@Ayhan Dönmez, hocam 42 ile Memory OC Failed hatası verdi BIOS, 44 ile boot etti ama otomatik hata verdi birkaç saniye sonra :D

Program kaynaklı olabilir diyerek yCruncher v3 ile test edeceğim.

Eki Görüntüle 198046
universal ile etme settings kısmından 1usmus seçmen lazım. tRP 42 yapamayabilir m-die bu sonuçta, 44 falan dene istersen ya da vdd-vddq istiyordur fazladan, biraz fazla ver. @Mithat Berhan vt3 geç hata verir, onunla bellek adına çok olumlu sonuca ulaşamazsın bariz instabilite yoksa, bellek kontrolcüyü denetliyor daha çok.

bellek kontrolcü ve interconnect için iyidir vt3, direkt bellek olarak bariz instabilite yoksa geç yakalar hatayı.

Bununla da test et, memory kısmını auto bas, start diyince başlar. HWiNFO ile değerleri takip edersin.

errors kısmını 1 olarak değiş tabi bir de, hata verince dursun program, yine süresini dk olarak 90 dk ayarlayabilirsin. Memory kısmı auto allocate etsin.

@Ayhan Dönmez, hocam 1usmus'da da saniyesinde hata verdi. tRP'yi eri 46 yaptığımı ve tREFI'yi de 131K'ya da çekmiştim halbuki.

1762027074891.webp

1762026967258.webp

ycruncher'ı ilk açtığımda PC dondu, bu yüzden Voltaj yetmyior sandım, birebir aynı konfigrüasyonu 1.7V ile verdim ama Memory OC Failed hatası aldım.

Diğerini indiriyorum şimdi de.

@Ayhan Dönmez, hocam 1usmus'da da saniyesinde hata verdi. tRP'yi eri 46 yaptığımı ve tREFI'yi de 131K'ya da çekmiştim halbuki.

Eki Görüntüle 198059

Eki Görüntüle 198058

ycruncher'ı ilk açtığımda PC dondu, bu yüzden Voltaj yetmyior sandım, birebir aynı konfigrüasyonu 1.7V ile verdim ama Memory OC Failed hatası aldım.

Diğerini indiriyorum şimdi de.
CL36 bak istersen 1.65 vdd'de, tRCD 47 tRP 47 kalsın, 1usmus o şekilde hata var mı. tREFI hata patlatıyor olabilir 60 dereceyse. Dırekt hata verdiğine göre primary kaynaklı olmalı zaten diğer timingleri sanırım girmedin. 1.65 vdd CL36 tRCD 47 tRP 47 bak öyle direkt hata veriyor mu @Mithat Berhan

Interconnect kısmı da değiştiğin için net yorum yapamıyorum o kısma hiç hakim değilim. IO Voltaj artırman gerekiyordur belki 8000 için.

Diğer program da böyle hocam bu da hızlı hızlı hata verdi :D

Eki Görüntüle 198062

Bu arada 60 derece olmadı henüz, 45 bandı gördüm. Dediklerinizi yapıp 1usmus deneyeceğim yine.
Hata kaynağı ne kaynaklı onu bulmak lazım, trcd 47 trp 47 tcl 36 1.65 vdd kalsın vddq kaç verdin bilmiyorum 1.45 1.5 falan yeterli o. IO voltaj fazla isteyebilir 8000 bir de. Interconnect kısmını hiç bilmiyorum 3200 yaptığını.

Diğer program da böyle hocam bu da hızlı hızlı hata verdi :D

Eki Görüntüle 198062

Bu arada 60 derece olmadı henüz, 45 bandı gördüm. Dediklerinizi yapıp 1usmus deneyeceğim yine.
1762028142231.webp

@Mithat Berhan Bu voltajların senin core ultra'da karşılığı neyse onları halletmen lazım önce, vdd/vddq zaten ortaktır, io voltaj kısmını 8000 için basacaksın biraz muhtemelen. İnterconnect kısmı limitlerine hakim değilim, AMD'deki FCLK'nın karşılığı olsa gerek. Bu verdiğim timing ve voltajlarda 1usmus hata yoksa primary kaynaklı hata yiyor olabilirsin.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, hocam 1usmus'da aldığın her mavi ekran görüntüsünden sonra birkaç şey düşürerek bu profile geldim. Bu profilde de 5dkda sonra hata verdi.

IO Voltajı 1.3'den 1.35'e çekmiştim. D2D ve NGU'yu kast ediyorsunuz sanırım onlar 3200 MHz'de ve 1.2V verili, biraz yükseltip deneyebilriim.
1762028877661.webp

1762028934513.webp

Şu an VDD ve VDDq ortak 1.65V.

@Ayhan Dönmez, hocam 1usmus'da aldığın her mavi ekran görüntüsünden sonra birkaç şey düşürerek bu profile geldim. Bu profilde de 5dkda sonra hata verdi.

IO Voltajı 1.3'den 1.35'e çekmiştim. D2D ve NGU'yu kast ediyorsunuz sanırım onlar 3200 MHz'de ve 1.2V verili, biraz yükseltip deneyebilriim.
Eki Görüntüle 198075
Eki Görüntüle 198076

Şu an VDD ve VDDq ortak 1.65V.
tREFI'yi kısıp bak istersen 65k'ya, 1.65 vdd 1.55-1.5 vddq kalsın vddq çok sevmez bazı kitler. tcl 36 trcd-trp-48 kalsın öyle bir bak istersen. Hata kaynağını çözmek lazım önce. IO voltaj 8000 için yeterli mi onu artırman gerekebilir. Onun limiti kaç İntel'de bilmiyorum.

@Ayhan Dönmez, anakart kendi açıklamasında 1.55 max demiş, 1.4V deneyeceğim. Aslında BIOS'dan ekran görüntüleri aldım ama bmp vermiş sağ olsun ve 0 kb olduğundan convert edilmiyor. N2G ve D2D'yi de 3600 yapıp bir tur da onunla deneyebiliriz aslında.

VDDQ'ya hiç ellemedim bu arada otomatik veriyor, değiştirmiyor olabilir.

@Ayhan Dönmez, anakart kendi açıklamasında 1.55 max demiş, 1.4V deneyeceğim. Aslında BIOS'dan ekran görüntüleri aldım ama bmp vermiş sağ olsun ve 0 kb olduğundan convert edilmiyor. N2G ve D2D'yi de 3600 yapıp bir tur da onunla deneyebiliriz aslında.

VDDQ'ya hiç ellemedim bu arada otomatik veriyor, değiştirmiyor olabilir.
VDD 1.65 VDDQ 1.55 IO Voltaj 1.4 tCL-36 tRCD-47 tRP-47 bu haliyle hata var mı 1usmus @Mithat Berhan Hata yoksa CL-34 ve tRCD-tRP 46-46 denersin, tRP daha da düşük denersin. Şu anki hata sebebini çözmen lazım.

8000 MT stabilite sağladıktan sonra diğer timingleri girmen lazım daha, trefi ile beraber yalnızca trefi ve trfc yetmez, diğerleri de önemli sonuçta.

@Ayhan Dönmez,

Hocam çok hata verdi düştüm derken bu şekilde stabil oldu. Sanırım tREFI büyük rol yonadı düşürürken, baştaki noktaya geri döndüm biraz.

1762033300512.webp

Bu halde 1 saate yakın anca hata vermedi. 45dk + oldu.

Buraları olabildiğince düşürmeye çalışıp test etmeye devam edeceğim.