Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@behramabi trrdl 8 tfaw32 tWR48 trdrdscl ve twrwrscl 6-6 deneyebilirsin, hata veriyor mu bu değerler ya da sonuç kıyaslayabilirsin. Pyprime indirip oradan latency kıyaslarsan daha mantıklı olur. Benhmate indirip oradan da bakabilirsin gecikmeye. tWR 48 tRFC 512 yap bu şekilde iyi olmamış tam.
Anakartında high voltage modu aç bir de. Bu şekilde stabil olma şansı zor. 6400 CL30 için 1.5v vdd ver, vddio ve vddq 1.4'te kalabilir, vddq 1.45 de yapabilirsin high voltage Mod'dan sonra. HWiNFO'dan RAM'leri takip et, stres testte 1.5v verdikten sonra 50'yi geçmiyorsa sıkıntı olmaz.

Eki Görüntüle 144511
@behramabi bu şekilde birebir dene. Gdm enabled ve disabled dene. Nitro 1-2-1 yap, mem vdd 1.5 yap DRAM high voltage mode açıp. Stres teste sok iyice, HWiNFO'dan RAM sıcaklıkları takip et.

ASRock'ta high voltage mod yok silinmiş herhalde en son BIOS güncellemelerinde. Sizin bir malumatınız var mı bu high voltage modu hakkında fakat ASRock kullanmıyordunuz herhalde. 6400'ü stabil alamamamın sebebi de bu. Boot edemedim sizin bu attığınız son ayarlarda. En son güncel kaldığım ayarları paylaşıyorum. Bu arada Nitro'yu şükür 1/2/0 da boot edebildim. 2 numune tilt etti beni. Gdm enabled kullanmıyorum ve Nitro'yu 1/2/1 de kullanmak istemiyorum takıntı haline geldi bende. 6400'de 1/2/0 yapamayacağıma göre böyle çözdüm. High voltage mode olmadan imkansız benim bu RAM'leri 6400 2133'te çalıştırmam. Vdd vddq vddio hepsi 1.420'ye limitli yükselmiyor ASRock sağ olsun. High voltage mode ayarı eski ASRock bioslarında DRAM timingin altında yer alıyor araştırdığım kadari ilen, bende yok high voltage mode gidene kal demem olmayıversin. Şu anki değerler nasıl sizce?

test243.webp

Son düzenleme:
X670 pro rs gibi bir kartta high voltage mode olmaması imkansız, iyi araştırın biosta. Search arama kısmına falan yazın, bir şekilde bulun. Bu ramler 6200 c28 1.43 vdd'de bile stabil değil, ben iyi test etmiştim. Stabil olmadan kullanırsın şu anda bu profili de. O ayarı açmadan ram işine girmek saçma olur. 6200 c30 yapabilirsin anca 1.43 vdd'de tam olarak stabil istersen. @behramabi

6200 c28'de kalmak istersen fclk 2167'de bırak eğer stabilse. 2200 her çip açamıyor benimki dahil, sıkıntı çıkartıyor sisteme. High voltage modu bulup vdd 1.48-1.5 civarı vereceksin 6200 c28 için de tam stabilite için, bu kit yemiyor çünkü diğer türlüsünü, sıkıntı yaşarsın ileride.

Soc 1.2-1.25 arasına düşürt 6200 için, fclk 2167 yap stabilse kontrol et pyprime indir, latency karşılaştır. İyi test etmeden bu şekilde kullanırsan pc'ni corruptlar dosyaları zaman içinde, eksi performans alırsın.

@behramabi Bios'ta high voltage mode kalksa bile 1.5v vdd yazarsan arka planda onun uygulandığından falan bahsetmişler, o şekilde dene istersen. Bu şekilde çok verimsiz olacaktır.

Hwinfodan sensör bölümünden ramleri takip ederken vdd ve vddq'ya da ekstra bakarsın uygulanmış mı 1.43'ün üstü diye.

@behramabi Tam olarak neden boot edemediniz, 6400 c28 1.43v denediğiniz için mi? 6400 c30 boot ediyor o voltajda stabil olmasa da çünkü. Nitro 1-2-0 denemediğinizi varsayıyorum 6400'de.

Belki farklı bir kısma almışlardır, redditte falan bir araştırın, illa adının o olması gerekmiyor, bir şekilde alt menülerden ayarlayabiliyorsundur.

Son düzenleme:
X670 pro rs gibi bir kartta high voltage mode olmaması imkansız, iyi araştırın biosta. Search arama kısmına falan yazın, bir şekilde bulun. Bu ramler 6200 c28 1.43 vdd'de bile stabil değil, ben iyi test etmiştim. Stabil olmadan kullanırsın şu anda bu profili de. O ayarı açmadan ram işine girmek saçma olur. 6200 c30 yapabilirsin anca 1.43 vdd'de tam olarak stabil istersen. @behramabi

6200 c28'de kalmak istersen fclk 2167'de bırak eğer stabilse. 2200 her çip açamıyor benimki dahil, sıkıntı çıkartıyor sisteme. High voltage modu bulup vdd 1.48-1.5 civarı vereceksin 6200 c28 için de tam stabilite için, bu kit yemiyor çünkü diğer türlüsünü, sıkıntı yaşarsın ileride.

Soc 1.2-1.25 arasına düşürt 6200 için, fclk 2167 yap stabilse kontrol et pyprime indir, latency karşılaştır. İyi test etmeden bu şekilde kullanırsan pc'ni corruptlar dosyaları zaman içinde, eksi performans alırsın.

@behramabi Bios'ta high voltage mode kalksa bile 1.5v vdd yazarsan arka planda onun uygulandığından falan bahsetmişler, o şekilde dene istersen. Bu şekilde çok verimsiz olacaktır.

