- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
Bu arada sizin çip de sağlam, 6400'den vazgeçtiğinizi biliyorum fakat ileride agesalar değişip güncellendiğinde 1.25-1.3 soc arasına 6400 deneyin. Sizin çip 2200 1.3 soc'ta dahi açar 1.22'de açtığına göre. Direk 6400 yapamıyor gibi düşünmeyin yani şu an yapamıyor gelecekte yapabilir, agesa çok belirliyor bunu, belki beni hatırlayıp ileride denersiniz yani aklınızda olsun diye dedim, 6 ay uğraşıp da 6400 stabilleştiremeyen biri vardı belki ben başarabilirim bu sefer anlamında. Sizin için daha iyi olur 6400 2200. Benim çip keşke vsoc ile ters orantılı olmasaydı, bu durum beni yok etti. Royal neo a die olsa şu an elimde 8000 cl34 2:1 fclk 2200 dayayıp geçmiştim 1.0 soc'ta.Bu arada contact frame bile yapıyor olabilir stutter vs sorunlarını. Bende almıştım ilk başta, PTM geldiğinde söktüm orijinal Frame'e geçtim. Kimse tavsiye etmiyor bilginiz olsun.
Son düzenleyen: Moderatör:
Vallahi olabilir biliyor musunTomahawk'ta da sıkarken çatçut ettirmiştim, bunda çat çut ettirmedim ama sıktım yine. Şöyle bir sakatlık var şimdi macun sürüyorsun ya, bu kontak frame kenarlarından o macun illaki taşıyor işlemcinin iç kenarlarına doğru, pump out oluyor zamanla çünkü. Ben şimdi Tomahawk'tan sökerken işlemci de buna yapışık geldi, az daha işlemci kontak frameden düşüp soketin içine düşecekti. Macun tutkal gibi yapıştırmış yani. Nereden bulaştıysam bu kontak işine, bir cacığa yaradığı da yok.
Bu arada sizin çip de sağlam, 6400'den vazgeçtiğinizi biliyorum fakat ileride AGESA'lar değişip güncellendiğinde 1.25-1.3 SoC arasına 6400 deneyin. Sizin çip 2200 1.3 SoC'ta dahi açar 1.22'de açtığına göre. Direk 6400 yapamıyor gibi düşünmeyin yani şu an yapamıyor gelecekte yapabilir, AGESA çok belirliyor bunu, belki beni hatırlayıp ileride denersiniz yani aklınızda olsun diye dedim, 6 ay uğraşıp da 6400 stabilleştiremeyen biri vardı belki ben başarabilirim bu sefer anlamında. Sizin için daha iyi olur 6400 2200. benim çip keşke vsoc ile ters orantılı olmasaydı, bu durum beni yok etti. Royal Neo'a die olsa şu an elimde 8000 CL34 2:1 fclk 2200 dayayıp geçmiştim 1.0 SoC'ta.
Ben bundan sonraki süreçte 1:1 zorlamam. 2:1 8200 ya da 8400 yapmaya çalışabilirim. Ama yeni kit alıp yapar mıyım bilmiyorum. Çünkü Dual rank Setup'un ufak da olsa aynı Uclk'de avantajı var. Bir tık daha hızlı...
- Makaleler
- 1
Ben bundan sonraki süreçte 1:1 zorlamam. 2:1 8200 ya da 8400 yapmaya çalışabilirim. Ama yeni kit alıp yapar mıyım bilmiyorum. Çünkü Dual rank Setup'un ufak da olsa aynı Uclk'de avantajı var. Bir tık daha hızlı...
Size SS olarak atmıştım, X870 Apex'te Dual rank RAM'leri 8400 mü ne yapmışlardı yani siz de deneyebilirsiniz ileride agesalar vs. güncellendiğinde en azından bir şans olur, fena olmaz. Dual rank daha zor Single'a göre ama adamlar yapmış yani sonuç olarak, Apex'in de etkisi var tabii. En azından 8000 kovalayabilirsiniz ileride, 8000 üstü 2 DPC'de biraz zor syncleniyor, şans işi. Şu agesaları biraz daha adam ederlerse bizim işlemciler de biraz rahatlar iyi olur gerçekten.
