Aynen.

@Dwit tRFC belki bir tık voltaj fazla istiyor olabilir ama 130 ns için bilemedim, açılmamazlık yapmamalıydı yine de. Direkt m-die olarak düşünmek lazım bu kiti.

ZenTimings SS at bana, sana ayar vereyim onları dene o zamanlama kısmından.

Vallahi hocam bende tam bilmiyorum belki voltajla alakalı da olabilir ama bilmiyorum MSI sitesinden baktıgımda a die yazıyordu.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 17.24.54_fa166a44.webp
    WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 17.24.54_fa166a44.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 66
Vallahi hocam bende tam bilmiyorum belki voltajla alakalı da olabilir ama bilmiyorum MSI sitesinden baktıgımda a die yazıyordu.
1757169028890.webp

@Dwit Totalini verdim, şöyle dener misin? M-Die olsun sorun olmaz, MEM VDD kısmını 1.42 yap kırmızı yanar MSI'ın saçmalığı o, sonrasında VDDQ ve VDDIO voltajlarını elle 1.35 çek geri, bu adım önemli. tREFI değerini 50K yap, 50.000 yani, tREFI=Refresh Interval diğer adı, tRFC 480 kalsın yine. Bu sıkıntı olursa daha gevşek halini veririm.

@Dwit Bir de sana Nitro ayarları vereceğim onları uygula:

Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enable Robust Training-Enable Rx-2 Tx-3 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x

@Dwit Integrated Graphics kapat BIOS içerisinden bir de.

1.42 VDD 1.35 VDDQ 1.35 VDDIO olacak sonuç olarak, 6000 CL28 için, tREFI 50K, tRFC 480. Geri kalan zamanlamaları verdim. Yine açılmazsa daha gevşek deneriz. @Dwit

Test programları bunlar eğer atmadıysam.

TestMem5 1usmus kullanabilirsin profil olarak o iyidir, config kısmından seçiliyor, ilk açışta hata verir, PC resleyip tekrar açman lazım.

RAM Test PRO 1.5.0 da iyidir, onda da Memory kısmını Auto 1 kere tıkla, sonra Start basarsan test başlar. @Dwit

@Dwit TestMem5 yine Ryzen3D Profile de iyidir, sende 3D cache işlemci var.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 182622

@Dwit Total'ini verdim, şöyle dener misin? M-die olsun sorun olmaz, mem vdd kısmını 1.42 yap kırmızı yanar MSI'ın saçmalığı O, sonrasında vddq ve vddıo voltajlarını elle 1.35 çek geri, bu adım önemli. Trefı değerini 50k yap, 50.000 yani, trefı = Refresh ınterval diğer adı, tRFC 480 kalsın yine. Bu sıkıntı olursa daha gevşek halini veririm.

@Dwit bir de sana Nitro ayarları vereceğim onları uygula:

Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings Nitro-enable robust training-enable RX-2 tx-3 Control line-1 RX-tx burst Length-8x/8x

@Dwit ıntegrated Graphics kapat BIOS içerisinden bir de.

1.42 vdd 1.35 vddq 1.35 vddıo olacak sonuç olarak, 6000 CL28 için, trefı 50k, tRFC 480. geri kalan zamanlamaları verdim. Yine açılmazsa daha gevşek deneriz. @Dwit

Test programları bunlar eğer atmadıysam.

TestMem5 1usmus kullanabilirsin profil olarak o iyidir, Config kısmından seçiliyor, ilk açışta hata verir, PC yeniden başlatıp tekrar açman lazım.

RAM test Pro 1.5. 0 da iyidir, onda da Memory kısmını Auto 1 kere tıkla, sonra start basarsan test başlar. @Dwit

@Dwit TestMem5 yine Ryzen3D profile de iyidir, sende 3D cache işlemci var.

@Ayhan Dönmez hocam 1.42 yapınca digerleride 1.42 oldu.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 17.50.56_5b541295.webp
    WhatsApp Görsel 2025-09-06 saat 17.50.56_5b541295.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 39
@Ayhan Dönmez hocam bir sıkıntı yok gözüküyor ama siyah ekranda.
Trainledi mi yani o önemli, eğer training başarısız olursa restart at, bir daha denesin. Olmazsa tekrar sıfırla, daha gevşek halini deneyelim. A-Die çıksa çok daha rahat olurdu, A-Die olduğu belirtilip de M-Die çıkması saçma oldu aslında.

Trainledi mi yani o önemli, eğer training başarısız olursa restart at, bir daha denesin. Olmazsa tekrar sıfırla, daha gevşek halini deneyelim. A-die çıksa çok daha rahat olurdu, a-die olduğu belirtilip de m-die çıkması saçma oldu aslında.

Hocam anakartta bir sıkıntı yok gözüküyor siyah ekran ama ışık geliyor ama sanki ama görüntü yok. Hocam şimdi geldi bir 10 dk sonra :D

Hocam anakartta bir sıkıntı yok gözüküyor siyah ekran ama ışık geliyor ama sanki ama görüntü yok. Hocam şimdi geldi bir 10 dk sonra :D
ZenTimings SS atıp, Ryzen3D Profile ile test eder misin TestMem5, hata varsa ona göre kısarız bazı değerleri.

Dosya Ekleri

• SS1.webp
    SS1.webp
    67,6 KB · Görüntüleme: 40
  • SSS.webp
    SSS.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 61
Training 5 dk'ya kadar uzun sürebilir, onda bir sorun yok. Önemli olan hata olmaması. Bu son halini ZenTimings SS atarsan bakarım, ek olarak Ryzen3D profil seç config kısmından test etsin, ilk açışta hata verirse PC'ye restart atmayı unutma, sonrasında tekrar açman gerekli programı.

@Ayhan Dönmez Alın hocam bakın bir de MSI sitesinde bile Hynix a yazıyor.
Evet, hatasız olmuş. A ya da M şu an için bizi bağlamıyor aslında, önemli olan hata almaman. Ryzen3D ile test eder misin bunu o profil ile config kısmından seçerek. İlk kez açacaksan açtıktan sonra PC resetle, tekrardan RAM train edebilir 5 dk ama, onu beklemen lazım. Şu an için hatasız profil oluşturmaya çalışıyorsun, sonra o bekleme faslı düzeltilir @Dwit