nisaa

Üstün
Makaleler
3

🌸 Akdeniz Diyeti, Sağlıklı Beslenme-Yaşam İçin Temel Bilgiler.​

Selam herkese 💞 Size bu rehberde nasıl sağlıklı yaşarız? Nasıl beslenmeliyiz? Akdeniz diyeti nedir? Neden en sağlıklı diyet türüdür? Bu soruların cevabını vericez ve sağlıklı yaşamın biraz temelden tanımını yapıcağız.

Bu rehberde en temel bilgileri vericeğim.
2. Rehberimde daha detaya inerek daha çok bilgi daha çok deneyim ve daha profesyonelce (Karbonhidratlar-Hangi besinler ne kadar sağlıklı?-Şeker-Protein-Lif-Beslenme Planı-Hedefler- Diyet Planları- Kalori) gibi detaylı bilgileri paylaşacağım.

1. YAĞLAR (Omega-3, 6, 9 Yönetimi)​

Hücre zarı esnekliği ve parlak bir cilt için yağ dengesi lazım arkadaşlar. Hormon dengesi, büyüme gelişme onarım için sağlıklı yağlara ihtiyacımız vardır. Yağları tamamen kesmek çok büyük bir yanlıştır. Yağ yakmak için yağ kesilmez, kalori açığı verilir.
  • Omega-3: En fazla balık ve deniz ürünlerinde bulunur. Haftada en az 3 kez balık tüketilerek cildin neme doyulması ve inflamasyonun (iltihabın) önlenmesi sağlanır.
  • Omega-6 (Mutlaka azaltılması gereken yağ türüdür): Mısır, ayçiçeği, margarin, palm, kanola, kuruyemişler ve pamuk yağları Omega-6 deposudur ve vücutta şişkinliğe (ödem) neden olabilir, vucutta iltihabı arttırır. Bu yağlardan tamamen kaçınılır.
  • Omega-9 (Ana Enerji Kaynağı): Sızma Zeytinyağı, Omega-9’un en saf kaynağıdır, Fındık, Avokado, Zeytinyağı, Kanola yağı (kısmen) bulunur. Hücreleri genç tutar ve cildin yumuşak kalmasını sağlar. Ana yağ kaynağımız mutlaka zeytinyağı olmalıdır.
  • Doymuş yağlar: Tereyağı, kuyruk yağı, iç yağıdır. Fazlası kalp ve inflamasyon riskini artırır. Yan yağ olarak tüketilebilir. Doğal köy tereyağları A D E K gibi çok güçlü vitaminler içerir. Canan Karatay'ın Tereyağı ile ilgili yorumlarına detaylıca bakabilirsiniz.
  • Trans yağlar: Margarin, hazır paketli ürünler. Hücrelere zarar verir, tamamen kaçınılmalı.

YAĞLARI NASIL TÜKETMELİYİZ?
    Zeytinyağı kullanımı: Çiğ veya düşük ısıda tüketilmeli. EPA+DHA Balık yağından sonra en sağlıklı yağ çeşitidir.
    Balık pişirme: Kızartma yerine fırın/buğulama tercih edilmeli. Asla Ayçiçek yağı ve mısır unu ile tavaya GİTMEMELİ!
    Kuruyemiş: Az ve çiğ tüketilmeli, kavrulmuştan kaçınılmalı.
    Yağ dengesi: Omega-3 artır, Omega-6 azalt mantığı uygulanmalı, Ana yağ kaynağımız mutlaka saf Omega-9 olmalıdır.
    Kızartma yok:Yağ yapısı bozulur, iltihap ve toksin oluşur.
    Az yağ ama doğru yağ kullanmamız gerekiyor.

2. Mikrobesin ve Elektrolit Dengesi (Sodyum ve Vitaminler)​

Yüz hatlarının belirginleşmesi ve "puffy face" yüz şişkinliği etkisinin yok edilmesi için öncelikle bol su tüketin, egzersizlerinizi aksatmayın.
  • Sıfır Tuz (Sodyum Kontrolü): Tuz kullanımı tamamen kesilerek vücudun su tutmasını engellememiz gerekiyor, kemik hatları ve çene hattı bu sayede daha zarifçe belirginleşir.
  • Doğal Vitamin Kaynakları:
    • A ve C Vitamini: Bol yeşillik ve limonlu su tüketimiyle kolajen üretimi desteklenir, sivilce oluşumu engellenir.
    • E Vitamini: Fındık ve çiğ kuruyemişler porsiyon kontrollü ile cilt bariyeri güçlendirilir.

