Bu tartışmada ben Allah'ın yüceliğini büyüklüğünü anlatmaya çalışıyorum. Allah'tan yana olmak sence bana zerre bir şey kaybettirir mi? Peki sen ne kazanacaksın Allah'ın büyüklüğünü inkar ederek? Çok anlamsız saçma geliyor bana Allah'ı tartışmak bile. Bir tarafta en büyük olanın büyüklüğünü kabul etmek var diğer tarafta ne var kime yaranıyorsunkim sana hah doğru söyledin afferim diyecek kim sana güzel ve doğru konuştuğun için ödül verecek. Ağzın çok iyi laf yaptı ve beni tartışmada yendin diyelim sen kimi savunuyorsun bir düşün lütfen. Sana hiçbir faydası olmayacak inkarı savunuyorsun. Allah'ı yüceltmek onun büyüklüğünü kabul etmek neden zor geliyor. İnanki hiç ama hiç anlamıyorum neden bu direniş 2 tanrı olsa ben onu daha iyi buluyorum dersin anlarım tek tanrı var alemde. Tanrıya karşı geldiğinde kime sığınacaksın. Pişman olduğunda kimden tövbe dileyeceksin.

Sana zor gelen anlamsız gelen 5 vakit namaz kılmayı peygamber efendimiz 23 yıllık peygamberlik devrinde tek namaz kaçırmadan yaptı. Hastayken savaştayken dünya kadar başında iş varken de namazı hiç ihmal etmedi. Yetmedi gece uykusundan uyanıp teheccüd namazı kıldı. Dünyayı senin şerefine yarattım ey Muhammed hitap edilen o peygamberin basit kerpiç evi bir iki ibriği 3-5 hurması yerde bir hasırı vardı öldüğünde. Sbahlara kadar namaz kılar hasır izleri olurdu sırtında. Cennette en yüce makamda olacağı kendisine müjdelendiği halde sanki milyonlarca günahı var mış onları affettirmek istiyormuşcasına sürekli ibadet etti sürekli dua etti. Gitti çamur kardı taş taşıdı ben peygamberim deyip büyüklenmedi her işte orgat gibi çalıştı. Kendisine edilen küfürlere hakaretlere sabretti. Dünyada en sevdiği kişiye peygamberine bu zorlu hayatı yaşatan Allah, Hz Eyüp peygamberi senelerce içine kurtlar girip çıkan hastalıkla imtihan eden Allah senden 5 vakit namaz istemiş çok mu? Hadi yapmadın bir ömür yedin içtin sefa sürdün bir gram ibadetin olmadı yüzlerce günah işledin adam öldürdün kul hakkı yedin hırsızlık yaptın ana bana bakmadın ne kadar suç varsa işledin 90 yaşına gelip ölüm anı yaklaşınca rabbim ben sana hiç ibadet yapmadım ömrümü zevkle geçirdim türlü kötülük yaptım kimseye zerre iyilik yapmadım. Ben sana artık inandım sana tövbe ediyorum beni bağışla beni cehennemine gönderme beni cennetine al dediğinde bunu da tüm samimiyetinle söylediğinde seni affedip cennetine koyuyor. Bir tarafta peygamberine yaşattığı bir tarafta senin rezil kepaze geçen hayatının sonunda cennete gitmen. Sence bu yaratıcı sonsuz bağışlayıcı affedici değil mi? Ben kendimi bağışlamazdım bile dersin içinden belki de.

Birçok insan dinlerde anlatılan Tanrı figürlerini insani ve çelişkili bulduğu için reddediyor. Sonsuz bir güce sahip olduğunu iddia eden bir varlığın övgü ve ibadet istemesi çoğuna mantıklı gelmiyor. “inanırsam ne kaybederim ki?” diye kendine sorduğunda, ilk etapda mantıklı gelse de, en değerli olan zamanını bir hiç uğruna kaydettiğini görürsün.

Birçok insan dinlerde anlatılan tanrı figürlerini insani ve çelişkili bulduğu için reddediyor. Sonsuz bir güce sahip olduğunu iddia eden bir varlığın övgü ve ibadet istemesi çoğuna mantıklı gelmiyor. “inanırsam ne kaybederim ki?” diye kendine sorduğunda, ilk etapda mantıklı gelse de, en değerli olan zamanını bir hiç uğruna kaydettiğini görürsün.

Kritik bir soru: Ahirete vardın Allah ve diğer ibadetlerle ilgili her şeyin doğru olduğunu gördün. Bu dünyada Allah'a ve ona ibadet etmeyi inkar ettiğin için kimi kimleri suçlarsın çok merak ediyorum.
Aileni? Arkadaşlarını? Okuduğun kitapları? Takip ettiğin internet sayfalarını? Ahir zamanda doğmuş olmayı? Okul hayatında sana yeterince din bilgisi verilmediği için devleti? Yoksa sadece ve sadece kendini mi? Ya da hiç kimseyi suçlamıyorum zaten inansaydım da ben iyi Müslüman olamazdım yine cehenneme giderdim hiç pişman değilim mi dersin?
Cevaplarsan çok sevinirim.

Bence Allah'ın bize hesap sorması kadar bizim de hesap sormamız bir o kadar normal olur. :D

Bu dünyada yaşadıkların için annenle hesaplaşacaksın, babanla hesaplaşacaksın, öğretmeninle, komşunla, sana havlayan itle hesaplaşacaksın, yuvasını bozduğun kuşla, yuvasına su doldurduğun karıncalarla hesaplaşacaksın, geçmiş dönemde yaşamış arkasından küfrettiğin kişilerle hesaplaşacaksın hepsi olacak. Karlı mı zararlı mı çıkacaksın onu senin yaşadığın hayat belirleyecek. Allah ile hesaplaşamazsın farz edelim hesaplaştın Allah'tan yaşadığın hastalıkların çektiğin acıların vs hepsinin karşılığını istedin. Allah da sana karşılık olarak 100 tane dünya büyüklüğünde cennet verdi yeter mi dedi yetmez dedin 100 tane daha verdi içinde de 100 bin yıl yaşa dedi. Sen de kabul ettin. Allah bu sefer senden gördüğün göz için, duyduğun kulak için, yediğin içtiğin için, dünyada aldığın zevkler için, adan Z ye her şey için karşılık istedi Allah'ın sana verdiği 200 cennet ve 100 bin yıl yaşama garantisinden başka Allah'a kendinden ne verebilirsin. Hesaplaşmak için sahip olduğun tamamen sana ait olan bir şeylerin olmalı. Her hücrene kadar Allah'a borçlusun sana ait sadece çalışman var. 100 bin yıl çalışsan bir gördüğün gözün karşılığını veremezsin. Anne babanla hesaplaşırsın ikiniz de insansınız Allah ile hesaplaşmak yüzde 100 zarar edeceğin bir şeydir.

Bu dünyada yaşadıkların için annenle hesaplaşacaksın, babanla hesaplaşacaksın, öğretmeninle, komşunla, sana havlayan itle hesaplaşacaksın, yuvasını bozduğun kuşla, yuvasına su doldurduğun karıncalarla hesaplaşacaksın, geçmiş dönemde yaşamış arkasından küfrettiğin kişilerle hesaplaşacaksın hepsi olacak. Karlı mı zararlı mı çıkacaksın onu senin yaşadığın hayat belirleyecek. Allah ile hesaplaşamazsın farz edelim hesaplaştın Allah'tan yaşadığın hastalıkların çektiğin acıların vs hepsinin karşılığını istedin. Allah da sana karşılık olarak 100 tane dünya büyüklüğünde cennet verdi yeter mi dedi yetmez dedin 100 tane daha verdi içinde de 100 bin yıl yaşa dedi. Sen de kabul ettin. Allah bu sefer senden gördüğün göz için, duyduğun kulak için, yediğin içtiğin için, dünyada aldığın zevkler için, adan Z ye her şey için karşılık istedi Allah'ın sana verdiği 200 cennet ve 100 bin yıl yaşama garantisinden başka Allah'a kendinden ne verebilirsin. Hesaplaşmak için sahip olduğun tamamen sana ait olan bir şeylerin olmalı. Her hücrene kadar Allah'a borçlusun sana ait sadece çalışman var. 100 bin yıl çalışsan bir gördüğün gözün karşılığını veremezsin. Anne babanla hesaplaşırsın ikiniz de insansınız Allah ile hesaplaşmak yüzde 100 zarar edeceğin bir şeydir.

Dostum bu kadar yazmana hiç gerek yoktu. Sence yazdığım şeyi bir dindar yazabilir mi? :D benim inancım yok sadece makara amaçlıydı.

Kritik bir soru: Ahirete vardın Allah ve diğer ibadetlerle ilgili her şeyin doğru olduğunu gördün. Bu dünyada Allah'a ve ona ibadet etmeyi inkar ettiğin için kimi kimleri suçlarsın çok merak ediyorum.
Aileni? Arkadaşlarını? Okuduğun kitapları? Takip ettiğin internet sayfalarını? Ahir zamanda doğmuş olmayı? Okul hayatında sana yeterince din bilgisi verilmediği için devleti? Yoksa sadece ve sadece kendini mi? Ya da hiç kimseyi suçlamıyorum zaten inansaydım da ben iyi Müslüman olamazdım yine cehenneme giderdim hiç pişman değilim mi dersin?
Cevaplarsan çok sevinirim.

Pek kritik bir soru olmadı. Bu tür sorular inançsız bir insan için basit sorulardır. Eğer öldükten sonra karşıma bir Tanrı çıkıp bana bu dünyada yaptıklarımdan dolayı hesap sorarsa ve benim kötü bir yaşantı sürdüğümü, bunun sebebinin ise kendisine ibadet etmeyip inanmadığım olduğunu söylerse, suçlayacağım kişi direkt kendisi olur. Günümüzde binlerce din var ve hepsi birbirinin tamamen kopyasıdır. Durum böyle olunca, 'Neden kendini daha doğru anlatmadın?' diye sorardım, çünkü günümüzde yer alan dini inançların bence hepsi çelişkili. Ki benim görüşümce, böyle bir şey zaten olmayacak. Ben sadece bu hayata odaklanıyorum. Bu hayatta iyi bir insan olmaya ve kimseyi incitmemeye çalışıyorum. Bunun sebebi, bir Tanrı’nın beni öldükten sonra cezalandıracağı değil; benim böyle bir insan olmayı tercih etmemdir.

Pek kritik bir soru olmadı. Bu tür sorular inançsız bir insan için basit sorulardır. Eğer öldükten sonra karşıma bir tanrı çıkıp bana bu dünyada yaptıklarımdan dolayı hesap sorarsa ve benim kötü bir yaşantı sürdüğümü, bunun sebebinin ise kendisine ibadet etmeyip inanmadığım olduğunu söylerse, suçlayacağım kişi direkt kendisi olur. Günümüzde binlerce din var ve hepsi birbirinin tamamen kopyasıdır. Durum böyle olunca, 'neden kendini daha doğru anlatmadın?' diye sorardım, çünkü günümüzde yer alan dini inançların bence hepsi çelişkili. Ki benim görüşümce, böyle bir şey zaten olmayacak. Ben sadece bu hayata odaklanıyorum. Bu hayatta iyi bir insan olmaya ve kimseyi incitmemeye çalışıyorum. Bunun sebebi, bir tanrı'nın beni öldükten sonra cezalandıracağı değil; benim böyle bir insan olmayı tercih etmemdir.

Allah da sana seninle aynı yıl doğan, aynı okula giden, aynı çevrede yaşayan bir gözü görmeyen hep fakir olarak yaşamış dünyada binbir türlü sıkıntı yaşamış, annesi kendisi küçük yaştayken ölmüş ilkokul mezunu ancak Allah'a sevgisiyle yaptığı ibadetlerle cennette en güzel yere yerleşmiş olanı örnek gösterirse kusuru yine Allah'ta mı yoksa kendinde mi ararsın?

Hocam sene oldu 2025 insanların neye inanıp inanmadığına ilgilenmeyi bıraksak mı?

Konu tanrı konusu inanç konusu burada olduğuna göre bu konuyla ilgili okumak veya konuşmak istiyorsundur değil mi?
Bu dünyada geleceğimizi belirleyen üniversite sınavını o kadar önemsiyoruz sonsuza dek yaşayacağımız yeri belirleyecek olan inancımızı daha fazla konuşmamamız gerekmez mi?

Allah da sana seninle aynı yıl doğan, aynı okula giden, aynı çevrede yaşayan bir gözü görmeyen hep fakir olarak yaşamış dünyada binbir türlü sıkıntı yaşamış, annesi kendisi küçük yaştayken ölmüş ilkokul mezunu ancak Allah'a sevgisiyle yaptığı ibadetlerle cennette en güzel yere yerleşmiş olanı örnek gösterirse kusuru yine Allah'ta mı yoksa kendinde mi ararsın?

Konu tanrı konusu inanç konusu burada olduğuna göre bu konuyla ilgili okumak veya konuşmak istiyorsundur değil mi?
Bu dünyada geleceğimizi belirleyen üniversite sınavını o kadar önemsiyoruz sonsuza dek yaşayacağımız yeri belirleyecek olan inancımızı daha fazla konuşmamamız gerekmez mi?

Madem öyle istediğin gibi olsun. Bir din hakkında konuşmam o dine karşı her zaman ilgilendiğimi göstermez. Benim felsefi inancım agnostisizmdir. Tanrının var olup olmaması beni veya onu ilgilendirmiyor. Eğer ilgilendirse idi evrendeki kaos ortamı çözülebilirdi ve bizi de başı boş bırakmazdı. Eğer derseniz zaten başıboş değiliz, şu an olan bütün dinler 10.000 yıl önce neden yoktu diye sorarlar adama.