Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Tercih meselesi; ikisini de auto yaptığında ikisi de enabled mi peki, sen ellemezsen? @Ünsal İçmez

Benim eski BIOS'larda training 15 saniyeydi, o yüzden sordum bu arada. TUF MUF alınmaz abi, özenmiyorlar. Bak, X870'ler hariç official BIOS hâlâ çıkartmadı utanmazlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir bak, bende ikisi Auto’yken MCR Enabled, PDM Disabled geliyor ve mavi ekran yok. Sen elle verdiğin için mavi ekran yiyor olabilirsin, en azından PDM Disabledse ve stabilse kalsın. @Ünsal İçmez

Bir de güncel kullandığın profili MCR Disabled yapıp ek olarak 3-5 kere trainlet, sonra MCR Enabled yap, tek sefer trainleyip 1 yıl öyle kalmasın.

MCR Auto’ya çek daha doğrusu, MCR’yi elle Enabled yapma, sırf o yüzden mavi ekran yiyor olabilirsin. Ben bundan çekindiğim için ve Auto’su MCR Enabled, PDM Disabled olarak geldiği için hiç ellemedim, en iyi ihtimalle ikisini de Disabled yaptım yani. @Ünsal İçmez Normal haliyle Auto Auto kalsın, 3-5 kere trainletmek için MCR PDM Disabled yapıp sonra ikisini Auto çek.

Bir bak, bende ikisi Auto’yken MCR Enabled, PDM Disabled geliyor ve mavi ekran yok. Sen elle verdiğin için mavi ekran yiyor olabilirsin, en azından PDM Disabledse ve stabilse kalsın. @Ünsal İçmez

Bir de güncel kullandığın profili MCR Disabled yapıp ek olarak 3-5 kere trainlet, sonra MCR Enabled yap, tek sefer trainleyip 1 yıl öyle kalmasın.

MCR Auto’ya çek daha doğrusu, MCR’yi elle Enabled yapma, sırf o yüzden mavi ekran yiyor olabilirsin. Ben bundan çekindiğim için ve Auto’su MCR Enabled, PDM Disabled olarak geldiği için hiç ellemedim, en iyi ihtimalle ikisini de Disabled yaptım yani. @Ünsal İçmez Normal haliyle Auto Auto kalsın, 3-5 kere trainletmek için MCR PDM Disabled yapıp sonra ikisini Auto çek.
İkisi de Disabled bende Auto'dayken.

İkisi de Disabled bende Auto'dayken.
O zaman geçmiş olsun, bendeki mevzu sende yok. X670E’ye getirmediler demek ki onu. PDM enabled de hiç önerilen bir şey değil ya, bekle valla 50 saniye ne diyeyim, hayal kırıklığı. Auto bende MCR enable, PDM disable. Asus’tan her şey beklenir, X870E Crosshair Extreme almazsan böyle oluyor.

1748876409374.webp

Böyle bıraktım, 1-2-0 GDM Disabled’ken imkansıza yakın, 1.28 SoC bile failledi. 1.3 mü istiyor bilmiyorum :D

@11115 @behramabi @Ünsal İçmez
Dünkü akıcılığa yeniden eriştim. Data Scramble disable yaptım, bu etkiliyor olabilir mi? Dener misiniz rica etsem? Sizde bir değişiklik yapacak mı? Ek olarak SoC 1.275 denedim, 2200 GFLOPS’unu düşürüyor ama stabilitesini etkilemiyor sanırım, biraz marjin vermek lazım sıcak havadan dolayı. Bu akıcılığı cidden Data Scramble disable mı sağlıyor anlamadım ki.

Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim, ya da deneyip geri dönüş yaparsanız. Bu değişiklik akabinde bu sonuç hasıl oldu çünkü, dün de bunu kapatmıştım 6400 1-2-1 kullanırken zaten, ondan akıcıydı demek ki.

Şu akıcılığın tarifi yok, keşke hep böyle olsa. Ana etken ne acaba, bu Data Scramble gibi hissediyorum. SoC artırıp azaltmayı defalarca denemiştim çünkü. Perfect Run mu yapıyor yoksa training ayda yılda bir anlamadım ki. PC 1 yıl açık mı tutayım böyle uyku modunda falan.

Şunu deneyim edince aylardır, yıllardır oyun oynamadığını anlıyorsun direkt zaten. Dümdüz EXPO’dan hiçbir farkı yok bu akıcılık olmadıktan sonra. Kaynak ne meçhul. Bana kalsa SoC 1.3 dayayacağım ama 2200 elden gidiyor şu an bile sınırda, VDDP 1.15 tutuyor 2200’ü şu an. VDDIO 1.35 bir de, 1.4 yaptığım an patlıyor 2200.

