Merhaba,

Tıp her zaman üstte tutuluyor. Cerrahpaşa Tıp ile ODTÜ/İTÜ/Boğaziçi mühendislik dallarında sıralamalar hemen hemen aynı. E ne anladım bu işten? Tamam, tıp kazanmak zor ama “benim oğlum/kızım tıp kazandı” diyorlar. Daha düşük yerler olsa bile met ediyorlar.

Tıpta üniversite bile bitirilse hemen devlet kamuya atıyor diye biliyorum. Bir de dikkatimi çeken şeylerden biri: Cerrahpaşa Tıp öğretim üyeleri neredeyse yurt dışı deneyimi yok. Ama ODTÜ/İTÜ/Boğaziçi illa da yurt dışında saygın üniversitelerde kendini kanıtlayacak falan.

Tıp daha önde ise neden öğretim üyeleri yurt dışı görmüyor?

İyi Sosyaller.

Tıptaki en kötü okulu bitirsen bile adının getirdiği bir prestij var. Mühendisim dediğinde hangi üniversiteden mezun olduğunu sorduklarında Dicle demek var ODTÜ demek var.
Okulların ve bölümlerin prestiji çok etkiliyor.

Öğretmen, doktor, asker, polis. Tamamen cehalet ile alakalı bi durum, eskiden meslek denince akla sadece bu 4'lü geldiği için kafaları basmıyor. Diğer 3'ü iyice ele ayağa düştü ama doktorluk biraz daha geçerli olduğu için hala çok değerli sanıyorlar. Fakat bilmiyorlar ki iyi bir doktor değilse İzmir'deki belediye işçilerinden bile daha az maaş alıyor. Son zamanlarda tanıştığım kızların çoğu atanamayan sağlıkçı, hepsinden çok var artık.

Cehalet ile ilgili, elin alman mühendisleri 80 yıl önce türbin motorlu savaş uçağı tasarlayıp gökyüzünde amerikanlarla çatışırken bugün hâlâ televizyonlarda orucu neyin bozacağını soruyorlar.

ODTU - Bogazici gibi yerlerde muhendislik okumak da zor ama en azindan Tip okuyunca direkt ataniyorsun. Buralardaki muhendisliklerden tipa gecis artti son yillarda cunku muhendis tarafinda is bulmak zorlasti. Bir de doktorun halk arasinda eskiden gelen bir karizmasi mevcut.