Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu arada unutma kitten 64 GB yani Dual-rank kullanıyor, senin zamanlamaların ona göre daha sıkı ve daha az voltaj verilerek yapılabilir.

Ayrıca ç*k kadar 2 tane fan kullanacağına 1 tane 120mm kullan çok daha iyi.

Ben fanlarımla mutluyum. Önemli olan işlevi :D.
Ve evet benim timingler çok sıkı değil. Ama Dual Rank'de maksimum bu kadar yapabildim ben. Zaten @deadfellow biliyor 2 ay uğraşmıştım bununla. Artık rahatım keyif sürüyorum. Sırf bununla yeniden uğraşmak istemediğim için G.Skill'in yeni RAM'lerini almadım.

Oyun oynuyodum ss atayım dedim.
1745224206999.webp

Temmuzda 40 derece oluyor İzmir. Sıcaklık doğrusal arttığına göre Temmuz ayında oyun oynarken 50-55 derece arası olacak ki gayet yeterli.
Şuan ev 30 dereceye yakındır. Dışarısı 25-26 derece.

@deadfellow @11115 Tekrardan teşekkürler. Dual rank kullanıyor evet ama hynix a-die onunki sanırım. M-die bana kalsa 6000 kalsa bile yeter. Ne trfc düşüyor, ne diğer zamanlamalar adamakıllı ayarlanıyor. A ya göre daha fazla voltaj istiyor, trp falan da aynı şekilde çok düşmüyor. Ramlerin 60'a kadar yolu var bence sıcaklık olarak. 60'dan sonra trefi hata vermeye başlıyor. Bu trefi trfc zaten test programında hata yoksa oyunda hata vermesi zor. En çok test programında ısınıyor ramler. O yüzden yazın bir daha bakmak lazım sıcaklık kaynaklı bir sıkıntı var mı diye.
Benim pbo +200 vermekle alakalı hiçbir sıkıntım yok ama artık bios sürümünden mi başka bir şeyden mi bilmiyorum, all core -15 stabil gibi geliyor başta ama sonra teklemeler yapmaya başlıyor bazı oyunlarda, bahsettiğim 2 çekirdeği -10 çekince bu durum düzeliyor. Belki +100 -15 versem stabil olacak denemedim o yüzden emin değilim. +200 durmasının sıcaklık olarak negatifliği yok bana şu anda, oyunda 50 55 arası zaten. Attığınız linki inceleyeceğim fakat bu curve optimizer ciddi bir baş belası. Günlerce test de yapsan sıkıntı vermeyip rastgele bir gün patlıyor. 7800x3d'de de aynısı olmuştu o yüzden hiç uğraşasım yok. Yine de bakacağım bir miktar daha iyileştirilebilir diye. Ama -15 de benim için çok yeterli sıcaklık 50 55 arası gayet yeterli çünkü, eksi değer arttıkça sıkıntı çıkıyor. Ram konusu dediğim gibi 2 tane stabil olduğunu düşündüğüm profil var, 1.6vdd de denedim bir sıkıntı çıkmadı. Biraz daha test yapacağım olmazsa stabilite açısından, ciddi error correction var çünkü amd tarafında. Tekrardan teşekkürler.

@11115 Sizin trc 48 de stabil olmayabilir bu arada ona dikkat edin. Çok zor hata veriyor trc. Ben de 40'lı rakamlarda kullandım sıkıntı çıkarmadı ama belli olmuyor. Belleğiniz a die olduğu için tras'ın sizin açınızdan bir önemi yok 28-30 bile yapsan kullanıyorsun. M die belleklerde malesef lanet var. Tüm piyasadan toplatılması lazım m die belleklerin.

24 gb versiyonları daha sonradan çıkmış m dielerin, a dielerin üstüne. Yine onlar kalabilir 8000 üstünü görüyor çünkü. Bu ilk çıkan m dieler hala piyasada millete kakalıyorlar. Bir daha 4 5 tane ram sipariş edip iade edicem m die çıkanları millet de öyle yapıyor büyük ihtimal yoksa piyasada 6000 cl30 m die şu anda kalmaması lazımdı.