Hwinfodan sensör bölümünden ramleri takip ederken vdd ve vddq'ya da ekstra bakarsın uygulanmış mı 1.43'ün üstü diye.

@behramabi Tam olarak neden boot edemediniz, 6400 c28 1.43v denediğiniz için mi? 6400 c30 boot ediyor o voltajda stabil olmasa da çünkü. Nitro 1-2-0 denemediğinizi varsayıyorum 6400'de.

Belki farklı bir kısma almışlardır, redditte falan bir araştırın, illa adının o olması gerekmiyor, bir şekilde alt menülerden ayarlayabiliyorsundur.
Yaklaşık 3 gündür high voltage mode'a bakıyorum asrock kaldırmış adım kadar eminim. Yeni biostan eski biosa geçtim birkaç sürüm denedim gene yok, kesinlikle bu durum bence sadece x670 pro rs'e özel bir durum taichi, steel legend versiyonlarında var çünkü. high voltage mode asrock bioslara baktığımda hep oc tweakeer sekmesinde oluyor, dram voltage control diye geçiyor hatta kesinlikle eminim bu ayar bende yok, ve bu ayar olmadan voltagelari istediğim gibi yükseltmeden stabiliteyi yakalamam imkansız, hatta redditte de konu açılmış yazarsanız görürsünüz "High Voltage Mode Removed Asrock" diye. dediğiniz gibi FLCK'yi 2167'de deneyeyim socu da 2.5 lerde test edeyim. Bu arda yukarıda ben boot edilmedi yazmışım kusura bakmayın yanlış söylemişim, 1-2-1 ve attığınız timinglerle boot oldu 1-2-0'da olmuyordu en son attığınız değerler gdm enabled herhalde, timingler ona göre değişmiyor değil mi, disabled veyahut enabled yapsak bile aynı değerleri girmek bi sıkıntı yaratmaz dogrumuyum? Büyük ihtimal şuan test yapsam cl28 1.43 vdd kesinlikle hata verecektir dediğiniz gibi 30 da kullanmak daha mantıklı fakat 6400 yapamayınca da cl'den düşmek istiyorum bir yerden eşitlemek istiyorum.

Yaklaşık 3 gündür high voltage mode'a bakıyorum asrock kaldırmış adım kadar eminim. Yeni biostan eski biosa geçtim birkaç sürüm denedim gene yok, kesinlikle bu durum bence sadece x670 pro rs'e özel bir durum taichi, steel legend versiyonlarında var çünkü. high voltage mode asrock bioslara baktığımda hep oc tweakeer sekmesinde oluyor, dram voltage control diye geçiyor hatta kesinlikle eminim bu ayar bende yok, ve bu ayar olmadan voltagelari istediğim gibi yükseltmeden stabiliteyi yakalamam imkansız, hatta redditte de konu açılmış yazarsanız görürsünüz "High Voltage Mode Removed Asrock" diye. dediğiniz gibi FLCK'yi 2167'de deneyeyim socu da 2.5 lerde test edeyim. Bu arda yukarıda ben boot edilmedi yazmışım kusura bakmayın yanlış söylemişim, 1-2-1 ve attığınız timinglerle boot oldu 1-2-0'da olmuyordu en son attığınız değerler gdm enabled herhalde, timingler ona göre değişmiyor değil mi, disabled veyahut enabled yapsak bile aynı değerleri girmek bi sıkıntı yaratmaz dogrumuyum?
Gdm'ye göre timing değişir, gdm enabled yaparsan daha sıkı timingler girersin o yukarı yuvarlar senin yerine stabil değilse. Gdm disabled de yalnız başınasın, doğru ayarlaman lazım her şeyi. O zaman senin bu senaryoda yapacağın en iyi şey 6200 cl30 yapmak olacaktır. 1.43'te c28 stabilite yakalayamazsın. Bu kitler yapamıyor yani, A die olsa yapardın. 6200 cl30 ayarla, Fclk 2167 ayarla, fclk için linpack extreme 10 gb stres test 10 kere yapıp buraya ss'ini atarsan karşılaştıralım. 2 3'ten fazla dalgalanma olursa çok inip çıkarsa stabil değil anlamına geliyor. 2200 ise ayrı bir mevzu ben beceremedim. Bu arada 2167 eğer stabil olmazsa dediğim ekstra ayarları yap, vddg ccd ve vddg iod manuel olarak 1050mv ayarla, vddp yine manuel olarak 1.05v ayarla. Bu şekilde stabil olabilir deneyeceksin.

Timingleri 6200 c30 trcd 36-38 arası trp 36-38 arası tras ve trc sana bırakıyorum 60'ın üstünde ayarla bu ikisini ve trc=tras+trp am5 için geçerli değil. Diğer timingler aynı kalabilir.

Trfc kısmını gözden kaçırıyorsun ama, tam sayı şeklinde olsa iyi olur şart olmasa da, 160 ns tutturmaya çalışman lazım m die için. 160 ns için trfc 6200'de 496 ayarla, stabil değilse yaklaşık 2 saat sonunda hata verir iyi test et bunu. 170 ns için 527 ayarla. İkisini deneyebilirsin. M die ile altını yapmak zor, kit kabul etmiyor. Gdm enable disable olayı da sana kalmış, senin tercihin. Testlerde stabil olup oyunlarda tekleyebilirsin, iyi test et timingleri.

1.43 üstüne hiçbir şekilde çıkamıyorsan bu kitlerle 6200 c30 fclk 2167 en iyi yapacağın senaryo olur stabilite tutturursan.

vdd 1.43, vddio ve vddq 1.4'te bırak 6200 c30 için. vddio ve vddq 1.35 de olabilir test edersin farkı olmaz büyük ihtimal. Dediğim ekstra timingleri ve ayarları da yap stabilite tutturamazsan. Bu şekilde test edip stabil bir profil oluştur ve kullanıp gözlemlemeni tavsiye ederim. c28-30 fark etmiyor oyun açısından çok minimal. Alt zamanlar ve hız daha önemli.

