolt performansı berbat direk al stokta kullan, fclk da berbat 2200'de az dayanır diyordum yani. 2000 fclk'da bile gflops 1 2 oynuyor 2000 fclk da stabil değil belki. Sonraki adımda ne yapmalıyız 4800 mhz 1800 fclk falan mı
Bu işlemciyi denek olarak bir yerlere yollamak lazım global olarak adam gibi inceleyecek birine. İşten kim anlıyorsa artık, jay mi anlar gamers nexus steve mi anlar bilmiyorum.
Gerçekten rezalet. Şunu 3 değil 300 saat yapsam yine hata vermez. Majör problem olsa zaten tak diye verir. Ama fclk stucklandık oynatamıyoruz. Bu sistemin hakkı 2000 fclk üstü olmayacak gibi. İşlemciye de +10 positive curve optimizer, -200 core clock vereceğim.
Kasayı balkona kurup deneyeceğim. İod sıcaklığı 30 olsun bakalım ne olacak
@11115 Bu arada 6000 6200 ve 6400'deki co değerleri tamamen farklı işliyor bende. 6400'de co yapamıyorum resmen ciddi stabilite bozuyor, 6000'de daha rahatım bir sıkıntı çıkartmıyor, ram tightlaştırdıkça işlemci co değerleri ve boost clock override ciddi anlamda düşüyor. +200 -10 bile stabil değil 6400'de. Program hata vermese de, işlemciyi stoğa çekince anlıyorsun ya da +75 +100 -10 verince rahatlayıp kendine geliyor. Niye böyle bilmiyorum.
Prime95 ya da y cruncher hata vermedi +200 -10'dayken ama 2 3 çekirdek 6400'deyken -10 bile kabul etmiyor büyük ihtimal. Onları bulamayacağım sanırım. O yüzden ram için işlemciyi stoğa çekmek niyetindeyim.
Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez selam ben stabil kaldığım ayarları atıyorum hocam gözüne batan herhangi bir şey var mı bir bakabilir misin sana zahmet? Mem vdd bende 1.420 limitli bu arada daha fazla çıkmıyor BIOS'umda zannımca o yüzden Nitro 1/2/0 açamıyorum bununla bir alakası olabilir mi? Şu an 1/2/1'deyim. dert sahibi oldum 1/2/0'da çalıştıracağım diye ne yaptıysam yok arkadaş benden ekmek çıkmaz sana diyor.
- Makaleler
- 1
@behramabi Trrdl 8 tfaw32 twr48 trdrdscl ve twrwrscl 6-6 deneyebilirsin, hata veriyor mu bu değerler ya da sonuç kıyaslayabilirsin. Pyprime indirip oradan latency kıyaslarsan daha mantıklı olur. Benhmate indirip oradan da bakabilirsin gecikmeye. Twr 48 trfc 512 yap bu şekilde iyi olmamış tam.@Ayhan Dönmez selam ben stabil kaldığım ayarları atıyorum hocam gözüne batan herhangi bir şey var mı bir bakabilir misin sana zahmet? Mem vdd bende 1.420 limitli bu arada daha fazla çıkmıyor BIOS'umda zannımca o yüzden Nitro 1/2/0 açamıyorum bununla bir alakası olabilir mi? Şu an 1/2/1'deyim. dert sahibi oldum 1/2/0'da çalıştıracağım diye ne yaptıysam yok arkadaş benden ekmek çıkmaz sana diyor.
Eki Görüntüle 144392
Anakartında high voltage modu aç bir de. Bu şekilde stabil olma şansı zor. 6400 cl30 için 1.5v vdd ver, vddio ve vddq 1.4'te kalabilir, vddq 1.45 de yapabilirsin high voltage mod'dan sonra. Hwinfodan ramleri takip et, stres testte 1.5v verdikten sonra 50'yi geçmiyorsa sıkıntı olmaz.
@behramabi Bu şekilde birebir dene. Gdm enabled ve disabled dene. Nitro 1-2-1 yap, mem vdd 1.5 yap dram high voltage mode açıp. Stres teste sok iyice, hwinfodan ram sıcaklıkları takip et.
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Yeni konular
-
Okullarda test yapıp burs teklif eden dil kursları güvenilir mi?
- Torukojin Kaneki
-
-
Araç kaportasındaki derin çizikler ve hatalı rötuşlar (oje) nasıl düzeltilir?
- Hamza Ensar Sağlam
-
1.500 TL bütçe ile HP Victus 16 için laptop soğutucu önerisi
- ziqxchampion
-
-
Samsung Galaxy Tab S9 ve Galaxy Tab S11 arasında hangisi tercih edilmeli?
- Mr. Soprano
-
Makine Çeviri Librarian: Tidy Up the Arcane Library! Türkçe Yama
- Calypso Çeviri
-