@deadfellow, hata verdi ve böyle okudu, bu da bozuk sanırım :D

Eki Görüntüle 197641

8400-9000 MHz birçok denemme yaptım. Daha yüksek CL bile olsa 8000 MHz 1.5V yiyen RAM 8400 MHz'i 1.65, 8600'ü 1.7V, 8800 MHz'i 1.75V ile yemedi. Ben de çok uğraşmak istemeyerek eski profile yakın bu ayarlara aldım. 8000 MHz'den sonra kilit mi var yoksa işlemcinin UCLK&FCLK zımbırtılarından dolayı mı olmuyor anlamış değilim.

9200 ile denemeye başlamıştım biraz üzdü, CL 40-44 arası denedim her frekansta. REFI de 65535'e kadar da düşürdüm, tRFC de arttırmıştım biraz.

Güncel durum bu 1.6V ile.

Eki Görüntüle 197643
Buradaki sorun bellekten ziyade bellek kontrolcüdedir, frekans denerken tüm timingleri gevşetip frekansa abanman lazım, IO voltajı vesaire artırman gerekiyordur. İntel'e hakim değiliz malesef, AM5 olsaydı da 8000 açardın en iyi zaten o anakartta. 1 DPC olmadıkça yüksek frekanslar her açıdan zor. Anakartta belirtilen 9000+ frekanslar genelde çok gerçekçi olmuyor, Ryzen tarafında da APU için geçerli 9600 MT/s ibaresi mesela, Ryzen 9000 daha 8800 açamıyor stabil, o açıdan bakmak lazım.

@Ayhan Dönmez, doğru SOC voltajı ile oynamadım hiç şimdi aklıma geldi. Biraz bakınayım oralara ek olarak zamanıda yanlış hatırlamıyorsam @deadfellow tavsiyesi ile D2D ve NGU 32 yani 3200 MHz'e ayarlamıştım, onları da kurcalamak gerekebilir.

Yarın daha detaylı bir ayar çekmeyi deneyebilirim ama anakartın en düşük Z890 modellerinden biri olmasından dolayı biraz gol yiyoruz sanırım.

Ek olarak bu videoyu zamanında izlediğimde 8800 EXPO-XMP'nin Boot etmediği anakartlardan birisi benim anakart. Video dakika ayarlı. B650 parasına aldığım bir Z890'dan tabii ki şikayetçi değilim ama belki ileride yükseltirim.

@Ayhan Dönmez, doğru SOC voltajı ile oynamadım hiç şimdi aklıma geldi. Biraz bakınayım oralara ek olarak zamanıda yanlış hatırlamıyorsam @deadfellow tavsiyesi ile D2D ve NGU 32 yani 3200 MHz'e ayarlamıştım, onları da kurcalamak gerekebilir.

Yarın daha detaylı bir ayar çekmeyi deneyebilirim ama anakartın en düşük Z890 modellerinden biri olmasından dolayı biraz gol yiyoruz sanırım.

Ek olarak bu videoyu zamanında izlediğimde 8800 EXPO-XMP'nin Boot etmediği anakartlardan birisi benim anakart. Video dakika ayarlı. B650 parasına aldığım bir Z890'dan tabii ki şikayetçi değilim ama belki ileride yükseltirim.

8400 falan alabiliyorsan yeterli gelir, çok da esprisi yok yüksek frekansın o kadar, zaten 2:1 moda denk geliyor yaptığın işlem. AMD'nin İntel'deki karşılıklarına hakim değilim Core Ultra serisinde, LGA 1700'de sanki VCCSA ve VCCIO vardı bunlar SoC voltaj ve VDDIO voltaj denk geliyordu, sende de öyledir muhtemelen. O bahsettiğin interconnect frekansların da belli bir limiti vardır tabi ki, elimde olmadığından oynama fırsatım olmadı. VDD-VDDQ haricinde o dediklerini yükselteceksin bir miktar. Bu attığım SS'teki xoc'ci eleman kaç vermiş onları onun infosu yok, biraz araştırmak lazım. Overclock.net'te bence gerekli detayları bulabilirsin @Mithat Berhan

@Ayhan Dönmez, biraz bakındım da detay bulamadım, deneme yanılma usulü gideceğim bulamadığım şeyler için de. Biraz önce 8200 denedim o da olmadı, kilit olması çok düşük bir ihtimal olarak kulağa geliyor da bazı şeyler yetmiyor sanırım. Şu anki hali üzerinden CL çalışmak mantıklı olur mu frekans artmadığını varsayarsak?