3. Beslenme Stratejileri ve Hormonal Denge

• İnsülin Yönetimi: Şeker, beyaz ekmek ve unlu mamuller tamamen kesilerek insülin direnci kırılır ve göbek bölgesindeki yağ yakımı aktif tutulur.
  • Fitoöstrojen Desteği: Her gün 1 yemek kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu ile feminen hatları destekleyen doğal bir hormonal zemin hazırlanır. (Ben yapıyorum erkekler ise bol proteinli hayvansal gıdalar tüketmelidirler.)
  • Protein Bariyeri: Akşam öğünlerinde lor peyniri, yoğurt veya yumurta gibi kaliteli proteinler tüketilerek gece boyunca tokluk sağlanır ve kas kaybı önlenir. Özellikle akşam saatleri karbonhidrat azaltılır. Bol protein ve lif içeren sebze-meyve-protein üçlüsü ile hafif bir akşam yemeği geçirilmelidir.

4. (Binge) ve İştah Yönetimi

Psikolojik yeme ataklarını yönetmek içinse.
  • Bol su için: Atak anında önce 2 büyük bardak su için, ardından sınırsız marul, domates ve salatalık sirkeyle "suya boğularak" çiğneme ihtiyacı sıfırlanır. Özellikle benim için havuç çok işe yarıyor. 4-5 tane havuç yeseniz bile korkmayın. Abur cubur ile yağlanmaktan çok daha iyidir.
  • Erişimi Kes: Ezme çeşitleri, bal ve reçel gibi tetikleyici gıdaları asla evinizde barındırmayın, ben kendimden örnek verdim örneğin sizi çikolata çekiyorsa evde bulundurmayın. Onun yerine mutlaka başka şeylere yönelmelisiniz.

EN ÖNEMLİSİ.
    Kendinize sınır koymayın ama ne yediğinizi bilin. Sağlıklı yiyin ama üzülmeyin. Aç olmadıkça yemek yemiyelim, irade sahibi ve disiplinli olalım. Sağlıksız yiyeceklerden uzak, sağlıklı yiyeceklere yakın olalım.

5. Spor ve egzersiz

• Yürüyüş: Günde 45 dakika tempolu yürüyüşle, bacakları kalınlaştırmadan ince ve atletik bir vücut hedefliyoruz.
  • Spor: MMA, fitness gibi yüksek yoğunluklu antrenmanlara katılalım. Kendimizi çok zorlamadan düzenli egzersizler ile sağlıklı yaşama destek olalım.
  • Hormonal onarım için 8 saat ve üstünde uyuduğumuzda melatonin salgılanmasıyla vücut kendini onarır ve sabah ödemden arınmış, parlak bir ciltle uyanıyor, bu yüzden uyku çok önemlidir.

6. Diyeti Bozduğunda

Hata yapıldığında üzülmeyin hemen eski düzeninize geri dönün. Asla kendinizi cezalandırmayın.

• Kendini Affet ve Su İç: Kendini suçlamayı bırakıp hemen 2 büyük bardak su içerek şekerin ve tuzun ödemini sistemden atmalısınız.
  • Bitki Çayı Desteği: Şekersiz rezene veya papatya çayı, maden suyu gibi alternatifler ile mideyi rahatlatmalısın.
  • Yarın Sebze Ağırlıklı Beslenmelisiniz: Bir sonraki gün aç kalarak metabolizmayı strese sokmak yerine, öğünleri haşlanmış sebze ve yoğurtla geçiştirmeli, hafif-sağlıklı bir öğün kurarak dengeyi tekrar sağlamalıyız.

Unutmayın sağlıklı beslenerek kilo almak, sağlıksız beslenerek kilo verip yağ yakmaktan 10 kat hatta 100 kat daha sağlıklıdır. Sağlıklı günler dilerim herkeseee💕
    Sorularınız varsa seve seve yardımcı olmak İsterim. İleride diyetisyen olmak ve bu işi severek yapmak istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Nasıl sağlıklı kilo alabiliriz?

Aslında rehberimde bir ömür boyu, devamlı hiç bırakmadan nasıl sağlıklı beslenilir ondan bahsetmiştim. Yine de kilo almak hakkında size bahsedeyim.

Günde 3 büyük öğün yerine, iştahınızı kapatmayacak şekilde 5-6 öğün yapmaya çalışın.

Yemek öncesi ve sonrası asla vucudunuza sıvı almayın, bu midenizi doldurarak daha az yemek yemenize neden olacaktır.

Hacmi küçük, kalorisi fazla yiyecekler tüketin.
Mesela bir kase salata yerine, üzerine bol zeytinyağı, ceviz ve peynir, zeytin yanına yulaf eklenmiş daha yoğun bir tabak tercih edin.