@deadfellow @11115 tekrardan teşekkürler. Dual rank kullanıyor evet ama Hynix a-die onunki sanırım. M-die bana kalsa 6000 kalsa bile yeter. Ne trfc düşüyor, ne diğer zamanlamalar adamakıllı ayarlanıyor. A ya göre daha fazla voltaj istiyor, tRP falan da aynı şekilde çok düşmüyor. RAM'lerin 60'a kadar yolu var bence sıcaklık olarak. 60'dan sonra trefi hata vermeye başlıyor. Bu trefi trfc zaten test programında hata yoksa oyunda hata vermesi zor. En çok test programında ısınıyor RAM'ler. O yüzden yazın bir daha bakmak lazım sıcaklık kaynaklı bir sıkıntı var mı diye.
Benim PBO +200 vermekle alakalı hiçbir sıkıntım yok ama artık BIOS sürümünden mi başka bir şeyden mi bilmiyorum, all Core -15 stabil gibi geliyor başta ama sonra teklemeler yapmaya başlıyor bazı oyunlarda, bahsettiğim 2 çekirdeği -10 çekince bu durum düzeliyor. Belki +100 -15 versem stabil olacak denemedim o yüzden emin değilim. +200 durmasının sıcaklık olarak negatifliği yok bana şu anda, oyunda 50 55 arası zaten. Attığınız linki inceleyeceğim fakat bu Curve Optimizer ciddi bir baş belası. Günlerce test de yapsan sıkıntı vermeyip rastgele bir gün patlıyor. 7800X3D'de de aynısı olmuştu o yüzden hiç uğraşasım yok. Yine de bakacağım bir miktar daha iyileştirilebilir diye. Ama -15 de benim için çok yeterli sıcaklık 50 55 arası gayet yeterli çünkü, eksi değer arttıkça sıkıntı çıkıyor. RAM konusu dediğim gibi 2 tane stabil olduğunu düşündüğüm profil var, 1.6vdd de denedim bir sıkıntı çıkmadı. Biraz daha test yapacağım olmazsa stabilite açısından, ciddi error correction var çünkü AMD tarafında. Tekrardan teşekkürler.

@11115 sizin tRC 48 de stabil olmayabilir bu arada ona dikkat edin. Çok zor hata veriyor tRC. Ben de 40'lı rakamlarda kullandım sıkıntı çıkarmadı ama belli olmuyor. Belleğiniz a die olduğu için Tras'ın sizin açınızdan bir önemi yok 28-30 bile yapsan kullanıyorsun. M die belleklerde maalesef lanet var. Tüm piyasadan toplatılması lazım m die belleklerin.

24 GB versiyonları daha sonradan çıkmış m dielerin, a dielerin üstüne. Yine onlar kalabilir 8000 üstünü görüyor çünkü. Bu ilk çıkan m dieler hala piyasada millete kakalıyorlar. Bir daha 4 5 tane RAM sipariş edip iade edeceğim m die çıkanları millet de öyle yapıyor büyük ihtimal yoksa piyasada 6000 CL30 m die şu anda kalmaması lazımdı.

DDR5'te DDR4 kuralları pek geçerli değil. tRC 36 ya kadar yolu var ama 48 gayet iyi. Trasın hiçbir önemi yok düşürdükçe stabiliteyi bozuyor sadece.

Yaptığım testler:
48 saat karthu %50k covarage.
Anta 3D
Anta Extreme
Prime95 large ffts 12 saat.
VT3 4 saate yakın.
Y-cruncher all data set 5 saat.
AIDA 64 fpu, CPU, cache 30 dk ( PBO için)
1 saat linpack 10 GB data set ile
Memtestpro 10 saat ama covarage % kaçtı hatırlamıyorum.

Vee hiçbir sorun yok ne PBO da ne de RAM'lerde. Stutter olayı +200 verdiğimde oluyordu. Artık o da yok varsa da çok az.
Şu an +125MHz ve -10 -20 arası percore ile yanılmıyorsam 1.20 Core voltage civarı fix çekiyor. Şu anki ayarlarım ile gayet mutlu mesut yayın ve aynı anda oyun oynayabiliyorum.

DDR5'te DDR4 kuralları pek geçerli değil. tRC 36 ya kadar yolu var ama 48 gayet iyi. Trasın hiçbir önemi yok düşürdükçe stabiliteyi bozuyor sadece.