@Ayhan Dönmez, biraz bakındım da detay bulamadım, deneme yanılma usulü gideceğim bulamadığım şeyler için de. Biraz önce 8200 denedim o da olmadı, kilit olması çok düşük bir ihtimal olarak kulağa geliyor da bazı şeyler yetmiyor sanırım. Şu anki hali üzerinden CL çalışmak mantıklı olur mu frekans artmadığını varsayarsak?
8000 CL34 yapıp orada bırakabilirsin bence, CL32 kaç ister bilmiyorum 1.75 VDD'ye kadar denersin, diğer timingleri de attığım SS'teki gibi yapman uygun olur. Frekans 9K yapmanın çok anlamı yok 1 DPC kart lazım onun için. 8000 üzeri zor yani bellek kontrolcü anakart RAM üçü de sağlaması lazım.

tRCD 46-47 bakman lazım, tRP yine 38-46 arası kaç olursa, onları ayrı ayrı test edersin. 8000 CL32-34 yeterli gelir CL32 1.75 VDD olur mu bilmem bakman lazım ona yine ayreten.

@Ayhan Dönmez,

CL32'de 1.65 ile yemeyince CL34 ile buralara düşebildim. tREFI ilse dediğiniz gibi 262K bandına çıkarttım. Aslında tRCD ve tRP 48 olunca 1.6V ile yiyor. Fazlas V vermemek için oraya düşülebilir.
1762025082645.webp

@Ayhan Dönmez,

CL32'de 1.65 ile yemeyince CL34 ile buralara düşebildim. tREFI ilse dediğiniz gibi
CL32 1.7-1.75 arası ister herhalde senin kitte. tRCD 45-46-47 tek tek test etmen lazım, tRP yine 38-46 aralığı test etmen lazım. Diğer timingler de önemli o arkadaşın yaptığı gibi geçirebilirsin ASRock timing configurator'daki gibi yani @Mithat Berhan tREFI 130k yeterli gelir. 250k hata üretecektir bellekleri ısıtır fazlasıyla.

testmem5 1usmus ile bakabilirsin birincil zamanlar için ve cas latency için, o yeterli gelir. Karhu'yu long run bırakırsın 12-15 saat falan.

Yeni sürümü bu. İlk açışta hata veriyor resleyince düzeliyor PC'yi. Bununla rahat halledersin primary ve vdd mevzusunu.

1762025281049.webp

@Ayhan Dönmez,

CL32'de 1.65 ile yemeyince CL34 ile buralara düşebildim. Trefı ilse dediğiniz gibi 262K bandına çıkarttım. Aslında tRCD ve tRP 48 olunca 1.6v ile yiyor. Fazlas v vermemek için oraya düşülebilir.
Eki Görüntüle 198040

@Mithat Berhan bu tras-tRC falan ekstra düşebilir. İkincil-üçüncül zamanlamaları da o attığım SS gibi değişebilirsin sanırım değişmemişsin. Onlar ciddi katkı sağlayacaktır mevcut duruma. tRP 38-42 deneyebilirsin, tRCD 45 limit olur zaten 46 stabilse kalabilir. CL32 için 1.72-1.75 vdd isteyebilir.

@Ayhan Dönmez, hem tRCD hem de tRP 46'ya düştü 1.65v ile, aslında ara voltajları denersem 1.62v falan yeterli gelebilir diye düşünüyorum. 262K'nın ısıtma harici dezavantajı yoksa kalabilr diye düşünüyorum, ycruncher ile mi test edeyim?

Isıtma harici dezavantajı olmaz ama test ederken 130k ile et, ısı kaynaklı patlamasın boş yere hata verir. TestMem5 1usmus profil seç settings kısmından onunla etmen daha iyi. tRCD 45 denemek anlamsız bu senaryoda o limit zaten, 46 yeterli gelir. tRP 38-42 denersin, tras tRC düşürürsün iyice şu an yüksek. O attığım SS'teki diğer timingleri sanırım geçirmemişsin onları geçirip öyle teste al, daha iyi olur.