Son düzenleme:
Gdm'ye göre timing değişir, gdm enabled yaparsan daha sıkı timingler girersin o yukarı yuvarlar senin yerine stabil değilse. Gdm disabled de yalnız başınasın, doğru ayarlaman lazım her şeyi. O zaman senin bu senaryoda yapacağın en iyi şey 6200 CL30 yapmak olacaktır. 1.43'te C28 stabilite yakalayamazsın. Bu kitler yapamıyor yani, a die olsa yapardın. 6200 CL30 ayarla, FCLK 2167 ayarla, FCLK için linpack Extreme 10 GB stres test 10 kere yapıp buraya SS'ini atarsan karşılaştıralım. 2 3'ten fazla dalgalanma olursa çok inip çıkarsa stabil değil anlamına geliyor. 2200 ise ayrı bir mevzu ben beceremedim. Bu arada 2167 eğer stabil olmazsa dediğim ekstra ayarları yap, vddg cdd ve vddg iod manuel olarak 1050mv ayarla, vddp yine manuel olarak 1.05v ayarla. Bu şekilde stabil olabilir deneyeceksin.

Timingleri 6200 C30 tRCD 36-38 arası tRP 36-38 arası tras ve tRC sana bırakıyorum 60'ın üstünde ayarla bu ikisini ve tRC = tras+tRP AM5 için geçerli değil. Diğer timingler aynı kalabilir.

tRFC kısmını gözden kaçırıyorsun ama, tam sayı şeklinde olsa iyi olur şart olmasa da, 160 ns tutturmaya çalışman lazım m die için. 160 ns için tRFC 6200'de 496 ayarla, stabil değilse yaklaşık 2 saat sonunda hata verir iyi test et bunu. 170 ns için 527 ayarla. İkisini deneyebilirsin. M die ile altını yapmak zor, kit kabul etmiyor. Gdm enable disable olayı da sana kalmış, senin tercihin. Testlerde stabil olup oyunlarda tekleyebilirsin, iyi test et timingleri.

1.43 üstüne hiçbir şekilde çıkamıyorsan bu kitlerle 6200 C30 FCLK 2167 en iyi yapacağın senaryo olur stabilite tutturursan.

Linpack testi yapayım dediğiniz gibi bir karşılaştıralım hocam, bu arada uygulamanın kullanımı basit değil mi, ayar yapmamiza gerek var mı ilaveten uygulamada, evvelinde daha hiç linpacktan test yapmadım, TestMem5 OCCT ardına gitmedim. Y-cruncher da atayım mi bu arada? Yukarıda gördüm high voltage mode olmasa bile oraya yazarsanız çalışıyor demişsiniz, benim de aklıma gelmişti mantıklı geldi hatta, fakat kırmızı gösteriyor değeri girdiğimde ve zenden baktığımda eski ayarinda kalmış oluyor maalesef asrocka aslında bu konu hakkında mail atabilirim, high voltage Mode'un ahvalini öğrenmek için belki dediğiniz gibi adı farklı geçiyordur fakat varlığından haberdar değilimdir. Bu kullandığımız RAM'ler çok overrated gibi geldi bana, çok zahmetliler. Yarın değerleri ben bir atayım hocam ona göre karşılaştıralım. Teşekkürler.

Zenden değil de HWiNFO'dan bir bak, zen doğru okumuyor ASRock'ta bazen. 1.43 hiçbir şekilde aşamazsan dediğim şekilde yapman lazım stabil profil için. Linpack için ekstra bir ayar yok, arka planı iyice boşalt ekstra bir şey çalışmasın 2167 FCLK test et, 10 yazacaksın kaç kere test edileceği kısmında ve 10 GB stres test olacak. En iyi bu zorluyor, bunda stabilse diğer testlerde de stabildir linpack için. 2167 güzel bir nokta olur senin için.

Çok dalgalı ve stabil değilse vddp ve vddg ayarlarını uygula tekrar dene. Ona rağmen yine olmazsa FCLK düşürürsün. SoC 1.2-1.25 arası tutturmaya çalış 6200 için.

@behramabi m die en zor OC olan model Hynix için konuşursak. Alt zamanlar ve voltaj adına, tRFC adına zorluyor. 24 GB m die kitler daha iyidir ama frekans açısından en azından 8000 üstünü zorluyorsun, bunlar a Die'den sonra çıktı jenerasyon olarak. Ama senin en verim alacağın kitler a die olurdu, benim de aynı şekilde. Piyasadan herhangi bir a die alıp 6400 ve 8000 zorlarsın 4 slotlu anakart özelinde.
Ama 1.43V'a bağlı kalmak mantıklı değil, soğuttuğun sürece günlük kullanımda 1.6'ya kadar vermende sakınca yok. Kasa hava akımın iyiyse bile 1.6'da ısınmıyor soğutuculu kitler oyunda. 50 55'i geçmedikçe aşırı problem çıkartmıyorlar.