Yaptığım testler:
48 saat karthu %50k covarage.
Anta 3D
Anta Extreme
Prime95 large ffts 12 saat.
VT3 4 saate yakın.
Y-cruncher all data set 5 saat.
AIDA 64 fpu, CPU, cache 30 dk ( PBO için)
1 saat linpack 10 GB data set ile
Memtestpro 10 saat ama covarage % kaçtı hatırlamıyorum.

Vee hiçbir sorun yok ne PBO da ne de RAM'lerde. Stutter olayı +200 verdiğimde oluyordu. Artık o da yok varsa da çok az.
Şu an +125MHz ve -10 -20 arası percore ile yanılmıyorsam 1.20 Core voltage civarı fix çekiyor. Şu anki ayarlarım ile gayet mutlu mesut yayın ve aynı anda oyun oynayabiliyorum.
Evet trc=tras+trp şu an için önemsiz. Jedec takip etmiyor am5 controlleri. Trc düştükçe performans artıyor tabi de hata vermeyip kendini gizleyebilir de bilemiyorum yani. Ha 48 olmuş ha 68. Gaming açısından bir fark yok onu demek istedim. Test programları hata vermeyebilir ne kadar yapsan da. Oyunlarda arada tekliyor evet amd 2 iyi çekirdek koyup diğerlerini kötü koyduğu için büyük ihtimal pbo ve co ile oynadıkça sıkıntı cıkıyor. Son zamanlarda ellerinde kötü silikon cok kalmamış, yeni cıkan 3d'ler 115 116 sp çıkıyor sanırım. İlk çıkanlar 110 111 çoğunluktaydı. Sp'nin çok önemi yok aslında da fikir vermesi açısından önemli. Hwinfoda falan da görünüyor çekirdekler hangisi iyi hangisi kötü orayla da tutarlı genel anlamda sp puanı. Pbo ve co stabilitesini etkiliyor bir miktar. Ben zaten bu sıkıntı çıkartan oyunları her şey stoktayken de denedim yine sıkıntı çıkarttı, 3d işlemcilerde sıkıntı var büyük ihtimal bilmiyorum, arada bir takılması çok da dert değil. Ama ram ve işlemciyle vs. oynayınca onlar da üstüne eklenince anlayamıyorsun sıkıntı nerede diye asıl sıkıntı bu benim bahsettiğim.

Çok absürt bir değer yoksa test programı hata vermiyor. Mesela senin çekirdeğin -15'te stabil ama sen -16 vermişsin ne test programı hata veriyor ne başka bir şey. Ama bahsettiğin gibi oyundaki sıkıntılar oluyor özellikle yayın vesaire açınca fark ediyorsun arada bir tekliyor. Ama bunu test programıyla yakalamak şans işi.

@11115 Bu arada ben dediğiniz aida testini aylar öncesinde yapmıştım. O aralar psuyu test ediyordum, arkada da furmark açıktı hatta. 1-2 saat boyunca hiçbir sıkıntı çıkarmadı. +200 -20'deydi bir de all core. Ben bu değerdeyken anakart logosu görünüp de windowsa boot edemediğim çok oldu. Bu profilde bile sıkıntı çıkartmadı. Amd artık benim işlemciyi nasıl tasarladıysa bilmiyorum bozuk bozuk çalışma özelliği var.

Son düzenleme:
Evet tRC = tras+tRP şu an için önemsiz. JEDEC takip etmiyor AM5 controlleri. tRC düştükçe performans artıyor tabii de hata vermeyip kendini gizleyebilir de bilemiyorum yani. Ha 48 olmuş ha 68. gaming açısından bir fark yok onu demek istedim. Test programları hata vermeyebilir ne kadar yapsan da. Oyunlarda arada tekliyor evet AMD 2 iyi çekirdek koyup diğerlerini kötü koyduğu için büyük ihtimal PBO ve co ile oynadıkça sıkıntı cıkıyor. Son zamanlarda ellerinde kötü silikon cok kalmamış, yeni cıkan 3D'ler 115 116 sp çıkıyor sanırım. İlk çıkanlar 110 111 çoğunluktaydı. Sp'nin çok önemi yok aslında da fikir vermesi açısından önemli. HWiNFO'da falan da görünüyor çekirdekler hangisi iyi hangisi kötü orayla da tutarlı genel anlamda sp puanı. PBO ve co stabilitesini etkiliyor bir miktar. Ben zaten bu sıkıntı çıkartan oyunları her şey stoktayken de denedim yine sıkıntı çıkarttı, 3D işlemcilerde sıkıntı var büyük ihtimal bilmiyorum, arada bir takılması çok da dert değil. Ama RAM ve işlemciyle vs. oynayınca onlar da üstüne eklenince anlayamıyorsun sıkıntı nerede diye asıl sıkıntı bu benim bahsettiğim.