Porsiyonları büyütün.
Zeytinyağı, avokado, fıstık/fındık ezmesi (fıstık ezmesi Omega-6 oranı çok yüksek fakat inanılmaz kalorili.)

Ceviz, badem, fındık, hurma ve kuru incir bol bol tüketin.

Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, yulaf, patates, pirinç ve makarna.

Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve baklagiller kas kütlesi artışı için lazım.

Evde bol gıdalı smoothie yapın hocam, mesela 1 bardak tam yağlı süt + 1 adet muz + 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi + 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 yemek kaşığı bal gibi.

Nasıl sağlıklı kilo alabiliriz?
Eğer çok çok zayıfsan üstte yazılan şeylerle kafa yorma brom. Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratlara yüklenmeye çalış. Protein ise kilo başına 1,5 gram yeterlidir. Ayrıca yemek yaparken sıvı yağ kullanma, zeytinyağı kullan. Bunları uygularsan kilo almamana imkân yok. Eğer alamazsan bir yerde yanlış yapıyorsundur.

Aslında rehberimde bir ömür boyu, devamlı hiç bırakmadan nasıl sağlıklı beslenilir ondan bahsetmiştim. Yine de kilo almak hakkında size bahsedeyim.

Günde 3 büyük öğün yerine, iştahınızı kapatmayacak şekilde 5-6 öğün yapmaya çalışın.

Yemek öncesi ve sonrası asla vucudunuza sıvı almayın, bu midenizi doldurarak daha az yemek yemenize neden olacaktır.

Hacmi küçük kalorisi fazla yiyecekler tüketin mesela bir kase salata yerine, üzerine bol zeytinyağı, ceviz ve peynir, zeytin yanına yulaf eklenmiş daha yoğun bir tabak tercih edin. Porsiyonları büyütün.
Zeytinyağı, avokado, fıstık/fındık ezmesi (fıstık ezmesi OmeGA-6 oranı çok yüksek fakat inanılmaz kalorili.)

Evde bol gıdalı smoothie yapın hocam, mesela 1 bardak tam yağlı süt + 1 adet muz + 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi + 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 yemek kaşığı bal gibi.

Mikroya o kadar önem vermeye gerek yok. Çok abartıyorsunuz. Makro her zaman daha önemlidir.

@29432 ben özellikle fındık ezmesi öneririm kilo almak için, 100 gramı ortalama 770 kalori civarı ve hacmi küçük. Mide de yer tutmaz. 4-5 yemek kaşığı yense çok fazla kalori yapar.

Egzersiz ile kas inşasını arttırabilirsiniz hocam.

Eğer çok çok zayıfsan üstte yazılan şeylerle kafa yorma brom. Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratlara yüklenmeye çalış.
Mikroya o kadar önem vermeye gerek yok. Çok abartıyorsunuz. Makro her zaman daha önemlidir.

İlk cümlenize kesinlikle katılıyorum. Bahsettiklerim düzenli sağlıklı beslenmek isteyenler için, anlık kilo vermek ya da almak için değil.

Makroya bir sonraki rehberde daha detaylı gireceğim hocam. Burada temel bilgilere değindim.

Hacmi küçük, kalorisi fazla yiyecekler tüketin.
Mesela bir kase salata yerine, üzerine bol zeytinyağı, ceviz ve peynir, zeytin yanına yulaf eklenmiş daha yoğun bir tabak tercih edin.

Porsiyonları büyütün.
Zeytinyağı, avokado, fıstık/fındık ezmesi (fıstık ezmesi OmeGA-6 oranı çok yüksek fakat inanılmaz kalorili.)

Beni yanlış anlamayın ama sizin dediklerinizi uygularsa skinny fat olup tekrardan kilo vermek isteyecektir. Yağ olarak zeytinyağı alsa yeter zaten sadece yemeklerden bile 40 50 gram yağ gelir. Bunun üstüne fıstık ezmesi falan yerse birkaç ay sonra pişman olur :)

Son düzenleme:
@tolga69 ama eğer kontrolsüz bir şekilde ne bulursam yiyeyim mantığıyla hareket edilirse ve işin içine direnç egzersizi spor girmezse, dediğin gibi skinny fat kaçınılmaz olur.

Fındık/fıstık ezmesi gibi besinleri önermemin sebebi hacmi küçük ama besin yoğunluğu yüksek gıdalar olması. Bu arkadaşların (kilo alamayanların) Çok az iştahı olan sağlıklı karbonhidratlarla yulaf, tam tahıl vs. kilo alması çok zor. Midesi hemen dolar, bu noktada sağlıklı yağlar işin içine girer ki ezmeler çok iyi gelecektir. Makarna, ekmek ile 2 lokmada doyacakları için.

