Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
6200 CL26 ile güzel sonuçlar aldım 2167 fclkda beni çok tatmin etti ve fakat 2167 fclk da bende stabil değil. Vddg acaba 1.1v vddp 1.15'lere falan mı çıksam npsam bilmiyorum. Bu işlemci Low Nitro ve Infinity fabric OC sevmiyor hiçbir şekilde. 2100'e kadar stabil oyun ve diğer uygulamalarda. Sonrasında vsoc arttıkça sound problemleri stutter bir sürü mevzu çıkıyor. Dengeyi yakalamak imkansız. Training ne yaparsan yap 15 saniye o yüzden mi bilmiyorum. Son BIOS'a güncelleyim dedim o da bir şey değiştirmedi. Yani stres testte 1/2/0 Nitro'ya da 2133 2167 fclk hata vermemesi anlamı yok, sonrasında instabilite yarattı hep ve çözemiyorum. 1050mv ve 1.05v vddg vddp için yetmesi gerekli 2133 2167 fclk ve 6200 6400 için ama olmuyor işte niyeyse. Başta çok iyi sonradan bozuluyor. Gdm disabledken bu bozulma çok hızlı, enabledken fark etmen için çok dikkatli olman lazım. Fclk tarafında ciddi sıkıntılar var yani bilmiyorum ne yapmak gerek. Bu ses mevzusunu vesaire en çok o yapar çünkü. SoC niye ses kessin ki en kötü tekletir sistemi art arda ve gidip yükseltirsin SoC'u. Mavi ekran hiç yemedim bugüne kadar onu yesem yine ayıkacağım.

6200 CL26 1.62 istedi en az ve sonuçlar güzeldi ama fclk stabilite ya da Nitro 1-2-0 stabilite koruyamıyor CPU bilmiyorum. Stres test anlamsız o yüzden.

@11115 Nitro tarafında da büyük sıkıntılar var, 6000 CL26 C28 denemelerimde de aynı mevzu olmuştu. Nitro'yu en son 0-0-0 çekeceğim ya da disable yapacağım ki hata versin diye. Nitro hata vermeyip stabilite bozuyor bende, bu da büyük bir sıkıntı. Ya hiç train edemesin ya da hata versin. O yok bu yok güzel güzel kullanıyorsun sonra instabiliteler başlıyor.

SoC ile fclk etkisi maalesef ki var ama şöyle var. Deadfellow 1.3SoC'ta 2200 hatta BIOS editleyip 1.35'te de 2200 açıyor, işlemcisi golden ya da unicorn. Böyle bir işlemci 100 tane alsan 1 tane denk gelir, belki o da öyle yapmıştır. Ben Amerika microcenterden aldım sonuç ortada. Nereden alırsan al şans işi, bende de göründüğü üzere stabil ama stabiliteyi bozuyor arada. Demek ki stabil değil yani kendini gizliyor. Test programları 2 hafta oldu hala sonuç yok hata yok yani. 6200 C26 1.6Vdd'de hata verdi o da bir zahmet versin çünkü çok sınırdaydı, karhu 30dakikada buldu, 1.62 vdd stabil yine 12 saat.
Benim CPU kısaca 2100 ve üstü fclk olmuyor gibi duruyor. O yüzden 6200 C26-28 2067 fclk 1.22-1.25 SoC sweet spot bu işlemci için. Üstü imkansız. Kendini kandırıyorsun çünkü bilmiyorum. Hızdan bağımsız olarak 6000'de de Nitro 1-2-0 gdm disabled bir süre sonra stabilite bozuyor, gdm enabled yaparsan çok dikkatli olursan fark ediyorsun. Nitro 2-3-1'de bırakıp gdm enabled yapacağım büyük ihtimal daily usage için. Fclk içinse çözüm üretemiyorum. 1.1v vddg ve 1.15 vddp falan mı lazım frekans ve Infinity fabric stabilite için. Bu kadar zorlamaması gerekiyordu. Yüksek fclk ile 6000 6200 6400 imkansız bu CPU'da ya da aşırı ince ayarla mümkün. 15 saniye trainle bir cacık olmaz zaten o da var. Bu RAM'lerle bu kadar yani. Train 30sn 1dk sürse olurdu belki. 2x16 GB klevv RAM'ler bile 1 dakikaydı. Tomahawk'ta aynı RAM'ler 30-45sn arasıydı. Burst length 8X etkisiz.

Şu stabiliteyi neyin bozduğunu bulmak o kadar zor ki, Nitro olayını iptal edeceğim o da büyük sıkıntı. Gdm disabled -0.1ns düşürüyor pyprime ama ondan da vazgeçicem. Türünün tek örneği şu işlemci başka bir şey değil. AMD güzel error correction yapmış helal olsun.