Çok absürt bir değer yoksa test programı hata vermiyor. Mesela senin çekirdeğin -15'te stabil ama sen -16 vermişsin ne test programı hata veriyor ne başka bir şey. Ama bahsettiğin gibi oyundaki sıkıntılar oluyor özellikle yayın vesaire açınca fark ediyorsun arada bir tekliyor. Ama bunu test programıyla yakalamak şans işi.

@11115 bu arada ben dediğiniz AIDA testini aylar öncesinde yapmıştım. O aralar PSU'yu test ediyordum, arkada da FurMark açıktı hatta. 1-2 saat boyunca hiçbir sıkıntı çıkarmadı. +200 -20'deydi bir de all Core. Ben bu değerdeyken anakart logosu görünüp de Windows'a boot edemediğim çok oldu. Bu profilde bile sıkıntı çıkartmadı. AMD artık benim işlemciyi nasıl tasarladıysa bilmiyorum bozuk bozuk çalışma özelliği var.

Demonishing return olayı olabiliyor. Ama ben şu anki tRC değerinden memnunum. Sentetik testleri ve oyun denemelerini 48 ile yapmıştım ve öyle de kaldı.
Bu arada 68 ile de karşılaştırmıştım. Pyprime'da tRC 68 0.2 saniye daha yüksek çıkıyor sonuç 48'e göre. Yani demonishig return olayı yok.
Son olarak eğer bu kadar her ayar sorun çıkarabilir gözüyle bakıyorsanız hiç manuel ayara girişmeyin. Yani acaba bu değer stutter yapıyor mu düşüncesi sıkıntılı bir bakış açısı. Böyle soru işaretleriniz olacaksa her şeyi default+JEDEC kullanmanız mental olarak daha olumlu sizin için.

Ekleme: PBO +200 ve -20 AIDA64 testinden geçmesi şaşırttı. PBO limitli olmadığından emin misiniz?
Çünkü bende de limitliyken +200 ve -30 bile AIDA testinde başarılı geçiyor. Ancak güç limitlerini kaldırınca Fmax'e daha yaklaştığı veya ulaştığı için anında hata veriyor.

AIDA64 CPU, fpu ve cache seçip HWiNFO'dan Core frekanslarına bakabilir misiniz? (güç tüketimiyle beraber)

Demonishing return olayı olabiliyor. Ama ben şu anki tRC değerinden memnunum. Sentetik testleri ve oyun denemelerini 48 ile yapmıştım ve öyle de kaldı.
Bu arada 68 ile de karşılaştırmıştım. Pyprime'da tRC 68 0.2 saniye daha yüksek çıkıyor sonuç 48'e göre. Yani demonishig return olayı yok.
Son olarak eğer bu kadar her ayar sorun çıkarabilir gözüyle bakıyorsanız hiç manuel ayara girişmeyin. Yani acaba bu değer stutter yapıyor mu düşüncesi sıkıntılı bir bakış açısı. Böyle soru işaretleriniz olacaksa her şeyi default+JEDEC kullanmanız mental olarak daha olumlu sizin için.

Evet maalesef öyle. 14700k varken bu sıkıntılarım hiç yoktu. RAM işine hiç girmeyecektim aslında girmemin tek sebebi acaba insanların dediği gibi FPS artıyor mu ya da %1 Low'lar yükseliyor mu, aksine daha da kötü olduğu oluyor. Zaten düz EXPO'ya da stokta da bahsettiğim oyunlarda arada bir tekleme olduğundan o yüzden aradaki farkı anlamam güç. 14700k gibi yağ gibi aksa tüm oyunlar o zaman anlaşılırdı. Keşke Intel adamakıllı çıkartsaydı şu işlemcileri de hayatımdan 1 yıl çalınmasaydı ama nerede işte.