Sadece zeytinyağından gelen yağ (40-50G) bazen ağır antrenman yapan veya hormon yapısı özellikle kadınlarda östrojen erkeklerde testosteron üretimi için yeterli olmaz ki, almanız gereken zaten en az 70 gram günlük oda alt sınır. Kuruyemişlerden gelen bitkisel yağlar ve E vitamini bu süreci destekliyor.

Sadece yağ yiyerek kilo alınmaz proteini korumak ve egzersiz yapmak gerekiyor. İlk şart kaloriyi arttırmak olacak tabii ki.

Eğer çok çok zayıfsan üstte yazılan şeylerle kafa yorma brom. Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratlara yüklenmeye çalış. Protein ise kilo başına 1,5 gram yeterlidir. Ayrıca yemek yaparken sıvı yağ kullanma, zeytinyağı kullan. Bunları uygularsan kilo almamana imkân yok. Eğer alamazsan bir yerde yanlış yapıyorsundur.

Ciddi spor yapmayan birisi bile her gün kilo başına 1.5 gram protein almakta zorlanacaktır. Zaten spora yeni başlayan birisi için daha da mantıksız bir tavsiye.

Haklılık payın var ama eğer kontrolsüz bir şekilde ne bulursam yiyeyim mantığıyla hareket edilirse ve işin içine direnç egzersizi spor girmezse, dediğin gibi skinny fat kaçınılmaz olur.

Fındık/fıstık ezmesi gibi besinleri önermemin sebebi hacmi küçük ama besin yoğunluğu yüksek gıdalar olması. Bu arkadaşların (kilo alamayanların) çok az iştahı olan sağlıklı karbonhidratlarla (yulaf, tam tahıl) kilo alması çok zor. Midesi hemen dolar, bu noktada sağlıklı yağlar işin içine girer ki ezmeler çok iyi gelecektir. Makarna, ekmek ile 2 lokmada doyacakları için.

Sadece zeytinyağından gelen yağ (40-50G) bazen ağır antrenman yapan veya hormon yapısı özellikle kadınlarda östrojen/erkeklerde testosteron üretimi için yeterli olmaz ki, almanız gereken zaten en az 70 gram günlük oda alt sınır. Kuruyemişlerden gelen bitkisel yağlar ve e vitamini bu süreci destekliyor. Sadece yağ yiyerek kilo alınmaz protein bariyerini korumak ve egzersiz yapmak gerekiyor. İlk şart kaloriyi arttırmak olacak tabii ki.

Zayıf birisinin sporla uğraşacağını sanmıyorum. Yeni başladığını varsayarsak ne kadar ağır antrenman yapabilirki zaten? 70 gram günlük alt sınır falan değil dostum. Emin ol bak övünmek için söylemiyorum testosteron falan o işleri senden daha iyi anlıyorumdur. Bu sene florya geneli vücut geliştirme yarışmasında 2.ci oldum. Yarışmaya hazırlanırken bulktayken bile sizin dediğiniz 70 gram o da alt sınır yazmışsınız :D bulktayken 85 Gram'ı hiçbir zaman geçmedim bir de kilo almaya başlayacak birisinin alt sınır 70 gram demek çok çok çok saçma. He bu arada merak ederseniz söyleyeyim testosteron değerim 782 ng/dl idi.

Yani anlatmaya çalıştığım şey sırf mikro için kilo alırken ekmek yerine atıyorum patates yemeye çalışsa, yiyeceği ekmek ile patates aynı olur mu? Tek oturuşta tam ekmeği rahat bitirebilir zaten ama haşlanmış patates 2-3'ten sonra baymaya başlar. O yüzden mikroya bu kadar takılmaya gerek yok aldığı karbonhidrat değeri daha önemli. Sizin dediğiniz o mikro işleri kilo verirken daha öne çıkıyor. Kilo alırken asla mikro hesap yapılmaz, makro yapılır.

Ciddi spor yapmayan birisi bile her gün kilo başına 1.5 gram protein almakta zorlanacaktır. Zaten spora yeni başlayan birisi için daha da mantıksız bir tavsiye.

50 kilo olduğunu var sayalım 50X1.5=75. 75 gram Protein'i alırken nasıl zorlanacak saçmalamayın Allah aşkına. Yediği ekmekte, pilavda bile protein var zaten. 2 3 yumurta yese 30 gram almış oluyor zaten. Fazla abartıyorsunuz.

Son düzenleme: