Tanrı var mı yok mu o bile belli değil. Bunu inançsız gibi algılamayın gerçekten belli değil. Var mı somut kanıtı olan? Çok da takmayın kafaya, yukarıya yazmış bir arkadaşım, belirli ahlak ve vicdan sınırları içinde kaldığınız sürece, başkasının hakkına ve hayatına kötü etki etmediğiniz sürece istediğiniz gibi yaşayın. Hiç seçemediğim bir bedende, hiç seçme hakkımın olmadığı bir yere, hiçbir seçme hakkımın olmadığı şekilde beni fırlatıp, somut örneklere inanmakla programlanmış beynime hiçbir somut örnek vermeyip beni etrafımdaki insanlar dışında hiçbir kaynağımın olmadığı şekilde bırakıp da sonra basit bir hayat yaşayıp kimseye zarar vermeden ölmeme rağmen cezalandıracaksa, bilemiyorum. Tabii ki buna adi ve ''pislik'' suçlar dahil değil. Bazı şeylerin cezası olmalı orası ayrı.

Hayır olamaz. Dediğiniz şey Tanrı kavramı olmuyor zaten. Tanrı yapısı gereği sonsuz, kudretli olandır. Üstün varlıklar ne kadar üstün olduklarına bakılmaksızın sınırlı kavramlardır. Tanrı ise her "üstün varlık"la kıyaslanamayacak kadar üstün, mutlak sonsuz olandır. Eğer bir kalıba sokuyorsanız, o Tanrı değildir.
O Tanrı tanımı dinden dine değişiyor yalnız.

Ben bunu "Tüm varoluşun nedeni olan üstün varlık" olarak tanımlıyorum. Ama bir sınırı olup olmadığını bilemeyiz.

SIzin ya da benim bilemememizin sebebi, kapasitemiz ile ilgilidir ve bu bilgisizliğimizin O'nun değeri hakkında bir hükmü yoktur.

Sınırı varsa, tanrı değildir. Yalnızca hakim olduğu sınıra hükmeden bir hükümdardır. O hükümdar sebebiyle, ben eğriye doğru diyorsam; o, benim tanrımdır.

Bunları Hallaç da söyledi zaten ve aradan 1000 yıldan fazla geçti, pek de değişen bir şey yok.

Son düzenleme: