R7 9800X3D & MSI MPG X870E Carbon için RAM önerisi

Vallahi hocam bende tam bilmiyorum belki voltajla alakalı da olabilir ama bilmiyorum MSI sitesinden baktıgımda a die yazıyordu.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 17.24.54_fa166a44.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 67
Vallahi hocam bende tam bilmiyorum belki voltajla alakalı da olabilir ama bilmiyorum MSI sitesinden baktıgımda a die yazıyordu.

@Dwit Totalini verdim, şöyle dener misin? M-Die olsun sorun olmaz, MEM VDD kısmını 1.42 yap kırmızı yanar MSI'ın saçmalığı o, sonrasında VDDQ ve VDDIO voltajlarını elle 1.35 çek geri, bu adım önemli. tREFI değerini 50K yap, 50.000 yani, tREFI=Refresh Interval diğer adı, tRFC 480 kalsın yine. Bu sıkıntı olursa daha gevşek halini veririm.

@Dwit Bir de sana Nitro ayarları vereceğim onları uygula:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

@Dwit Integrated Graphics kapat BIOS içerisinden bir de.

1.42 VDD 1.35 VDDQ 1.35 VDDIO olacak sonuç olarak, 6000 CL28 için, tREFI 50K, tRFC 480. Geri kalan zamanlamaları verdim. Yine açılmazsa daha gevşek deneriz. @Dwit

Test programları bunlar eğer atmadıysam.

TestMem5 1usmus kullanabilirsin profil olarak o iyidir, config kısmından seçiliyor, ilk açışta hata verir, PC resleyip tekrar açman lazım.

RAM Test PRO 1.5.0 da iyidir, onda da Memory kısmını Auto 1 kere tıkla, sonra Start basarsan test başlar. @Dwit

@Dwit TestMem5 yine Ryzen3D Profile de iyidir, sende 3D cache işlemci var.

Son düzenleme:

@Ayhan Dönmez hocam 1.42 yapınca digerleride 1.42 oldu.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 17.50.56_5b541295.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 40
@Ayhan Dönmez hocam 1.42 yapınca digerleride 1.42 oldu.
Diğer ikisini 1.35 geri çek, MSI saçmalık yapıyor dedim ya işte burada, ben de hoşlanmıyorum, düzeltmediler hala. Kırmızı yakıyor bir de VDD 1.42 kalsın DRAM Voltaj yani, diğer ikisi VDDQ 1.35 VDDIO 1.35 olsun. @Dwit Zamanlama ve Nitro'yu eksiksiz verdim.

@Ayhan Dönmez hocam bir sıkıntı yok gözüküyor ama siyah ekranda.

@Ayhan Dönmez hocam bir sıkıntı yok gözüküyor ama siyah ekranda.
Trainledi mi yani o önemli, eğer training başarısız olursa restart at, bir daha denesin. Olmazsa tekrar sıfırla, daha gevşek halini deneyelim. A-Die çıksa çok daha rahat olurdu, A-Die olduğu belirtilip de M-Die çıkması saçma oldu aslında.

Hocam anakartta bir sıkıntı yok gözüküyor siyah ekran ama ışık geliyor ama sanki ama görüntü yok. Hocam şimdi geldi bir 10 dk sonra

Hocam anakartta bir sıkıntı yok gözüküyor siyah ekran ama ışık geliyor ama sanki ama görüntü yok. Hocam şimdi geldi bir 10 dk sonra
Training 5 dk'ya kadar uzun sürebilir, onda bir sorun yok. Önemli olan hata olmaması. Bu son halini ZenTimings SS atarsan bakarım, ek olarak Ryzen3D profil seç config kısmından test etsin, ilk açışta hata verirse PC'ye restart atmayı unutma, sonrasında tekrar açman gerekli programı.

@Ayhan Dönmez Alın hocam bakın bir de MSI sitesinde bile Hynix a yazıyor.
Evet, hatasız olmuş. A ya da M şu an için bizi bağlamıyor aslında, önemli olan hata almaman. Ryzen3D ile test eder misin bunu o profil ile config kısmından seçerek. İlk kez açacaksan açtıktan sonra PC resetle, tekrardan RAM train edebilir 5 dk ama, onu beklemen lazım. Şu an için hatasız profil oluşturmaya çalışıyorsun, sonra o bekleme faslı düzeltilir @Dwit

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…