ASRock'ta high voltage mod yok silinmiş herhalde en son BIOS güncellemelerinde. Sizin bir malumatınız var mı bu high voltage modu hakkında fakat ASRock kullanmıyordunuz herhalde. 6400'ü stabil alamamamın sebebi de bu. Boot edemedim sizin bu attığınız son ayarlarda. En son güncel kaldığım ayarları paylaşıyorum. Bu arada Nitro'yu şükür 1/2/0 da boot edebildim. 2 numune tilt etti beni. Gdm enabled kullanmıyorum ve Nitro'yu 1/2/1 de kullanmak istemiyorum takıntı haline geldi bende. 6400'de 1/2/0 yapamayacağıma göre böyle çözdüm. High voltage mode olmadan imkansız benim bu RAM'leri 6400 2133'te çalıştırmam. Vdd vddq vddio hepsi 1.420'ye limitli yükselmiyor ASRock sağ olsun. High voltage mode ayarı eski ASRock bioslarında DRAM timingin altında yer alıyor araştırdığım kadari ilen, bende yok high voltage mode gidene kal demem olmayıversin. Şu anki değerler nasıl sizce?

Eki Görüntüle 144738

Bu kitte tras kesınlıkle 28 yapma, G.Skill m dielerde büyük sıkıntı, anlık donar sistemin ve mousun, fark edersin. FCLK da aynı şeyi yapar, çok düşük SoC da tekletir. Dengeyi iyi yakala. Özellikle Dual rank RAM'ler ve m die Low tras sevmez, kullanamazsın sıstemı ve stres testte hata vermez tras.

2 tane G.Skill özelinde m die kullandım, tecrübeyle sabit. Fakat royal Neo 6400 C30 RAM'ler taş gibiydi, 1.4v vdd vddq vddio idi. Tek sıkıntısı 35 40 derece arasında kalmasına rağmen 384 tRFC yapamıyordu, 400 stabildi. A die olduğu için bu RAM tras ve tRC instabilite yaratmadı hiçbir zaman. Aklında olsun, sıkıntı yaşama.

Tras testte hata vermıyor, tRC de aşırı absürt girmezsen 32 gibi, tRC limiti 32, boot eder ve hata verecekse de zor veriyor. 24h etmen lazım.

@deadfellow @11115 fresh OS kurulu şu anda, Windows 11 LTSC, BIOS sıfırlayıp kurdum 2 gün önce. İlk defa bugün 6400 C28 RAM trainledikten sonra böyle bir şey geldi, sebebi ne olabilir? Stabil değil anlamına mı geliyor? Zaten tek OS kurulu, direkt RAM trainingden sonra bu geldi ilk açılışta. Teşekkür ederim.

1745990825947.webp

6400 C28 24h karhu ve 1 hafta test ettiğim profil. Formattan sonra onu kullanıyordum da ilk defa böyle bir şey yaptı. Ne anlama geliyor bilmiyorum. Stabilite elden gitti mi?

Ek olarak 6200 FCLK 2167 karhuda ilk 10 Dk'da 250 MB görürken, 6400 FCLK 2133 neden ilk 10 Dk'da 245 Max görüyor? Ben böyle saçmalık görmedim. 2133 çok mu throttlelıyor acaba? Teşekkürler.

Son düzenleme:

Eki Görüntüle 144738

FCLK ile vdd voltage arasında bir bağlam yok. 2133 de çalıştırabilmeniz gerek.

Zenden değil de HWiNFO'dan bir bak, zen doğru okumuyor ASRock'ta bazen. 1.43 hiçbir şekilde aşamazsan dediğim şekilde yapman lazım stabil profil için. Linpack için ekstra bir ayar yok, arka planı iyice boşalt ekstra bir şey çalışmasın 2167 FCLK test et, 10 yazacaksın kaç kere test edileceği kısmında ve 10 GB stres test olacak. En iyi bu zorluyor, bunda stabilse diğer testlerde de stabildir linpack için. 2167 güzel bir nokta olur senin için.

Çok dalgalı ve stabil değilse vddp ve vddg ayarlarını uygula tekrar dene. Ona rağmen yine olmazsa FCLK düşürürsün. SoC 1.2-1.25 arası tutturmaya çalış 6200 için.

@behramabi m die en zor OC olan model Hynix için konuşursak. Alt zamanlar ve voltaj adına, tRFC adına zorluyor. 24 GB m die kitler daha iyidir ama frekans açısından en azından 8000 üstünü zorluyorsun, bunlar a Die'den sonra çıktı jenerasyon olarak. Ama senin en verim alacağın kitler a die olurdu, benim de aynı şekilde. Piyasadan herhangi bir a die alıp 6400 ve 8000 zorlarsın 4 slotlu anakart özelinde.

Ama 1.43V'a bağlı kalmak mantıklı değil, soğuttuğun sürece günlük kullanımda 1.6'ya kadar vermende sakınca yok. Kasa hava akımın iyiyse bile 1.6'da ısınmıyor soğutuculu kitler oyunda. 50 55'i geçmedikçe aşırı problem çıkartmıyorlar.

Bu kitte tras kesınlıkle 28 yapma, G.Skill m dielerde büyük sıkıntı, anlık donar sistemin ve mousun, fark edersin. FCLK da aynı şeyi yapar, çok düşük SoC da tekletir. Dengeyi iyi yakala. Özellikle Dual rank RAM'ler ve m die Low tras sevmez, kullanamazsın sıstemı ve stres testte hata vermez tras.

2 tane G.Skill özelinde m die kullandım, tecrübeyle sabit. Fakat royal Neo 6400 C30 RAM'ler taş gibiydi, 1.4v vdd vddq vddio idi. Tek sıkıntısı 35 40 derece arasında kalmasına rağmen 384 tRFC yapamıyordu, 400 stabildi. A die olduğu için bu RAM tras ve tRC instabilite yaratmadı hiçbir zaman. Aklında olsun, sıkıntı yaşama.

Tras testte hata vermıyor, tRC de aşırı absürt girmezsen 32 gibi, tRC limiti 32, boot eder ve hata verecekse de zor veriyor. 24h etmen lazım.

