Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EfsaneT

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: GALAX RTX 4080 Super SG 16GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCIE5 850W 80+ GOLD
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam öncelikle AM5'e ilk geçtiğimde böyle bir şey olduğunu bilmiyordum. Ben de 4x16 aldım, 64 GB yapmak için. Bilseydim o şekilde yapmazdım. Eğer sorun bundan kaynaklı ise 2 RAM'i çıkardım, çift kanal 32 yapacağım.
2. olarak BIOS sürümünü bugün 7E12V1K7 (Beta version) olarak son sürüme güncelledim. Dediğiniz uygulamayı indirdim, fotoğraf ekledim dediğiniz şekilde.

1763087845548.webp

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

Frekansı 5800 yaptığında açıyor mu peki, o an şansa mı açtı acaba?

4x16 6000 garantisi yok dediğim gibi o anlık açmış olabilir.

Birebir aynı ayarlarda 5800 aç o açarsa üstüne 6000 dene. @EfsaneT Uğraşman gerekecek 4 modül sıkıntıdır.

tRFC 500 ya da 510 kalsın.

Vallahi herhalde o an şansa açtı bilmiyorum, 2 defa kontrol ederek yaptım açmıyor.

Vallahi herhalde o an şansa açtı bilmiyorum, 2 defa kontrol ederek yaptım açmıyor.
5800 açıyorsa, 6000 o an şansa ucundan açmıştır. Dediğim gibi SOC ve VDDP yetmiyor; 4 slot 6000 çok zordur normalde.

Sağlam bellek kontrolcü lazım. 5800 dene; eğer açmazsa onun yerine 2×16 bırakıp 6000‑6200 CL28‑26 vesaire rahat açarsın. Ama stick’lerin M‑Die çıkması kötü oldu tabi.

tRFC 420’de açmadı diye hatırlıyorum. M‑Die açamıyor onu.

5800 deneyeceğim şimdi, 6 binden ne kaybederim bu şekilde açarsa sorunsuz?

Çok kayıp olmaz.

5800 açarsa bana Zen gönder, kontrol edelim değerleri.

@EfsaneT Buzzer mı ötüyor? Açmadığını nereden anlıyorsun? Training çok uzun sürebilir 4×16 konfigürasyonlarda; açtığı vakit kaç dk sürmüştü mesela, tahmini?

Hocam selam, MSI Center var mı PC'de? Varsa kaldırıp dener misin? Birkaç arkadaşıma kaldırmalarını söyledim hepsinde takılmalar gitti.

tRFC 420'de açmadı diye hatırlıyorum. M‑Die açamıyor onu.

Çok kayıp olmaz.

5800 açarsa bana Zen gönder, kontrol edelim değerleri.

@EfsaneT Buzzer mı ötüyor? Açmadığını nereden anlıyorsun? Training çok uzun sürebilir 4×16 konfigürasyonlarda; açtığı vakit kaç dk sürmüştü mesela, tahmini?

Ben uyku serse miyim herhalde; bir iki ayarı yanlış girmişim timing’e, ondan yapıyor galiba yav. Belki CL26 da olacaktı.

Hocam selam, MSI Center var mı PC'de? Varsa kaldırıp dener misin? Birkaç arkadaşıma kaldırmalarını söyledim hepsinde takılmalar gitti.

MSI Center yüklü evet, denerim.

Ben uyku serse miyim herhalde; bir iki ayarı yanlış girmişim Timing'e, ondan yapıyor galiba yav. Belki CL26 da olacaktı.

MSI Center yüklü evet, denerim.

Senin daha işin uzun, debloat etmen lazım Windows'u. Bu tarz yazılımlar yerine OpenRGB falan kurabilirsin. RGB kontrol etmek istiyorsan.

Reis, benim RAM'lerin kesin olarak A‑Die mı, M‑Die mı olduğunu öğrenmem gerek.

4420 açmıyorsa M‑Die, açıyorsa A‑Die net belli. Açmadığı için ilk denemende M‑Die. Ama 4×16 almışsın, bir kit M iken diğeri A olabilir. A olanları 2×16 ile 6200‑6400 zorlayabilirsin.

Senin daha işin uzun, debloat etmen lazım Windows'u. Bu tarz yazılımlar yerine OpenRGB falan kurabilirsin. RGB kontrol etmek istiyorsan.

4420 açmıyorsa M‑Die, açıyorsa A‑Die net belli. Açmadığı için ilk denemende M‑Die. Ama 4×16 almışsın, bir kit M iken diğeri A olabilir. A olanları 2×16 ile 6200‑6400 zorlayabilirsin.

İlk denemedeki değerleri de yanlış girmişim 🤣