TUF anakartla bunlara girişmek de anlamsız tabii. Ya en dandik 2 slotlu anakart olmalı ya da üst düzey 2 slotlu anakart. 4 slotlu üst düzey kart da mantıklı ROG ailesi. TUF çok güzel trainliyor 5 saniye sürüyor training.

Vddgleri 1.1 ve üzeri verecekseniz vdd misc i de değiştirmeniz lazım. Yanlış hatırlamıyorsam vddgleri süren voltaj da vdd misc idi. Ve vdd misc her zaman vddglerden yüksek olmak zorunda. Standart olarak vdd misc 1.1 olur her senoryoda. Evet vddgleri 1.1'den yukarı almak istiyorsanız vdd misc i de yükseltmeniz lazım.

Zaten çoğu insan vddgleri 1.1 veya üzerinde tavsiye etmiyor ancak bir deneyin yine de. Vdd misc 1.15'e alıp deneyebilirsiniz. Tabii ilk öncede Reddit'te bakmayı da ihmal etmeyin, ben yanlış hatırlıyor da olabilirim çok uzun zaman geçti.

Anlamadığım şey ben 2220 fclk ile çalıştırabiliyorum ve ne stutter ne sound cut yaşıyorum. Hatta linpackte bile gram oynama yok. Sizde nasıl olur da 2133 fclk de bile sorun yaşayabiliyorsunuz anlamıyorum. Ya çok şanssınız ve imc dediğiniz gibi 2100 üzerine çıkamıyor, ya da anakart tarafında başka bir şey var. En kötü ihtimalle bile 2133 yapabiliyor olmanız lazım. 2200 fclk için Nitro ayarını tamamen Auto'ya alıp dener misiniz? Linpack de dahil edip.

Vddgleri 1.1 ve üzeri verecekseniz vdd misc i de değiştirmeniz lazım. Yanlış hatırlamıyorsam vddgleri süren voltaj da vdd misc idi. Ve vdd misc her zaman vddglerden yüksek olmak zorunda. Standart olarak vdd misc 1.1 olur her senoryoda. Evet vddgleri 1.1'den yukarı almak istiyorsanız vdd misc i de yükseltmeniz lazım.

Zaten çoğu insan vddgleri 1.1 veya üzerinde tavsiye etmiyor ancak bir deneyin yine de. Vdd misc 1.15'e alıp deneyebilirsiniz. Tabii ilk öncede Reddit'te bakmayı da ihmal etmeyin, ben yanlış hatırlıyor da olabilirim çok uzun zaman geçti.

Anlamadığım şey ben 2220 FCLK ile çalıştırabiliyorum ve ne stutter ne sound cut yaşıyorum. Hatta linpackte bile gram oynama yok. Sizde nasıl olur da 2133 FCLK de bile sorun yaşayabiliyorsunuz anlamıyorum. Ya çok şanssınız ve imc dediğiniz gibi 2100 üzerine çıkamıyor, ya da anakart tarafında başka bir şey var. En kötü ihtimalle bile 2133 yapabiliyor olmanız lazım. 2200 FCLK için Nitro ayarını tamamen Auto'ya alıp dener misiniz? Linpack de dahil edip.

Nitro 1-3-1 6400 C28 yaptım, Steel nomad + P95 large yaptım 6 saat hata vermedi. Bunu i. F için önermişler de linpack harici nasıl anlayacağız tam olarak i. F stabilitesini bu 2 test kombosuyla onu tam anlamadım, P95 hata verecek ya da tamamen crashleyecek mi? Tam mantığı anlamadım. FCLK trafiğini tam anlamıyla meşgul etmek için sanırım önermişler. Reel oyun senaryosu anlamında.

Benim derdim Infinity fabric ve Nitro ayarları başka bir şey değil şu an için. @11115 2200 FCLK için 1.2 civarı lazım benim 1.29'da direk crash yedirtti maalesef. 2167'de de stabil mi emin değilim 2167 benim için yeterli olur stabil olsa. 250 MB karhu verdi çünkü bence m die için gayet yeterli.

@11115 bir ara anakarta beta BIOS yüklemiştim birkaç gün kullanmıştım, out of Memory hataları, crashler, oyun donmaları vesaire. Eski beta olmayan BIOS'a dönünce düzelmişti. ASUS sağ olsun acaba orada Imc'ye falan mı zarar verdi bilmiyorum. O sorunlu beta BIOS'u sonra tamamen kaldırdılar tüm anakartlardan. O BIOS'tayken bile stres testler hata vermiyordu bu arada. İşlemciyi degrade etmemiştir umarım. Out of Memory falan işlemci stabilitesiyle alakalı direk çünkü. Intel'de öyleydi. Degradelenen işlemciler bu hatayı veriyordu.

@11115 en son yeni bir BIOS çıkmış, ona güncelledim. Vddp Auto 1.05'ten 0.95'e düştü. Ek olarak rzq dirençler değişti. Vddp düştüğünden mi bilmiyorum phy mismatch oldu, ardprintval 2 de eşitleyebildim 36'da gdm enabledken. Vddp 1.05 yapmadım Auto bıraktım, vddp bu mismatch sebep oluyor diye de biliyorum. Bir de böyle test edeceğim.

Ek olarak training olması gerektiği gibi 45 saniyeye çıktı, eski bioslarda 15 saniyeydi.

Bu direnç mevzusu da phy etkiliyor diye biliyorum o yüzden ekstra dokunmadım, printval kısmından çözdüm.

@11115 yüksek vddp her zaman iyi değil insanlar stabilite artırsın yüksek frekanslarda diye genelde yükseltiyor ama belki de instabilite yaratan bu. Bazı çipler düşük seviyor öyle görmüştüm araştırdığımda. Siz bilinçli şekilde mi 1.05'e çektiniz vddgleri 1050 ayarlarken acaba? Benim anakart eski biosların hepsinde Auto'da 1.05 ayarlıyordu bunda şu anda 0.95'e düşürmüşler. Trcdwr yi de olması gereken yere eklemişler sonunda. Rzq dirençlere de ellemediniz sanırım değil mi? Benim onlar da şu anda değişti tamamen.
Bu vddp 6200 6400'de vesaire stabiliteye katkısı oluyor da, FCLK'yı da olumsuz etkiliyor olabilir mi vddg mevzusu gibi acaba? Kesin bir şey bulamadım, herkes deneme yanılma demiş. 0.95 ve 1.05 en yaygın kullanılanlar arasında. Vddg için de yine bazı çipler düşük seviyor demişler.

SCL'leri 5-5 6-6 denedim 6400'de. Trdscl 5 iken 243, bu 2 değer 6-6 iken 245MB karhu. Bu FCLK throttle ediyor bence. Ek olarak sizin tRP 30 bence bu da ekstra etkili read üstüne. tRCD tRP bende 37 37 stabil olsa bence 2 MB en az gelirdi oradan ama birinden biri stabil değil. Biri 37 diğeri 38 olarak da pek içime sinmedi. Şu an vddp 0.95'te anakart Auto olarak ayarladı yeni BIOS'ta.

@11115 şu anlık 245mb/s 1H karhuda sabitlendi Max 246 görür görürse geçen olduğu gibi. tRP, trtrp ve tRCD ile ilişkili büyük ihtimal. Trdrdscl de ciddi etki ediyor 5-5 6-6 8-8 tektek denemek lazım hangisi daha iyiyse. 5-5 en kötüsü çıktı 2MB düşürdü. Gdm enable disable ekstra faydası olur mu bilmiyorum. FCLK 2200 stabil olsaydı ama her türlü bandwith fulleyeceği için benim de hız 250 255 arası sabitlenirdi. 2133 bandwith fullemiyor ve throttleliyor üstüne ekstra stabil değilse eğer dediğim gibi.

Sizi hiç kırmak istemem ama FCLK 2200 ve linpack işine ayreten gireceğim çünkü bu süreç beni fazlasıyla yıprattı, ilaveten onları da denemiştim zaten, başarısız oldu. Eğer şu anki haliyle yeni BIOS'ta stabilite sağlanırsa en iyisi bu olacak benim için. 2167 sıkıntı cıkartmasa 6200 C26 2167'de kalmayı düşünüyordum. Belki de anakartın BIOS'u sıkıntılıydı bilmiyorum çünkü aynı şartlar altında 15 sn süren training şu anda 45 saniye oldu niyeyse. Memory işine uğraşmışlar yani geliştirmek adına. Ama keşke AGESA'yı da yeni çıkan sürüme güncelleselerdi, MSI güncellemiş X870 anakartlarında. ASUS hala patch A'da. C'si çıkmış AGESA'nın.

6400 C28 1.55Vdd'de de stabil bu arada, 1.6v ile arasında hiçbir fark yok. Dediğim gibi Nitro ve FCLK şu anda derdim, FCLK eğer 2133'te bu BIOS'ta stabil olursa ellemem bir müddet ona uğraşıyorum şu anlık. 245MB büyük ihtimal m die ile alakalı, Reddit'te baktım 6400 postlarına, aynı şekilde m die olanlar 244 245'ten bahsetmiş. tRCD tRTP ve tRP çok etkiliyor ve SCL bahsettiğim gibi. Bandwith en çok bunlar etkiliyor ama sen 2200 FCLK zaten yapabiliyorsan bunların etkisi minimal olur sorun orada. 2133'le ve m die ile ancak bu kadar oldu yani. Tek tesellim training 45sn çıktı en azından olumlu bir gelişme yaşandı. Karhu read 245-246 yeterli benim için m die ile.

Bunların hepsini okuyabilecek misiniz emin değilim, roman gibi oldu çünkü. Bir kitap çıkarsam hiç fena olmaz. Başka türlü bunları izah etmek çok zor. Bu mobo-RAM-CPU kombosu beni çok zorladı. Muhtemelen başka biri gelse işten anlayan, a die RAM ve 1DPC anakartla 5 dakikada stabiliteyi yakalamıştı. ASUS X870 Apex çıkacak anca onunla adam olur benim sistem. Bu işlemciyi de ABD'ye geri postalamak lazım.

@11115 sorun sanırım anakartın bundan önceki bioslarıydı özellikle bir önceki BIOS. Bu BIOS'ta olması gereken 40 45sn training oluyor. Eskisinde 15 saniyeydi. 15 saniye olsa da performansa vesaire herhangi bir sıkıntısı yoktu şu an bu 45 sn ile birebir aynıydı her şey fakat bir müddet sonra instabilite yapıyordu oyun ve programlarda, test programları klasik zaten hata vermez bu tarz durumlarda hiç görmedim. Out of Memory veren, tüm PC'yi freeze eden beta BIOS'ta bile hiçbir test programı hata vermemişti klasik. Asıl sorun stabil olan bir şey sonradan instabil oluyor yani günlük kullanımda 15 sn train yüzünden, bu son BIOS vddp de düşürdü dediğim gibi, bence Vddg'leri de 950 yapmıştır vddp 0.95'e çektilerse mantıken, genelde ikisini eşit veriyor anakartlar Auto'da.

Ekran kartına undervolt da yaptım biraz, o da ciddi error correction attığı için ciddi stuter yapıyor. Bu ekran kartının stok hali de stutter yapıyor bazı oyunlarda niye bilmiyorum, kartı özel olarak soğutan 3 tane 2200RPM radyatör fanına rağmen, hotspot 80 85 arası, sebep bu mu bilmiyorum. Bu karta ASUS BIOS'u mu yazmalıyım ne yapmalıyım acaba. +500 Memory'den yukarısı stutter direk, error correctiona giriyor. Bazı oyunlarda sıkıntı değil bazılarında ciddi sıkıntı yapıyor 500 üstü. Core clock zaten verilmiyor karta çünkü haddinden fazla kendini boostluyor 9800X3D yüzünden. 950mv 2.7GHz normalde 4070 superlerde genel geçer stabil bir rakam fakat bende imkansız. 975mv 2.7GHz ve +500 mem stabil gibi duruyor bu da çok kötü bir undervolt ama yapabileceğim en iyisi bu, bu kart çok kötü binlenmiş.

Ramlere kötü binlenmiş dedik ama 1.55'te 6400 C28 stabilse a dieden çok da farkı kalmıyor. 1.6v ile verdiği değerler aynı, stabiliteden de geçiyor. Sınırda mı kalıyor emin değilim ama 1.6 da yapabilirim çok sakıncası yok şu anlık. Bence tRCD ve tRP 37 olsaydı ikisi de, 245-246'dan 248 250 arasını zorlardı. FCLK 2200 olsa yine bandwith fulluyor o zaman normal değere yaklaşırdım karhuda MB olarak ama 2200 o BIOS'la mı alakalı yoksa gerçekten mi instabil denemek de istemiyorum şu anda. İnstabil FCLK hem RAM trainingi bozuyor hem de bir şeyleri corruptlıyor büyük ihtimal.

Son düzenleme:
Yeni biosu denemedim henüz. Yarın belki yüklerim.Bazı kullanıcılarda vsoc 1.20 üzerine çıkmıyormuş.
Sizde böyle bir problem oluştu mu ?

1746178489769.webp

Benim en son bu şekilde oldu. Önceki bioslardan tamamen farklı her şey dirençler vddp vesaire. Bende öyle bir durum olmadı, 1.25 manuel verdim. @11115 Sadece phy mismatch oldu gdm enabledken bile normalde olmazdı. Bunun sebebi ya dirençler ya vddp, procodt de yapar ama o 25.3 sabit hep. Vddp büyük ihtimal mismatch yaptı ama 0.95'te stabil. Vddg bios auto kaç ayarladı bilmiyorum o da 0.95 olabilir, vddp ile genelde auto aynı ayarlıyor anakartlar. Karhu 1h sonucu 248mb gördüm nasıl oldu bilmiyorum, gördüğüm en yüksek sonuç bu 6400 2133 özelinde. Anakart trainleyemiyor mu bazen noluyor anlamadım ki. Trainden traine böyle olması saçma geliyor.

Ben sanırım yeni BIOS'a geçmeyeceğim. Manuel girmem gerekiyor bütün ayarları. Older cmo file yüklemeyin demişler. O kadar üşendim ki...
AGESA versyonu değişmedi zaten. O yüzden devam.

Manuel per Core ayarları,
Spesifisk 20 tane farklı yerde BIOS ayarı.
40 tane timing ayarı.
15 tane voltaj ayarı...
Bir de üzerine bazı BIOS tweakleri Allah'ım sana geliyorum.

Ben sanırım yeni BIOS'a geçmeyeceğim. Manuel girmem gerekiyor bütün ayarları. Older cmo file yüklemeyin demişler. O kadar üşendim ki...
AGESA versyonu değişmedi zaten. O yüzden devam.

Manuel per Core ayarları,
Spesifisk 20 tane farklı yerde BIOS ayarı.
40 tane timing ayarı.
15 tane voltaj ayarı...
Bir de üzerine bazı BIOS tweakleri Allah'ım sana geliyorum.
Uğraşılmaz evet, stabilite yakalandıysa o biosta devam etmek mantıklı. Agesa değiştikçe belki güncelleştirilir. Benim trainingi 15 sn'den 45 sn'ye çıkardı o açıdan iyi oldu sadece, yoksa başka farkı yok bence.

Uğraşılmaz evet, stabilite yakalandıysa o BIOS'ta devam etmek mantıklı. AGESA değiştikçe belki güncelleştirilir. Benim trainingi 15 Sn'den 45 Sn'ye çıkardı o açıdan iyi oldu sadece, yoksa başka farkı yok bence.

Bu arada sizin training süresinin yeni BIOS'la uzamasına sevindim. Bence en başta da dediğim gibi ben sizin yerinizde olsam:
6200C26 ve fclk 2166 yapardım. Vsoc 1.20'de test ederdim ve eğer stabilse orada bırakırdım. Nitro 1/2/0 6200 için absürt değil.
Olası stutter ve problemleri ortadan kaldırmış olursunuz. Zaten 6200 ve 6400 arasında öyle ahım şahım bir fark yok ama 6400 imcyi zorluyor. Daha öncede dediğim gibi ben yapamıyorum. Ne yaparsam yapayım 6400'de hata vermesinin önüne geçemiyorum. O yüzden sıkı timing ve Nitro ile 6200 kullanıyorum. Potansiyel 6400 hatalarının da önüne geçiyorum. Uclk arttırdıkça hata olma olasılığı da artıyor. Bunun sebebi de AMD'nin bellek kontrolcüsü çöp. Kime sorarsanız sorun bu işlerle uğraşan herkes AMD'nin bellek kontrolcüsünden nefret eder. Çünkü ucuza kaçıyorlar. Belki bir sonraki jenerasyon da daha düzgün bir imc ile gelir de biz de uclk 100 MHz daha arttırınca sistemin çöp olmasını izlemeyiz...

Bu arada sizin training süresinin yeni BIOS'la uzamasına sevindim. Bence en başta da dediğim gibi ben sizin yerinizde olsam:
6200C26 ve fclk 2166 yapardım. Vsoc 1.20'de test ederdim ve eğer stabilse orada bırakırdım. Nitro 1/2/0 6200 için absürt değil.
Olası stutter ve problemleri ortadan kaldırmış olursunuz. Zaten 6200 ve 6400 arasında öyle ahım şahım bir fark yok ama 6400 imcyi zorluyor. Daha öncede dediğim gibi ben yapamıyorum. Ne yaparsam yapayım 6400'de hata vermesinin önüne geçemiyorum. O yüzden sıkı timing ve Nitro ile 6200 kullanıyorum. Potansiyel 6400 hatalarının da önüne geçiyorum. Uclk arttırdıkça hata olma olasılığı da artıyor. Bunun sebebi de AMD'nin bellek kontrolcüsü çöp. Kime sorarsanız sorun bu işlerle uğraşan herkes AMD'nin bellek kontrolcüsünden nefret eder. Çünkü ucuza kaçıyorlar. Belki bir sonraki jenerasyon da daha düzgün bir imc ile gelir de biz de uclk 100 MHz daha arttırınca sistemin çöp olmasını izlemeyiz...
6400'le uğraştığım için pişmanım zaten, ama bu kadar uğraşmışken dursun diyorum. Naparsam yapayım hata falan da vermedi zaten ilginç şekilde. Nitro 1-2-0 falan da stabil nasıl oluyor bilmiyorum. Vsoc ve fclk dengesi çok zor benim işlemcide. 2167 fclk 1.2vsoc ve altı istiyor büyük ihtimal, o aralıkta da 6200c26 instabil. 1.25vsoc üstü de 2133 fclk instabilleşmeye başlıyor, sound cut outlar falan. Bu sound olayı hem vsoc hem fclk ikisi de yapıyor büyük ihtimal. Arada ince bir çizgi var tutturması zor. Benim işlemci yapamıyor fclkyı vsoctan bağımsız olarak malesef. Beni de limitleyen şey bu oldu en baştan beri. Her şey sınırda olmak zorunda yoksa olmuyor niyeyse. Marjin falan verme mevzusu bende geçerli değil, birini kurtarayım derken diğeri gidiyor.

Şimdi yeni biosla vddp de 0.95 oldu o da işleri karıştırdı, rzqlar da değişti bunların hepsi etken. Dediğim gibi training ilk defa 40 45sn dolaylarında nasıl oldu ben de bilmiyorum. Memory işine uğraşmışlar demek ki çünkü trcd wr de olması gereken yere alınmış. Eski absürt yerinde değil artık. Vddg de kesin 0,95'tir de 1,05'ken de pek bir faydasını göremedim bilmiyorum. Bu voltajlarda çok yükseğe kaçmakta sağlıklı değil extrem overclock harici.

Benim stutter her şeyden olabilir bilmiyorum, ram ile farkını ayırt edemiyorum ya da işlemcinin -10 undervoltu ile. Çünkü stokta da oluyor gen4 ekran kartı bu, anakart gen5. Stoktayken global c state enable ve pcie gen link speed gen 4 yaptım stuterleri aldı diğer türlü ciddi takılma yapıyor. Bu işin içinden çıkmak imkansız yani eldeki mallarla. Anca 5000 serisi bir kart, yeni bir psu, yeni bir monitör ile nihayete erer, ramden mi cpudan mi diye yani. Stokta kasmaması lazım çünkü herhangi bir oyun, dediğim saçma ayarları yapınca düzeliyor ama niyeyse bilmiyorum, c state ya da gen4 ayarlamak zorunda olmamak gerekirdi.

Redditte de var aynı konu, pcie gen4 ve global c state enable yapanlar sorun çözüldü hep yazmış. Rezillik diz boyu bu anakart üreticilerinde başka bir şey değil.

@11115 Fclk denemek için 6000 cl30 vsoc 1.15 yaptım da ek olarak twrrd 2 trrds 4 tfaw 20 denedim. Boot etmedi, acaba hangisinden dolayı etmemiştir? Twwrd hep 4 yapardım, trrds'yi de 8 taw 32. İlk defa denedim yani, vsoc 1.15'te boot ettiğimi biliyorum 6000'i, o yüzden timing alakalı bir şey. Fclk denemesi de yarıda kaldı o yüzden. 6000'de boot etmesi lazımdı aslında, twrrd mi sıkıntı trrds mi bilmiyorum. Performansa katkısı zaten çok yok biliyorum da denemek istemiştim, boot etmeyince yarıda kaldı.

6200 c28 1.5vdd profilde de windows boot manager, memory diagnostic geldi restarttan sonra bu arada, gdm kapalıydı. O yüzden mi acaba ? 6200-6400 fark etmiyor restart ya da yeniden başlatmalarda bazen o geliyor, memory diagnostic öneriyor. @11115

Fclk 2167-2133 stabil değil de o mu sebep veriyor acaba ramden bağımsız bu diagnostic'e?

@11115 Gdm enabledken twrrd trrds 4 tfaw 20 6000c30 boot etmemesi çok ilginç. Bu memory diagnostic de hiç vermezdi normalde, win10 proda yani, win11 ltscye geçince oldu, defaultta kurmuştum tabi her şeyi.

Stok expoda da denedim, bazı oyunlarda ciddi takılmalar mevcut. Düzgün alt zamanlar girince düzeliyor 6000'de. 6400 trcd trp 37 37 denedim trtp 16 yaptım trp 37 için bilmiyorum etkisi olur mu ama karhu read 246 üstü zor niye bilmiyorum artık. 2200 yapabilseydi şu işlemci her şey farklı olurdu ya da kaliteli bir a die ram ile. Eksik 5 6mb neyden kaynaklı bilmiyoruz. Trp 30 32 olmaması mı yoksa twrrd 2 olmaması falan mı? Alt zamanlar da etki ediyor çünkü 2 3 mb en az. 6000'de boot etmeyen trrds 4 ve tfaw 20 mi yoksa twrrd 2 mi onu da bilmiyorum, şimdi boot süresi de uzadı, clear cmos tuşu da yok çok uğraşmam gerekecek onu bulmak için ama 6000'de boot etmesi lazımdı bu timinglerin.

Bir de windows boot manager, memory diagnostic dadandı işte nedense, win10 proda hiç böyle bir şey yoktu, ltsc noldu da rame taktı anlamadım ki.

@11115 Siz c26 profilinizde instabilite yaşadığınız zamanlarda hiç bu windows boot manager, memory diagnostic hatasını aldınız mı acaba windows boot ederken ? Aylardır ram ile uğraşıyorum, ilk olarak bu win11 ltscde böyle bir şey gördüm, fresh OS kurduktan sonra.

