@deadfellow @11115 tekrardan teşekkürler. Dual rank kullanıyor evet ama Hynix a-die onunki sanırım. M-die bana kalsa 6000 kalsa bile yeter. Ne trfc düşüyor, ne diğer zamanlamalar adamakıllı ayarlanıyor. A ya göre daha fazla voltaj istiyor, tRP falan da aynı şekilde çok düşmüyor. RAM'lerin 60'a kadar yolu var bence sıcaklık olarak. 60'dan sonra trefi hata vermeye başlıyor. Bu trefi trfc zaten test programında hata yoksa oyunda hata vermesi zor. En çok test programında ısınıyor RAM'ler. O yüzden yazın bir daha bakmak lazım sıcaklık kaynaklı bir sıkıntı var mı diye.
Benim PBO +200 vermekle alakalı hiçbir sıkıntım yok ama artık BIOS sürümünden mi başka bir şeyden mi bilmiyorum, all Core -15 stabil gibi geliyor başta ama sonra teklemeler yapmaya başlıyor bazı oyunlarda, bahsettiğim 2 çekirdeği -10 çekince bu durum düzeliyor. Belki +100 -15 versem stabil olacak denemedim o yüzden emin değilim. +200 durmasının sıcaklık olarak negatifliği yok bana şu anda, oyunda 50 55 arası zaten. Attığınız linki inceleyeceğim fakat bu Curve Optimizer ciddi bir baş belası. Günlerce test de yapsan sıkıntı vermeyip rastgele bir gün patlıyor. 7800X3D'de de aynısı olmuştu o yüzden hiç uğraşasım yok. Yine de bakacağım bir miktar daha iyileştirilebilir diye. Ama -15 de benim için çok yeterli sıcaklık 50 55 arası gayet yeterli çünkü, eksi değer arttıkça sıkıntı çıkıyor. RAM konusu dediğim gibi 2 tane stabil olduğunu düşündüğüm profil var, 1.6vdd de denedim bir sıkıntı çıkmadı. Biraz daha test yapacağım olmazsa stabilite açısından, ciddi error correction var çünkü AMD tarafında. Tekrardan teşekkürler.
@11115 sizin tRC 48 de stabil olmayabilir bu arada ona dikkat edin. Çok zor hata veriyor tRC. Ben de 40'lı rakamlarda kullandım sıkıntı çıkarmadı ama belli olmuyor. Belleğiniz a die olduğu için Tras'ın sizin açınızdan bir önemi yok 28-30 bile yapsan kullanıyorsun. M die belleklerde maalesef lanet var. Tüm piyasadan toplatılması lazım m die belleklerin.
24 GB versiyonları daha sonradan çıkmış m dielerin, a dielerin üstüne. Yine onlar kalabilir 8000 üstünü görüyor çünkü. Bu ilk çıkan m dieler hala piyasada millete kakalıyorlar. Bir daha 4 5 tane RAM sipariş edip iade edeceğim m die çıkanları millet de öyle yapıyor büyük ihtimal yoksa piyasada 6000 CL30 m die şu anda kalmaması lazımdı.