@deadfellow @11115 fresh OS kurulu şu anda, Windows 11 LTSC, BIOS sıfırlayıp kurdum 2 gün önce. İlk defa bugün 6400 C28 RAM trainledikten sonra böyle bir şey geldi, sebebi ne olabilir? Stabil değil anlamına mı geliyor? Zaten tek OS kurulu, direkt RAM trainingden sonra bu geldi ilk açılışta. Teşekkür ederim.

Eki Görüntüle 144744

6400 C28 24h karhu ve 1 hafta test ettiğim profil. Formattan sonra onu kullanıyordum da ilk defa böyle bir şey yaptı. Ne anlama geliyor bilmiyorum. Stabilite elden gitti mi?

Ek olarak 6200 FCLK 2167 karhuda ilk 10 Dk'da 250 MB görürken, 6400 FCLK 2133 neden ilk 10 Dk'da 245 Max görüyor? Ben böyle saçmalık görmedim. 2133 çok mu throttlelıyor acaba? Teşekkürler.

Tras Hynix'a ya da m fark etmeksizin DDR5'te performansı etkisi olmayan ancak stabilitenin içine eden bir timing. Kimse neden var olduğunu bilmiyor. 48 ya da 60 yapıp geçin.

PC açıkken ya da açılırken mavi ekran hatası almışsınız ya da görmemişsiniz. Ramlerle alakalı bir durum olduğunu fark etmiş Windows o yüzden diagnostik aracını çalıştırmayı önermiş. Bir kez olduysa görmezden gelin ama sürekli olursa timing ve voltajları gözden geçirmek gerekebilir.

Formatlayıp fresh OS kurduktan sonra pyprime sonuçlarınızda düşme oldu mu?

Bu arada ben taşınabilir M.2 satın aldım bugün. DeepSeek ve türevleri AI ları denemek için Linux kullanacağım. Bakalım AMD sistemde nasıl bir performans alacağım güncellerim sizi SSD gelince.

Arch tabanlı Garuda deneyeceğim. Gaming olayı nasıl oluyor onu da görmüş olurum.
DeepSeek gibi AI dilleri Windows'a o kadar paket yüklüyeyip içine ediyor ki, sırf Windows'um bozulmasın diye Linux üzerinden ayrı SSD'ye kurulum yapıp deneyimleyeceğim. Bakalım Linux nasıl, DeepSeek nasıl çalışıyor, Linux'ta gaming nasıl. Yıllardır hep denemek istiyordum.

Son düzenleme:

Tras Hynix'a ya da m fark etmeksizin DDR5'te performansı etkisi olmayan ancak stabilitenin içine eden bir timing. Kimse neden var olduğunu bilmiyor. 48 ya da 60 yapıp geçin.

PC açıkken ya da açılırken mavi ekran hatası almışsınız ya da görmemişsiniz. Ramlerle alakalı bir durum olduğunu fark etmiş Windows o yüzden diagnostik aracını çalıştırmayı önermiş. Bir kez olduysa görmezden gelin ama sürekli olursa timing ve voltajları gözden geçirmek gerekebilir.

Bu arada ben taşınabilir M.2 satın aldım bugün. DeepSeek ve türevleri AI ları denemek için Linux kullanacağım. Bakalım AMD sistemde nasıl bir performans alacağım güncellerim sizi SSD gelince.

Arch tabanlı Garuda deneyeceğim. Gaming olayı nasıl oluyor onu da görmüş olurum.
DeepSeek gibi AI dilleri Windows'a o kadar paket yüklüyeyip içine ediyor ki, sırf Windows'um bozulmasın diye Linux üzerinden ayrı SSD'ye kurulum yapıp deneyimleyeceğim. Bakalım Linux nasıl, DeepSeek nasıl çalışıyor, Linux'ta gaming nasıl. Yıllardır hep denemek istiyordum.
Ben de merak ediyorum, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Linux kesinlikle daha iyi olacaktır. Bu arada mavi ekran yemedim pc başındaydım, restart attıktan sonra 15 16 sn trainledi ve bu çıktı karşıma, neden olabilir? Ben kendim elle başlattım yani, mavi ekran olsaydı anlardım. Pc başında değilken olurdu.
Train süresi neden kısa sizce bu arada 8x burste rağmen? Ramler g.skill diye mi acaba, eski tomahawk anakartta yine gskill ramler vardı, yine hızlı trainliyordu burst farketmeksizin. Ama klevv ramler trainingi 30 40 saniyeydi en az A-die. Teşekkürler.

@11115 Karhu 6h sonucu 6200 fclk 2167 250mb/s. 6400 2133 24h 246mb/s, burada bir saçmalık yok mu, fclkdan mı acaba?

Süreçte hep pc başındaydım, yani mavi ekran kesinlikle olmadı. Acaba günlerdir 24h karhu da dahil test ettiğim profil mi sıkıntılı 6400'de? Windows nasıl saptıyor ki bunu dümdüz. Direk training sonrası oldu o şüphelendirdi, anakart mı trainleyemedi acaba o anlık?

Pyprime bakmadım ek olarak, bakmaya korkuyorum artık, öcü gibi geliyor. İsterse 10 olsun latency, böyle kullanacağım 6200 fclk 2167. Hiçbir test programı da hata vermiyor niyeyse bilmiyorum. Demek ki bir şekilde stabil idare ediyor.

Büyük ihtimal 6.7 6.8 civarıdır gdm disable ve enable şeklinde, eski OS'te bakmıştım. Karhu 250mb iyi sonuç verdi de 6400'ün 6200'den düşük yapması büyük bir soru işareti, o da 250 olmalıydı çünkü, o yüzden 6400'ü saldım bir müddet iyi performans alamadığım için.

C26'ya da girmeyeceğim, kit m die zaten sınırları zorladık yeterince, cl26 bu kite çok fazla gelir, kötü binlenmiş bir kit. 1.65 üstü lazım 6200 cl26 için.