SATA kullanmıyorsanız onu da kapatın. Ben bu hafta gördüm internette sorunu araştırırken. Ve boot sürem azaldı bayağı. SATA'yı kapattığım için diye düşünüyorum. Gen5 M.2'den kaynaklı olduğunu sanmıyorum zaten gen4 bayağı hızlı.
Dediğiniz SATA ve USB4'leri kapadım, PC jet gibi oldu
Şu çipin tek yapması gereken 1.25-1.28 VSOC arasına 2133 FCLK stabil açabilmekti. Fakat 1.235'ten gram oynatırsan error correctiona sokuyor... 1.23 altına zaten 6400 mümkün değil, aşırı limitte, direk patlıyor.
950 950 vddg falan mı denemeliyim acaba bir o kaldı, malum bunun gibi aykırı çipler böyle saçmalıklar yaptığı oluyor, düşük voltaj sevme mevzusu yani VSOC'ta olduğu gibi ama bezdim artık 2233 6600 yapsa bile yapmam bu çipe daha. Zaten FPS %1 Low çok minimal fark ediyor 6200 2067 FCLK'den sonrası. Sadece 10 MB bandwith gitti, o da bu işlemciye müstahak.
Vddp 1.1-1.15 denemedim, 6400 için gerekli olmamalı, eğer gerekliyse 6400'ü de hak etmiyor bu. Ama mevzu dediğim gibi tamamen VSOC FCLK ilişkisi, linpackte direk çıkıyor zaten. 1:1 çok baş ağrıtır bunda, 2:1 geçilmeli higher bandwith ve FCLK için başka yolu yok gibi görünüyor bana, anakart ya da BIOS version çöp değilse.
Sizde bu çip olsa büyük ihtimal 8000 çoktan denemiştiniz ama G.Skill sağ olsun 16 GB m die 7200 üstü görüyor Max o da görebilirse.
7200 üstü göremiyor diyecektim. Son durum bu şekilde, ilk yapacağım setupu aylar yıllar sonra yapmış oldum, aylarca süren bomboş bir uğraştan sonra tilki dönüp dolaşıp yine kürkçü dükkanına döner mevzusuna gelmiş oldu.
@11115 ama şeyi anlayamadım yani, özellikle işlemci ve RAM'e dengesiz yük bindiren space marine 2 ve CS 2 gibi oyunlarda özellikle bu dropu hemen fark ediyorsun, o yol gösteriyor. Bunun sebebi VSOC Low'ya da çok mu sınırda yoksa ciddi anlamda FCLK ile mi alakalı, hiç de 3:2 oranın altında FCLK denemedim, o zaman anlaşılırdı belki, ikisinden biri ciddi sıkıntı yarattı hep çünkü. Şu an 1.22 SoC'ta 2067 FCLK ile iyi geçiniyorlar gibi duruyor denedim bayağı. Vddp 1.05 vddgler de 1.05'te kaldı onlara da ellemedim. Nitro'yla da bu dropun çok bağlantısı olduğunu zannetmiyorum. Test programları ama en azından hata verseydi çok daha iyi olurdu, hep FCLK ile VSOC'u ayrı mı test edeceğiz yani, şu HWiNFO keşke gösterseydi eskisi gibi whea error kısmında FCLK instability'i. Çok agresif error correction var. VSOC'ta da var ciddi derecede, 1.2 VSOC'ta bile aynı gün hiç hata almadım ciddi teste rağmen, sonraki gün patladı, iod sıcaklık falan da hep aynı yani.
@11115 benim CS2'den 5 GB silinmiş, oyun tekrar guncelledı, kım bılır baska ne oldu. Instabıl RAM coruptlıyor, dosyaları siliyor değil mi
Son düzenleme:
Size SS olarak atmıştım, X870 Apex'te Dual rank RAM'leri 8400 mü ne yapmışlardı yani siz de deneyebilirsiniz ileride agesalar vs. güncellendiğinde en azından bir şans olur, fena olmaz. Dual rank daha zor Single'a göre ama adamlar yapmış yani sonuç olarak, Apex'in de etkisi var tabii. En azından 8000 kovalayabilirsiniz ileride, 8000 üstü 2 DPC'de biraz zor syncleniyor, şans işi. Şu agesaları biraz daha adam ederlerse bizim işlemciler de biraz rahatlar iyi olur gerçekten.
Dediğiniz SATA ve USB4'leri kapadım, PC jet gibi oldugen5 ile gen4 farkını hissetmek zor boot olarak. SATA'dan ya da USB4'ten, bende de çok hızlı açılıp kapanıyor su anda. 6200 CL28 2067 fclk dönmek durumunda kaldım, kanser etti 6400 2133 ya da 6200 2167 fclk. Her şey çok iyi görünürken tekliyor birden, bunda sorun yok. Sorun çok sınırda, limitte bırakmaktan kaynaklı, marjin veremiyorum. Anakart da sürekli sabit voltaj veremiyor büyük ihtimal, gram oynasa dahi iptal oluyor 2167 ya da 2133 fclk zaten. Stabilite yakalamak imkansız yüksek fclkda bu çipte. Keşke Vsoc'tan etkilenmeseydi, işim çok çok kolaydı. Ve bu vsoc mevzusunu çok sonradan fark ettim, 1.3'te bile 2133 açar diyordum yani. @11115
Şu çipin tek yapması gereken 1.25-1.28 vsoc arasına 2133 fclk stabil açabilmekti. Fakat 1.235'ten gram oynatırsan error correctiona sokuyor... 1.23 altına zaten 6400 mümkün değil, aşırı limitte, direk patlıyor.
950 950 vddg falan mı denemeliyim acaba bir o kaldı, malum bunun gibi aykırı çipler böyle saçmalıklar yaptığı oluyor, düşük voltaj sevme mevzusu yani Vsoc'ta olduğu gibi ama bezdim artık 2233 6600 yapsa bile yapmam bu çipe daha. Zaten FPS %1 Low çok minimal fark ediyor 6200 2067 fclkdan sonrası. Sadece 10 MB bandwith gitti, o da bu işlemciye müstahak.
Vddp 1.1-1.15 denemedim, 6400 için gerekli olmamalı, eğer gerekliyse 6400'ü de hak etmiyor bu. Ama mevzu dediğim gibi tamamen vsoc fclk ilişkisi, linpackte direk çıkıyor zaten. 1:1 çok baş ağrıtır bunda, 2:1 geçilmeli higher bandwith ve fclk için başka yolu yok gibi görünüyor bana, anakart ya da BIOS version çöp değilse.
Sizde bu çip olsa büyük ihtimal 8000 çoktan denemiştiniz ama G.Skill sağ olsun 16 GB m die 7200 üstü görüyor Max o da görebilirse.
7200 üstü göremiyor diyecektim. Son durum bu şekilde, ilk yapacağım setupu aylar yıllar sonra yapmış oldum, aylarca süren bomboş bir uğraştan sonra tilki dönüp dolaşıp yine kürkçü dükkanına döner mevzusuna gelmiş oldu.
@11115 ama şeyi anlayamadım yani, özellikle işlemci ve RAM'e dengesiz yük bindiren space marine 2 ve CS 2 gibi oyunlarda özellikle bu dropu hemen fark ediyorsun, o yol gösteriyor. Bunun sebebi vsoc Low'ya da çok mu sınırda yoksa ciddi anlamda fclk ile mi alakalı, hiç de 3:2 oranın altında fclk denemedim, o zaman anlaşılırdı belki, ikisinden biri ciddi sıkıntı yarattı hep çünkü. Şu an 1.22 SoC'ta 2067 fclk ile iyi geçiniyorlar gibi duruyor denedim bayağı. Vddp 1.05 vddgler de 1.05'te kaldı onlara da ellemedim. Nitro'yla da bu dropun çok bağlantısı olduğunu zannetmiyorum. Test programları ama en azından hata verseydi çok daha iyi olurdu, hep fclk ile vsocu ayrı mı test edeceğiz yani, şu HWiNFO keşke gösterseydi eskisi gibi whea error kısmında fclk instability'i. Çok agresif error correction var. Vsoc'ta da var ciddi derecede, 1.2 Vsoc'ta bile aynı gün hiç hata almadım ciddi teste rağmen, sonraki gün patladı, iod sıcaklık falan da hep aynı yani.