Millet demek ki böyle oyun oynuyor abi, biz o kadar RAM Tweak falan dedik de 1 yılda 2 kere Perfect Run yapabildik :D 6400 açamıyorum olarak değiştiricem başlığı, Müslüm Baba öyle açmış biz kim RAM Tweak kim.

X670’lerde MCR ve PDM ikisinin de Disabled olması gerekiyor. PDM Disabled, MCR Auto veya Enabled olursa mavi ekran veriyor. Dün başıma geldi, Auto’dayken Crash yedim. O özellik daha X670E’lerde yok. @Ayhan Dönmez Data Scramble’ı ben de Off kullanıyorum. TSME Disabled, Data Scramble ve TSME aynı menüde bende. Disabled olması Latency azaltıyor. Swap APU, IOMMU Disabled. 6400 2133 kullandığım, dünkü attığım Zen’deki ayarlar bugün itibariyle bende Nanay oldu. Oyunlarda teklemeler başladı, donmalar, Frezelemeler oldu. Daha gevşetmek lazım Timing’leri. tRFC 466, tREFI 65535 Boot olmadı. CMOS yaptım. Uzun vadede çok zor 6400 2133 devam etmek. 6200 CL26 deneyeceğim, ben de senin gibi deneyimleri aktaracağım.

Bu arada PCI Link Speed ve Chipset Link Speed Auto mu kullanıyorsunuz? Auto kullanmıyorsanız Gen kaç olmalı? Gen4 mü kullanılmalı, Gen5 mi?

X670'lerde MCR ve PDM ikisinin de Disabled olması gerekiyor. PDM Disabled, MCR Auto veya Enabled olursa mavi ekran veriyor, dün başıma geldi. Auto'dayken crash yedim, o özellik daha 670-E'lerde yok.
@Ayhan Dönmez
Data Scramble'ı ben de Off kullanıyorum. TSME Disabled, Data Scramble ve TSME aynı menüde bende. Disabled olması latency azaltıyor. Swap APU, IOMMU Disabled. 6400 2133 kullandığım, dünkü attığım Zen'deki ayarlar bugün itibarıyla bende nanay oldu. Oyunlarda teklemeler başladı, donmalar, frezelemeler oldu. Daha gevşetmek lazım timing'leri. tRFC 466, tREFI 65535 boot olmadı, CMOS yaptım. Uzun vadede çok zor 6400 2133 devam etmek. 6200 CL26 deneyeceğim, ben de senin gibi deneyimleri aktaracağım.

Bu arada PCI Link Speed ve chipset Link Speed Auto mu kullanıyorsunuz? Auto kullanmıyorsanız Gen kaç olmalı, Gen4 mü kullanılmalı, Gen5 mi?

1748886301561.webp

Böyle iyi gibi, tabii senin dediğin gibi uzun vade stabil kalırsa... Bu stabiliteyi Data Scramble mı artırıyor emin olamıyorum ben. Dün de onu kapattığımda sanki çok akıcıydı, şimdi de böyle oldu. Birden fazla ayarı aynı anda değiştirdiğim için hangisi etken bulamıyorum yani.

Senin 1.42 VDD 6400 CL30 için yeterli değil. 6400'ten vazgeçmem dersen 6400 CL32 yap, 1.42 VDD yap. LN2 mod açtın mı bir de? O limitleri kaldırdı mı, denedin mi? Bir Enable yapıp dene, eğer izin veriyorsa mobo. Herhangi bir limiti kaldırmazsa geri Auto’ya çekersin.
@behramabi
4 slotlu kartlarda GDM Disabled 1-2-1 6400 imkansız, çok zor. Stabil zannedersin. Dediğim OCCT'yi Unlimited Power ile yaparsan dediğimi anlayacaksın. 6400 1-2-0, 24 saat testlerde hata vermedi bende. Keşke OCCT'yi önce kullansaydım, dandik program sanıyordum, halbuki en babasıymış, diğerleri yalan çıktı.

Gen Speed ekran kartın 4000 serisi ise Gen4 yap. Auto bırakmadım ben, o kısmın hiçbirini. Chipset Gen4 yaptım, M.2 slotlarını da Gen3-Gen4 yaptım, bendeki M.2'lere göre ayarladım.

@behramabi
M-Die'de 6400 tRFC 512 altına düşemezsin, zorlama. Ya direkt fail’ler ya da çok iyi soğutmayla mümkün, o da bir tık altı yani. Kitle alakalı tamamen. 512 bile risk, ben 496 yaptım, stabil mi bilmiyorum. 544 yap, 6400 için 170 ns ediyor. 65535 yapınca onu tolere eder. M-Die kitte daha düşemiyoruz, yapacak bir şey yok. Nitro 1-3-1 yap, GDM Enable/Disable ayrıca denersin. Senin sıkıntın 1.42 VDD yetersiz, onu anlaman lazım önce. 6400 CL32-39-39-102-141 yap. Bu bile 1.42'de stabil mi meçhul. tRCD, tRP de VDD isteyebilir 1.42 tam yetmesi için. Kıs onları. LN2 mod bir Enable yap, bir şey değiştirmezse geri Auto’ya çek. Ben denemedim, bir dene. High Voltage mod nasıl olmaz anlam veremedim.

Umarım BIOS göçmez benim yine. Akıcılık dünküyle aynı şu anda, ama dün bu akıcılığın üstüne ilk restart’ta BIOS göçmüştü.

@behramabi
Frekans yükseldikçe M-Die kitlerde tRP, tRCD ve tRTP gibi zamanlar da sıkıntıya giriyor. tRRDL falan özellikle 8 yapamıyorsun mesela bazı kitlerde 6400'te. A-Die çok rahat 6-6-24 falan yapıyor. M-Die her zaman zordur ayarlaması. Bence Dual Rank’tan daha zor. Dual Rank zor diyorlar ama takip ettiğim kadarıyla hepsi Single Rank’la aynı sıkılıkta ayarlıyor RAM’leri ve stabil açıyor. Tabii GDM Enable stabil açıyor, GDM Disable etse o kadar tight kaldırmaz, patlar büyük ihtimal. Boot etmeyebilir.

@behramabi
Denemelik olarak 6400 CL32-39-39-102-141 yap. tRTP 16, tRRD 12, tRRDS 8, tFAW 32, tWTRS 6, tWTRL 16 ya da 24. tRDRDSCL-WRWRSCL bu ikisi 8 kalsın. tWWRD 4, tRDWR 16 yeterli gelir. Bunu çok gevşetmek anlamsız olur, denemelik 6-18 falan yapabilirsin de. Senin sıkıntın genel anlamda 1.42 VDD yetersiz. Bir şekilde o voltaj kilidini açman lazım. Dediğim şeyleri dene. Bir de 1-2-1 Nitro, GDM Disabled ve sıkı zamanlar ekstra SoC ihtiyacını artırır. IMC’ye fazla yük biniyor, aklında olsun. Aynı SoC voltajla açamazsın.

Data Scramble Disabled yapınca bende de akıcılık arttı sanki.

Dosya Ekleri

• Zen.webp
    Zen.webp
    37,2 KB · Görüntüleme: 72
Data Scramble Disable aşırı akıcı yapıyor oyunu, niye bilmiyorum, en az 2 kat fark var.

Sen C26 GDM Disabled 1-2-1 Nitro denemeyecek misin? GDM Disabled 1-2-1 daha mantıklı olur stabilse. Bir de FCLK 2167 için VDDG'leri 1050 yaptın mı, denedin mi hiç mi kurtarmıyor? SoC 1.29-1.3'te FCLK olumsuz etkileniyor bende.

@Ünsal İçmez Sende 1.35 VDDIO hata vermişti değil mi? Bende garip şekilde VDDIO stabilite bozuyor 1.35 üstü FCLK için. Hatta 1.25 SoC'tan 1.27’ye yükseltince 2 GFLOPS düştü 2200 FCLK'da. Aşırı etkileniyor bu voltajlardan.

@Ünsal İçmez SoC biraz düşürmeyi dene, oyunlardaki akıcılığı bozmayacak uygun SoC değerini bul. Sonra 2167 FCLK VDDG 1050 yap, ikisini bir dene. VDDP zaten 1050'de senin. VDDIO 1.35 hata veriyor demiştin, 1.4'te kalacak mecbur o.

2133 ideal FCLK değeri değil 6200 için, ya 2167 ya 2200 olması lazım. 2067'ye göre oyunlarda kötü performans alırsın.

2167'de zaten 2067 ile latency'si eşitleniyor 6200'ün. O yüzden 2200 öneriliyor 6200 için. 6400 için de 2133 öneriliyor. 2200 sadece bandwidth artırma amaçlı, gaming için sıfır etkisi var 6400'te.