Yani oyunların yarısı arada tekliyor yarısı teklemiyor. Ya AMD sürücüleri ya da anakart biosları sıkıntılı ya da bu işlemciler piyango yarısı bozuk üretiliyor oyunlara optimize değil bilemiyoruz. Bir sürü kişi var stok ayarlarda bir ton sıkıntı yaşayan, clean install yapmalarına rağmen. Intel'de bu sorunların bir tanesi bile yoktu. 95'e fırlayıp çökertmeseydi bilgisayarı tabii.

Bu sorunun çözümü işlemcinin üstündeki tüm yükü almak. Aynı özelliklerde bir arkadaşıma daha PC topladım ama onda 5090 var. Bu sorunlar var ya da yok gibi bir şey, gözle görmek zor niye dersen 4K OLED monitör ve 5090 var. İşlemci zaten aradan çıkıyor burada büyük ölçüde. Ama 1080p 1440p gibi çözünürlükler ciddi anlamda işlemci bağımlı. Bu işin çözümü 4K monitör ve 5080 5090 almak olacak büyük ihtimal AMD sağ olsun.

Yazılımla bu olayı çözemedikleri gibi daha da kötüye gidiyor hem BIOS updateleri hem de Windows. Adamlar daha düzgün BIOS bile yapamıyor. En son BIOS'a geçeyim dedim 15 dakika sarı ışık yakıyor anakart artık ne yaptıysa ASUS. Ben daha iyi BIOS yapardım herhalde. Tomahawk da aynıydı, 15 tane beta BIOS çıkarttı utanmazlar. AM5 platformu lanetli bir platform onu öğrendik acı deneyimlerle. Intel işi batırmasaydı bu sıkıntıların hiçbiri olmayacaktı.

Oyun oynamıyorsan işle ilgileniyorsan bir sıkıntı yok zaten, bazı oyunlar ciddi optimizasyon sorunu var aynı oyunları Intel'le de oynadığım için yıllardır biliyorum ve 7800X3D 9800X3D işlemcileri de elimden geçti maalesef hüsran. İnsanların forumlarda bahsettiği X870 ve genel anlamda 3D işlemciler arada stutter olayı çok gerçek.

Son düzenleme:
Evet maalesef öyle. 14700k varken bu sıkıntılarım hiç yoktu. RAM işine hiç girmeyecektim aslında girmemin tek sebebi acaba insanların dediği gibi FPS artıyor mu ya da %1 Low'lar yükseliyor mu, aksine daha da kötü olduğu oluyor. Zaten düz EXPO'ya da stokta da bahsettiğim oyunlarda arada bir tekleme olduğundan o yüzden aradaki farkı anlamam güç. 14700k gibi yağ gibi aksa tüm oyunlar o zaman anlaşılırdı. Keşke Intel adamakıllı çıkartsaydı şu işlemcileri de hayatımdan 1 yıl çalınmasaydı ama nerede işte.

Yani oyunların yarısı arada tekliyor yarısı teklemiyor. Ya AMD sürücüleri ya da anakart biosları sıkıntılı ya da bu işlemciler piyango yarısı bozuk üretiliyor oyunlara optimize değil bilemiyoruz. Bir sürü kişi var stok ayarlarda bir ton sıkıntı yaşayan, clean install yapmalarına rağmen. Intel'de bu sorunların bir tanesi bile yoktu. 95'e fırlayıp çökertmeseydi bilgisayarı tabii.

Bu sorunun çözümü işlemcinin üstündeki tüm yükü almak. Aynı özelliklerde bir arkadaşıma daha PC topladım ama onda 5090 var. Bu sorunlar var ya da yok gibi bir şey, gözle görmek zor niye dersen 4K OLED monitör ve 5090 var. İşlemci zaten aradan çıkıyor burada büyük ölçüde. Ama 1080p 1440p gibi çözünürlükler ciddi anlamda işlemci bağımlı. Bu işin çözümü 4K monitör ve 5080 5090 almak olacak büyük ihtimal AMD sağ olsun.