@11115 benim CS2'den 5 GB silinmiş, oyun tekrar guncelledı, kım bılır baska ne oldu. Instabıl RAM coruptlıyor, dosyaları siliyor değil miacaba SoC voltaj yuzunden mi oldu 6400'deyken. Çünkü oyun açılmamıştı bir türlü. Test programlarına kalsa stabil işte...
Vallahi sevindim SATA ve USB4 kapamanın işe yaramasına. Demek ki boot Time'ı çok fazla etkiliyorlar.
Havalar inanılmaz ısındı, ben 2066 Fclk'e geri dönüp RAM'leri de 6200C28'e çekmeyi düşünüyorum. 2066'a döndüğümde vddgleride Auto'ya çekerim muhtemelen.
Ben sırayla 8000'den 7200'e kadar denedim. Boot olmuyordu. Belki yeni BIOS'da düzelmiştir ama sanmıyorum. Denemem muhtemelen. 6200'de kalmaya devam ederim.
Error correction her şeyde var o yüzden sınırda kullanmayıp margin vermek gerek. Bunu çok iyi anladım ben...
- Makaleler
- 1
Evet malesef.. Test programları hata mata vermiyor major bir hata olmadıkça, sadece cas latency'den hata aldım adamakıllı ve undervolttan. Çok abartmışlar error corection mevzusunu. Karhu hata vermıyor ama cs2'den 5 gb silinmiş, kim verecek bunun hesabınıVallahi sevindim SATA ve USB4 kapamanın işe yaramasına. Demek ki boot Time'ı çok fazla etkiliyorlar.
Havalar inanılmaz ısındı, ben 2066 Fclk'e geri dönüp RAM'leri de 6200C28'e çekmeyi düşünüyorum. 2066'a döndüğümde vddgleride Auto'ya çekerim muhtemelen.
Ben sırayla 8000'den 7200'e kadar denedim. Boot olmuyordu. Belki yeni BIOS'da düzelmiştir ama sanmıyorum. Denemem muhtemelen. 6200'de kalmaya devam ederim.
Error correction her şeyde var o yüzden sınırda kullanmayıp margin vermek gerek. Bunu çok iyi anladım ben...
Çok hızlı açılıp kapanıyor pc, yine de windows'ta yazan boot time rakamı aynı, onu çok takmıyorum ben. Pc restartlarda falan hızlandı kapatınca, kullanmıyorsan kapatmak lazımmış demekki satayı falan.
@11115 Bu soc voltaj ile pbo'nun bir bağlantısı var mı, bu konuda bir bilgin var mı? Pbo enable ederken altta yazıyor da, hem cpu tdc edc limitlerini kaldırır hem de soc voltajın kaldırır diyor, soc'la nası alakası var biraz saçma geldi bana, autoda zaten 1.25 veriyor her türlü soc'u. Ek olarak medium load boostit enabled yapmak mantıklı mı sence? Bu bile droplatıyor belki oyunlarda, bunsuz deneyeceğim .
Son düzenleme:
Evet maalesef. Test programları hata mata vermiyor major bir hata olmadıkça, sadece CAS Latency'den hata aldım adamakıllı ve undervolttan. Çok abartmışlar error corection mevzusunu. Karhu hata vermıyor ama CS2'den 5 GB silinmiş, kim verecek bunun hesabını
Çok hızlı açılıp kapanıyor PC, yine de Windows'ta yazan boot time rakamı aynı, onu çok takmıyorum ben. PC restartlarda falan hızlandı kapatınca, kullanmıyorsan kapatmak lazımmış demek ki SATA'yı falan.