@11115 Size sormuştum ama yanıt alamadım, fclk 2200 1.3vsoc'ta sizde stabil mi acaba? Benim 1.29'da direk crashletirken 1.2'de hafif instabildi 2200. Etkisi olduğunu düşünüyorum. O yüzden 2133 fclk belki 1.29 soc'ta sıkıntı yarattı. Deadfellow alakası yok demişti ama benim çipim adına alakası olabilir, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Forumlarda da baktım kimisi alakası yok benim kullandığım 3d'lerde diyor, kimisi 1.3'te 2133 stabil açamadım 1.15-1.2 2200fclkya düştüm diyor.

Sağlam çipler 1.3'te 2200'de açar belki ama benimki gibi ortalama çipler büyük ihtimal düşük istiyor bu soc olayını. Bende de öyle oldu çünkü 1.3'e yaklaştıkça 2133'de sıkıntı yarattı ses kesilmesi falan.

Yine sözümün ardında duramadım ve denedim. 6200 c26 1.6vdd stabil gibi karhuda. Fclk ile ilgili ciddi sıkıntılarım var. Soc ile kötü etkileniyor benim çip. İyi çipler 1.3'te bile açabiliyor kimisi benim gibi 1.29'da 2133 stabilitesi bozuluyor, ses kesilmeleri vesaire. Çipten çipe değişiyor bu durum büyük ihtimal. O yüzden soc'u 1.18 indirdim 6200 için ve fclk 2167 deniyorum, umarım stabil olur.
6400'de soc ve fclk arası dengeyi tutturamadım, çok sınırda kaldı. Benim çip 1.3'te açamıyor 2200 direk crashliyor oyunda. 1.2 soc'ta açıyor ama instabil, oyunda stuterler yapıyor.

@11115 2200 fclk için 1.15 soc falan lazım benim çipe büyük ihtimal 1.2'de bile stabil değil dediğim gibi. Araştırdım her çip yapamıyor benimki soc'a bağımlı o yüzden. Sizinki 1.25, 1.3 soc'ta bile belki 2200 yapıyordur. Benim çip golden değil malesef. Fclk 2133 1.25soc'tan sonra benim için stabilliğini bozuyor. Ses kesilmeleri ve anlık donmalardan anlamıştım zaten.

@behramabi Sizde son durumlar nedir? 1.6v karhu hata verdi sonunda, 1.62-65 arası denemek lazım 6200 c26 için. @11115 Sizin 1.6'da stabildi sanırım, 1.64 yaparak marjin verdiniz herhalde. 6400 hiç bulaşmasaydım keşke gerçekten, çok uğraştırdı ve mb/s olarak daha yavaş, hiçbir türlü yükseltemedim.

Ben de merak ediyorum, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Linux kesinlikle daha iyi olacaktır. Bu arada mavi ekran yemedim PC başındaydım, restart attıktan sonra 15 16 sn trainledi ve bu çıktı karşıma, neden olabilir? Ben kendim elle başlattım yani, mavi ekran olsaydı anlardım. PC başında değilken olurdu.
Train süresi neden kısa sizce bu arada 8X burste rağmen? RAM'ler G.Skill diye mi acaba, eski Tomahawk anakartta yine G.Skill RAM'ler vardı, yine hızlı trainliyordu burst fark etmeksizin. Ama klevv RAM'ler trainingi 30 40 saniyeydi en az a-die. Teşekkürler.

@11115 karhu 6H sonucu 6200 fclk 2167 250mb/s. 6400 2133 24h 246mb/s, burada bir saçmalık yok mu, fclkdan mı acaba?

Süreçte hep PC başındaydım, yani mavi ekran kesinlikle olmadı. Acaba günlerdir 24h karhu da dahil test ettiğim profil mi sıkıntılı 6400'de? Windows nasıl saptıyor ki bunu dümdüz. Direk training sonrası oldu o şüphelendirdi, anakart mı trainleyemedi acaba o anlık?

Pyprime bakmadım ek olarak, bakmaya korkuyorum artık, öcü gibi geliyor. İsterse 10 olsun latency, böyle kullanacağım 6200 fclk 2167. hiçbir test programı da hata vermiyor niyeyse bilmiyorum. Demek ki bir şekilde stabil idare ediyor.

Büyük ihtimal 6.7 6.8 civarıdır gdm disable ve enable şeklinde, eski OS'te bakmıştım. Karhu 250 MB iyi sonuç verdi de 6400'ün 6200'den düşük yapması büyük bir soru işareti, o da 250 olmalıydı çünkü, o yüzden 6400'ü saldım bir müddet iyi performans alamadığım için.

C26'ya da girmeyeceğim, kit m die zaten sınırları zorladık yeterince, CL26 bu kite çok fazla gelir, kötü binlenmiş bir kit. 1.65 üstü lazım 6200 CL26 için.

@11115 size sormuştum ama yanıt alamadım, fclk 2200 1.3Vsoc'ta sizde stabil mi acaba? Benim 1.29'da direk crashletirken 1.2'de hafif instabildi 2200. etkisi olduğunu düşünüyorum. O yüzden 2133 fclk belki 1.29 SoC'ta sıkıntı yarattı. Deadfellow alakası yok demişti ama benim çipim adına alakası olabilir, siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Forumlarda da baktım kimisi alakası yok benim kullandığım 3D'lerde diyor, kimisi 1.3'te 2133 stabil açamadım 1.15-1.2 2200FCLKya düştüm diyor.

Sağlam çipler 1.3'te 2200'de açar belki ama benimki gibi ortalama çipler büyük ihtimal düşük istiyor bu SoC olayını. Bende de öyle oldu çünkü 1.3'e yaklaştıkça 2133'te sıkıntı yarattı ses kesilmesi falan.

Yine sözümün ardında duramadım ve denedim. 6200 C26 1.6vdd stabil gibi karhuda. Fclk ile ilgili ciddi sıkıntılarım var. SoC ile kötü etkileniyor benim çip. İyi çipler 1.3'te bile açabiliyor kimisi benim gibi 1.29'da 2133 stabilitesi bozuluyor, ses kesilmeleri vesaire. Çipten çipe değişiyor bu durum büyük ihtimal. O yüzden SoC'u 1.18 indirdim 6200 için ve fclk 2167 deniyorum, umarım stabil olur.
6400'de SoC ve fclk arası dengeyi tutturamadım, çok sınırda kaldı. Benim çip 1.3'te açamıyor 2200 direk crashliyor oyunda. 1.2 SoC'ta açıyor ama instabil, oyunda stuterler yapıyor.

@11115 2200 fclk için 1.15 SoC falan lazım benim çipe büyük ihtimal 1.2'de bile stabil değil dediğim gibi. Araştırdım her çip yapamıyor benimki SoC'a bağımlı o yüzden. Sizinki 1.25, 1.3 SoC'ta bile belki 2200 yapıyordur. Benim çip golden değil maalesef. Fclk 2133 1.25SoC'tan sonra benim için stabilliğini bozuyor. Ses kesilmeleri ve anlık donmalardan anlamıştım zaten.

@behramabi sizde son durumlar nedir? 1.6v karhu hata verdi sonunda, 1.62-65 arası denemek lazım 6200 C26 için. @11115 sizin 1.6'da stabildi sanırım, 1.64 yaparak marjin verdiniz herhalde. 6400 hiç bulaşmasaydım keşke gerçekten, çok uğraştırdı ve mb/s olarak daha yavaş, hiçbir türlü yükseltemedim.

Train süresinin marka ile ilgili olduğunu sanmıyorum. Hynix m die olduğu için hızlı trainliyor olabilir. Benimkiler Hynix'a ve 64 GB Dual rank. Train etmesi ölüm kadar uzun sürüyor. Bazen 5 dk beklediğimi bilirim.

Saçmalık değil de karhu hızınız olması gerekenden 3-4 mb/s daha az. Örnek olması açısından benim 6200 ve 2166 fclk de 253 mb/s alıyordum.

Mavi ekran değildir trainleyemediği için de hata vermiş olabilir dediğim gibi sadece bir kez olduysa dert edinmeye gerek yok.

1.3 vsoc da 2200 fclk hiç denemedim. Doğru düzgün hata almadan 6400 yapabilseydim denerdim. Memory OC yaparken eğer uclk stabil değilse ya da timing stabil değilse ilk önce bu düzeltilir. En son fclk yükseğe çekilmeye çalışılır. O yüzden 6400 1.3vsoc ve 2200 fclk hiç denemedim. Deadfellowun da dediği gibi çok alakalı olduğunu düşünmüyorum. Kendisi de 1.28 vsoc ve 2200 fclk ile kullanıyordu 6400'ü.

Vsoc'u 6200 için 1.20 altına indirmeyin bence. Bende indirdim sorunlar yaşadım. Size daha önce anlatmışıtım daha bir hafta bile geçmedi üzerinden. Şu an 1.22'de bende vsoc.

Fclk SoC ile bağlantılı ama Buildzoid'de diyor ki: "1.20 civarı ve 1.20 vsoc altında genelde SoC voltajına bağlı fclk sorunu ortadan kalkar." yani 1.30 yaparsanız belki fclk stabilitesi etkilenir.

Evet benim 6200C26 1.60 mem vdd stabildi. Günlerce test yapmıştım. 1.64'te kullanıyorum dediğiniz gibi marjin verdim. Benim kit biraz garip. 6200C28 için 1.55 mem vdd istiyor altında hata veriyor bütün test programlarında ama 6200C26 için 1.60 yeterli oluyor. Çoğu insan Reddit'te vs 6200C28 için 1.48 1.50 mem vdd ile çalıştırabiliyor ben boot bile alamıyorum. Benim kitler 6200'de C28 sevmiyor C26 seviyorlar :D

Train süresinin marka ile ilgili olduğunu sanmıyorum. Hynix m die olduğu için hızlı trainliyor olabilir. Benimkiler Hynix'a ve 64 GB Dual rank. Train etmesi ölüm kadar uzun sürüyor. Bazen 5 dk beklediğimi bilirim.

Saçmalık değil de karhu hızınız olması gerekenden 3-4 mb/s daha az. Örnek olması açısından benim 6200 ve 2166 fclk de 253 mb/s alıyordum.

Mavi ekran değildir trainleyemediği için de hata vermiş olabilir dediğim gibi sadece bir kez olduysa dert edinmeye gerek yok.

1.3 vsoc da 2200 fclk hiç denemedim. Doğru düzgün hata almadan 6400 yapabilseydim denerdim. Memory OC yaparken eğer uclk stabil değilse ya da timing stabil değilse ilk önce bu düzeltilir. En son fclk yükseğe çekilmeye çalışılır. O yüzden 6400 1.3vsoc ve 2200 fclk hiç denemedim. Deadfellowun da dediği gibi çok alakalı olduğunu düşünmüyorum. Kendisi de 1.28 vsoc ve 2200 fclk ile kullanıyordu 6400'ü.

Vsoc'u 6200 için 1.20 altına indirmeyin bence. Bende indirdim sorunlar yaşadım. Size daha önce anlatmışıtım daha bir hafta bile geçmedi üzerinden. Şu an 1.22'de bende vsoc.