VDDP zaten 1.15'te diyecektim, forum düzeltmeme izin vermiyor. SoC 1.265 vesaire dene. 1-2-0 gereksiz, bir de aşırı agresif, yani akıcılığı o bile bozabilir çok zorladığı için ve yazın sıcaklarda patlayabilir. 1-2-1 çek, GDM Enable/Disable ayrıca dene. GDM Disable daha fazla SoC ister, GDM Enable SoC'u düşürüp FCLK 2167 biraz dene dediğim ayarlarla.
@Ünsal İçmez

2167 için Linpack Extreme 10 GB data set kullan, 15-20 kere yapsan yeterli. Bunu stres test kısmından yapacaksın. 95'e fırlatır işlemciyi, direkt full kullanır.

Orada "pass" yazmak yerine "error" yazıyorsa ya da ilk 3-5 GFLOPS hariç sonraki 5-10 GFLOPS arasında uçurum varsa ya da 5-10 fark edip duruyorsa 2167 stabil değil. Arkada programlar kapalıyken yap bu testi yine. FCLK'yı izole et bu şekilde.

İşlemciyi stoğa çek bu testi yaparken bir de. Undervolt kapalı olsun. 5.2 GHz ya da 4.2 GHz'de olması fark etmez. CPB açık-kapalı kalabilir. Sadece aşırı oynama olmayacak testte; 2-3 kabul edilebilir. Undervolt açık kalırsa çok oynatır, yanıltır seni. CPU ayarlarını sıfırla, FCLK için çalışırken.
@Ünsal İçmez

Sana önerdiğim programla rahatça core MHz ve undervolt sıfırlayabilirsin. Oradan PBO kısmından BIOS'a girmene gerek yok.

Yapmışken tam yapmak önemli. Bana kalsa MCR, PDM ikisi de Disable bırak. 50 sn zaten, günde 1 kere bekliyorsun. Ben restart bile atmıyorum PC'ye. Stabil RAM profili bulmak asıl zor olan. Şu Data Scramble bu kadar akıcı yapacağını bilmiyordum ama 6400'te direkt stabilite bozabilir bu ayar. Yüksek frekanslarda sıkıntı çıkarıyor bazı sistemlerde diye okudum.

Benim 6400 şu VDDIO mevzusu yüzünden absürt kaçıyor biraz. 6400 CL30, CL28'de 1.4 VDDIO şart gibi bir şey. 1.35'te boot bile etmedi CL28. Ama FCLK veremiyorum işte 1.28 SoC'ta falan VDDIO düşürmeden. Aşırı saçma bir çip ya da kitle alakalı sıkıntı var. VDDIO CPU+RAM signal voltaj gibi düşünmek lazım. Birinden biri sıkıntılıysa patlatıyor, FCLK'yı saptırıyor. Ama 2000-2100 FCLK arası sıkıntı yaşatmadı ya da 1.2 SoC altındayken 1.4 VDDIO. Çözmek biraz zor yani neyin sebep olduğunu.

VDDQ da 1.4 olması lazım tight RAM'de. Saçma sapan hatalar çıkıyor yoksa. 6400'te 65535 tREFI hata spamlayıp durdu VDDQ 1.4 yapana kadar. tRFC bile hata veriyor. RAM çipleri arasındaki sinyali kuvvetlendirmezsen patlıyor işte tight zamanlar. 1.35 düşük değer aslında VDDIO, VDDQ için de. Stabil olmaz her sistemde.

Sen c26 gdm disabled 1-2-1 nitro denemeyecek misin, gdm disabled 1-2-1 daha mantıklı olur stabilse. Bir de fclk 2167 için vddg'leri 1050 yaptın mı denedin mi hic mi kurtarmıyor. Soc 1.29 1.3'te fclk olumsuz etkılenıyor bende.

@Ünsal İçmez Sende 1.35 vddio hata vermisti değil mi? Bende garip sekilde vddio stabilite bozuyor 1.35 üstü fclk için, hatta 1.25 soc'tan 1.27 yükseltince 2 gflops düştü 2200 fclkda. Aşırı etkileniyor bu voltajlardan.
GDM Disabled C26 hiç denemedim. Şu anki timing, voltaj ve 1-2-0 Nitro ile sorunsuz ve akıcı oyunlarda.
2167 için VDDG'leri 1050 denedim. VDDIO 1.35'te hata almadım ama 2167 için fayda sağlamadı bende. VDDG'ler de aynı şekilde fayda sağlamadı. Sound patlıyor, Error alıyorum.
Bu durumda 2133 değil de 2067 mi yapayım?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.