@11115 bu SoC voltaj ile PBO'nun bir bağlantısı var mı, bu konuda bir bilgin var mı? PBO enable ederken altta yazıyor da, hem CPU tdc edc limitlerini kaldırır hem de SoC voltajın kaldırır diyor, SoC'la nasıl alakası var biraz saçma geldi bana, Auto'da zaten 1.25 veriyor her türlü SoC'u. Ek olarak medium load boostit enabled yapmak mantıklı mı sence? Bu bile droplatıyor belki oyunlarda, bunsuz deneyeceğim.
Winadows boot time değişmemesinin sebebi, BIOS okunduktan sonra boot time sayıyor öncesini saymıyor. Biz BIOS okuma süresini kısalttık.
PBO ile SoC voltajı arasında direkt ya da dolaylı bir bağlantı yok. En azından benim bildiğim okduğum kadarıyla.
Medium load Boost it bir nevi global C-state disabled yapmak gibi. Idle güç tüketimini bir tık arttırıyor. Daha responsive olması için koymuşlar. En azından benim deneyimlediğim böyleydi. Direkt araştırmadım ancak idle güç tüketimini bayağı bir arttırdığını ve frekansları sürekli yukarıda tutmaya çalıştığını kendi gözlerimle gördüm. Ben kullanmıyorum bu ayarı.
Ben yarın 2066 fclk ve 6200C30'a geçiyorum. Aşırı ısınmaya başladı. Boşu boşuna OS corruptedlamaya gerek yok.
- Makaleler
- 1
Ben çoktan coruptladım bileWinadows boot time değişmemesinin sebebi, BIOS okunduktan sonra boot time sayıyor öncesini saymıyor. Biz BIOS okuma süresini kısalttık.
PBO ile SoC voltajı arasında direkt ya da dolaylı bir bağlantı yok. En azından benim bildiğim okduğum kadarıyla.
Medium load Boost it bir nevi global C-state disabled yapmak gibi. Idle güç tüketimini bir tık arttırıyor. Daha responsive olması için koymuşlar. En azından benim deneyimlediğim böyleydi. Direkt araştırmadım ancak idle güç tüketimini bayağı bir arttırdığını ve frekansları sürekli yukarıda tutmaya çalıştığını kendi gözlerimle gördüm. Ben kullanmıyorum bu ayarı.
Ben yarın 2066 fclk ve 6200C30'a geçiyorum. Aşırı ısınmaya başladı. Boşu boşuna OS corruptedlamaya gerek yok.
@11115 Sıcaktan bu kadar etkılenmesı cok sacma ya imc'nin. Direk klimaya baglamak lazım ıslemcıyı başka yolu yok. Yapan da var oyle ama gelen faturayı dusunmek bıle ıstemem.
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 1
Yanlışlıkla bidaha o mesajı yazmış auto, 2 kere sormak ıstemedım pardon. Bıosta vdd_soc tdc ve edc limitlerini de açar diyor ondan sordum, saçma geldi ama asusa gore soc limitini de açıyor cpu ile birlikte.Hocam bağlantısı yok PBO çekirdekleri yönetir vsoc adı üzerinde soket voltajhını ayarlar. Ben medium load açmadım. Sıcaklığı arttırıyor diye. Açıklamasını da yaptım zaten. Siz deneyin daha iyiyse açın size kalmış.
İlk 2 run görmezden geliyorum ben linpackte. Sıcaklıklar yükseldiği için aldığınız gflops değişiyor. Ondan sonrakiler içinse 2-3 gflopsa kadar normaldir bu da 0.100 - 0.200 saniye fark demek linpackte.
Ben yarın sabah düşürme işlemini yapacağım. On the Edge kullanmaya gerek yok. Kış gelince tekrar eski ayarlarıma dönerim ama yazın gerek yok.
Benım ıcın edge neresı bılmıyorum. Benım 6200de nıtro 1 2 0 stabıl olmayabılır bu arada ve trcd trp 36lar. Nıtro auto alıp trcd trp 38 mi çeksem. M die kit tight kabul etmiyor, timing kaynaklı da drop yiyorum karhu falan hata vermese de. @11115
@11115 55 run linpack atacağım ve sadece yorumlamanı isteyeceğim senden, çünkü bu cpu napmaya çalışıyor ben anlamadım, belki sen biliyorsundur. Timingleri de gevşettim tabi ama çok çok saçma yani anlam veremiyorum neyin sıkıntı olduğuna. Nitro mu, primaryler mi, bunu debuglamak çok zor. Pbo +100 -10'da bide test esnasında.