Yazılımla bu olayı çözemedikleri gibi daha da kötüye gidiyor hem BIOS updateleri hem de Windows. Adamlar daha düzgün BIOS bile yapamıyor. En son BIOS'a geçeyim dedim 15 dakika sarı ışık yakıyor anakart artık ne yaptıysa ASUS. Ben daha iyi BIOS yapardım herhalde. Tomahawk da aynıydı, 15 tane beta BIOS çıkarttı utanmazlar. AM5 platformu lanetli bir platform onu öğrendik acı deneyimlerle. Intel işi batırmasaydı bu sıkıntıların hiçbiri olmayacaktı.

Oyun oynamıyorsan işle ilgileniyorsan bir sıkıntı yok zaten, bazı oyunlar ciddi optimizasyon sorunu var aynı oyunları Intel'le de oynadığım için yıllardır biliyorum ve 7800X3D 9800X3D işlemcileri de elimden geçti maalesef hüsran. İnsanların forumlarda bahsettiği X870 ve genel anlamda 3D işlemciler arada stutter olayı çok gerçek.

Benim CPU ve RAM tarafında kendi optimal ayarlarımı bulmam aylarımı aldı evet. Ancak bir kere optimal ayarları bulduktan sonra gerisi keyif sürmek oluyor. Olay sadece Intel değil DDR5 platformu yeni oturmuş bir platform. Ve manuel çok fazla Tweak'e izinveriyor.

Şu an Overwatch 2 ve diğer online rekabetçi oyunlarda monitör FPS'imi 480 Hz alabiliyorum. %1 ve 0.1% lowlarim çok iyi ve gerçekten oyun oynamak çok keyifli.
Benim için çok uzun ve sancılı bir süreçti kabul ediyorum ama şu an konfigarsyon ve ayarlarımdan çok memnunum.

Benim CPU ve RAM tarafında kendi optimal ayarlarımı bulmam aylarımı aldı evet. Ancak bir kere optimal ayarları bulduktan sonra gerisi keyif sürmek oluyor. Olay sadece Intel değil DDR5 platformu yeni oturmuş bir platform. Ve manuel çok fazla Tweak'e izinveriyor.

Şu an Overwatch 2 ve diğer online rekabetçi oyunlarda monitör FPS'imi 480 Hz alabiliyorum. %1 ve 0.1% lowlarim çok iyi ve gerçekten oyun oynamak çok keyifli.
Benim için çok uzun ve sancılı bir süreçti kabul ediyorum ama şu an konfigarsyon ve ayarlarımdan çok memnunum.
Çok sevindim optimal ayarları bulduğunuza, zor ve sancılı bir süreç. Ben de uğraşacağım bakalım belki benim de ileride düzelir.

Eki Görüntüle 142369

İki aydır bu şekilde kullanıyorum. Geçenlerde mavi ekran hatası aldım kasayı temizledikten sonra. ( Traning'e girdi) tam train edemedi mi bilmiyorum. Memory ile ilgili bir şeyler yazıyordu. Sonrasında CMOS sıfırlayıp mem Vdd'yi 1.60'dan 1.62'ye aldım düzeldi.
Şu an 1 haftadır 7/24 oyun oynuyorum arkada YT videosu ve Spotify açık. Discord'dan da yayın veriyorum sürekli.
Her şey yolunda. %1 FPSlerim bazen düşüyor ve stutter oluyor ama çok nadir. Oyun motorundan mı yoksa benim ayarlardan mı bilemiyorum. Mesela GTA 5 Legacy de sürekli stutter olurken, GTA 5 Enhanced da hiç stutter olmuyor. Bugün Last of Us bitirdim oyun Total 15 saatte bitti. Birkaç saatte bir stutter yaşadım ama çok nadir. Onun dışında Overwatch 2 de hiç stutter yaşamıyorum sabit monitor FPS'i alıyorum.

PBO -10 ile -20 arasında ve +125 MHz verdim. +200 MHz verince oyunlardaki sıcaklık ve güç tüketimi gereksiz artıyor. Benim için sweetspot +125 MHz. Fmax 5.375 MHz Total'de.
Bu arada bence timingleriniz gayet tight görünüyor. Twtrl bir tek biraz yüksek bir de dual ranke özel sd ve dd timingler var tabi. Onun harici gayet sıkı göründü benim gözüme.

Gdm kapalı denediniz mi peki onu merak ettim. Gdm stabil olmayan bazı timingleri maskeliyor çünkü. Gdm açıkken daha tight çalıştırırsın yani ama gecikme bir tık artar. Ben kapalıyken stabil timingleri buldum onun üzerinden ilerledim. Onun dışında ekstra bir faydası olur mu bilmiyorum ama hep gdm kapatılması önerilir en stabil timingleri bulmak için. Mesela bende trdrdscl ve wrscl 4 4 yapabiliyorum gdm açıkken ama kapalıyken minimum 5 6 oluyor.

Bazı timinglerin bir tık aşağısı tabi ki olur bende de durum böyle ama m die ramlerde çok beceremedim kit o kadar sıkı timing kaldırmıyor zaten gdm kapalı boot etmiyor yani gdm açık olsa yine kurtarır daha tight açarsın mantık bu yönde. Gdm kapalıyken boot etmeyen timingler gdm açıkken bot ediyor bende ama gerek yok. Her zaman bir tık altı illaki olacaktır da 6000'in üstünde aşırı tight bence gerek yok. Zaten gecikme ve oyun özelinde en önemli zamanlamalar belli, 1:1 mod, düşük cl yüksek mhz, trfc, trefi vs.

Son düzenleme:
Çok sevindim optimal ayarları bulduğunuza, zor ve sancılı bir süreç. Ben de uğraşacağım bakalım belki benim de ileride düzelir.

Bu arada bence timingleriniz gayet tight görünüyor. Twtrl bir tek biraz yüksek bir de Dual ranke özel SD ve dd timingler var tabii. Onun harici gayet sıkı göründü benim gözüme.

Gdm kapalı denediniz mi peki onu merak ettim. Gdm stabil olmayan bazı timingleri maskeliyor çünkü. Gdm açıkken daha tight çalıştırırsın yani ama gecikme bir tık artar. Ben kapalıyken stabil timingleri buldum onun üzerinden ilerledim. Onun dışında ekstra bir faydası olur mu bilmiyorum ama hep gdm kapatılması önerilir en stabil timingleri bulmak için. Mesela bende trdrdscl ve wrscl 4 4 yapabiliyorum gdm açıkken ama kapalıyken minimum 5 6 oluyor.

Bazı timinglerin bir tık aşağısı tabii ki olur bende de durum böyle ama m die RAM'lerde çok beceremedim kit o kadar sıkı timing kaldırmıyor zaten gdm kapalı boot etmiyor yani gdm açık olsa yine kurtarır daha tight açarsın mantık bu yönde. Gdm kapalıyken boot etmeyen timingler gdm açıkken bot ediyor bende ama gerek yok. Her zaman bir tık altı illaki olacaktır da 6000'in üstünde aşırı tight bence gerek yok. Zaten gecikme ve oyun özelinde en önemli zamanlamalar belli, 1:1 mod, düşük CL yüksek MHz, trfc, trefi vs.

Gdm off aynı ayarlarla boot edebiliyorum ama daha yüksek vsoc istiyor. Vsoc düşük bırakırsam hata veriyor. O yüzden gdm kapatmiyorum.
SCL'ler 4 4 hatta 4 2 hata almadan kullanabiliyorum ancak esneme payı bırakmak için 6 6 kullanıyorum.

CAS latency oyunlarda o kadar önem arz etmiyor. CL26 ile 30 arasında çok bir fark göremedim açıkçası, diğer timingler daha önemli. Ama sırf daha havalı diye C26 kullanıyorum çünkü neden olmasın :))

Gdm off aynı ayarlarla boot edebiliyorum ama daha yüksek vsoc istiyor. Vsoc düşük bırakırsam hata veriyor. O yüzden gdm kapatmiyorum.
SCL'ler 4 4 hatta 4 2 hata almadan kullanabiliyorum ancak esneme payı bırakmak için 6 6 kullanıyorum.