Son düzenleme:
6400'le uğraştığım için pişmanım zaten ama bu kadar uğraşmışken dursun diyorum. Ne yaparsam yapayım hata falan da vermedi zaten ilginç şekilde. Nitro 1-2-0 falan da stabil nasıl oluyor bilmiyorum. Vsoc ve fclk dengesi çok zor benim işlemcide. 2167 fclk 1.2vsoc ve altı istiyor büyük ihtimal, o aralıkta da 6200C26 instabil. 1.25vsoc üstü de 2133 fclk instabilleşmeye başlıyor, sound cut outlar falan. Bu sound olayı hem vsoc hem fclk ikisi de yapıyor büyük ihtimal. Arada ince bir çizgi var tutturması zor. Benim işlemci yapamıyor fclkyı vsoctan bağımsız olarak maalesef. Beni de limitleyen şey bu oldu en baştan beri. Her şey sınırda olmak zorunda yoksa olmuyor niyeyse. Marjin falan verme mevzusu bende geçerli değil, birini kurtarayım derken diğeri gidiyor.

Şimdi yeni BIOS'la vddp de 0.95 oldu o da işleri karıştırdı, rzqlar da değişti bunların hepsi etken. Dediğim gibi training ilk defa 40 45sn dolaylarında nasıl oldu ben de bilmiyorum. Memory işine uğraşmışlar demek ki çünkü tRCD wr de olması gereken yere alınmış. Eski absürt yerinde değil artık. Vddg de kesin 0, 95'tir de 1, 05'ken de pek bir faydasını göremedim bilmiyorum. Bu voltajlarda çok yükseğe kaçmakta sağlıklı değil extrem overclock harici.

Benim stutter her şeyden olabilir bilmiyorum, RAM ile farkını ayırt edemiyorum ya da işlemcinin -10 undervoltu ile. Çünkü stokta da oluyor gen4 ekran kartı bu, anakart gen5. stoktayken global C state enable ve PCI-e gen link Speed gen 4 yaptım stuterleri aldı diğer türlü ciddi takılma yapıyor. Bu işin içinden çıkmak imkansız yani eldeki mallarla. Anca 5000 serisi bir kart, yeni bir PSU, yeni bir monitör ile nihayete erer, RAM'den mi CPU'dan mi diye yani. Stokta kasmaması lazım çünkü herhangi bir oyun, dediğim saçma ayarları yapınca düzeliyor ama niyeyse bilmiyorum, C state ya da gen4 ayarlamak zorunda olmamak gerekirdi.

Reddit'te de var aynı konu, PCI-e gen4 ve global C state enable yapanlar sorun çözüldü hep yazmış. Rezillik diz boyu bu anakart üreticilerinde başka bir şey değil.

@11115 fclk denemek için 6000 CL30 vsoc 1.15 yaptım da ek olarak twrrd 2 trrds 4 tfaw 20 denedim. Boot etmedi, acaba hangisinden dolayı etmemiştir? Twwrd hep 4 yapardım, Trrds'yi de 8 taw 32. ilk defa denedim yani, vsoc 1.15'te boot ettiğimi biliyorum 6000'i, o yüzden timing alakalı bir şey. Fclk denemesi de yarıda kaldı o yüzden. 6000'de boot etmesi lazımdı aslında, twrrd mi sıkıntı trrds mi bilmiyorum. Performansa katkısı zaten çok yok biliyorum da denemek istemiştim, boot etmeyince yarıda kaldı.

6200 C28 1.5vdd profilde de Windows Boot Manager, Memory diagnostic geldi restarttan sonra bu arada, gdm kapalıydı. O yüzden mi acaba? 6200-6400 fark etmiyor restart ya da yeniden başlatmalarda bazen o geliyor, Memory diagnostic öneriyor. @11115

Fclk 2167-2133 stabil değil de o mu sebep veriyor acaba RAM'den bağımsız bu Diagnostic'e?

@11115 gdm enabledken twrrd trrds 4 tfaw 20 6000C30 boot etmemesi çok ilginç. Bu Memory diagnostic de hiç vermezdi normalde, Windows 10 Pro'da yani, Windows 11 LTSC'ye geçince oldu, defaultta kurmuştum tabii her şeyi.

Stok EXPO'da da denedim, bazı oyunlarda ciddi takılmalar mevcut. Düzgün alt zamanlar girince düzeliyor 6000'de. 6400 tRCD tRP 37 37 denedim tRTP 16 yaptım tRP 37 için bilmiyorum etkisi olur mu ama karhu read 246 üstü zor niye bilmiyorum artık. 2200 yapabilseydi şu işlemci her şey farklı olurdu ya da kaliteli bir a die RAM ile. Eksik 5 6MB neden kaynaklı bilmiyoruz. tRP 30 32 olmaması mı yoksa twrrd 2 olmaması falan mı? Alt zamanlar da etki ediyor çünkü 2 3 MB en az. 6000'de boot etmeyen trrds 4 ve tfaw 20 mi yoksa twrrd 2 mi onu da bilmiyorum, şimdi boot süresi de uzadı, clear CMOS tuşu da yok çok uğraşmam gerekecek onu bulmak için ama 6000'de boot etmesi lazımdı bu timinglerin.