Şu robust training de sıkıntı yapıyor bana belki de auto aldım onu, autosu her neyse bilmiyorum tabi belki enabledir. Nitro 2-3-1 çektim sorunu çözebilmek adına, ama gel gör ki işlemciye kalsa hiçbir sorun yok
Karhuda 5 mb civarı eksik olmasından belli, trcd trp kanadında ciddi sıkıntı var. A die kit ile ekstradan denemek lazım. Şu 55 run bitsin bir bakacağım sonuca ama benim kafam durdu artık, bu kadar değişik sonuç vermemeli bir cpu.
Bu cpu ya da ram birinden birisi bipolar. Bir tepede bir dipte, ortası yok mudur bunun acaba. Ya da bu programlar mı benle alay ediyor
@11115 Ciddi sıkıntılarımız var... Sence anakart trainleyemiyor mu durum ne olabilir, geçen gün bu timinglerdeki tabloyu biliyorsun. Çok saçma değil mi? Sırf debuglamak için böyle yaptım yani. Robust autoda, nitro 2-3-1, burst 8x 8x. Yorumunu bekliyorum. PBO +100 -10
Son düzenleme:
Yanlışlıkla bir daha o mesajı yazmış Auto, 2 kere sormak ıstemedım pardon. BIOS'ta vdd_soc tdc ve edc limitlerini de açar diyor ondan sordum, saçma geldi ama ASUS'a gore SoC limitini de açıyor CPU ile birlikte.
Benım ıcın Edge neresı bılmıyorum. Benım 6200'de Nitro 1 2 0 stabıl olmayabılır bu arada ve tRCD tRP 36'lar. Nitro Auto alıp tRCD tRP 38 mi çeksem. M die kit tight kabul etmiyor, timing kaynaklı da drop yiyorum karhu falan hata vermese de. @11115
@11115 55 run linpack atacağım ve sadece yorumlamanı isteyeceğim senden, çünkü bu CPU napmaya çalışıyor ben anlamadım, belki sen biliyorsundur. Timingleri de gevşettim tabii ama çok çok saçma yani anlam veremiyorum neyin sıkıntı olduğuna. Nitro mu, primaryler mi, bunu debuglamak çok zor. PBO +100 -10'da bir de test esnasında.
Şu robust training de sıkıntı yapıyor bana belki de Auto aldım onu, Auto'su her neyse bilmiyorum tabii belki enabledir. Nitro 2-3-1 çektim sorunu çözebilmek adına ama gel gör ki işlemciye kalsa hiçbir sorun yok
Karhuda 5 MB civarı eksik olmasından belli, tRCD tRP kanadında ciddi sıkıntı var. A die kit ile ekstradan denemek lazım. Şu 55 run bitsin bir bakacağım sonuca ama benim kafam durdu artık, bu kadar değişik sonuç vermemeli bir CPU.
Bu CPU'ya da RAM birinden birisi bipolar. Bir tepede bir dipte, ortası yok mudur bunun acaba. Ya da bu programlar mı benimle alay ediyor
@11115 ciddi sıkıntılarımız var... Sence anakart trainleyemiyor mu durum ne olabilir, geçen gün bu timinglerdeki tabloyu biliyorsun. Çok saçma değil mi? Sırf debuglamak için böyle yaptım yani. Robust Auto'da, Nitro 2-3-1, burst 8X 8X. Yorumunu bekliyorum. PBO +100 -10
Eki Görüntüle 146769
Full 59.6 da kalmış. Bence fclk okey, hiçbir sıkıntı gözükmüyor. Trcdwr 16 yapabilirsiniz. Onun dışında diğer timingler okey duruyor. Trdcdrd 38 olabilir.
Nitro 1/3/1 olsun. Çoğu 98003D kullanıcısında 6400 1/3/1 kullanıyor.
Onun dışında her şey olması gerektiği gibi...
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.