CAS latency oyunlarda o kadar önem arz etmiyor. CL26 ile 30 arasında çok bir fark göremedim açıkçası, diğer timingler daha önemli. Ama sırf daha havalı diye C26 kullanıyorum çünkü neden olmasın :))
Ben 6400 cl26 kullanmak istesem 1.65 1.75 arası vermem gerekecek. Bu kitler 1.55vdd 6000 c26 stabil çünkü. Bir anlık gaflete düşüp 6400 c26 1.55vdd denemiştim bir ara boot edecek mi diye, direk trainlerken çat diye pc gitti sonra açıldı cpu kırmızı ışık yaktı 5 dakika sonra cmos sıfırlayınca kendine geldi, o derece sevmiyor cl26'yı. Voltaj az geldi ondan kitlendi büyük ihtimal de yine de 1.7 1.75 vermek mantıklı değil uzun vadede bence bilmiyorum 1.6'nın üstüne çok çıkmakta mantık görmüyorum. 1.6 ile 6400 c28 yapıyorsun zaten en kötü ya da 6200 cl26. Ona bakarsan 1.9 verip cl24 de yapabiliriz bence :D Gdm off evet vsoc bırak vdd bile belki fazla ister ama ben boot edemiyorum 4 4 le ondan 6 6 verdim scl leri gdm offken. Trfc biraz düşürmeye çalışıyorum şu anda 480 1.5saatin sonunda hata verdi de artık kit mi stabil değil yoksa ram sıcaklığından mı bilmiyorum. M die 500 altını çok sevmez malum. 496 deniyorum şu anda trfc. Hata vermezse bu şekilde devam ederim.

Sizin vsoc o kadar düşük bırakma sebebi nedir tam olarak onu merak ettim. Ben de gdm offken 1.2 ile stabil çalıştırabiliyorum 6200'ü de, 1.25vsoc versem de çok düşünmezdim. @deadfellow vsoc fclk etkilemiyor diyor. Ben eskiden beridir buildzoid vesaire izlerim, overclock forumlarda da dolaşmışlığım oldu çok denk gelmedim hep vsoc düşük tutmak daha önemli diye düşünüyordum. Ama bende de vsoc 1.2 ya da 1.25 çekmek herhangi bir fark yaratmadı, idle daki sıcaklığın 2 3 derece düşmesi benim açımdan çok önemli değil zaten boşta 40 derece işlemci, global c state açık kullanıyorum onu kapatırsam boşta 43 44. Sizde o ayar açık mı?

@11115 Yani bence gdm kapatıp latency bir test edebilirsiniz ne kadar fark olduğu açısından. Zaten vdd 1.62'de 6200 cl26 A die kitler için yeterli olacaktır bence dual rank olsa da. Sadece bazı alt zamanlamalar ve dediğiniz gibi bir tık fazla voltaj isteyebilir. Şu an sizin soc sanırım 1.19, onun yerine 1.22 olması çok büyük bir dezavantaj oluşturmayabilir. Vsoc ile de fclk bağlantısı yokmuş zaten o açıdan öyle bir problem de görünmüyor.

Şu tm5'te absolut profilini yapıyordum bir ara aslında da işlemci 95'te bile frenlemiyor 180 185w çektirtiyor uzun vadede işlemcinin içinden geçer bu test büyük ihtimal. Uzun süreli yüksek watt çektiriyor. Extreme profil böyle değildi absolut ayrı bir olay. Gerek var mı bu teste bilmiyorum. Kendim temp limit 90 ayarladım öyle frenledim anca ama yine 180w çektirtiyor aralıksız.

Trfc 496 da hata verdi malesef. Büyük ihtimal 35-40 arası kalması lazım belleklerin test esnasında ki hata vermesin. Alttaki fan 10 15 derece zaten düşürdü sıcaklığı bir de o fanın üstüne ekstra fan takviyesi lazım, başka türlü 35'e inmez. Oyunda max 38 40 oluyor oyunda hata vermez belki de testte hata veriyor işte 45 civarı olunca 2 saat sonra.

Trefi hata vermeyip de trfc bu denli hata vermesi şaşırttı. Direk bellek mi yapamıyor acaba emin değilim. 45 derece trefi stabil çünkü.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.