Bir de Windows Boot Manager, Memory diagnostic dadandı işte nedense, Windows 10 Pro'da hiç böyle bir şey yoktu, LTSC ne oldu da RAM'e taktı anlamadım ki.

@11115 siz C26 profilinizde instabilite yaşadığınız zamanlarda hiç bu Windows Boot Manager, Memory diagnostic hatasını aldınız mı acaba Windows boot ederken? Aylardır RAM ile uğraşıyorum, ilk olarak bu Windows 11 LTSC'de böyle bir şey gördüm, fresh OS kurduktan sonra.

Bir kere almıştım ama neden aldığımı hatırlamıyorum. Görmezden gelip devam ettim.
Bu yeni BIOS'u yükledim. Vsoc Bug'ını bende yaşadım. 1.20'ye kilitlendi voltaj. Bir önceki BIOS'a geri döndüm.
Muhtemelen commen bir problem.

Bir kere almıştım ama neden aldığımı hatırlamıyorum. Görmezden gelip devam ettim.
Bu yeni BIOS'u yükledim. Vsoc Bug'ını bende yaşadım. 1.20'ye kilitlendi voltaj. Bir önceki BIOS'a geri döndüm.
Bende neden olmadı acaba bilmiyorum ki. 1.25 bende soc. Sizin 1.2'de de belki stabildir ama. 1.22 olması daha iyi olur tabi. Bende fclk ters etkiliyor sadece, sizde durum farklı. Bu hatayı bende bir daha verdi 6200 profilindeyken, gdm enable yapıp devam edeceğim umarım bir daha vermez.

Siz dual rank ramleri 8000 2:1 yapmayı hiç denediniz mi bu arada? Dual rank 8000 zor olabilir tabi de belki sistem açıyorsa güzel olurdu. Piyasaya yeni gskill ramler çıkacak sanırım 8400 mt's 2x64 gb o açıdan sordum, demek ki yapılabiliyor. Bunu belki de intel core ultralar için çıkartıyor olabilirler tabii.

Biosta 1.2 üstü mü veremiyorsunuz yoksa 1.25 falan verince zentimings 1.2 mi gösteriyor? Kötü olmuş bu durum gerçekten. Bios yapmayı beceremiyorlar bir türlü, ben de gıcık oldum. Bugün 6000 profili denedim fclk için o da yarıda kaldı, yeni bir şeyler deneyim demiştim, trrds 4 ve tfaw 20 boot etmedi 6000 cl30 da ilginç şekilde, vsoc 1.15'teydi acaba ondan mı dedim de, 1.15'te önceki biosta boot ettiğimi hatırlıyorum ve gdm enableddi.

@11115 x870e herolu arkadaşa yükledim son biosu şimdi, onda vsoc 1.22 verebildim. Neye göre bug oluyor ki acaba, zentimings 1.22 gösteriyor vsocu baktım.

1746283845306.webp

Apexte yapmışlar gerçi, 1 dpc board lazım 8000 üstüne de siz en azından 8000 tam tutturabilirseniz güzel olur diye demiştim. 1 ccd var gerçi aşırı fark yaratmaz 2 ccdlere kıyasla.

@11115 Ciddi stutter yaptı ama x870 hero son bios, asus mühendisleri derhal istifa etsin harbi ya. Bende öyle bir problem yok gibi şu an da, arada fark ettim gerçi saçma sapan. Ama ben bu biosta kalmak zorundayım diğerlerinde training 15 saniye, rezillik diz boyu gerçekten.

@11115 Benim 2133 fclk stabil değil bu arada sanırım 1.26 soc 6400 deniyordum. Steel nomad + p95 large açtım. Youtube müzik çalıyordu, afterburnerle takip ediyordum steel nomadı. Anlık ses cızırdadı gpu %0 oldu, anlık stutter oldu yani, ses gitti sonra geri geldi. P95 tüm rami çekiyor o yüzden midir yoksa gerçekten sound cut out mu oldu? 2133 bile stabil değil yani şu işlemcide nasıl oluyor bilmiyorum. Böyle anlık gitmesi stabil olmadığını mı gösteriyor yoksa o anlık rami mi çok çekti acaba bilmiyorum ki.

Vddg ccd ve iod aynı olmak zorunda değil değil mi, iod 950 ccd 1050 deneyeyim olmazsa.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.