Fclk SoC ile bağlantılı ama Buildzoid'de diyor ki: "1.20 civarı ve 1.20 vsoc altında genelde SoC voltajına bağlı fclk sorunu ortadan kalkar." yani 1.30 yaparsanız belki fclk stabilitesi etkilenir.

Evet benim 6200C26 1.60 mem vdd stabildi. Günlerce test yapmıştım. 1.64'te kullanıyorum dediğiniz gibi marjin verdim. Benim kit biraz garip. 6200C28 için 1.55 mem vdd istiyor altında hata veriyor bütün test programlarında ama 6200C26 için 1.60 yeterli oluyor. Çoğu insan Reddit'te vs 6200C28 için 1.48 1.50 mem vdd ile çalıştırabiliyor ben boot bile alamıyorum. Benim kitler 6200'de C28 sevmiyor C26 seviyorlar :D
6200 cl26 ile güzel sonuçlar aldım 2167 fclkda beni çok tatmin etti ve fakat 2167 fclk da bende stabil değil. Vddg acaba 1.1v vddp 1.15lere falan mı çıksam npsam bilmiyorum. Bu işlemci low nitro ve infinity fabric oc sevmiyor hiçbir şekilde. 2100'e kadar stabil oyun ve diğer uygulamalarda. Sonrasında vsoc arttıkça sound problemleri stutter bir sürü mevzu çıkıyor. Dengeyi yakalamak imkansız. Training ne yaparsan yap 15 saniye o yüzden mi bilmiyorum. Son biosa güncelleyim dedim o da bir şey değiştirmedi. Yani stres testte 1/2/0 nitro ya da 2133 2167 fclk hata vermemesi anlamı yok, sonrasında instabilite yarattı hep ve çözemiyorum. 1050mv ve 1.05v vddg vddp için yetmesi gerekli 2133 2167 fclk ve 6200 6400 için ama olmuyor işte niyeyse. Başta çok iyi sonradan bozuluyor. Gdm disabledken bu bozulma çok hızlı, enabledken fark etmen için çok dikkatli olman lazım. Fclk tarafında ciddi sıkıntılar var yani bilmiyorum ne yapmak gerek. Bu ses mevzusunu vesaire en çok o yapar çünkü. Soc niye ses kessin ki en kötü tekletir sistemi art arda ve gidip yükseltirsin socu. Mavi ekran hiç yemedim bugüne kadar onu yesem yine ayıkacağım .

6200 cl26 1.62 istedi en az ve sonuçlar güzeldi ama fclk stabilite ya da nitro 1-2-0 stabilite koruyamıyor cpu bilmiyorum. Stres test anlamsız o yüzden.

@11115 Nitro tarafında da büyük sıkıntılar var, 6000 cl26 c28 denemelerimde de aynı mevzu olmuştu. Nitroyu en son 0-0-0 çekicem ya da disable yapıcam ki hata versin diye. Nitro hata vermeyip stabilite bozuyor bende, bu da büyük bir sıkıntı. Ya hiç train edemesin ya da hata versin. O yok bu yok güzel güzel kullanıyorsun sonra instabiliteler başlıyor.

Soc ile fclk etkisi malesef ki var ama şöyle var. Deadfellow 1.3soc'ta 2200 hatta bios editleyip 1.35'te de 2200 açıyor, işlemcisi golden ya da unicorn. Böyle bir işlemci 100 tane alsan 1 tane denk gelir, belki o da öyle yapmıştır. Ben amerika microcenterden aldım sonuç ortada. Nerden alırsan al şans işi, bende de göründüğü üzere stabil ama stabiliteyi bozuyor arada. Demek ki stabil değil yani kendini gizliyor. Test programları 2 hafta oldu hala sonuç yok hata yok yani. 6200 c26 1.6vdd'de hata verdi o da bir zahmet versin çünkü çok sınırdaydı, karhu 30dkda buldu, 1.62 vdd stabil yine 12 saat.
Benim cpu kısaca 2100 ve üstü fclk olmuyor gibi duruyor. O yüzden 6200 c26-28 2067 fclk 1.22-1.25 soc sweet spot bu işlemci için. Üstü imkansız. Kendini kandırıyorsun çünkü bilmiyorum. Hızdan bağımsız olarak 6000'de de nitro 1-2-0 gdm disabled bir süre sonra stabilite bozuyor, gdm enabled yaparsan çok dikkatli olursan fark ediyorsun. Nitro 2-3-1'de bırakıp gdm enabled yapıcam büyük ihtimal daily usage için. Fclk içinse çözüm üretemiyorum. 1.1v vddg ve 1.15 vddp falan mı lazım frekans ve infinity fabric stabilite için. Bu kadar zorlamaması gerekiyordu. Yüksek fclk ile 6000 6200 6400 imkansız bu cpuda ya da aşırı ince ayarla mümkün. 15 saniye trainle bir cacık olmaz zaten o da var. Bu ramlerle bu kadar yani. Train 30sn 1dk sürse olurdu belki. 2x16gb klevv ramler bile 1 dakikaydı. Tomahawkta aynı ramler 30-45sn arasıydı. Burst length 8x etkisiz.

Şu stabiliteyi neyin bozduğunu bulmak o kadar zor ki, nitro olayını iptal edicem o da büyük sıkıntı. Gdm disabled -0.1ns düşürüyor pyprime ama ondan da vazgeçicem. Türünün tek örneği şu işlemci başka bir şey değil. Amd güzel error correction yapmış helal olsun.

Tuf anakartla bunlara girişmek de anlamsız tabi. Ya en dandik 2 slotlu anakart olmalı ya da üst düzey 2 slotlu anakart. 4 slotlu üst düzey kart da mantıklı rog ailesi. Tuf çok güzel trainliyor 5 saniye sürüyor training.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.